Новини

Татяна Буруджиева: Изборите ще са оспорвани, правителство ще се състави трудно


Татяна Буруджиева: Изборите ще са оспорвани, правителство ще се състави трудно

03-04-2021 21:01


Доц. Татяна Буруджиева, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Очакванията за избирателната активост.

     Татяна Буруджиева заяви, че изборите се очертават доста оспорвани и борбата за разпределението на мандатите ще бъде сериозна. Ще има и приятно, и неприятно изненадани. Според нея ще има и неприятно изненадани граждани, които ще са разочаровани от това, че техните партии няма да влязат в парламента, но това е част от демокрацията. Политологът  подчерта, че доста често у нас се говори за манипулации, но не е имало случаи, когато изборите не са били признавани и след като дадена партия е признала резултата от изборите, няма право да се оплаква, че са й били откраднати гласовете.

     Татяна Буруджиева заяви, че ние сме една от малкото страни, където няма постелекторални изследвания. Това е много важен инструмент и вероятно асоциацията на политолозите ще се обърне с декларация да има такова изследване.

    Татяна Буруджиева заяви, че избирателната активност няма да е толкова ниска, определено вървим към по-висока активност от тази в Румъния. Вероятно няма да се достигне 50% активност, но няма да е драматично по-ниска.

   „Дали традиционните 3 партии ще получат максимума от своите очаквания?", попита водещата Беновска. Татяна Буруджиева отговори, че при всички положения тези 3 партии ще присъстват в парламента. Първото място е прогнозирано от политолозите. Истинската битка ще бъде дали ще се промени обичайната позиция на някоя от партиите.

     „Вътрешната опозиция на втората партия вероятно ще поиска развръзка, независимо какви са резултатите?", попита водещата. Татяна Буруджиева заяви, че когато се правят такива анализи, тогава не трябва да се гледат проценти, а електорални тела. Едно е да правиш избори след тежък крах на собственото си управление. Съвсем различно е, когато ситуацията е такава, че би трябвало да постигнеш висок резултат, а това не се е случило. Този път има много сериозно какво да се анализира.

      „Третата партия, която гледа да се държи предпазливо и да не изпреварва другите, тя дали ще намери по-широка подкрепа, не само от своя електорат?", попита Беновска. Буруджиева отговори, че това, което имаме като движение, подсказва подобно нещо, но тепърва ще видим. Там поставените цели вероятно ще бъдат изпълнени.

   „А концертиращите политици?", попита Беновска. Буруджиева отговори, че те са останали встрани от кампанията и това е голямото им предимство, защото по този начин се привлича един много специфичен вот, който по принцип е протестен. Там мотивацията е емоционална, с изострени емоции. При тях няма очакване какво точно ще се случи. С резултата на тази партия можем да измерим обема граждани, на които „им е преляла чашата". Беновска попита дали тези граждани няма да се включат за купона. Гостът й отговори, че е интересно да видим как ще функционира тази парламентарна група, защото тези избиратели залагат на нерационални мотиви.

    „А едни плуващи по българското Черноморие, те ще оберат ли средната класа и поколението след 1980 г.?", попита водещата. Буруджиева отговори, че при тези избиратели има повече политика и може би това е най-автентичния опит да се покаже някакво различие.

   „А една друга група партии, които бяха обединени, после се разединиха и обединиха по различен начин?", попита Беновска. Буруджиева отговори, че те показват, че каквото сам си направиш, дори и враговете ти не могат да направят. Няма много логика в това разединение.

   „Пропускам иносказателно една коалиция?", продължи Беновска. Събеседникът й отговори, че те са били много активни, но очакванията им са по-високи от това, което реално ще се получи.


Трудно ли ще се формира правителство?

    Татяна Буруджиева заяви, че по-сложните дни ще настанат след изборите, защото е логично някои да се откажат от участие в управлението. Те смятат, че така е логично да съхранят своята автентичност. При големи разлики между първия и втория би означавало, че няма ясна опозиционна алтернатива. Възможно е да не се стигне до нещо общо. Още повече, че таймингът е интересен, следват дълги почивки, празници. Ако до края на май не се изпълни първия мандат, тогава ще имаме една доста дълга процедура.


Обединителят на нацията.

    Според Буруджиева той има много сериозна роля в консултациите, които са свързани с даването на мандатите. Тя заяви: „Това не зависи само от него, но той е в достатъчната си сила и власт, за да покаже намеренията, посоките и възможностите, а политиците какво ще решат е друг въпрос, така че трябва да очакваме една активна роля на обединителя на нацията!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 4-ти април 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 15.05.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска, получени заплахи

Беновска, получени заплахи