Новини

Йонко Мермерски: Отварянето на границата с Мексико изглежда алтруистично, но всъщност е спекулация с човешки животи


Йонко Мермерски: Отварянето на границата с Мексико изглежда алтруистично, но всъщност е спекулация с човешки животи

03-04-2021 20:53


Проф. Йонко Мермерски, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Запознанството им по време на посещението на Бойко Борисов във Вашингтон.

   Йонко Мермерски се включи от Вашингтон. Той поздрави Беновска: „Здравей, г-жо Беновска, радвам се, че така бързо шариш по планетата, още повече в контекста на това, че преди седмица китайците обявиха, че тъмната страна на луната е тяхна, така че може би и там по някое време ще се появим!". Той припомни, че са си обещали да пътуват с ракетата на Мъск, но засега чакат да паднат цените на седалките.

    „Много съм щастлива, че се запознахме при едни много дръзки обстоятества, срещата на Борисов и Тръмп, вече не президент, на когото превеждаше, знам че си тръмпист, как се чувстваш сега?", попита Беновска. Мермерски отговори, че не се ангажира толкова с името на Тръмп, колкото с консервативните си виждания как трябва да е устроена една обществена система, за да работи.

   „Ще ми позволиш преди да разискваме новата епоха, ако тя ще стане епоха, на Джо Байдън, да напомня една наша среща в ефира!", каза Беновска и пусна запис от предишно гостуване на Йонко Мермерски в „Беновска пита", в което той изпълнява на саксофон химните на САЩ и България. Мермерски каза, че тогава се е притеснявал много повече, отколкото когато са били в президентската обстановка в „Овалния кабинет" на срещата Борисов-Тръмп.

   „Трябва да ти кажа, че и в двете поприща се справяш чудесно, на срещата Тръмп-Борисов беше блестящ, наблюдавах те като професионалист, аз имам раздвоено внимание какво правиш и ти, независимо от цялото огромно вълнение, което изпитвах от тази среща!", разказа водещата. Йонко Мермерски отговори: „Пращам ти веднага комплимент, ти беше първата, която в тази суматоха от 50-60 журналисти зададе въпрос, още повече на чужд език, така че респект!".


Острите реплика по адрес на Путин от страна на Джо Байдън.

   „Много голяма борба проведох с американските журналисти! Но дай сега към съвременната обстановка, озаглавила съм темата на нашия разговор от цитата на Путин: „Байдън, бъдете здрав!". Как го тълкуваш това?", попита водещата Илиана Беновска. Йонко Мермерски отговори, че Путин е уточнил, че няма никакъв сакразъм и пожелава всичко добро на Байдън.

   „Аз мисля, че беше като послание от едни специални хора, които понякога казват „Натъжаваш ме"! Мисля, че се сещаш за кого говоря", каза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че иска да погледне малко по-глобално. Той продължи: „Според мен Путин не желае нищо лошо на Байдън, а би желал като всеки резонен, голям политик на световната сцена, не може политик на такова ниво да желае да има сътресения в световния ред. Аз вярвам, че колкото и да беше засегнат Путин от изказването на Байдън, който го нарече „убиец", което е доста, да не кажем недипломатично, а направо груба обида, но Путин запази самообладание и не изпадна в риторика, подобна на тази. И това е правилното нещо, трябва да има деескалация, независимо кой е направил грешка, в случая мисля, че Байдън я направи!".

    „Аз по-скоро схванах думите на Байдън като обвинение към Путин, че е диктатор, доминантен!", обясни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че според него не бива да се говори по този начин. Той продължи: „На такова високо ниво няма място за закачки като от детската площадка, но най-важното е, че не се започна ескалация на обиди и безсмислени думи!".


Критичният към България доклад на Сената на САЩ.

 

 

    „Като тръгнахме по оста Байдън-Путин и каза за цъфтежа на черешите, сещам се, че посолството на Русия публикува едно обръщение, което беше доста иносказателно, но ще ти кажа с каква снимка беше придружено, снимка на „Василий Блажени" на Червения площад, цъфнали вишни от едната страна, което беше доста иносказателно, иначе посолството отправяше критики към доклада на Сената, който оценява българската корупция, правосъдие, свобода на словото, икономика и ред други явления като негативни. Посолството подсказва, че не е лошо Сената да санира доклада си и да прибавят и критиката на Китай към тези аспекти от критиката на Сената на САЩ в своя доклад към себе си!", отбеляза Беновска. Мермерски отговори: „Натискаш един много чувствителен бутон, вътрешнополитическите борби в САЩ правят именно такива доклади!". Той продължи, че в момента демократите са яхнали платформата, че САЩ е расистка държава, което прави САЩ импотентни по отношение на възможността да налагат санкции или да правят забележки на други държави по теми, свързани с човешки права. Мермерски припомни, че по време на първата среща на високо равнище между САЩ и Китай преди дни в Аляска, китайците са се изсмели в лицето на американската делегация с това. „Този автоканибализъм или самоизяждане вътрешно в САЩ води до това, че става смешно на този фон и на тези послания, които вървят в медиите, че това е най-расистката държава в света и след това точно тази държава САЩ започва да прави забележки в Китай за уйгурите, в Русия спрямо опозиция и където и да било. Просто думите на САЩ олекват спрямо другите държави или поне не могат да бъдат приети на чиста проба, когато партията с най-много представители в момента твърди, че американското общество е изградено върху расизъм!", категоричен бе Йонко Мермерски.


Проблемът с нелегалната миграция в САЩ.

    „Вчера те помолих и ти направи 4 малки клипчета, които пък показват дали е уютен Вашингтон. Била съм няколко пъти във Вашингтон и съм имала възможност да го опозная доста добре, градът е много спокоен и ще го кажа в добрия смисъл - аз обичам провинциите, на мен той ми напомня за провинция, не се чувствам като в сити, като в Манхатън или Москва!", разказа водещата Илиана Беновска. Йонко Мермерски се съгласи и каза, че затова от 40 години живее във Вашингтон и няма намерение да сменя местожителството си. „Ти стана ли на 40 години?", попита шеговито водещата. Той отговори също шеговито: „Догодина, живот и здраве!".

   Водещата пусна в ефир първото видео на Мермерски, което показва Белия дом и строгия начин, по който се охранява. След края на клипа Беновска продължи: „Както казах този град ми е много уютен и преди да те попитам защо сега е така, само ще спомена, че преди години по тези улици имах удоволствието да карам едни обувки с колелца, тип ролери, с моята дъщеря Карина тогава карахме абсолютно безпрепятствено в целия град. Сега сякаш има някакво военно положение?". Йонко Мермерски отговори, че за съжаление има огромни контрасти, например по южната граница на САЩ с Мексико има свободно движение на мигранти, а в столицата на страната, която в най-голяма степен символизира демокрацията, хората са принудени да се движат около огромни заграждения, вместо свободно да се разпилеят по зелените площи и да се наслаждават на цъфтежа на черешите. Той продължи: „Продължаваме да имаме разделение между републиканци и демократи и това е допълнително позиране или позьорство. След 11-ти септември нямаше такова блокиране на града, както сега, но клише е да го повтарям - политиката е нечисто нещо! В момента, за да се подчертава колко са лоши последователите на Тръмп и как всички те са бели супремасисти, изобщо много неприятни тенденции. Надявам се скоро тази лудост да премине".

   „Хайде да стигнем до американо-мексиканската граница, знаем, че Доналд Тръмп си спечели ужасно много противници и също толкова много привърженици, когато излезе с призив, че трябва да се изгради стена между САЩ и Мексико и даже халоса доста пари в това начинание. Светът беше потресен как бяха изхвърлени двете сестрички през тази преграда на границата, две малки момичета на 3 и 5 годинки. Как сърце им дава, защо го правят това?", попита Беновска. Йонко Мермерски отговори, че става дума за картели на трафиканти, които умело се възползват от отварянето на границата. Много родители от Гватемала и други страни на юг от Мексико дават всичките си пари на трафиканти, които да преведат децата им до американската граница, при незнайно какви условия. „На практика това е резултат от това, че новата администрация каза, че отваря границата. На повърхността това звучи доста алтруистично, но дава възможност за такива спекулации с човешки живот. При този трафик се случват много неща при тези няколко хиляди километра пътуване!", каза Мермерски.

   „Това ли е „американската мечта", в България този израз се бе наложил като върха на живота, това ли е мексиканската американска мечта?", попита водещата Илиана Беновска. Йонко Мермерски отговори, че има различни нива, човек, който е гладен, мечтата му е да се нахрани. Човек, който не е гладен, но няма хубави дрехи, мечтата му е да си купи дрехи. Човек, който е нахранен и облечен мечтае за дом или автомобил. Той продължи, че има разрив между начина, по който се представя американското общество и възможностите, които то предоставя. САЩ се представя като една расистка държава, където всички са потиснати, а в същото време имаме този наплив. Всъщност през южната граница влизат не само латиноамериканци, но и хора от други части на света, защото те знаят, че щом стигнат до Мексико, вече имат свободен достъп до южната граница на САЩ. Масмедиите не отразяват това, но всъщност става дума за огромен проблем.

    Йонко Мермерски разказа, че в Калифорния вече повече от година децата не ходят на училище заради локдауна. В същото време на тези деца, които влизат през южната граница, им се осигуряват учители докато са задържани. Учителските профсъюзи, които казват, че е опасно да се връщат децата в училище, в същото време осигуряват учители, които да преподават на децата на мигрантите. В същото време децата на губернатора на Калифорния ходят в частни училища. Става дума за страхотна демагогия.


Тенденциите за налагане на полово и расово неутрална терминология.

    „А как ще изтълкуваш това, което възмути сериозно хора от всякакъв ранг, първото нещо, което предложи председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, е отново да започне да се налага чрез декрети безполовостта, наличието на много полове, правото на самоопределение. Да те попитам в тази посока ти той ли си, аз тя ли съм, децата ни какви са? Кучето ти Ромео какво е?", попита водещата Илиана Беновска. Йонко Мермерски отговори, че в САЩ кучетата ги кастрират от малки, но той е против това и не е кастрирал и предишното си куче, което се е казвало Тодор Живков.

   „Може ли една шега, ще си кръстиш ли куче Бойко Борисов?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Следващият след Тодор Живков, който се е задържал на власт толкова дълго и не само се е задържал, а е успял и да постигне политически цели, тук не правя комплимент, не изразявам загриженост и не пропагандирам преди изборите, но в исторически аспект, когато мине време, това спокойно би било име кандидат, освен това кучетата ми са много хубави расово, така че не е обида!".

   „Но кажи ми за госпожата, или може би тя не е госпожа, а „то", Нанси Пелоси?", продължи Беновска. Йонко Мермерски отговори, че това е много обидно и грозно. Дори от CNN преди дни са изразили мнение, че когато едно дете се роди, не е хубаво да му пишем пола, защото не знаем то като какво ще се самоопредели. Започват да се пренебрегват природни и научни факти.

   „Извинявай, твоите деца от теб ли са заченати или твоята жена те е забременила теб? И кой ги роди?", попита Беновска.  Мермерски отговори, че тук започват вече едни приказки, които са безумни и направо гнусни, отвратителни. Той продължи: „Не можеш да казваш майка и татко, защото можело да има дете, което няма двама родители и да го обидиш. Ама какви са тези неща. На мен майка ми, Бог да я прости, ми е майка! Баща ми, твоят фен, той е мъжът, той ми е бащата! Започват абсурди и това започна от самия Конгрес и законодателството!". Мермерски разказа, че наскоро е разговарял със сина си и му е казал, че когато говори с хора, които не признават факти и логика, няма как да победи, а когато в тази култура на заличаване 20 души скочат срещу теб и ти кажат - ти не си мъж, ти си „то", няма как да се обясниш.


Баща му проф. Христо Мермерски. Как е дощъл в САЩ?

    „Ще ми позволиш ли една шеговита изненада, каза, че живееш от 40 години във Вашингтон, спомена твоя много значим, известен и велик баща проф. Христо Мермерски и говорихме за половете и за това кой наистина е мъж и кой жена. Една мъничка изненада, за моя рожден ден аз пратих на баща ти торта, нека да видим видеото, което ти ми прати!", разказа Беновска и пусна видеото, в което Йонко Мермерски носи тортата от Беновска на баща си. Във видеото проф. Христо Мермерски казва „Аз много си я обичам, защото е интелигентно момиче, освен това е много хубава, аз когато я видях за пръв път, останах очарован от красотата на тази жена! Пожелавам да ѝ се случват само хубави неща, по 5-6 на ден, ако са малко, ще ги увеличим! Ако бях по-млад, щях да я поканя на официална вечеря!".

    „Така наречения от теб „Чони"!", отбеляза Беновска. Йонко Мермерски отговори: „Той те нарече жена, да не те обиди?". Беновска се засмя и отговори, че точно затова пуска видеото, не да се самопохвали, а да покаже колко той е мъж. Точно това видео показва нормалните човешки взаимоотношения.

    „Но разкажи ми за Чони, как попадна ти в Америка, твоя татко Чони?", попита Беновска. Йонко Мермерски отговори, че е в САЩ от 1983 г., но много обича България и се радва и се чувства благословен, че може да пребивава едновременно в двете държави. Той каза, че съвсем скоро ще дойде в България и ще се видят на живо с Беновска. Тя каза, че има да ѝ дава долари с лика на Тръмп.

   Йонко Мермерски продължи: „Чони ме доведе буквално насила, той беше дипломат тук, преди това беше идвал 2 пъти на специализация в Илинойс. След това като дипломат отговаряше за трансфера на технологии и много пъти е водил американски делегации в България. Те се чудеха как може да съществува такава красива държава, защото за тях зад Желязната завеса имаше само ръжда и буци пръст. На мен това не ми харесваше никак, защото бях възприет като пропагандатор на това колко е хубаво в България. Не бях приет с отворени ръце от американските си връстници!". Той продължи, че баща му буквално го е изнудил да дойде в Америка, като му е обещал, че ще му купи японски мотоциклет. Мермерски обаче подчерта, че е щастлив човек и благодари на Господ, защото познава и двата свята като свои родни. И на двеме места се чувства като у дома си.

   Йонко Мермерски направи паралел и между София и Вашингтон, защото и в двата града има наслоена история чрез архитектура, чрез паметници.


Сувенирните долари с лика на Тръмп.

    „Да е жив и здрав баща ти! За финал разкажи за тези долари, защо са с лика на Тръмп?", попита Беновска. Йонко Мермерски отговори, че това е резултат от голямото разделение в САЩ в момента. Една част от хората са твърдо зад Тръмп, другите твърдо против него. В момента няма мост, по който да минат заедно тези хора. Той продължи: „Всъщност това е една подигравка с това, че Тръмп се опитаха да го импийчнат два пъти, а в края на краищата ще направят пари с неговия облик. Политическа закачка е. Продават се като сувенири!".

   „Между другото Джо Байдън добре ли е със здравето, дали пожеланието на Путин го е закрепило да не пада по стълбищата на самолетите? Питам без ирония, добре ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Йонко Мермерски отговори, че не изглежда да е добре, прави грешки дори като чете, не отговаря на въпроси. Той продължи, че му е неприятно да обсъжда тази тема, не защото няма мнение, а защото му се иска много скоро да престанат да говорят, че САЩ е расистка държава. Според него САЩ все още е най-хубавата страна в света, тя може лесно и бързо да бъде съсипана, но се надява това да не се случи. Мермерски каза: „САЩ все още е държавата, в която най-много хора искат да дойдат да живеят и работят, защото има най-хубави възможности! Това може много лесно да се съсипе и се надявам да не се отива натам!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 3-ти април 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 15.05.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска, получени заплахи

Беновска, получени заплахи