Новини

Н. Пр. Епископ Поликарп: В "Беновска пита" ще водя рубрика за духовно просветление


Н. Пр. Епископ Поликарп: В "Беновска пита" ще водя рубрика за духовно просветление

27-02-2021 22:42


Белоградчишкият Епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2", заяви позиции по следните теми: 


Кой е Петър Петров и как се превръща в Н. Пр. Епископ Поликарп? 

Н. Пр. Епископ Поликарп и Илиана Беновска се поздравиха в ефира на "Беновска пита". Беновска изрази надежда следващият път да успеят да се видят с Н. Пр. Епископ Поликарп и във видео формата. Н. Пр. Епископ Поликарп заяви, че с най-голямо желание и обясни, че днес не е могъл да се организира, тъй като му е сравнително свободен ден и е в домашна обстановка. Водещата го попита дали не би могъл да се покаже в цивилно облекло, а Н. Пр. Епископ Поликарп отговори, че може, но не е редно, тъй като е в монашески чин и не е позволено да ходи цивилен. 

"Може ли мъничко да разкажете за Петър Трендафилов Петров, роден в Кюстендил? Кой е той?" попита Беновска. Н. Пр. Епископ Поликарп сподели, че не се плаши да разказва за Петър Петров. Израсъл е в село Блажиево в община Дупница, завършил е своето образование там и в последствие е отишъл в духовното училище. Беновска попита събеседника си какво го е подтикнало да се откаже от машиностроенето и да се отдаде на религията. "Подтикна ме моето желание да служа на Бога. Винаги съм го имал. Не имало период, в който да не съм имал такова настроение, да служа на Бога. Вътрешно чувство винаги ми е подсказвало, че искам да бъда близък с църквата и по някакъв начин да служа в самата църква и на църквата" разказа Н. Пр. Епископ Поликарп. Той сподели, че не е могло открито да се говори за вяра по онова време, а и в неговото семейство никой не е говорил за вярата. "Когато разбрах, че има Софийска семинария, оставих, зарязах буквално всичко и заминах за София, за да завърша това училище" сподели Н. Пр. Епископ Поликарп. 


Пътят на монашеството и духовната мисия 

"След като завършихте Софийската духовна семинария кои са важните обстоятелства и как се превърнахте в Поликарп Белоградчишки?" попита Беновска. Н. Пр. Епископ Поликарп обясни, че е имало много обстоятелства, които са го подтикнали по пътя на монашеството - монархините от Ресиловския манастир, неговите първи духовни отци, Пловдивския митрополит Николай, Великчи епископ Сионий, други свещеници и монаси, които са разкрили пред него тази възможност.  

"Кои са важните жалони, важните етапи във Вашата духовна мисия?" попита Беновска. "Това, което винаги съм споделял, са едни думи на Светия Апостол, че за всички станах всичко, за да привлека колкото се може повече към Христа. Винаги съм се стремял и се стремя, Дай Боже и занапред да служа на Бога, да служа на църквата и най-вече да служа на хората, според моите сили и възможности. Каквото и да прави човек в духовно звание не случи ли на хората, просто няма как да служи на Бога и няма как да бъде в изпълнение на духовните норми, на евангелските норми, на Христовите повели" сподели Н. Пр. Епископ Поликарп. 


8 години от интронизацията на Патриарх Неофит; Ролята на Патриарх Неофит 

Беновска насочи разговора към темата за 8-те години от интронизацията на Патриарх Неофит. "Вие бяхте главното действащо лице в церемонията. Разкажете" призова Беновска. Н. Пр. Епископ Поликарп отбеляза, че на 24-ти февруари са се навършили 8 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Софийски Митрополит и Български Патриарх Неофит. Н. Пр. Епископ Поликарп сподели, че на 23-ти февруари е неговият имен ден - Свети Свещеномъченик Поликарп, Епископ Смирненски. "8 години, които дадоха своето отражение и отпечатък в историята на Софийска епархия, на Българската църква и в сърцата на много клирици и вярващи хора" каза Н. Пр. Епископ Поликарп. 

Беновска се извини, че ще зададе въпрос по малко по-светски начин и помоли Н. Пр. Епископ Поликарп да я поправи, ако бърка. "Каква е ролята на Негово Светейшество Неофит като Български патриарх и Софийски митрополит в тези 8 години?" попита водещата. Н. Пр. Епископ Поликарп обясни, че неговата роля не е малка - той е духовният водач, отец на целия български православен народ, което означава, че има много голяма отговорност по отношение на духовното развитие, духовната бодрост и духовните познания на своите духовни чада. "Всеки един православен християнин има своя духовен отец, но като цяло, целият български православен народ за своя отец е избрал и има Негово Светейшество, така че това, което Негово Светейшество прави през тези 8 години като духовен отец на българския народ, е да надгражда това, което са направили неговите предци и да бъде в особена полза за духовното развитие на православния български народ" обясни Н. Пр. Епископ Поликарп. Той добави, че тези, които имат отношение към вярата и църквата, знаят за неговите неуморни сили и стремежи да бъде близо до хората, да бъде с тях и да насърчава свещенослужителите да отговорят на своето нелеко служение и да правят всичко възможно народът да расте, да се развива и да бъде пълноценен в своята вяра, защото когато човек е пълноценен в своята вяра и в своето религиозно отношение, той е пълноценен гражданин на Р. България и ще съдейства тя да върви напред.  


Обръщенията и духовният език 

Беновска отбеляза, че няколко пъти е объркала обръщението към Н. Пр. Епископ Поликарп, за което се извини и каза, че може би трябва да я вземат малко за религиозно обучение. Н. Пр. Епископ Поликарп отбеляза, че Беновска често минава покрай Софийска Митрополия и я покани да дойде, защото вратите винаги са отворени за нея. "Във връзка с това кога, при кого какви обръщения се използват и народни, и епистоларни, аз съм направил специална схема, така че мога да Ви я предоставя, да я имате, защото, все пак, е необходимо да се спазва един духовен език. Аз не държа много на това. Преподобие е обръщение към монах, аз се считам и за монах, така че не е проблем" обясни Н. Пр. Епископ Поликарп. Беновска подчерта, че като Н. Пр. Епископ Поликарп е автор на много богослужебни текстове и статии върху духовното и социалното ежедневие на църквата и хората, а също така е водил и предаване по радио и по телевизия. Н. Пр. Епископ Поликарп попита дали това означава, че са колеги, а Беновска заяви, че не би се и опитвала да се приравнява с Н. Пр. Епископ Поликарп, който от своя страна каза, че политическият журналист Беновска е корифей в тази професия, а той е скромен труженик, който се стреми да направи нещо в полза на вярата. Водещата подчерта, че много цени изявите на Н. Пр. Епископ Поликарп и иска да го покани да направят серия от предавания, защото хората имат нужда от религиозно просвещение и от духовно просветление, което особено липсва. Н. Пр. Епископ Поликарп подчерта, че всички имат задължението да направят каквото е необходимо, за да няма такава празнота. Н. Пр. Епископ Поликарп прие поканата и заяви, че в момента се изготвя тримесечно списание от Софийска Митрополия с просветителска цел, а и е поръчана техника за видеозаписи по различни теми, които са с цел да се запълни духовната празнота. Беновска каза, че им бъдат първия партньор в тази мисия. "Ще приемете ли да се явите и в аудио и във видео формат?" попита Беновска, а Н. Пр. Епископ Поликарп отговори, че винаги е на разположение. 


Какво означава да бъдеш викарий? 

"Кажете ми какво означава да си викарий, какъвто сте Вие?" попита водещата. Н. Пр. Епископ Поликарп обясни, че викарий означава да си помощник на Негово Светейшество, Софийския митрополит - Патриарх Неофит. "Мога да говоря в битността си на викарий на Негово Светейшество за нещата, които той е постигнал, правил и който прави в Софийска епархия. Не мога да си позволя да коментирам неговата дейност, работа като Български патриарх, защото има главен секретар на Светия Синод, има Свети Синод, който може да коментира това нещо" обясни Н. Пр. Епископ Поликарп. Той подчерта, че има традиция Българският патриарх да има викарий, дори и двама, а самият патриарх Неофит е бил викарий на патриарх Максим. "Както се шегуват много често, когато ходим на богослужения тук и там и свещеници, и хора споделят различни истории от живота, както на дядо Неофит и на негови предшественици и след това викарни - какво означава викарий - викарий означава да вика, да се кара и да разпорежда. Това е, разбира се, в кръга на шегата, но по-скоро викарий означава помощник, заместник и човек, който от името на митрополита извършва каквото е необходимо - да освещава храмове, да ръкополага дякони, свещеници, да представлява митрополита пред различни органи, организации и т.н." разказа Н. Пр. Епископ Поликарп. 


Българският патриарх и Софийски митрополит - министър-председател и кмет  

"Негово Светейшество Неофит като Български патриарх може ли да бъде сравнен с министър-председателския пост, той е министър-председателят на църквата? Като Софийски митрополит дали пък не играе и като кмет на София? Такива сравнения могат ли да се направят? " попита Беновска. Н. Пр. Епископ Поликарп каза, че такива сравнения могат да се правят, но главата на Българската църква преди Освобождението на България е бил и цар, кмет, господар и духовен глава при условия на липса на българска държава и е бил самата държава. "Бих казал, че Българският патриарх е нещо повече, отколкото може да бъде един министър-председател или президент, или един кмет" подчерта Н. Пр. Епископ Поликарп. 


Молитвата на Н. Пр. Епископ Поликарп за България 

"Моля Ви, в заключение да кажете Вашата молитва за България. Аз наричам моя седмичен коментар в "Беновска пита" - моята молитва за България и там излагам различни проблеми, надежди, очаквания. Вашата молитва за България?" попита Беновска. "Всеки един православен християнин молейки се Богу прави молитва за България. Ние имаме по време на Богослуженията много, десетки моменти, когато се молим за България, молим се за българския народ, молим се за управляващите, за духовенството, Бог на всеки да дарува мъдрост и в молитвата, която е по време на Светата литургия, която пише Свети Василий Велики, той много точно казва - на нашия народ, на който си дал да владее на земята, дарувай онова, което е потребно за спасение и вечен живот. Постоянно се молим за българския народ и в обществена молитва и в частната си молитва, когато застанем сами със себе си преди Бога. Винаги верен на това подражание на нашите предци, се моля за България. Обичам България. Имал съм различни предложения да остана в Русия, в Гърция, на друго място. Предпочел съм да бъда в България, да живея, да работя и да се трудя според силите си тук и затова винаги се моля Бог да запази България целокупна, единна, в мир, в радост, в здраве, особено в тези дни на изпитание от пандемията. Моля се Бог да дарува на всеки това, което му е потребно, за да живее щастливо, да живее спокойно, да живее мъдро, благоразумно и във всичко да открива Божията мъдрост, Божията милост и благословение и да знае, че Бог никога няма да го забрави и да го изостави, дори и да бяга далеч, дори да не го обича и почита - Бог винаги ще бъде с него" каза Н. Пр. Епископ Поликарп. Той увери, че Бог винаги е бил и ще бъде с България, но е важно да правим всичко, за да бъдем човеци. 


Така завърши разговорът между Н. Пр. Епископ Поликарп и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" на 27-ми февруари 2021 година. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!