Новини

Георги Търновалийски: Нинова като загуби от Борисов в Пловдив, ще си е виновна сама


Георги Търновалийски: Нинова като загуби от Борисов в Пловдив, ще си е виновна сама

27-02-2021 22:26


Георги Търновалийски, народен представител от БСП, член на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Пренареждането на листата на БСП в Пловдив от страна на Корнелия Нинова. Обвиненията на Нинова към пловдивската организация на БСП.

 

 

     „Здравейте, г-н Търновалийски, как сте след вчерашната пресконференция, която дадохте в Пловдив?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че с колегите му продължават да бъдат притеснени, разочаровани и обидени. „Обидени на кого?", продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори, че са обидени на Корнелия Нинова и в случая говори от името на цялата пловдивска организация.

   „Не е ли малко слаб глаголът „обидени", тук не става въпрос за един махленски скандал, а става дума за социо-културни различия, ако мога да се изразя по този начин, политическите ви ценности се разминават?", попита водещата. Търновалийски се съгласи и добави, че политиката е сериозно групово занимание, но всеки влага и лични чувства, емоции и затова може да се каже, че има и доста тежка обида. Той продължи: „Приемаме го лично, нищо, че отношението е към цялата организация. Всеки един от нас е дал прекалено много от себе си като емоции, възможности, ресурс, време, за да получава такава крайна оченка и такова отношение!".

    „Добре и какво ще се случи на предстоящите избори, ето, те идват, в Пловдив?", попита Беновска. Георги Търновалийски отговори, че му е трудно да каже, защото Корнелия Нинова, която заявява, че ще се бори срещу паралелната държава, всъщност създава паралелни структури в БСП. Той продължи: „Не мога да кажа какво ще се случи в нейното БСП, аз не го познавнам, аз познавам друго БСП. Ние ще участваме в изборите, ще работим за изборите, защото ние работим за партията си, а не за председателката Нинова и кликата около нея!".

   „Но Корнелия Нинова, председателката, ще води листата в Пловдив, как да Ви разбирам?", попита Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Това, че председателката Нинова има твърдото убеждение, че тя е партията, защото за нея демокрацията това означава - вие ме избрахте пряко и с това демокрацията приключи! Вече аз съм партията, аз съм линията, аз съм уставът, аз съм всичко. Нашето разбиране е друго, ние имаме партия, тя е БСП и ние ще работим за нея, нищо че председателката Нинова е водач на листата в Пловдив. Ние ще работим за партията, а не за листата. Не бива да допускаме БСП да бъде унизена заради действията на един човек, който е временно в БСП, случайно е дошъл, за малко е тук и надявам се, че скоро ще си отиде! Защото партията е 130 годишна, тя има история, през нея са минали много значими исторически личности, които са направили много и за партията, и за държавата. Да, има и такива като Нинова, които са нанесли тежки поражения на партията, но партията винаги се е изправяла, била и в нелегалност, но се надявам, че до това няма да стигнем!".

    „Не че г-жа Нинова е класик, като Димитър Благоев, но ще си позволя цитат от едно нейно изказване преди малко, внимавайте, ще го прочета дословно - „мога да допринеса за промяната в Пловдив, защото е трудна и предизвикателна битка. Както знаете партията на последните избори не стоеше добре в Пловдив. Смятам, че лидерът трябва да е там, където е трудно, за да дадем кураж и сила на хората, които искат промяна". Хайде сега да разберем с кого ще се бие в Пловдив - с Бойко Борисов или ще продължи да се бие с Георги Гергов?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че Нинова се бие с партията в Пловдив, със самата партийна структура. Той припомни думите на Нинова, която е казала - „аз изключих Гергов и не смятам, че сгреших". „Извинете, но Гергов да не е лош ученик, който да бъде изключен за двойки или за лошо поведение?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в БСП си има правила, но Нинова ги забравя. Тя потъпква демократичните принципи в партията, загърбва правилата, но и хората. „Оценката ѝ за работата на градската организация аз не приемам, това е една тежка манипулация. На последните парламентарни избори през 2017 г. в Пловдив-град БСП има 41 000 гласа. Ако председателката Нинова не постигне поне 50 000 гласа в Пловдив, смятам, че ще бъде морално и честно да си подаде оставка, защото всички лъжи и манипулации, които изрича за градската организация, са тежка обида за партията и тя няма масто в тази партия. Но не очаквам от Нинова да постъпи по този начин, защото тя вече го показа, че може да си подава оставки и да ги оттегля, може да изключва, може да решава кой да бъде в листата! Това никога не е било в БСП! Само по нейните думи БСП е най-демократичната партия. За нея е най-демократичната партия, защото уж по най-демократичния начин е била избрана за председател на БСП, това също не е вярно!", заяви Търновалийски.

   „Но не ви ли залага капан Корнелия Нинова с това, че оглави листата в Пловдив, където Бойко Борисов също ще оглавява листа? По този начин, ако тя загуби, ще каже, че обкръжението на Георги Гергов, когото тя според нея е изключила справедливо, е работило за Бойко Борисов, а не за нея, ерго за БСП. Този капан как ще го избегнете?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че Нинова първо залага капан за себе си, защото Пловдив е един много труден за избори град, който по традиция гласува вдясно. Той продължи, че Нинова уж идва на битка с Бойко Борисов, а всъщност прави всичко възможно да бъде разбита пловдивската организация и по този начин ще подари победата на ГЕРБ. Той продължи: „А относно хипотетични обвинения, че хората на Гергов работят за Бойко Борисов, нали тя каза, че тези хора нямат тежест! Личността на Гергов, според нея, няма тежест в Пловдив, затова това не би трябвало да я притеснява и да бъде мотив. Аз съм убеден, че Корнелия Нинова ще загуби тежко тези избори, такива са условията в Пловдив, но тя прави сериозни заявки и трябва след това да отговаря за това, защото по този начин подвежда хората, така отливът от БСП на симпатизанти и привърженици става по-голям!".

   „Но как ще се справите с това, че тя ще оправдае загубата си, защото е ясно, че Борисов ще спечели в Пловдив, градът традиционно е десен?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че няма с какво да се справят, защото Нинова е иззела всички функции на пловдивската градска организация. Нинова си прави паралелна структура и паралелен щаб, затова цялата отговорност за резултата на изборите в Пловдив е нейна. Търновалийски заяви: „Няма как да бъдем обвинявани в нещо, след като не ни е дадена възможност да работим. Ние сме се доказали, през 2017 г. сме постигнали 41 000 гласа подкрепа. Сега тя, за да оправдае това, което казва, както и очакванията на хората, трябва да постигне минимум 50 000 гласа в Пловдив с листата, която тя си е избрала, тя си е подредила, с хора, които уж следват нейната линия!". Народният представител добави, че не са верни твърденията на Нинова, че е получила 86% от социалистите в Пловдив. Истината е, че в Пловдив са излезли да гласуват едва 44% от социалистите, едва 76% от тях са подкрепили Нинова, което прави около 30%.

    „Но сега се поражда и един друг въпрос и той всеки ден започва да кънти все по-силно, хора са изключвани от БСП, други напускат партията, трети просто престават да работят за този формат на БСП - издание „Корнелия Нинова". Да не би да се наложи в името на традиционните ценности на БСП, „ДимитърБлагоевските", да си създадете нова партия, ново БСП?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Не! Това няма да го предоставим на Корнелия Нинова, тя това иска. Не! Ние ще останем в БСП. Аз отново казвам - ние ще се борим, защото Нинова води БСП към унищожение! Това ще се види сега и на тези избори, тя хвърля вината върху местните структури за резултатите от миналите избори, но вината е на националното ръководство, защото 4 години в парламента беше само противопоставяне без никаква ефективност. Ако вземем предишните два мандата на Борисов, той беше свален при втория мандат, когато БСП беше с 39 народни представители. Сега с 80 народни представители ние не успяхме да постигнем нищо от нашите политики, ама съвсем нищо! Или извинявайте, ако трябва да бъда честен постигнахме това, че върнаха субсидиите за партиите от 1 лев на 8 лева. Това е единственото, което постигна ръководството на Корнелия Нинова в 44-то Народно събрание. Ако това е опозицията - извинявайте, но хората очакваха от нас страшно много, страшно много им обещавахме. А какво правихме в 44-то Народно събрание - повдигаме тема, трибунка и след това забравяме за нея. На следващия ден отново - предложение, скандал, трибунка и забравяме. В петък декларация! Наричаха управлението на ГЕРБ „срутището ГЕРБ", а удобно им се подлагахме през цялото време!".

    „Обаче конкретно трябва да ми кажете как смятате след изборите, какви лостове имате, за да може да излезе пълно и изцяло пълната истина за първия и втория мандат на Корнелия Нинова и равносметката от изборите? Националният съвет е неин, ИБ също?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че единственото, което могат да направят, е да говорят за истината, а дали членовете на партията искат да ги чуят е друг въпрос. Според него обаче тук не са важни само членовете на БСП, важни са и симпатизантите, които трябва да припознаят в БСП алтернативата, но на тези избори това няма да се случи. Цялата вина за това е на централното ръководство на БСП, затова то трябва да си отиде и да се проведат нови избори на ръководство. „Точно това искаме ние от БСП-Пловдив! Няма как да организираме въоръжена борба, в други вмемена живеем!", категоричен бе Търновалийски.


Георги Гергов.

    „Какво прави потомственият социалист Георги Гергов, който вече не е член на тази партия?", попита водещата Илиана Беновска. Търновалийски отговори, че Гергов си остава социалист и с каквото може ще помага. Той продължи: „А какво прави? Предполагам, че си гледа бизнеса, семейството. Е, не се чувства много добре, все пак той е потомствен социалист! Но той си остава социалист и Нинова не може да му го вземе, защото не можеш да вземеш това, което не можеш да дадеш!".

   „Явно Ви е любима тази мисъл на Сенека, защото за втори път я повтаряте - „Никой не може да ми вземе онова, което не може да ми даде!"!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е така и продължи, че не Корнелия Нинова е приемала Георги Гергов в БСП. Когато Гергов е бил член на партията, тогава Корнелия Нинова дори още не е мислила за СДС. Беновска добави: „Не е мислила също така, че ще бъде назначена, след като бъде детронирана от поста заместник-министър, и в Пловдивския панаир от самия Георги Гергов! Не бива да се забравя!".


Личните му планове.

    „А Вие, как се чувствате и какво ще правите сега?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че му е обидно, но ще работи на тези избори за БСП. Търновалийски продължи: „Иначе аз съм доказан финансист и икономист в обществото, има достатъчно много неща, с които мога да се занимавам и ще се занимавам, не политиката е единственото поприще, с което мога да се занимавам!".

   „Благодаря Ви за това интервю и Ви желая да сте в комфорт със себе си!", пожела на своя събеседник водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Не се съмнявайте в това, аз съм в абсолютен комфорт със себе си, няма нещо, което да ме притеснява! Единствено е притеснението за партията, за която всички работим, докъде може да стигне, но това времето ще покаже и ще даде оценка кой е бил прав и кой не!", с което завърши първата част от разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 27-ми февруари 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!