Новини

Красимир Каракачанов: С Томислав Дончев не се конкурираме за интеграцията на циганите, ще обсъждаме


Красимир Каракачанов: С Томислав Дончев не се конкурираме за интеграцията на циганите, ще обсъждаме

09-01-2021 15:29


Красимир Каракачанов, вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" на 9-ти януари 2021 г., коментира следните теми:


Концепцията му за интеграция на ромското население. Има ли конкуренция между него и Томислав Дончев, който също е внесъл подобна концепция?

     „Искам да Ви попитам за един факт, дали е истина, говори се, че по Вашата любима тема, срещу която Вие се борите, за да направите живота на хората по-красив и смислен и по-справедлив - циганизацията - вашият колега вицепремиерът Томислав Дончев също най-накрая на този мандат щял да излезе със своя концепция. Вярно ли е това и ако да - какво съдържа?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че още през април 2019 г. е бил готов със своята конпецпия за интеграцията на циганското население. Тогава обаче е имало евроизбори. Той продължи: „Тогава обаче пискаха разни НПО-та, те пискат затова, защото се хратя от това уж да интегрират циганите в България, похарчиха близо 1 милиард лева, но циганското население не стана по-интегрирано и не напълниха училищата. Та има организации в България, на които не им е изгодно да се интегрират циганите, защото колкото е по-неграмотен, толкова по-лесно го манипулираш, за негова сметка изкарваш едни хубави пари, било от европейски фондове, било от българския бюджет, живееш си ти добре, а това население продължава да тъне в гетата!". Каракачанов обясни, че не е вкарал през април 2019 г. концепцията си в Министерски съвет, защото тогава са се появили приказки, че го прави заради евроизборите. След това са започнали приказки, че го прави заради местните избори. Затова концепцията е внесена след местните избори през 2019 г. и в момента е в деловодството на МС.

   Красимир Каракачанов каза, че предстои в следващите дни в МС да бъде внесена и концепция на Томислав Дончев, тя ще премине обществено обсъждане. Той продължи: „Затова съм изпратил едно писмо до деловодството на МС, с което искам наред с тази концепция, да бъде разгледана и концепцията, която аз съм внесъл и която, както се казва, отлежава и събира прах в деловодството!".

   „В някаква конкуренция ли влизате ГЕРБ и ВМРО по темата за циганизацията. И втори въпрос, ако не се разгледа равнопоставено най-сетне след почти две години вашата концепция, каква ще бъде Вашата реакция, ще си премълчите ли?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че конкуренцията е хубаво нещо. Той продължи, че е радостно, че и други хора вече се занимават с този проблем от правилните позиции. „Иначе какво значи да си мълчим, тя ще стане обект на публично обсъждане и тогава ще изразим становище. Има много от мерките, които ние сме предложили, някои от тях вече сме реализирали като законодателни инициативи, част от тях са заложени в новата концепция. Но има една фундаментална разлика, която според мен е разковничето на проблема с интеграцията на циганското население, според брюкселските критерии основното, което трябва да се направи за интеграцията на циганското или ромското население, е обществото да свикне и да се отнася толерантно с техния начин на живот, да прояви разбиране към това как те живеят. Казвам го образно, за Вашите слушатели. Проблемът обаче е обратен, ако искаме да има интеграция, то не мнозинството от населението у нас, тук включвам и цигани и турци, които работят и плащат данъци, трябва да свикнат с начина на живот на едно малцинство, което не желае да спазва законите и децата им да учат, а точно обратното, това малцинство трябва да разбере, че има закони, които са валидни за всички. И принципа, че всички трябва да уважават закона и да са равни пред закона, а не едните да бъдат по-равни и работещото, учещото и съвестно мнозинство да се съобразява с малцинството, което не желае да спазва закона! Тук е разликата!", категоричен бе Каракачанов.

   „Деликатно ли избяхнахте отговора на втория ми въпрос, ако Вашата концепция за справяне с циганизацията в законови и човешки рамки не бъде разглеждана равнопоставено с концепцията на Томислав Дончев и ГЕРБ, каква ще бъде реакцията Ви?", попита водещата. Красимир Каракачанов отговори: „Няма как да не бъде, защото има два документа, едни и същи по смисъл, които трябва все пак да се разгледат. Ако това не се случи преди година и половина, когато внесох концепцията, то сега е моментът, когато има още една такава. Най-добрият начин е да стане един сблъсък на виждания, за да се вземе най-доброто решение, ще продължим да го борим в следващия мандат!".

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!