Новини

Архимандрит Пахомий: Не съм разпореждал в Семинарията да не се носят маски, подхождаме много отговорно


Архимандрит Пахомий: Не съм разпореждал в Семинарията да не се носят маски, подхождаме много отговорно

11-10-2020 11:02


Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Слуховете, че Духовната семинария е разпоредено да се ходи без маски. Ситуацията с разпространението на коронавируса в Семинарията.

     „Добре дошъл! Я да Ви видим, много сте жизнен, здрав! Разпространи се, Ваше Високопреподобие, че цялата Духовна академия, всички са болни, а Вие сте разпоредил децата да не носят маски. Кажете каква е истината?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий категорично заяви, че няма такова нещо. Той обясни: „Ние сме подчинени на Министерството на образованието, спазваме и всички разпоредби на Министерството на здравеопазването. Всяко училище е получило достатъчно разпоредби за това как трябва да се справя в ситуацията с пандемията от коронавирус. Както всяко друго средно училище, така и ние спазваме всички разпоредби. Разписали сме и наша вътрешна разпоредба, заради спецификата на нашето убечно заведение. Мога да кажа като радостна новина, че направихме изследване на всички служители на Семинарията, преподаватели, служители, на всички 52 и те са отрицателни! Преподавателят, който е болен, това е заместник-ректора отец Мелетий, той е в „Пирогов", неговото състояние се подобрява, но беше с двойна бронхопневмония!".

   „Изследвахте ли децата?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че част от децата са изследвани, някои са дали положителни PCR тестове, те са карантинирани и си стоят вкъщи. Слава Богу няма болни деца. „Да разбирам, че Вие не сте под карантина, защото ние се уговаряхме с Вас по вайбър да направим, но после се оказа, че не сте под карантина?", продължи Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че поддържат непрекъсната връзка с РЗИ, Духовната семинария не е под карантина, макар голяма част от децата да са пуснати на дистанционна форма на обучение. Тази мярка е била препоръчана от РЗИ от гледна точка на това, че има общежитие и това увеличава възможността от зараза. Препоръката е до 16-ти октомври да се води дистанционна форма на обучение, преподавателите преподават дистанционно.

   „Не съм по жълтините, но кой имаше интерес да пусне този слух и да се разпространява, че Вие сте разпоредил да се ходи без маски?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че не иска да предполага, според него става дума за медийни стензации. Той добави: „Тук става върос за живота и здравето на много хора и не би трябвало да подхождаме по този начин, защото здравето и животът на всеки са важни. Това, което трябва да правим за отец Мелетий и за всеки друг, който в момента страда от последствията от коронавируса, е да се молим за него!".


Тайнството Евхаристия.

     „Дойдохте на любимата ми тема, току що попитах и академик Петрунов, продължавате ли това, което много ваши, ако мога да ги нарека колеги, твърдяха, че Църквата има духовна сила да ни предпази от коронавирус?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори: „Това, което Църквата може и продължава да прави, е че тя взима отношение от гледна точка на дезинфекцията на църквите, на чистотата, на иконите, дезинфекцираме непрекъснато. Ние не подхождаме неразумно, но все пак приемаме, че Църквата е Богочовешки организъм, на който глава е Христос. Ние знаем, че участвайки в Тайнствата на Църквата не можем да получим каквато и да е зараза. Аз съм на това разбиране, че приобщавайки се с Тялото и Кръвта Господни, които ти дават живот вечен, не могат да отнемат кратковременния ти земен живот! Това е моето разбиране, в което вярвам и като православен християнин го поддържам!".

   „Няма да цитирам с кого от вашите колеги си направих експеримента, когато ставаше дума за даване на причастие, анафора и отпиването на Христовата кръв от чаша вино, това не е ли нехигиенично - със същите пръсти аз ще Ви дам на Вас и на друг в устата, ще отпия от същата чаша?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори: „Тук е разликата, ако приемем от нечия ръка хляб или от нечия чаша вино, ние със сигурност ще се заразим, но ако ние приемаме Тялото и Кръвта Господни, ако вярваме, че това са самите Тяло и Кръв Христови, ние със сигурност няма да се заразим! Аз в това вярвам и в това съм се обрекъл, не мога да го отрека и да приема, че Тялото и Кръвта Христови са заразни! Тялото и Кръвта Господни могат да възкресяват мъртви, да съживяват болни, но не и да заразяват някого!".

   „Извинявайте, сигурно не са ми давали физиономията, защото правих ужасени физономии, аз не съм дете на дявола, но това нали е вино?", попита водещата. Събеседникът й отговори, че не е вино, а Кръвта Христова. „Откъде я наливате?", попита Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че тя се претворява чрез Светия Дух, което е тайнството Евхаристия. „И това не е хляб, а е Тялото Христово?", продължи Беновска. Гостът й отговори, че е Тялото Христово. „Къде се претворява, ще ме заведете ли да видя как се претворява?", попита Беновска. Архимандрит Пахомий отговори: „На всяка Литургия, навсякъде!". „Не, искам да видя откъде се взема, изведнъж празна чаша и?", продължи Беновска. Събеседникът й отговори: „Не са празни, има хляб, има вино и те се претворяват по време на Светата Евхаристия!".

      „Те минават от една материя в друга?", попита водещата. Архимандрит Пахомий отговори: „Това е Евхаристията, това са Тялото и Кръвта Христови! Ние вярваме, че това са Тялото и Кръвта Христови, ако отречем това нещо, ние няма смисъл да вярваме!". „Добре, убедихме ме някак, макар че трябва и научен подход!", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че тук не става въпрос за научен подход, а за вяра.

   „Много Ви благодаря, че Вие дадохте единствен, аз съм питала може би десетина души от висок ранг, Вие дадохте наистина ясно обяснение къде всъщност е силата, къде е магията на вярата. Благодаря Ви, че сте тук, това е чест за мен! Как въобще Църквата укрепва духовно, интелектуално ако щете и морално хората в такива трудни моменти като тази пандемия?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговор, че точно затова е било желанието на Църквата храмът да остане отворен и хората да могат да влязат, за да бъдат укрепени. „Защото аз много харесах Вашия въпрос към академик Петрунов за запазване на психическото здраве на хората. Ние се втренчихме в това да запазим физическото здраве на хората, а в същото време чуваме, че някои хора са си инжектирали белина. Духовният живот и връзката с Бога могат да укрепят хората! Вярата е тази, която може да помогне и съхрани живота и психиката на човека, а най-вече и душата на човека, да му даде възможност за живот вечен!".


Недостатъците на дистанционното обучение.

    „На вашите деца, аз съм била в Семинарията, тя е изключително красива, приятна, има и спортни съоръжения, много удобна за живот след ремонта, който се направи с европейски средства и средства, отпуснати от правителството, не им ли липсва в момента прякото общуване, как извършвате това дистанционно образование?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че прякото общуване наистина липсва най-вече на децата. „Сигурно във всеки има по едно скрито дете, защото и на нас ни липсваше!", отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че за възрастните, като зрели хора ние се отдаваме на разсъждения, размисли, притеснения, докато при децата няма тази обремененост. „Аз видях в Семинарията през първите дни, когато се събрахме, каква радост беше да бъдат заедно, да се видят и да играят. Всички много се зарадвахме. Всички казваме колко големи успехи постигаме в дигиталното дистанционно обучение, но трябва да признаем, че това е една много голяма загуба за образованието. Както тази пандемия нанася много голяма вреда за живота и здравето на хората, трябва да кажем, че тя нанася много голяма вреда и върху образованието, още повече в професионалното образование, където децата имат практически занимания. Така че много голяма вреда - и в общуването един с друг, и в заниманията. Изключително трудно е, ако един голям, все пак висшите училища са доволни, защото там имат зрели хора, които са дозрели сами да бъдат, но при децата трябва да има някакъв натиск, родителите нямат тази възможност да бъдат близко до децата си, понякога няма техника или техниката създава някакъв проблем, така че тази форма на обучение, особено в професионалните училища е много трудна!".


Религиозното образование в училище.

   „Ние с Вас бяхме започнали и с много други министри, отговорни държавници една кампания за професионалното образование, именно пандемията прекъсна този естествен ход, как според Вас трябва да се засили образованието във вяра или в религия, правите ли разлика?", попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че нещата от религия преминават във вяра. Според него всеки един човек трябва да бъде възпитан и образован, трябва да имаме познание и след това да дойде и вярата ни. „Или ако дойде някакво търсене в човека, той въпреки всичко се запознава с това, което търси в душата си, чете духовна литература, много пъти може да се събуди, но Бог е този, който търси душата на човека и рано или късно, когато човек търси добронамерено, успява да я намери. А това, което за нас чисто практически в България можем да кажем, е, че задължително трябва да се въведе религиозното образование в училище!", заяви архимандрит Пахомий.

   „Да, но среща много съпротива, Вие знаете позицията на Светия Синод, артикулирана от Ловчанския митрополит Гавриил, няма разрешение, аз разговарях с него преди повече от половин година по тази тема и никакво движение не виждам!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Архимандрит Пахомий отговори, че от 30 години се говори по тази тема и може би има някаква съпротива, която за нас е невидима, за това хората да бъдат образовани, защото вярата трудно можеш да я насадиш или натрапиш по някакъв начин. „Все пак това е тайнство между сърцето на човека и Бога, човек трябва да отвори сърцето си и да приеме Бог в него, за да може да разбере и научи всички онези неща, за които и с Вас си говорихме, за вярата и Тайнствата, които човек трябва да приема в живота си. Но все пак е необходимо и образование, от което ние лишаваме своите деца. Много пъти говорим, че когато един човек учи биология в средното си образование, не е задължително той да стане лекар, но на него му е необходимо да има знания за биологията, така както и за химията, географията и историята. В по-късен етап човек се насочва къде иска да отиде, но получава едно средно образование, така същевременно е лишен от вярата си, която за българския народ е тясно свързана с историята и литературата му, от което ние в голяма част лишаваме собствените си деца!", заяви Архимандрит Пахомий.


   „Изключително важен беше този разговор и предлагам да продължим нашата съвместна дейност като медии и вие, като институция!", завърши Илиана Беновска разговора си с Архимандрит Пахомий в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 11-ти октомври 2020 година.

Беновска: БСП защо изтръгнахте Великана Чирков от клиниката му и да го отнехте от хората, а сега роните крокодилски сълзи за него?

Беновска: БСП защо изтръгнахте Великана Чирков от клиниката му и да го отнехте от хората, а сега роните крокодилски сълзи за него?

Беновска: Г-жо Нинова, да не сте пристрастена към Георги Гергов, че го връщате за областен на БСП- Пловдив?

Беновска: Г-жо Нинова, да не сте пристрастена към Георги Гергов, че го връщате за областен на БСП- Пловдив?