Новини

Димитър Пенев: Борисов има по-важни  държавни въпроси от спорта, Гриша Ганчев се справя отлично с ЦСКА


Димитър Пенев: Борисов има по-важни държавни въпроси от спорта, Гриша Ганчев се справя отлично с ЦСКА

11-10-2020 10:48


Футболната легенда Димитър Пенев - Стратега, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Подаръците.

    „И с огромно вълнение сега ще посрещна футболната звезда, човека-футбол, Димитър Пенев, така наречения стратег. Добре сте дошъл, ръкуваме се тук символично с крак заради пандемията и коронавируса. А сега, ако ми позволите, една малка изненада, може ли да си разменим по някое пасче!", посрещна водещата своя гост и му подаде топка с крак. Пенев отговори: „Трябва първо бутоните да проверим, времето не е хлъзгаво, но паса оправете!". „Виждате, че и с токчета мога да ритам, браво на Вас!", отговори водещата, докато си подаваха топката.

   Благодаря Ви много, ще издам на нашите зрители и слушатели, че Вие също донесохте топка, това е топка на ЦСКА, тя по-лесно ли се рита, така с коляно ли става?", продължи водещата Беновска и подаде.  Димитър Пенев отговори, че е по-лесно да се държи с ръце, защото е пъргава и отскоклива. Пенев се подписа на топката, която подари на Беновска, точно до звездата от емблемата на ЦСКА.

   „Трофей! Аз пък ще си позволя да Ви подаря тениската на предаването „Беновска пита, защото замисляме да направим едно силно спортно мероприятие!", подари на своя гост Беновска тениската на предаването и се снима с него. Пенев подари на Беновска също фланелка, шорти и чорапи на ЦСКА с думите: „Не може сега, не Ви знам на кого симпатизирате, но аз защитавам нашата емблема, ЦСКА, отива Ви, имате „балкони", талия!". „Опа, по-полека!", отговори Беновска. Беновска получи и бели шорти на ЦСКА. Тя заяви: „И шорти имам, значи следващия път ще се явим заедно!". „Есенно време може да ползвате плажа!", добави Стратега. Беновска получи и чорапи  и ги обу, докато водеха разговора. Пенев отвърна шеговито: „Чорапи, за да не Ви хапят жабичките или мишленцата!".


Какво е да навършиш 75 и да си такава звезда във футбола?

    „Какво е да си навършил 75 години и да си такава звезда от толкова висок ранг?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев попита: „Навършил или от началото на годините?". „Звезда в това, с което се занимавате, то даже е повече вдъхновение и смисъл, то не е само спорт, то е и призвание, нали така?", уточни Беновска. Пенев отговори: „Ами признание е, когато те оценяват хората, феновете, господата, началниците, когато си свършил над 50 работа, над 85% работа в отделни тренировки, мачове и естествено се събира мнение на всеки един от треньорите, от началниците, от феновете и дават оценки не само на мен, а и на много мои колеги, които вече не са между нас, а и между нас, да не ги изреждаме - Якимов, Жеков, много други имена!".

   През това време Беновска обу чорапа, подарък от Димитър Пенев и попита така ли трябва да се носи. Той отговори: „Трябва да направим една контролна среща с баскетбол или волейбол, с футбол, рекламата да бъде лукс!".


Пътят му във футбола.

    „Като бяхте малък за какво мечтаехте?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че цялата му фамилия са футболисти, така че за него не е останало нищо друго, освен да мечтае и той да стане футболист. Той продължи: „Така че за какво може да мечтае един Димитър Пенев, който е преминал в УЕФА участия като юноша през 1962, 63, Румъния - Англия, след това национален отбор, три участия на световни първенства като състезател, след това като треньор на световно първенство, европейско първенство! И нетърпението на някои ръководни органи и личности във футбола, не изчакаха последния ден от договора, а от 15-ия ден на месеца и 15 оставащи дни всеки ден ми повтаряха ваши колеги, телевизии, журналисти - няма ли да си дам оставката? Ами договорът ми е след 15 дни, това не се забравя цял живот!".


Световното в САЩ 1994 г.

   „1994 в САЩ, 1994 г. в САЩ ли беше най-голямото Ви постижение? Това е нашето, Българско,  най-голямо постижение във футбола, нали?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговор: „Естествено, за всички наши спортове и спортисти, които са в България, цял свят, една Америка, която за нас беше затворена, тя проговори над 50% какво направиха българите!".


Защо не успяхме да се класираме за европейското през 2021 г.?

     „А защо сега не успяхме да се класираме в мача с Унгария, Вие толкова надежда имахте в предварителния разговор, че ще се класираме?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори: „Тези въпроси от Ваша страна са малко успоредни! Не съм в тортата, в салатата, където се правят!".

    „Вие ме надъхахте, казахте ми „много важен мач сега, тихо, изчакай да мине", за този мач с Унгария говоря, който ни отразя „крилцата" за европървенството!", уточни водещата Илиана Беновска. Пенев отговори: „Не са ни „отрязали крилцата", има си труньори, има ръководство, което вижда в този момент, има лагер, има достатъчно време, за да изпиташ и да провериш момчетата, кой е титуляр, кой е 50% титуляр. Но имало е и много изненади, и на 30% сме разчитали на тях, влизат, бележат гол или пък спасяват. Нелош мач за нас, но загубата отива към лошо. Единствената ситуация, когато ни отбелязаха гола, защитник, той трябва да подложи главата, да спаси да не е гол, виждам от телевизията ясно повторение с гръб отива, когато в малкия пенал ни вкарват гол. Това са отделни моменти футболни, при Вас трябва да говорим общи неща!".


Проблемите пред съвременния български футбол.

    „Днес много официално ми говорите, а Вие сте известен с Вашите „лафчета", много симпатия и обаяние предизвикват, как бихте характеризирали разликата между сегашния футбол и футбола във вашето време, с някое Ваше „лафче"?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че такива сравнения между поколенията може би не е много подходящо да се правят  и подчерта, че трябва да се даде възможност на сегашното поколение. „Преди да отидем в национално поколение мъже, трябва да отворим вратите и да върнем години назад как бяха удобни програмите в училищата, институтите, първенства, републикански. През последните десет и повече години не виждаме, виждаме, аз често споделям пред журналисти - виждаш ги с две цигари, а не виждаш от десет момчета или момичате една топка, дали волейбол или футбол, на улиците пред училищата, където празни игрища!".


Съвместната инициатива.

    „Асистентката Карина на екипа „Беновска пита" сигурно Ви е казала да помислим за обща инициатива между Вас и „Радио К2" и „Канал 3". Сега ми хрумва, не можем ли да направим нещо заедно важно и системно, за да върнем назад тренирането, обучението или как да кажа на футбол от деца?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че всеки отбор има школи, които тренират различни възрастови групи. „А трябва ли държавата да се намеси в това, само клубна отговорност ли е това?", продължи водещата. Пенев отговори: „Защо трябва аз, достатъчно съм дал толкова живот спортен на държавата и сега да се вмъквам в отделни точки, политики. Нека да се разберат големите и там приключват, избори, да не забравяме и едни тежки месеци, два-три, когато ни натисна тази тежка епидемия!".


COVID-19.

    „Вие пазите ли се от този COVID?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори: „Не се плаша, защото много пъти след тренировка отиваме на студен душ, ще хапнем сладолед или нещо ще пийнем с лед, изпотени. Но всичко е до организъм, всичко е до навика, всичко е до действията на треньорите, на масажистите, бащата е треньора, тези моменти понякога трябва да се отрязват и да бъде много по-стилно и професионално!".


Политиката.

    „Казахте „големите", сега ме дърпате за езика да Ви попитам, един от „големите" е ветеран в „Бистришките тигри" и мисля, че е единственият футболист сред европейските политици, говоря за Бойко Борисов, разговаряли ли сте с него по тези теми?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че Борисов спортува и има интерес към всички спортове, но на този етап по-важни са държавните въпроси. „А президентът Радев?" попита Беновска. Пенев продължи: „Когато приключат държавните въпроси ще имат време и за тези неща, както Борисов, така и Радев, така и другите хора, които са държавници в тази държава. Но изоставаме през последните 10 години, изоставаме не само във футбола, но и във волейбола, баскетбола, хандбала, ние нямаме хандбал вече!".

    „Започнах да се смея, докато отговаряхте, защото преди малко ме „пързулнахте" като Ви попитах за Бойко Борисов, изплъзнахте се майсторски, е сега пуснахте „лафче" за женската красота, как винаги намирате какво точно да кажете и така го поднасяте?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори: „Всеки един водещ първи на държава, всеки един в държавното ръководство трябва да обединяват, да разединяват, да отделят негативното, така е и в даден отбор и при нас, когато един играе против другия или пък не е готов, пък иска за смяна! Много неща може да коментираме и да свържем политиката и спорта!".

„Нека да свържем спорта и това надиграване, което се разиграва без футболна топка засега, но с вдигнат юмрук, между президента Радев и Бойко Борисов, кажете едно „лафче"?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че не участва в тези въпроси и добави: „Аз съм дал толкова много за нашата държава, ако съм разсъждавал или участвал в тези дебати, аз няма да изиграя и едно полувреме и един мач международен!".

    „Сега ми хрумва да Ви попитам, Вие толкова сте дал за тази държава, не Ви ли е хрумвало да станете президент на държавата, а не само на футболен клуб?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че подобни мисли не са му идвали. Той продължи: „Обичам тази игра, до последно, докато ще бъда жив, първите букви да са ми футболът и топката. Не забравям уважение и към обществеността, към личностите, към семейство и приятели, това е изградено още от юноша и сега е същото в моето съзнание и в моята глава!".


Художествената гимнастика.

    „В спорта изобщо изоставаме, Илиана Раева малко компенсира в гимнастиката нещата!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори: „В гимнастиката благодарение Раева, на добропо поколение, традицията и помощта не само на Наско - съпруга на Илиана, но и на много обожатели, грациите трябва да бъдат поддържани, но и те изпитват трудност!".


Отношенията му с Наско Сираков.

    „На няколко пъти се промъкна името на Наско Сираков под една или друга форма, „Левски" споменахте, синя тениска,, какви са ви отношенията в момента?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че с Наско Сираков има отлични взаимоотношения, а проблемите на „Левски" вече са си работа на синята общност. В момента положението на „Левски" наистина е много тежко, но преди няколко години ЦСКА е бил в същото положението и нещата са се оправили благодарение на Гриша Ганчев.

       „Имаше една история през 1993 г. преди мача с Франция на „Парк де пренс", Наско Сираков тогава бойкотираше и не искаше да играе, беше ли фатално това?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че тогава е разполагал поне с 18 футболисти, които са се състезавали в отбори над средното за Европа ниво и нямаше да се почувства отсъствието на Наско Сираков, ако самият той не е бил решил да се извини. Той обаче добави, че Сираков е свършил доста добра работа на световното една година по-късно. „Но знаете, че Пенев е точен към всички, например за Ивайло Йорданов кой е вярвал, че той ще излезе и ще бъде един от челните футболисти на световно първенство, след това европейско първенство, сега е помощник треньор на юношеския национален отбор, където има една две важни срещи. Неясноти има във футболния съюз, вземат един от добрите футболисти, където отива към мъжкия отбор без някакви надежди, а при 19 годишните не участва!", заяви Пенев.


ЦСКА.

    „Гриша Ганчев добре ли се грижи за ЦСКА?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че засега Ганчев се справя отлично, но много неща зависят от самите играчи, треньори, много важно е да имат точна преценка за състава, за тактически отношения. „Това всичко е на главата на треньора, те трябва да бъдат 50 на 50 с футболистите, но отгоре г-н Ганчев какво трябва да прави - да преглъща, да се усмихва и да бъде всичко наред. От негова страна всичко е ок!".

   „Така е с всички хора, които са на високи позиции, така е и с политиците, така е и с индустриалците!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори: „За политиците няма да говорим, защото добър ден вместо да каже, някой ще ме питат - следиш ли едикой си въпрос? Не го следя! Малко ми е пълна главата в миналото с футбол, с отговорности. Това е един екип от треньорите, неговия екип, доктор, масажисти, администратор!".

     В този момент Беновска събори без да иска книгите, подарени от Пенев. Той се пошегува: „Сигурно ритнахте топката, тя направи нарушение, някой фал ще Ви свирят!

    „ЦСКА в този формат готова ли е за Европа?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че ЦСКА е напълно готов, освен това жребият е добър.


Трансфера на Кирил Десподов в „Лудогорец".

    „Да Ви попитам за Кирил Десподов, беше в ЦСКА, сега отиде в „Лудогорец"?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че Десподов има право да го направи, след като му е свършил договора и в момента не е футболист на ЦСКА. ЦСКА има процент от тази продажба. Жалкото е само, че Десподов дава повод на феновете, сини, зелени и червени, да се коментира този въпрос. „По правилник не можем да му се сърдим, има много такива случаи, аз също повтарям в пресата и доста различни симпатии от журналисти по този въпрос!", обясни Стратега. „Няма интрига?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не трябва да има никакви интриги.


Книгата му „Стратега". Снимките и другите подаръци към предаването.

 

 

    „Сега ще седна до Вас с всички подаръци, които сте донесъл, хем да ги покажем, хем да ги надпишете. Ще седна тук до Вас!", приближи се до своя гост водещата Илиана Беновска и показа към камерата снимка на Димитър Пенев с екипа на националния отбор по футбол на България. Тя попита: „Кога сте по-хубав?". Пенев отговори: „След като свалям екипа, цивилен, още по-добре изглеждам! Сега вече имам повече свободно време да ме оглеждат или аз да се срещам с хората!".

 

 

    „Закачливо ме питате възрастен ли сте, сега да видим кой е по-чаровен, това е новата снимка от музея на ЦСКА!", показа водещата съвременна снимка на Димитър Пенев от алеята пред музея на стадион „Българска армия". Тя доближи двете снимки в ефир и попита: „Как се чувствате на 75 години, аз шеговито казах, че човек и добре да живее, става на 75 години?". Димитър Пенев отговори: „Много време ми трябва, за да отговоря как се чувствам, от кога да започна, тази седмица или днес? Усмихвам се, говоря - значи добре съм.

 

 

   „Това е последната Ви книга, озаглавена „Стратега", хубаво ли е да си стратег и каква е вашата стратегия?", попита водещата Илиана Беновска, като показа началната страница на книгата Стратега, написана от журналиста Иво Тонков. Димитър Пенев отговори: „Винаги, когато си направил успехи, се комбинират много изрази, за да се стигне до израза „стратега", значи и други добрини, и други работи съм свършил. А конкретно за футбола, има предварителното чувство - точен, директен, преценява качествата на отделните състезатели!".

 

 

    Водещата показа още една снимка на Димитър Пенев с националния екип на България. Тя попита от коя година е тя. Той отговори: „Отгоре пише 75. А отзад е бяло и синьо, виж как някои объркват схемата, тоест не схемата, цветовете!". „Е, не може небето да е червено, г-н Пенев!", отбеляза Беновска. Пенев отговори: „Няма небе, тук просто искат да обединят нещо, но трудно става!".

    „Какво ще ни надпишете в книгата „Стратега", ние правим благотворителна библиотека?", попита водещата. Гостът й написа „На г-жа Беновска с много уважение!" и добави шеговито: „Надявам се след някоя и друга година да получа и някой хонорар!". Беновска отговори: „Ще получите най-малко подкрепа за развитие на детско-юношеския футбол!".

   Водещата показа още една снимка на Димитър Пенев и попита тя от кога е. Той отговори, че на въпросната снимка е с купата на Съветската арми, тогава врата е бил Стоян Йорданов. Водещата попита дали да му я върне. Той отговори, че може да я задържи. Беновска отговори, че това е ценен трофей за предаването „Беновска пита". Пенев подписа снимката и каза: „Ще отиде при Ваши симпатизанти, няма да им казвам цветовете, и тогава само ще изчислявате от коя година са, все пак Йорданов е вратар, аз съм капитан на ЦСКА.

    Водещата показа към камерата и почетния знак от родното му село Мировяне и попита защо го е донесъл. Пенев отговори, че е попаднало между книгите. „Не бива да ни го подарявате, според мен, това е уникално, то си е Ваше!", заяви Беновска. Пенев отговори: „Попаднало е между книгите, но все пак ще се усмихне някой от моите комшии!".

   „Какво е най-важното, което искате хората да запомнят от този разговор?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Пенев отговори, че българинът има сили, но трябва да има духом и настройка от правителството. „Уж не Ви се говореше за политици!", отбеляза Беновска. Пенев отговори: „Това е неизбежно, след като за хората и народа говорим, трябва да вмъкнем и тях. Кой ще бъде първи или общо - да откликнат на много точки. Аз не ги знам всички точки, но виждате, че или пари трябва да бъде, или терени трябва да се правят!".

     Водещата взе от масата здрава българска червена ябълка. Той продължи шеговито: „Вие показвате заканително една ябълка, вече трябва да спрат да ядат лимоните, ето, нещо сладко, за да може да има обединение. Вие ми зададохте първия въпрос, че може би са щели да ме сменят преди световното, когато Наско и тези, но не ме смениха, защото бях директен в линията, за да направим обединение! Който не иска да играе за националния отбор - да не играе! Който не иска България да е добре - да не играе!".

 

    Беновска подари на Пенев здрава, българска червена ябълка с пожеланието да не изгние, защото това е символика. Той обеща да я пази. Водещата подари и клубната тениска, както и книгата с интервюто ѝ с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и попита своя гост какво мисли за него. Той отговори, че преди време се е срещал с Доган. „Благодаря Ви много за този разговор, за мен беше чест!", завърши Илиана Беновска разговора си с Димитър Пенев в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 11-ти октомври 2020 г.

Беновска: БСП защо изтръгнахте Великана Чирков от клиниката му и да го отнехте от хората, а сега роните крокодилски сълзи за него?

Беновска: БСП защо изтръгнахте Великана Чирков от клиниката му и да го отнехте от хората, а сега роните крокодилски сълзи за него?

Беновска: Г-жо Нинова, да не сте пристрастена към Георги Гергов, че го връщате за областен на БСП- Пловдив?

Беновска: Г-жо Нинова, да не сте пристрастена към Георги Гергов, че го връщате за областен на БСП- Пловдив?