Новини

Марияна Николова: С позицията на АИКБ не съм съгласна - Велев ще питам лично


Марияна Николова: С позицията на АИКБ не съм съгласна - Велев ще питам лично

13-09-2020 16:01


Марияна Николова, заместник-министър председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", сподели позиции по следните теми:


Марешки и концесията; Нова Конституция и Велико народно събрание

Беновска посрещна Марияна Николова в студиото на предаването "Беновска пита" и обичайно се поздравиха на мината. "С особен интерес каня министъра на туризма и вицепремиер да ни разкаже как мина сезонът, как ще посрещнем зимния и за всички свои срещи, пътувания и една концесия" приветства Беновска. "Да Ви разкрия - Вие ли бяхте основният купувач на Марешки, за да сложи той подпис под искането на ГЕРБ за обсъждане на нова Конституция и Велико народно събрание?" попита Беновска. Николова каза, че това е озадачаващо и сценариите за концесиите са заприличали на холивудска продукция. "Концесиите са нормативно установени процедури в специални закони. Концесионната процедура е обявена през месец юни - разбира се, че не съм аз" каза още Николова. Тя поясни, че е встъпила в длъжност на 24-ти юли, а процедурата е обявена юни. Министърът подчерта, че концесионните процедури стартират през концесионния регистър на министерски съвет и се обявяват в държавен вестник и няма как да се предполага какви ще са събитията през август и септември. "Кой е предложил тази концесия и кой е организирал тази процедура?" попита Беновска. Марияна Николова отговори, че процедурата се организира от предишното ръководство на министерството и концедент е министерски съвет и всички процедури минават през правителствено решение. Министърът подчерта, че състезанието е публично, всеки може да се яви, а в случай един участник се е явил и е спечелил процедурата. "Няма никакво оспорване, никакво обжалване и никакви спорни въпроси по тази тема" категорична бе Николова.

"Вие като юрист, министър и вицепремиер - не видяхте ли, че някак съвпада гласуването на решението на министерски съвет Марешки да получи концесия, тоест, майка му, точно с дните, в които се търсеше 1-2-3-4 гласа, гласовете се брояха и се следяха да се подпишат до 120 за Велико народно събрание и нова конституция. Не беше ли деликатно да се отложи малко?" попита Беновска. Николова каза, че няма как да се съгласи с това, защото в правото и в процедурите има нормативно установени срокове и просрочието води до санкции и оспорвания, а в случая сроковете и нормите на закона са спазени.


Протестите в България; Предложението на ГЕРБ за Конституция

"67 дни протести в София и тук-таме някъде в разни градове и един на плаж "Росенец" - каква е Вашата политическа оценка?" попита Беновска. Министърът на туризма заяви, че оценява правото на всеки един гражданин на Република България да протестира и като демократично общество сме се научили да изразяваме свободно своята воля и всеки има право да изразява своето мнение стига да не нарушава свободите и правата на останалите граждани. "Считам, че правителството чува думите на протестиращите и винаги ние в рамките на диалог и консенсус сме взимали решения, които са били удовлетворителни за страните. Мога да кажа, че правителството изпълнява успешна управленската си програма и все пак за това правителство са гласували над 1 милион избиратели" подчерта Николова.

"Като юрист и вицепремиер Вие не сте длъжна да прочетете, защото сте в изпълнителната власт, предложението на ГЕРБ за Конституция, но как гледате Вие и исторически няма начин да не сте погледнала на перспективата да се свика Велико народно събрание и да се промени сега действащата Конституция? Вие прочетохте ли, все пак, предложението?" попита Беновска. Николова смята, че всеки един закон е временен и в рамките на 30 години основният закон е изчерпал своето действие и през годините е имало много заявки на политиците за промени, но никой не е имал смелостта да направи такива промени. "Аз лично приветствам промяна в броя на народните представители, както и въвеждането на института за конституционната жалба, така че мога да кажа, че тези предложения, които бяха направени, дават старт на едно ново начало и ние сме вече в темата. Ще чуем различни мнения, дебатът предстои и ще видим различни предложения" каза Николова.


АИКБ и позицията им за протестите и правителството; Мярката 60/40; Линия на бедността

"Бизнесът, АИКБ излязоха с позиция, че властта, правителството не бивало да употребяла протестите, ако цитирам по смисъл почти дословно, да употребява силата си върху бизнеса по време на протести. Утре имате съвет за тристранно сътрудничество - какво ще обсъждате и ще засегнете ли и тази тема - да попитате АИКБ какво точно са искали да кажат, защото Вие сте вицепремиер в това правителство и някак си няма да Ви отива, лично аз утре ще наблюдавам с 4 очи дали ще поставите и този въпрос?" попита Беновска. Вицепремиерът бе категорична, че задава конкретни въпроси на социалните партньори и заедно в диалог обсъждат дневния ред. "Позицията на АИКБ, разбира се, не е предвидена в дневния ред. Всеки има право да изразява позиция, аз съм в добри отношения с г-н Велев и лично ще го попитам какво има предвид, защото не мога да се съглася с тази позиция" заяви Николова. В дневния ред на съвет е анализът на мярката 60/40, която вицепремиерът счита за успешна и по предложенията на социалното министерство в дневния ред от анализа се обосновава изводът, че над 200 000 души са се възползвали от тази мярка. Ще бъде направено и предложение за промяна на методиката за линията на бедност - предлага се тя да бъде увеличена в размер на 369 лева. Министър Сачева, представителите на социалните партньори - работодателите и синдикатите, както и народни представители ще присъстват на съвета.


Туристическо изложение в Москва; Туризмът в страната; Българските туристи в Гърция; Българо-руски форум в края на годината

"Бяхте току-що в Москва - първото от колко време туристическо изложение... някъде направиха справка, че това е, може би, първото туристическо изложение от 8 месеца" коментира Беновска. Николова потвърди, че това е първото туристическо изложение, на което тя е имала частта на присъства. Тя сподели, че България за първи път е поканена като страна-партньор в официалното откриване на изложението. Беновска подчерта, че е имало много сериозно медийно отразяване, което от страна на Русия е знак за уважение. Министърът на туризма потвърди, че е имало голям интерес и с изключително задоволство е присъствала - българският щанд е бил с най-голяма квадратура, над 200 кв.. "Имаше голям интерес - включително сезонната дестинация, знаете, за политиката, която аз имам в момента, е да популяризирам нашата страна" подчерта Николова. Беновска попита министъра каква е статистиката за руските туристите това лято в страната ни. Министър Николова отговори, че над 23 000 са посетили България, което е 10 пъти по-малко от миналата година. "Ако се прави паралел между летния сезон, който най-много пострада от корона кризата и летния сезон, който все още имаме и то е благодарение на нашите сънародници, тъй като над 550 000 българи посетиха нашето Черноморие и аз искам от Вашето студио да приветствам нашите сънародници и нашите хотелиери и представителите от бизнеса на заведенията, които не затвориха, въпреки тежката криза и посрещнаха нашите туристи, както имаме засилени посещения във вътрешността на страната. За първи път вътрешността на страната е толкова посещавана, така че в крайна сметка нашите сънародници, които избраха вътрешния туризъм спасиха летния сезон" коментира Николова.

"Сложих заглавие на нашия разговор - България в шпагат между Русия и Гърция по отношение на туризма. А, колко българи отидоха в Гърция - имате ли представа?" попита Беновска. Николова смята, че това не е шпагат и може да каже, че българите са избрали България като туристическа дестинация от статистиката, която има ST. "Що се касае до руския пазар - на срещите, на които имах възможност да присъствам, включително с председателя на Руската федерална агенция по туризъм - г-жа Догузова - ние направихме обобщение по отношение на кризата, която е повсеместна по отношение на туризма, както и Русия даде засилена заявка за руските туристи и за двустранния обмен" коментира Николова. Беновска каза, че Догузова е амбициозна и перспективна млада дама и напомня на Николова. "Тя отскоро завежда Федералната агенция по туризъм, намерихме общ език. В предвидената протоколна среща, която беше в рамките на 30 минути, излязохме от протокола, тя продължи повече от час, като включително успяхме да договорим един българо-руски форум, който да бъде проведен в последното тримесечие на годината в България. Ние ще го домакинстваме и там ще дойде повечето от руския бизнес, който е в областта на туризма, включително и големите туроператори, които оперират на българския пазар. Проведох и срещи на място с тях. Интересът е засилен, особено към СПА курортите ни и особено към зимния туризъм" сподели министърът на туризма.


Свършеното дотук и проведените срещи; България - четирисезонна дестинация; Руските туристи и възстановяване на чартърните програми

"Вие от 24-ти юли направихте доста сериозни срещи, в това число и с руския посланик в България направихте още в началото на Вашия мандат или тя беше онлайн?" попита Беновска. Николова отбеляза, че е имала два разговора с руския посланик и има над 50 срещи на терен с кметове, с местния бизнес, с бранша и организации, включително и от неправителствения сектор. Министърът счита, че летният сезон все още продължава. Беновска отбеляза, че страната ни се намира в климатичен пояс с 4 сезона, а традиционно считаме летния и зимния сезон за туристически и по този начин се губят културните и тематичните екскурзии. "Моята стратегия по отношение на маркетинга от страната на министерството е различна - аз считам, че България е четирисезонна дестинация и това беше акцентът на разговора ми с руските власти по отношение на туристопотока, който евентуално предстои да дойде при положение, че чартърните програми се възстановят. Вие знаете, че един от основните акценти на разговорите беше възстановяване на полетните връзки между Русия и България, тъй като заявката за пътуване от страна на руските туристи е огромна" подчерта Николова. Беновска попита министъра дали това означава, че тези хора ще летят със заплахата за 14-дневна карантина. Министърът обясни, че всичко зависи от статистиката и от здравните власти, а положението по отношение на коронавируса се следи ежедневно. "Ние като дестинация можем да се похвалим, че сме безопасна и здравословна дестинация и с радост посрещаме нашите гости. Аз лично се уверявам в местата за хранене, за развлечения, за настаняване и мога да кажа, че инвестициите на бизнеса по отношение на предпазни средства, дезинфектанти - не се жалят средства в тази посока. Всички мерки, които са предписани от министерството на здравеопазването, от РЗИ се изпълняват безупречно" подчерта Николова.


Бъдещи планове; Маркетинг и достигане до повече туристи; Национално меню; Консултативен съвет по туризъм

"Вдигнете малко завесата - какви са бъдещите Ви планове?" попита водещата. Министърът сподели, че плановете ѝ са по отношение на маркетинга, защото традиционното понятие за туризъм и турист се е променило и счита, че налагането на политика в областта на популяризирането на България като четирисезонна дестинация трябва да бъде насочено към социалните мрежи и дигитализация. Достигането до всеки един турист е важно за бизнеса и за държавата и това може да стане най-бързо и пряко през социалните канали. "Вие знаете, че има и една тенденция на връщане обратно на тези модерни неща. Хората започват да жадуват за обикновените и обичайните. Ще търсите ли и преки контакти? Министър Ангелкова по едно време пращаше благодарствени картички на посетилите България чужденци, сега се сетих" попита Беновска. Николова сподели, че благодари през социалните мрежи на всички туристи, които посещават българските обекти и подчерта, че по отношение на поклонническия и културно-историческия туризъм интересът на българските и на чуждите туристи се вижда. "В момента предстои да бъде одобрено националното меню. То ще бъде популяризирано по съответния ред докрая на септември като от следващата седмица започва работа и на консултативния съвет по туризъм. Там ще бъдат разгледани всички предложения по отношение на бързи мерки за предстоящия зимен сезон, защото той ни е много важен в момента и акцентът е насочен по дневния ред на сезона към предстоящия зимен сезон и сезон 2021" каза Николова.


Туризмът, коронавирусът и БВП; ДДС в туризма

"Кога ще имате ясни разчети какво е отражението върху БВП, знаете, че туризмът за това се подкрепя така енергично, защото той е един от най-големите донори на БВП? Още не е приключил летният сезон, но сигурно имате междинни разчети" попита Беновска. Министърът на туризма отговори, че 8,2 % е спадът на БВП през второто тримесечие. По отношение на туризма все още няма статистика, но предстои да бъде изготвена в края на месеца. Николова бе категорична, че цифрите няма да бъдат добри, има 80-90% спад по отношение на посещаемостта от чуждестранни туристи.

"Ще се оправдае ли намаляването на ДДС-то за туризма върху храните и алкохола?" попита Беновска. Николова коментира, че браншът е искал това намаляване и счита, че то дава своя ефект и е важно да се запазят тези нива и по отношение на мярката 60/40, която за туристическия бранш е 80/20. "Аз съм направила предложение тази мярка да важи до 1-ви май 2021, за да можем да запазим заетостта на хората, защото е много важен браншът. Браншът трябва да запази своите служители и да запази работните места" подчерта Николова. "Вие подсказвате, че при обсъждането на новия бюджет Вие няма да инициирате връщането на ДДС-то в туризма, по отношение на консумацията от рода на храна и напитки, на старото равнище - 20 %?" попита Беновска, министърът подчерта, че ще настоява да бъде запазено, за да може да се преодолее лошата тенденция в сектор туризъм.

 

Така завърши разговорът между Марияна Николова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13-ти септември 2020 година.

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?