Новини

Андрей Новаков: Не ни е страх от Цветанов, ГЕРБ ще се модернизира и печели доверие


Андрей Новаков: Не ни е страх от Цветанов, ГЕРБ ще се модернизира и печели доверие

13-09-2020 16:30


Андрей Новаков, евродепутат ЕНП - ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Дебатът за върховенството на закона в България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и върховенство на закона на ЕП. Отпаденето на мониторинга за България.

     „Вярно ли е това, че Европа се съмнява в законността в България?", попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори: „Не бих казал! Ако визирате дебатите, които се завързват напоследък в ЕП, мога да Ви кажа, че подобни дебати е имало и досега в ЕП за други държави, не бих казал точно по тази тема, но така или иначе не е необичайно някоя от държавите членки да попада във фокуса на вниманието и не ми се струва, че можем да правим кардинални изводи, с които да дамгосаме цялата държава!". Той добави, че подобни дебати в ЕП показват, че страната ни е напълно пълноправен член, който заема своето подобаващо място в ЕП и ЕС.

   „Така е, но Елена Йончева и „дуетът" около нея Иво Христов и Радан Кънев, евродепутати различни от ЕНП и ГЕРБ, положиха доста усилия в сътрудничество и с Лозан Панов, председател на ВКС, да изградят впечатление в България, че изводите за България в Европа не са окей!", продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това не е първият случай, когато нещо, което се случва в Брюксел, се осребрява в България в зависимост от политическата конюнктура. „А вие не го ли правите същото?", попита водещата Илиана Беновска. Евродепутатът отговори, че не е така, защото винаги досега, когато е говорил по темата, се е базирал на факти. Той продължи: „Това, което не ми харесва на мен, е тази черта, която проявяваме все по-често напоследък, а мисля, че я бяхме загърбили, защото имахме няколко повода в ЕП, като пакет „Мобилност" и Шенген, с които всички български евродепутатии загърбихме политическите си различия и работихме заедно. Влизането в еврозоната беше такова, но май тези хубави дни са зад гърба ни, защото виждам, че се политизира почти всеки един въпрос. Странна ми е на мен симбиозата, тъй като част от тези колеги твърдят, че са десни, автентично десни, другите са крайно леви, те са на крачка вдясно от някои доста сериозни комунисти от близкото минало и в същото време работят в прекрасен синхрон. Това не е първият път, когато всички са срещу ГЕРБ, и този път ще се оправим!".

   „Но Вера Йоурова, заместник-председателят на ЕК, беше упрекната доста сериозно, тя разбира се излезе със своя позиция, че сякаш ЕК е прекалено толерантна към Борисов!", припомни водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че е имало две различни гледни точки и няма как и двете да са валидни. „От една страна най-яростно критикуващите ни евродепутати казаха „ама как може така да подкрепяте България", в същото време някои наши български колеги казаха „вижте, тя ги съсипа от критики", така че не може и двете да са истина. Това, което каза тя, беше обективно! Имаше доклад, излязъл през миналата година, който казва, че страната ни е постигнала достатъчен напредък, така че повече доклади не се предвиждат", категоричен бе той. Евродепутатът обясни, че вече за всяка една държава ще има доклад, включително и за България, но това вече няма да бъде дамгосването отпреди.

   „Но Механизмът за сътрудничество и проверка все още не е отменен за България и Румъния и ние всъщност се оказваме под бъдещ двоен мониторинг ли, как ще се регулира чисто юридически?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че юридически наистина има казус, защото от една страна ЕК е казала, че за България повече доклади няма да има и механизмът трябва да отпадне, но той остава за Румъния. И тъй като сме в пакет ЕК е решила, че ще го отмени само след санкция от ЕС и ЕП. От ЕП такава санкция има, но не и от ЕС. Така в момента хем не се готви доклад за България, хем формално механизмът не е отпаднал. Това обаче не означава двойна проверка за България.

   „Добре, но сега през октомври ние ще получим ли доклад, или не?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че не би следвало да получим такъв доклад, какъвто сме получавали в миналото. Ще получим такъв доклад, какъвто всяка държава от ЕС ще получи, като това вероятно ще стане на 23-ти септември.


Протестите срещу правителството в България.

    „Но виждате, че Държавният департамент на САЩ в регулярния си доклад отново поставя под внимание корупцията в България, липсата на върховенство на закона, липсата на свобода на медиите. Как ще реагира България, обсъдихте ли го това с министър-председателя, в ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че в никакъв случай не подценява този доклад, но смята, че за нас по-важно е да адресираме проблема, който е сред хората у нас, а това е усещането за несправедливост.

  „Имате ли проучване, казвате „хората", може би у някои хора има усещане за несправедливост!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори: „Опазил ме Господ да говоря от името на народа, виждам, че има хора с такова самочувствие, аз нямам! Но знам, че има и то не е малка групата от хора, които усещат липса на справедливост. Ние сме длъжни да свършим достатъчно работа, за да покажем, че се движим в тази посока и тук включително е и моята отговорност да обясняваме добре това, което се случва, това, което постигаме, защото често пъти резултати не липсват, но те са затиснати или от фалшива новина, или от някой, който крещи повече и стига по-бързо до хората!".

   „Точно така, високото говорене, писъците, викането, замерянето със зеленчуци, предмети, яйца, лежането по плочките, къртенето на историческите жълти павета и няма да изреждам другите вандалщини! Извинявайте много, но вие сякаш давате приоритет и Борисов даже лично прекалено уважение на тези актове, а не отдавате уважение на хората, които не крещят „спрете да ни викате под прозорците, спрете да къртите паветата на София, спрете да замеряте полицаите". Къде е справедливостта, значи вие сте справедливи към викащите и несправедливи към културно мълчащите?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че мълчаливото мнозинство е това, което решава изборите накрая. Неговата дума е най-тежка и тя обикновено идва накрая, защото то не се е проявило нито по площадите, нито някъде другаде. Евродепутатът продължи: „Аз често говоря за това какви хора виждаме по площадите. Те разбира се не са само от една група или друга, знам, че има много мои връстници и много нормални хора, които имат справедливи искания. Но момента, в който границата беше премината и беше опорочен протеста, беше момента, в който видях как се засипват полицаи със слама и се опитват да ги запалят. Това беше границата, след която не можеш да твърдиш, че се бориш за демокрация. Беше премината линия, когато върху всеки, който каже нещо положително за случващото се в страната, казваш „тук има прогрес" и биваш обявен за мафиот, мутра или подкрепящ такива. Основният слоган на този протест беше „да запазим демокрацията". Ама основната характеристика на демокрацията е да приемеш, че има и други хора и те не са никак малко, които мислят точно обратното на това, което мислиш ти и затова правният мир е създал изборите, където се решават тези въпроси!".


Новият политически проект на Цветан Цветанов.

    „Сам влязохте в капана, сега ще Ви заведа в Благоевград, Вие нали сте координатор по линия на ръководството на ГЕРБ за този регион, в петък бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви създаването на своята политическа партия точно в Благоевград и то в присъствието на екскмета на Благоевград Атанас Камбитов, с когото Вие сте работили доста години и доста представители на бизнеса от този регион. Какъв е Вашият анализ?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че на събитието са присъствали много бивши регионални кметове, с които е работил дълго време и няма да каже нищо лошо за тях. Той продължи, че изпитва уважение към всичко, което са постигнали заедно с тези хора през годините, но те са големи хора, които сами са взели решение да се позиционират като опоненти на ГЕРБ и отношението, което ще получат, ще бъде като към всички останали опоненти - уважение на полето на политическата борба. „Но изпитвайки уважение към решението, което са взели, аз няма да си оставя каруцата в калта и ще направя така, че всичко, което съм научил, включително и от тях, да го използвам в тази кампания!", категоричен бе евродепутатът.

   „Страх ли ви е от Цветанов, силен ли е все още той?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Не си спомням конкретно какво е страх, в случая от г-н Цветанов. Той добре познава политическия релеф в областта, аз също. Страх със сигурност не е думата, ако в България в момента има регистрирани 114 партии, оттук насетне ще се справяме със 115, това е!".

   „Смело, но нека да не забравяме, че Цветанов, освен че знаеше имената на всички членове на ГЕРБ, беше в много близка корелация и с представителите на бизнеса по региони, които, няма да отричаме и двамата, че са значими лостове за влияние!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Евродепутатът отговори, че му е трудно да коментира какви отношения е имал Цветанов с бизнеса, поне на него те не са му известни. Той продължи, че Цветанов е свършил доста политическа работа през годините и е станал популярен с нещата, които е постигнал и добави: „Но той сам избра да се позиционира там, където е в момента, и му пожелавам успех с това, което са предприели!".

   „Защо Цветанов дойде именно в Благоевград, нещо показва на Вас ли, защо не го учреди в София, защо не отиде да го учреди в Бургас?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори: „Без да издавам някакво особено внимание към действията на тази новоучредяваща се организация, ще кажа, че са били не само в Благоевград, бяха и в много други граве. В Благоевград беше учредяване на местната структура, доколкото знам, така че предполагам, че такова ще има навсякъде другаде!".


Твърденията, че Европа започва да става предпазлива към Борисов заради протестите в България.

    „Борисов и Европа, слух ли е, че европейците започват да стават леко предпазливи към Борисов заради протестите, които се разиграват тук?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков категорично заяви, че това не е така, въпреки че много хора в България в старанието си да изкарат, че е така, стигат до невероятни преувеличения. Той заяви: „Пожелавам си да имам такова самочувствие, като на хората, които си позволяват да говорят от името на бундесканцлера, от името на президента на френската република. Това е невероятно наистина да можеш да си позволиш да кажеш те какво мислят и какво имат предвид. Каквото са имали предвид, те са го показали на практика и това е, че премиерът е добре приет във всяка една европейска държава. Вижда се каква беше подкрепата абсолютно безусловно и еднозначно от страна на г-н Туск, от страна на г-н Вебер, знаете как работи и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен!".

   „Да, пропуснах да кажа за Туск, кажете какво се случи, Туск защити ли България на това разискване в Комисията по граждански права и свободи?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че е имало дума на подкрепа от страна на Доналд Туск, а това, което някои хора в България са се опитали да изкарат, е абсолютно нерелевантно. „И г-н Вебер, и г-н Туск, когато са имали възможност са заявявали категоричната си подкрепа за България и за г-н Борисов. Имаше някакъв смехотворен опит да се каже „ама то нямаше писмено нищо, публикувано след заседанието на групата". Никога след заседание на група не се публикува нищо писмено, независимо как е протекъл дебатът и дали има подкрепа или не?", категоричен бе евродепутатът.


Изказванията срещу България на ирландския евродепутат Клеър Дейли.

 

 

    „Обаче се появи една ирландска евродепутатка за която аз лично не разбрах нейният мъж ли е прикрил, извинявайте, ще цитирам някаква голяма сума, прикрил е 100 милиона данъци или нещо такова, Клеър Дейли, тя каква роля се опита да изиграе, кой я нае? Какво искаше да каже тя, анализирайте малко в пластовете?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че по-важно е каква роля играем ние тук в България. Той продължи, че наистина не може да си обясни откъде идва у нас това усещане „да не се изложим пред чужденците" и ако някой чужденец каже нещо, ние да се тресем в паник атака и да се чудим защо го е казал.

 

 

  „Нека да напомня, че тази същата Клеър Дейли беше една от тези, които защитаваха режима на Асад в Сирия!", припомни водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че доколкото знае Дейли или е била, или все още е член на групата на комунистите в ЕП, което до голяма степен обяснява нейното поведение.

   „Кой я нае, това не са спонтанни реакции?", попита водещата Илиана Беновска. Андрей Новаков отговори, че колкото повече говорим за такива реакции, толкова по-успешна правим работата на хора като Дейли. Той продължи: „Ако сте права, че някой я използва, без значение дали я е наел или я е мотивирал по друг начин да говори тези работи, честно казано не ме интересува! Защото всеки един колега е свободен да стане и да говори каквото си иска, това не означава, че моято родина, моята България ще се подчини на някакви фантазии. На мен ми е ясно, че проблеми има и напрежение по улиците има, ние не сме слепи и се опитваме да изпълним това, което хората очакват от нас. ГЕРБ ще се модернизира, ГЕРБ ще направи така, че да свърши достатъчно работа, за да спечели доверието, включително и на младите хора, които са навън. Има страшно много работа за вършене, но с цялото ми уважение към всеки един колега, когато станеш да говориш за България, трябва да имаш предвид, че тази страна не е нито само на една партия, нито само на една институция. И утре ще я има България и се надявам, че колегите, които са тръгнали в момента с цената на всичко, само за да ги дават по телевизора и да сервират колкото се може по-гръмко заглавие, те рушат нещо, което се е градило с години в страната. Утре тези институции вероятно ще ги управляват и те и какво ще правят, когато месеци наред си казвал, че нищо не става в България, че никой от горе до долу не става за нищо и не могат да управляват, тогава какво ще правят?, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 13-ти септември 2020 година.

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?