Новини

Красимир Янков: Нинова е председател заради Кирил Добрев, който бе заплаха за БСП


Красимир Янков: Нинова е председател заради Кирил Добрев, който бе заплаха за БСП

13-09-2020 14:18


Красимир Янков, народен представител в 44 НС, член на Националния съвет на БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Детронира или се възроди БСП във „война-ТА на тронове"?

Изборът на председател на БСП; Нарушения в избора

Беновска и Красимир Янков се ръкуваха на мината, заради процесите, които се случват в БСП, както отбеляза водещата. "Провалихте ли се, г-н Янков? Нинова Ви би с 43 000 гласа" попита Беновска. "Вие сте прихванали от Борисов, за някакъв бой става въпрос. Все още не се бием в БСП. Ние се оттеглихме с другите кандидати. Знаете ли защо се оттеглихме? Видяхме каква е кампанията, видяхме какъв натиск се оказва да се направи това гласуване. То се подготвя от първия ден, в който избрахме Корнелия Нинова на гарантирано тайно гласуване преди 4 години и няколко месеца. Оттогава се подготвя това преизбиране на Корнелия Нинова по модела, по който това се случи" коментира Янков. "Сега ще го анализираме детайлно, само да напомним фактите - 43 228 гласа за Корнелия Нинова, Вие сте с 1118, Жаблянов е с 759 и Кирил Добрев е с 7 914. Това е обективният резултат, който те представят от тези кутии, в които се извършваше гласуването" каза Беновска и попита Янков дали ще оспорва. "Има много жалби, много сигнали. Най-сериозният е, че правилата, по които се прави, не са приети" подчерта Янков. Беновска припомни, че в коментара си е цитирала Георги Гергов, който на 4-ти август е казал, че Корнелия Нинова постоянно нарушава устава на партията и се опитва отново в нарушение на присвои БСП с втори председателски мандат. Янков потвърди, че уставът се нарушава и административната процедура по избора е по модела, по който се ръководи БСП. "Още от самото начало, когато беше избрана Корнелия Нинова, аз Ви казах - подготвяше такава процедура. Тя започна с дискредитирането на отговорни, дали приноса си, членове на партията и тези, които бяха възприемани като опоненти и успя в рамките на 4 години, благодарение на много сериозна пропаганда и на телевизии, и на ресурса, с който разполага БСП като информационни канали, да дискредитира всички, които не са с Нинова, че работят срещу БСП в полза на ГЕРБ без да даде нито един факт, нито да посочи конкретно, защото ако някой беше посочен поименно - той веднага може да реагира и когато видяхме, че кампанията върви по този начин - с обвинения, със сепаративни срещи, а не се търси дебат, не се търси разговор. Корнелия Нинова не участва в нито един дебат между другите кандидати, с което демонстрира, че ги приема като врагове - нейни и на партията и това го внуши. Когато оказа натиск и върху ръководствата, стана ясно, че процедурата не само е опорочена, ами ще бъде такава - с 90 % гласове за Корнелия Нинова. Можеха и 95 % да са по модела, който се правеше" обясни Янков.


Нинова - Добрев; Призив да не се участва в гласуването - Гласуване под натиск; Колко са членовете на БСП?; Как е протекло гласуването и има ли честност?; Линията на управление на БСП; Кирил Добрев в "Беновска пита" - защо не дойде?

"Вие сигурно сега класиралите се, да го кажа по-деликатно, да не кажа загубилите или падналите от Корнелия Нинова, но тези, които сте се класирали след нея, по вишегласие ще ги кажа - Кирил Добрев, Вие и Валери Жаблянов..." каза Беновска, но Янков я прекъсна и подчерта, че Нинова и Добрев трябва да бъдат казвани заедно, защото са председател и зам.-председател, а от другата страна трябва да бъдат сложени още толкова членове на партията, които не са участвали в гласуването. "Е, той нали го играе опозиция срещу Корнелия Нинова Кирил Добрев?" попита Беновска, а от своя страна Янков попита откога и каза, че е от един-два месеца така. "Ние с Валери Жаблянов ги призовахме да не участват в това гласуване и една голяма много голяма част от тях не се поддадоха на натиска - с кашона до вратата, за да се гласува под натиск. Даже имаше и кадри, в които се показа как се гласува" каза още Янков.

Беновска го попита колко са членовете на БСП, защото не е успяла да разбере, а Янков обясни, че преди мандата на Нинова са били 113 000, обявени са 81 000, но може и да се окаже, че са 43 000 - колкото са гласували за Корнелия Нинова. Водещата попита Янков дали ще успеят да изискат на един бъдещ Национален съвет, ако изобщо се състои, точната бройка и поименните списъци на членовете. Красимир Янков смята, че това е добро предложение, защото са имали много сигнали за хора, които не са допуснати да гласуват, а други са били, имало е призив и симпатизанти да гласуват. Янков подчерта, че Националният съвет е органът, който трябва да установи легитимността на избора, а централната комисия, посочена от Нинова, е помощен орган, който е трябвало да организира избора. "Тя дописа правилата, дописа устава, само и само да не се окаже, че този избор не може да се случи. Включително накрая се оказа, че се и плаща на тези 7-8 000 души, които са ангажирани. Въпреки че в момента чувам, че Корнелия Нинова казва, че това е било безплатно" коментира Янков и обясни, че се плаща на избирателните комисии, когато се организират избори и има закон, който задължава участниците да имат отношение, което да гарантира честността на избора при национални избори, но при този избор не е имало ангажимент да се гарантира честността, защото самата урна е кашон, който се разнася по домовете. "По модела на Корнелия Нинова тя обяснява, че е избрана за председател, обяснява, че партията е сплотена, единна, стои зад линията, която тя води. Коя е линията, по която линията върви БСП? Хоризонтът какъв е? Аз Ви питам Вас като журналист дали сте разбрали, защото аз лично в БСП това, което прави Корнелия Нинова - не го разбирам и ме изненадва постоянно" каза Янков. Той сподели, че няма да е изненадан, ако тя продължи със същия екип, защото е била избрана, заради поведението на Кирил Добрев, който е бил приет като заплаха, за да се вдигне активността и кампанията на Добрев е причина Нинова да има основание да претендира, че е избрана. Беновска сподели, че е направила много усилия да покани Кирил Добрев да участва в днешното издание на "Беновска пита" - в студиото или с камера на място, но няма да коментира колко е била сериозна уговорката и как Кирил Добрев го няма в студиото в момента. Янков коментира, че Добрев в момента не знае дали Нинова няма да го излъже.


Денерис Таргариен или Джон Сноу?; Кой избра Нинова преди 4 години?

"Вие какво се опитвате да ми играете в момента? Неслучайно използвах метафората от "Игра на тронове" - Денерис Таргариен е лошата кралица, а добрият е Джон Сноу, който спасява. Вие сега Джон Сноу ли го играете, а Корнелия Нинова - Денерис?" попита Беновска. Янков каза, че няма как да направи такова сравнение, но той е бил изключително последователен в позициите си и никога не е дал повод да бъде обвиняван, че работи срещу партията, в която членува и че работи за ГЕРБ. "Не ме теглете за езика да кажа кой избра Корнелия Нинова преди 4 години! Моля Ви!" подчерта Беновска, а Янков заяви, че го е приел като грях и пред хората, които е агитирал. "Щяхте да ставате и организационен секретар и затова я подкрепихте. Какво станахте?" попита Беновска. Янков обясни, че Нинова сама е избрала да работи с друг екип и нищо не се е променил след този избор. Водещата попита госта си, защото мъжете са толкова доверчиви, а Янков обясни, че когато една жена, която посочва врагове в партията, предизвиква съжаление и трябва да бъде защитена - това в някаква степен е сработило в БСП.


Удобна ли е за Борисов Нинова като лидер на БСП?; Опорочена процедура на избор и сигнали срещу порочни практики; Конгресът на БСП и Националният съвет

"Удобно ли е това за Борисов и кое?" попита Беновска. "Удобно е, разбира се! Корнелия Нинова да е председател на БСП, да не спазва никакви правила, никакъв устав, да е моделът на ГЕРБ. Борисов има интерес срещу него да се претендира за опонент от една лява партия, която работи по модела на строго йерархичната структура, която той е изградил. Силата на БСП беше до този момент в колективните органи, в това, което може да се противопостави срещу него като екип. Това, което прави Корнелия Нинова, мисля, че е удобно на Борисов" заяви Янков. Беновска попита Янков какво щеше да прави с Борисов, ако той беше начело на БСП. "Щях да изправя целия капацитет на съмишленици и на съпартийци" каза Янков, а Беновска веднага заяви, че те нямат такъв, имат 1000 души. "Говоря за цялата партия, а тези 1000, които са гласували за мен, явно не е достигнало до тях призивът, че аз не исках да се участва в това гласуване. Да, не исках да се участва в това гласуване, защото самата процедура е опорочена. За това, че е опорочена алармирах преди 1 месец. На 1-ви септември тримата кандидати входирахме една декларация. Тези, порочните практики, които са заложени в указанията, да бъдат отстранени и нищо" каза Янков. Водещата попита госта си защо така витиевато са го изиграли, а не са казали като Гергов, че няма да участват в опорочени избори. "Вие хем сърби, хем боли, да не кажа друго" каза Беновска. Янков отговори, че при отказ от административната процедура за избор след това следва Конгресът, при който до този момент процедурата е била ясна и никога оспорвана и като върховен орган на партията би трябвало да се произнесе за това - кой да бъде председател на Националния съвет на БСП.

"Какво ще се случи на Конгреса на 26-ти септември?" попита Беновска. Янков смята, че най-доброто за БСП ще се случи и нека се види какво предложение ще има от делегатите. "Там ще бъдат делегираните представители на партията от всички части на страната, от всички общини. Те ще са около 1000 души и предполагам, че това е мястото, в което и редови делегат, ако направи аргументирано и правилно за бъдещето на партията предложение, то може да бъде подкрепено от мнозинство. Не само председателят е този, който може да прави предложения" подчерта Янков. "Вие, онези, които се опитахте да свикате два пъти Национален съвет - 80 - 90 души - продължавате ли да сте различни от Нинова?" попита Беновска. "Аз лично няма да променя поведението си. Моята позиция ще си остане изключително последователна, а това, което предстои на БСП - ще зависи и от позицията на всички, които имат отношение към решенията, които ще вземе БСП. Членството в БСП е индивидуално и то трябва да бъде с ясната мотивация, че имаме идеи" завърши Янков.


Така завърши разговорът между Красимир Янков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13-ти септември 2020 година.

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?