Новини

Йонко Мермерски: Тръмп и Борисов си приличат като политици


Йонко Мермерски: Тръмп и Борисов си приличат като политици

13-09-2020 13:46


Интервю на Илиана Беновска с проф. Йонко Мермерски, излъчено в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 13 септември 2020 г.

 

Илиана Беновска: Страхотно преживяване беше това с мотора, професоре!


Йонко Мермерски: Ти не ми даде възможност да му „дръпнем кончетата", но добре.


Илиана Беновска: Какво правиш ти тук всъщност, какво е това например?


Йонко Мермерски: Виж, не става всичко по лаборатории и в интернет. Това „кюмбе" сме го приготвили, за да горим най-мръсните възможни горива, като пластмаси, дървета, анцунзи, въглища, нафти, защото мисля, че знаеш, че подготвяме филтри за комини, за да можем да дишаме тук по-чист въздух.


Илиана Беновска: Не, не знам, само чух, че нещо преговаряте с общината и това беше една от темите, по които исках да говорим, със Столична община.


Йонко Мермерски: Общината търсят да решат проблема, защото тук сме в котловина, зимно време става температурна инверсия и мръсния въздух го дишаме, а той разнася и вирусите, праховите частици са самолети за вирусите.


Илиана Беновска: Ти имаш конкретно предложение за конкретен филтър ли?


Йонко Мермерски: Ние правим филтър, който работи, много е достъпен като цени, не като тези магнитните филтри. Живот и здраве, но тази епидемия ни забави, ние щяхме да тестваме. Сега комплимент към общината да отправя за това, че те търсят варианти да се реши този проблем. Тази пандемия ни забави. Опитваш се да отвориш ли?


Илиана Беновска: Да.


Йонко Мермерски: Най-обикновена горелка. Няма вътре гориво в момента. Всякакви горива ползваме, които по тези махали, където горят отпадъци и какво ли не, за да можем ...


Илиана Беновска: Окей, хайде да влезем вътре в твоята лаборатория.


Йонко Мермерски: То това не лаборатория, а по-скоро е цех и работилница, в която си правим най-различни импровизации с апаратурите. Заповядай, тук изглежда какафония, обаче ...


Илиана Беновска: Какво е това например?


Йонко Мермерски: Това точно е продължението на „кюмбето" с лошите горива. Това всъщност е разфасован филтър. Това, което представлява, е много елементарно, имаме принудителна тяга, огнеупорен електродвигател, който дърпа, за да не се запуши. Представлява каскада от огнеупорни филтри, които се слагат като печка тези отделните рафтове.


Илиана Беновска: Какво е това отгоре?


Йонко Мермерски: Избрал съм различни материали, които абсорбират прахови частици, а в същия момент няма да се запалят. По-цивилизования му вид е, когато го затворим и сега вече това нещо ...


Илиана Беновска: И всеки може да си го сложи?


Йонко Мермерски: Всеки може да си го сложи върху комина отгоре и всъщност ние вече няма да дишаме зимно време тези прахоляци, с които много хора се задушават, дори и без да имаш белодробни проблеми, знаеш какво е зимно време.


Илиана Беновска: Хайде сега да те поразпитам малко, защото ти стана известен в България като преводача на Бойко Борисов на срещата му с Тръмп!


Йонко Мермерски: Преводача на Доналд Тръмп на срещата му с Бойко Борисов, но почти същото е. Аз съм фен на Тръмп, той присъства навсякъде у нас. Имам подаръци за теб, сега ли да ти ги дам, или после. Чакай, задръж, аз съм се подготвил.


Илиана Беновска: Та какво правиш тук?


Йонко Мермерски: Как какво правя, аз основното, което правя, не е да превеждам на президентите, аз правя много неща. Правим дизелови добавки за чист въздух, филтри за комините за чист въздух. Това е основната наша дейност.


Илиана Беновска: Професор си по?


Йонко Мермерски: По органична химия. Най-младият, да се похваля, още през 1994 г. на 28 години, не бях навършил 29, защитих своя докторат и станах в Джорджтаун юнивърсити професор, най-ниското ниво тогава. Всъщност в този университет все президенти, Бил Клинтън е завършил там право, и на него съм превеждал, казвал съм ти. Имам за теб обаче, подготвил съм се с интересни подаръчета.


Илиана Беновска: Пак ли ще рекламираме Тръмп?


Йонко Мермерски: Не го рекламираме, аз съм му фен. Ето, спортни чорапи за спорт!


Илиана Беновска: Hello, mr president, good luck!


Йонко Мермерски: Ами ти беше първата, която му зададе въпрос!


Илиана Беновска: Моля ти се!


Йонко Мермерски: Ето ти чорапи за спорт, чорапи за официални вечери с косата на Тръмп, с гребенче има, да ги решиш.


Илиана Беновска: С гребенче чорапи да ги решиш!


Йонко Мермерски: Други чорапи „Тръмп" съм ти донесъл.


Илиана Беновска: Това не е ли обидно?


Йонко Мермерски: Не е, как ще е обидно!


Илиана Беновска: Той как го приема, с чувство за хумор ли?


Йонко Мермерски: Те са от „гившопа" на Белия дом, така че, ако е обидно, те няма да са там. Ето ти и другите, както и гривнички.


Илиана Беновска: Ще бъде малко неудобно да ходя боса по чорапи с надпис „Тръмп"!


Йонко Мермерски: Значи с джапанки.


Илиана Беновска: Благодаря ти много за тези подаръци!


Йонко Мермерски: И гривнички съм ти дал, ако ти харесват.


Илиана Беновска: Ще спечели ли той изборите?


Йонко Мермерски: Много се надявам да спечели, ако искаш мога да ти кажа защо.


Илиана Беновска: Искаш ли да седнем на тези столове. И сега професоре да поговорим малко за Америка. Виждаш какво се случва в България, даже ние снимаме в момента в деня, в който за пореден път обявяват „всенародно въстание" протестиращите.


Йонко Мермерски: Отне ми 2 часа да дойда до тук, което обикновено ми отнема 20 минути. Ами да ти кажа честно аз затова искам Тръмп да спечели, защото има много паралелни процеси, при условие, че има установени демократични механизми, наричат се избори, предварителни избори, вътрешнопартийни избори и т.н., по някакви причини започва да има претенции да се прескачат тези правила на демокрацията и либерализмът, сега не знам за България, честно казано не следя толкова отблизо, повече следа в Америка какво става, наистина този либерализъм започва да преминава, хем да има компоненти на фашизъм, тоест друго мнение не се търпи, хем има някакво социално застъпничество, което не е социално застъпничество, защото ти отнемаш правото на всякакъв друг клас на други хора.


Илиана Беновска: Ето, вчера приеха правила за номиниране, не знам дали ще го разкажа добре, защото не го слушах внимателно, за номиниране на фирми за Оскар и няма да могат да бъдат номинирани, ако в тях не участват афроамериканци или как да ги нарека, хомосексуалисти, джендъри и така нататък. Това нормално ли е?


Йонко Мермерски: Точно това е самоубийството на съвременната цивилизация, защото в същия този контекст имаше претенции защо в олимпийския хокеен отбор на САЩ няма черни хора. Забелязваш ли пародията. Тази култура, аз точно затова искам Тръмп да спечели. Лично към него моето отношение няма никакво значение, но политически или ще имаме законност и ред и хората ще могат да ходят на работа, да си отглеждат семействата, да има предвидимост, да има безопасност, или ще има някаква анархия от която не се знае какво ще излезе.


Илиана Беновска: А как гледаш на протестите в България, макар да си на толкова хиляди километри, ти първо често идваш в България и второ, виждам, че следиш, ти си изключително активен във Фейсбук, направо ме учудваш. Какво ще се случи според теб, докъде ще я докараме?


Йонко Мермерски: От това, което виждам, като страничен наблюдател, в България аз не виждам някаква организирана, хомогенна маса от хора, които протестират за нещо или между тях са инфилтрирани, както и в САЩ, провокатори. И за съжаление в този случай посланието на желаещите положителна промяна и проложителни промени в обществото биват заглушени и стават скандали, постоянно всеки политик дърпа за себе си в своя посока, за да извлече политически дивидент и наистина се получава едно объркване. Аз не виждам, честно казано, от това, което виждам наоколо и в медиите следя и по улиците, аз не виждам единна опозиция, да го нарека така ...


Илиана Беновска: Нека да не максимализираме, хората имат право да протестират.


Йонко Мермерски: Аз не го отричам. Има най-различни групировки, които по различни причини, така го виждам аз, искат по някакъв начин според мен, така ми изглежда, всеки да грабне и той малко от властта и да се добере там. И няма хомогенност. В САЩ е същото. „Black lives matter" това няма нищо общо с черните хора в САЩ и техния живот. Това е открадване на лозунг, чрез който ти ангажираш хора, които абсолютно нямат никакъв интерес, данъкоплатци със семейства, с професия и ги въвличаш в уж някаква кауза, към която те са несъпричастни. Тук ми се струва, че има подобно.


Илиана Беновска: Но това е световно явление, не забелязваш ли? Ние много искахме демокрация, ето, демокрацията дойде и сега всеки има право да създава каузи, даже Ицо Хазарта направи една песен, „имаш нов проект", изключително точно.


Йонко Мермерски: При демокрацията ефективността на функциониране на системата е много по-малка, защото се отделя много усилия и време за това всички да бъдат убедени и да последват една обща кауза или направление на обществото. Докато при тоталитаризма е много ефективно, обаче няма угодия. Според мен демокрация със спазване на законността и реда е правилният начин, за да може човечеството да се развива.


Илиана Беновска: Аз имам една любима мисъл, мисля, че на Збигнев Бжежински беше - „Демокрацията е сбор от правила, които се спазват".


Йонко Мермерски: „Които се спазват" е много важно. И виж за какво говорим, вместо да говорим за развитието, в космическите програми в момента и китайците, и руснаците, и американците вече са с частни космически програми. Ние вместо да си говорим за звездите, за това какво е постигнало човечеството, ние с теб си говорим как се краде кауза и всеки врещи за нещо, за да извлече политически дивидент евентуално.


Илиана Беновска: Добре, хайде говори за звездите!


Йонко Мермерски: За звездите, ето, казвам ти, за да стигнем до звездите трябва да имаме чист въздух. В тези „кюнци", които ти показах, аз съм чист пред човечеството, правя това, което правя. За да стигнем до звездите трябва да имаме едни работещи общества, в които да може данъкоплатците да са щастливи, да работят, да са мотивирани, вследствие на това да има капитал, който да ни даде възможност да направим тези програми, които да могат да ни разкарат не само да стигнем до морето и да легнем, но и да стигнем до луната, до Марс, защото ние сме едно нищо на фона на космоса, тоест ако успеем да стигнем до по-големи, не до развити, неизползвани земи, планети, системи, за всички нас ще има повече. Но ние не можем, дори не следим това, което се случва. Случват се страшно много красиви неща.


Илиана Беновска: Успяваш ли, досега те слушах много внимателно и се чудя как живееш в САЩ, успяваш ли тази емоционалност да я пресъздадеш в живота си?


Йонко Мермерски: Успявам, те хората, американците са много близки до нас, те са със същата стойностна система, аз дори още по тоталитарно време, преди 20-30 години в Източна Европа, също ги чувствах американците много по-близки до нас като манталитет, отколкото западноевропейците. Успявам, то в края на краищата всеки един от нас живее в своя персонален оазис от приятели, близки, роднини, места, където ходи често, където работи. И всъщност ти и аз сме благословени с това за това, че нашият оазис е доста голям, защото всъщност с това, което правим ние комуникираме с много и разнообразни хора. И ние сме благословени с това. Има 3 възрастни, искам в ефир да ти го кажа това. Физиологичната, която трябва да е ниска, ние с теб младеем, другата е хронологичната, която е „на колкото години, на толкова сме" и третият вид измерение на възрастта е колко житейски опит имаме. Ние с теб сме благословени с това, че имаме много повече житейски опит от това, което хронологичната ни възраст разрешава, защото в едно и също време ни се случват много повече неща. Дори едно прелитане над океана дава житейски опит, който иначе в месеци се е случвало да пътуваме с кораб. Така че аз съм изключително благодарен и това ме прави щастлив, за всяка възможност, която се дава, за всеки дъх, за всеки човек, който срещам. Така че на мен пространството ми е много подобно и тук, и в САЩ, и където и да съм.


Илиана Беновска: От колко години си в САЩ?


Йонко Мермерски: От 1983 досега колко правят - 37. Завърших Националната математическа гимназия тук и после много добре ми се получи това, че съм бил „зубър", за да мога да продължа да се развивам с възможностите, които тогава се получават в тяхната наука като ресурс.


Илиана Беновска: Знаеш ли, в България в момента не достигат, как да кажа, не искам да обидя никого, хора, които да работят тези неща, които ти се опитваш да правиш с ръцете си, с ума си. Може би трябва да те вземем, ние правим една кампания за дуалното и професионалното образование, може би трябва да те вземем за лице, защото ти си един жив пример.


Йонко Мермерски: Приемам, покани ме! С удоволствие! Виж сега, много неща се случват при нас, просто те не се виждат.


Илиана Беновска: „Американската мечта", тази митологема ...


Йонко Мермерски: „Американската мечта" живее в България също! Навсякъде! Мечтата е там, където хората наистина мечтаят, не да мечтаят само да им се случи нещо или да спечелят от тотото, а мечтаят да правят неща. Ако се събудиш с кауза, „събуждам се и искам да направя нещо", разбира се трябва да си жив и здрав, но оттам нататък имането на кауза и благодарността, която носим в себе си, ни прави всъщност щастливи хора.


Илиана Беновска: Добре, към финал - Тръмп на 4-ти ноември!


Йонко Мермерски: Дай Боже да е президент, не само защото ми е симпатичен, на мен всъщност ми е симпатичен, защото един успяващ човек не може да бъде скромен. Скромността се равнява на провал. Това е моя оригинална мисъл. Много хора ми казват, че съм циничен, но ако ти се свиваш и се смиваш, нищо не може да се получи. Ти трябва да излезеш и ако ти кажат, че не ставаш - не ставаш! Но ти, ако не излезеш с отношение и с положителна агресия, ти не можеш да направиш нищо.


Илиана Беновска: Той играе ли, или просто си е такъв?


Йонко Мермерски: Абсолютно натурален!


Илиана Беновска: Ето, сега се извини, че не е взел ефективни мерки по време на коронавируса, а преди отбиваше тези нападки. Казваш абсолютно натурален.


Йонко Мермерски: Според мен това с извинението, доколкото аз мога да твърдя, че познавам маниера му, не му е нативно в него, но той прави това, което е най-добре за хората. Според мен всички тези маневри, в които той показва мекота и алтруизъм, са стремежът му да се успокоява обществеността, защото него го нападат, твоите колеги, които са от ляво, в САЩ са убийствено злонамерени към него и всъщност те шантажират.


Илиана Беновска: Той и Бойко Борисов се опитва да бъде мек и отстъпчив, доколко това сработва в България?


Йонко Мермерски: Виж сега, тъй като спомена премиера ...


Илиана Беновска: Не мога, ние тук живеем!


Йонко Мермерски: Според мен той е много успешно политическо явление, обаче ти не зависиш само от себе си, зависиш и от обстановка, зависиш и от много други фактори. Аз не мога да ги знам, защото трябва да бъда него или да бъда Тръмп, за да мога да кажа кои са факторите и как им влияят. Но има паралел между тях, и двамата според мен са „политически животни", не ги обиждам, „политически същества", натурални, това не е да се научиш, счупването на леда и моменталната жива комуникация, личния ангажимент в политиката. Политиката е лично нещо. В ЕС според мен се провалят, защото се опитват всичко да бъде по някакви „дървени" правила или „студени" правила. Ако караш само по някакви конкретни правила без да има толеранс, няма как да се постигне споразумение и компромис!


Илиана Беновска: Благодаря ти за този разговор!


Йонко Мермерски: Благодаря ти, че ни гостува, удоволствие беше за мен да те повозя на спортния мотоциклет!


Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?