Новини

Валентин Николов: Процедурата за АЕЦ „Белене“ тече нормално


Валентин Николов: Процедурата за АЕЦ „Белене“ тече нормално

13-09-2020 12:22


Валентин Николов, председател на комисията по енергетика ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Твърденията в руската преса, че България се отказва да строи АЕЦ „Белене".

    „Г-н Николов, да Ви питам като председател на парламентарната комисия по енергетика и като човек с практически опит, бяхте начело на АЕЦ „Козлодуй", не разбрахме защо руската преса изведнъж реши и тиражира новината, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е казала, че АЕЦ „Белене" няма да се строи?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов обясни, че на една конференция заедно с КНСБ за бъдещето на енергетиката, Теменужка Петкова, отговаряйки на въпроса защо в стратегията, която в момента се обсъжда в Народното събрание, не е записано, че 2000 мегавата ще се изградят в АЕЦ „Белене", тя е отговорила, че няма как да се запише в конкретика. Пише, че 2000 мегавата трябва да бъдат направени до 2030 г, независимо дали на АЕЦ „Белене", „Козлодуй" или където и да било. Тези думи на министъра на енергетиката са били извадени от контекста и се е внушило, че едва ли не правителството вече няма намерение да строи АЕЦ „Белене". „Понеже е извадено от контекста, това заинтересова много от посолствата и те започнаха да се интересуват дали това е истина, защото в противен случай се подвеждат едни участници, които харчат пари, за да участват в търг и изведнъж правителството едва ли не прекратява този търг, а това не е така!", категоричен бе председателят на парламентарната комисия по енергетика.

   „Категорично и ясно отговорете, ще се строи ли АЕЦ „Белене", тече ли процедурата, както беше обявена и както вървеше до този момент?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори: „Процедурата си тече нормално, единствено я забави COVID-19 поради факта, че някои от страните трябва да имат 14 дена карантина в България. Това ги затруднява да се запознаят с документацията, защото има подготвени така наречени информационни стаи!".


Искането на „Булгаргаз" за увеличение на цената на газа с 20,5%.

    „Каква е динамиката на отношенията между „Булгаргаз" и „Газпром" по отношение на цените на доставка на газ?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че договорът между „Булгаргаз" и „Газпром" задължава страните всеки месец да определят цената на база два фактора. Единият е пазарен механизъм, който се отчита от големите хъбове в Европа, другото е цената на петролните деривати. Факт е, че в момента потреблението на петрол в световен мащаб расте. „Вече е входирано искането на „Булгаргаз" за увеличение на цената с 20,5% и до 3 дена КЕВР трябва да вземе решение", обясни Валентин Николов с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 13-ти септември 2020 година.


Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?