Новини

Дончо Барбалов: ЦГМ ще отчита всеки месец приходите и разходите по предложение на „Беновска пита“


Дончо Барбалов: ЦГМ ще отчита всеки месец приходите и разходите по предложение на „Беновска пита“

28-06-2020 20:41


Дончо Барбалов, заместник-кмет на София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Мерките срещу коронавируса.

    „Как се пазите Вие от коронавируса?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че най-важните неща са хигиената, дезинфекцията и социалното дистанциране, доколкото е възможно. Той подчерта, че спазва тези мерки, а освен това те не изискват и кой знае какви усилия. Столичният общински съвет също провежда заседанията си онлайн.

   „Доколко ограничителните мерки и липсата на физическия контакт повлияха на дейността на общината?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че са повлияли и то доста. По време на карантината екипите са били разделени на две, една седмица едната група е работила от общината, а другата от вкъщи, след това са се разменяли. Все повече се ползват онлайн платформи, модерни продукти за комуникация. „Развихме до изкуство умението по телефон и по видеовръзки да решаваме проблемите. Много се промениха нещата, но мисля, че част от промените са за добро, налагане на един съвременен начин на работа, модерни технологии. Ние така или иначе щяхме да го направим, но обстоятелствата ни принудиха да сме малко по-бързи и мисля, че се справяме!", категоричен бе заместник-кметът.


Бюджетът на Столична община за 2020 г.

    „Вие сте заместник-кмет по бюджет и финанси и здравеопазване, как ще се изпълни бюджет 2020?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че нещата са се случили така, че някои срокове са се изместили. До края на април е имало отстъпка за данък недвижими имоти и автомобили, сега те са изместени до края на юни. Той продължи, че за края на април и края на май има значително намалени приходи. Част от тях ще бъдат компенсирани в рамките на годината, но за други това няма как да стане.

   „Ще Ви кажа нещо, което ще Ви прозвучи адски смешно. В една от централните столични общини кметът беше издал заповед, ако хората искат издаване на някакви документи, да си донесат бял плик, да пъхнат в този бял плик каквото искат, нали се сещате, че не всички баби и дядовци ще ходят да си купуват бели пликове, и ако дължат някаква такса, да пъхнат парите в плика и да го оставят на някакво гише. После ще Ви кажа и името на кмета да го проверите, това как Ви се вижда?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че му се струва малко крайно и не би го препоръчал. Той продължи, че в тези турбулентни времена са се пробвали най-различни неща, но има някои граници, които не би трябвало да се преминават, като пускането на пари в плик. Водещата подчерта, че дава този пример, за да може в бъдеще при извънредни ситуации това да не се повтаря, като уточни, че става дума за един млад кмет. Барбалов отговори: „Колегите се учат, когато можем помагаме, всеки се учи от собствените грешки!".

   „Казахте, че след няколко дни ще имате яснота как се изпълнява бюджета, обаче сигурно няма как, Вие сте опитен финансист, да не предвидите дали ще се наложи актуализация на бюджета?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че една актуализация вече е била гласувана, с 24 милиона лева са били намалени очакваните приходи, съответно и част от разходите. Той продължи, че най-стриктно се следят нещата при градския транспорт, защото той е бил ударен най-силно финансово от коронакризата.

   „Защо няма обаче да върнете на хората парите от картите, това не е много честно?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че на практика градският транспорт никога не е спирал. „Не е спирал, но на хората им беше забранено да ходят, сигурно няма да искате от всеки да дава доказателства дали е ходил или не, но по презумпция те са изпълнявали заповедите, метрото беше празно, рейсовете бяха намалели като маршрути!", изтъкна водещата. Събеседникът ѝ отговори, че са се насочили към компенсиране на онези неща, които със сигурност са били преустановили работа, наемателите на общината са били подпомогнати.


Рейтингът на София, даден от агенция „Стандарт енд Пуърс".

    „Въпреки кризата международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс" потвърди рейтинга на София, като ревизира перспективата от положителна на стабилна, каква е Вашата оценка?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори: „Мисля, че това е едно много добро признание за работата на общината и на правителството, защото предходната седмица подобно решение беше взето и за суверенния рейтинг! Мисля, че е добро признание за начина, по който като цяло България се справя с кризата. От рейтинговата агенция непрекъснато ни изпращаха въпроси, така че мога да кажа, че това, което те го взеха като решение е на база на информация, която те проверяват, преценяват и вземат решение за това, че България и София се справяме добре с кризата!".


Подпомагането на бизнеса.

    „Как подпомагахте бизнеса в този период, от няколко години имате и консултативен съвет по бизнес?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че по инициатива на кмета Фандъкова е бил създаден експертен съвет с водещи български икономисти. Чрез онлайн платформи са били проведени няколко разговора и на практика мерките са били приложени в диалог с бизнеса и експертите. Той продължи, че до този момент около 350 наемателя на общински обекти по районите са се възползвали от правото да не плащат наем за времето, когато не са работили. При общински дружества „Пазари" те са над 750. Това са около 850 000 лева, които Столична община няма да получи като приходи. „Тези бизнеси обаче не са могли да работят и сме им помогнали, така че сме направили всичко възможно. Освен това пазарите 3 месеца след края на извънредното положение плащат намален наем, за да може докато се възстановяват, да не бъдат притискани поне с наем! Това е пример какво всеки наемодател трябва да прави спрямо своите наематели, максимално коректно, защото ние искаме те да продължават да имат бизнес и да плащат своите наеми и данъци!", обясни заместник-кметът.

   „Какво е финансовото състояние на общинските търговски дружества?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че най-критично е състоянието на транспортните дружества. На всеки две седмици се събира информация. На този етап целта е да се гарантира редовното изплащане на заплатите, плащането на използваната енергия. Най-вероятно през есента ще има нова актуализация или на бюджета, или само на траспортната рамка. Обстановката е динамична и никой не може да каже какво ще се случи.


Работата на ЦГМ.

 

 

   „Няма да Ви спестя критиките, знаете за парите за градския център по мобилност, синя и зелена зона, колко загуби отчитате от това, че те бяха безплатни?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че намалените приходи са били около 30 милиона - от неработещата синя и зелена зона и продажбата на карти. Те обаче са намалили и своите разходи. Заместник-кметът обаче подчерта, че безплатната синя и зелена зона по време на карантината е била много важна мярка.

 

 

   „Къде отиват парите от синята и зелената зона?", попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че средствата отиват в ЦГМ. Част от тези средства отиват за ремонти на тротоари. „Искате ли да Ви разходя по центъра, с тези токчета как се ходи?", попита водещата. Заместник-кметът отговори, че наистина има още доста работа да се свърши. Нещата са свързани не само с ремонта на тротоари, но и с начина на паркиране и ЦГМ тук играе своята роля. „Допреди години всеки паркираше където може и резултатите все още ги гледаме по разбитите тротоари. С приходите от синя и зелена зона се финансира и част от транспортната задача, защото голяма част от превозните документи се продават под тяхната себестойност!", обясни Барбалов.

 

 

   „И така ли смятате тези пари да отиват все в ЦГМ, знаете колко критики ви отправя опозицията по този въпрос?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че се повишава прозрачността за ползването на тези средства. Водещата попита как ЦГМ ще се отчита. Събеседникът ѝ отговори, че това става с подаване на ифромация към гражданите и от ЦГМ ще го правят все повече.

 

 

   „Хайде тогава да си измислим една обща инициатива, Вие сигурно сте си измислил нещо, но аз сега измислям нашето общо предложение, искате ли на всеки месец или на всеки 3 месеца ЦГМ да пуска отчет до всички медии какво използва и какви суми?", обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той отговори, че това е наистина добро предложение и ще се обърне към ръководството ЦГМ да дава информация всеки месец, защото това ще е от ползва за всички. „Хем ще видим къде отиват парите, хем ще видим какво се прави, хем ще спрем злонамерените приказки, ако те са безпочвени или пък ще хванем някого, който не си върши работата и праща някакви пари някъде!", отбеляза водещата. Барбалов добави, че прозрачността е най-хубавото нещо. „Сключихме сделка, сега е 28-ми юни, хайде на 30-ти юли да очакваме първата сводка!", заяви водещата. Гостът ѝ отговори, че ще направи всичко възможно това да се случи. Водещата поздрави Барбалов за смелостта и за бързото решение.


Състоянието на лечебните заведения.

    Дончо Барбалов обясни, че по време на извънредното положение е имало няколко сложни момента. Многопрофилните болници е трябвало да открият отделения за лечение на коронавирус. В момента има в две болници такива отделения, в най-тежкия момент са били четири. Във Втора и в Пета градска болница има по 10 пациента. За ДКЦ-тата също е било доста трудно, защото хората са се притеснили и са спрели да посещават своите лекари. СОС е гласувал програма, подкрепена от всички партии и през миналата седмица за 10 ДКЦ-та са били разпределени средства в размер на 500 000 лева.


Данъчната кампания.

   „Какви са сроковете и не на последно място да кажете събираемостта, струва ми се, че хората ще се опитат да си спестят малко от тези разходи, какви санкции ще приложите?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че след няколко дни започват санкциите за първа вноска такса „смет", започва да тече 10% лихва, което на годишна база не е никак малко, защото, ако плащаш 1 милион такса „смет" това са 100 000 лева. „Кой плаща 1 милион такса „смет"?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че конкретно за 1 милион такса му е трудно да каже, но големите платци са хотелите и моловете, които плащат стотици хиляди годишно. Той обясни също така, че всеки може да ползва 5% отстъпка, ако си плати данъците до 30 юни.

   „Колко несъбрани данъци от миналата година има?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че се достига до 90% събираемост на данъците преди да изтече давностния срок. Водещата попита как се постигат тези добри резултати. Събеседникът ѝ отговори, че това става с работа, а освен това през последните години са направени законови промени, например данъците да се плащат по поредността на тяхното възникване и даде пример: „Ако имате неплатен данък апартамент за миналата година, не можете да платите за тази, ако не платите за миналата, естествено с лихвите!". Водещата отбеляза, че това е доста репресивно. Барбалов отговори, че според него е справедливо. Водещата обясни: „Опитват се например, когато дължиш данък „апартамент" и данък за кола, но е възникнал първо апартамента, а колата после, опитват се да го накарат човека да си плати по периода на възникване първо апартамента!". Барбалов се съгласи, че това не е правилно и подчерта, че, ако има такива случаи, ще се вземат мерки.


Кое е по-хубаво - да си банкер или заместник-кмет?

   „По-хубаво е да си банкер или да си кмет?", попита водещата Илиана Беновска. Дончо Барбалов отговори, че да работиш в общината е изключително интересно, защото се сблъскваш с много случаи, с които няма как да се срещнеш в битието си на банкер.


Подаръците.

    Водещата подари на своя гост клубната тениска и здрава българска червена ябълка с пожелание да бъде успешен кмет. Барбалов благодари и заяви, че ябълката е символ на добро здраве. Водещата отбеляза, че тя е отрицание на това, което е казал бившият френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, че ние сме „нация на гнилите ябълки" в политиката, правосъдието, управлението и добави: „Вие вярвам не се считате за „гнила ябълка", ще Ви наблюдаваме ябълката".

   Водещата подари на госта си и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Прочетете я, Вие сте човек с академичен подход, ще Ви даде доста отговори във вашата област, без да е казано пряко!".

    Дончо Барбалов подари на водещата книга с басните на Езоп. Водещата прочете баснята за лампата - „Потънала в масло и светеща с ярък пламък се захвалила, че блести по-силно от слънцето, но лъхне ли я струя вятър и в миг изгаснала. Един човек, като я запалил повторно ѝ казал - свети, лампо, и си мълчи! Блясъкът на звездите никога не може да се затъмни. Никой не бива през славните и светли дни на живота си да бъде суетен. Защото всичко, което човек ще придобие, става чуждо". Беновска попита: „Това към президента Радев ли е по отношение на лампата на Борисов?". Барбалов отговори: „Не бих искал да го насочвам към никой, просто да сме по-смирени в живота!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 28-ми юни 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?