Новини

Харалан Александров: „Отечественият фронт“ срещу Борисов трудно ще успее, правосъдието в България работи


Харалан Александров: „Отечественият фронт“ срещу Борисов трудно ще успее, правосъдието в България работи

28-06-2020 20:32


Харалан Александров, социален антрополог и доц. Стойчо Стойчев, политолог, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Политическото противопоставяне в България.

     „Коронавирусът или демокрацията, кой е по-силен? Нека да кажа, че събитието от последните минути е, че Специализираният съд оправда обвиняемите Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Каня първия гост Харалан Александров и доцент Стойчо Стойчев, който е на вайбър. Чухте новината на деня, оправдани са тримата обвиняеми за цената на акциите на EVN, това са Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, единият беше вицепремиер, другият министър. Какво се случва в държавата, г-н Александров?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че наблюдаваме ожесточаване на политическата борба, защото залогът е много висок и няма кой знае каква алтернатива от гледна точка на политики. „Общо взето всички биха правили това, което в момента прави правителството. Неотдавна чух представител на БСП да казва, че това правителство на ГЕРБ и „Патриотите" изпълнява тяхната програма или част от нея. В този смисъл политическата битка за съжаление не е на територията на политическите програми и алтернативни предложения за политики, а е изцяло изнесена на територията на личните нападки, компромати, битка за уронване на авторитета на един или друг лидер в хубавата българска традиция на омаскаряване, окепазяване!", категоричен бе Александров.

    Водещата се обърна със същия въпрос към Стойчо Стойчев. Той отговори, че за съжаление наистина компроматите изместват политическите аргументи. Когато става въпрос за политическо противопоставяне виждаме борба на егота, а не на идеи и програми. „В голяма степен опозиционната реторика се изчерпва с това, че трябва да се премахне един модел не заради самия модел, а заради лицата, които го организират. В този смисъл и Корнелия Нинова, и Румен Радев казват не друго, а махнете Борисов, за да седнем ние и да правим същото. Смятам, че тези партии, ако искат да пробият, трябва да дадат път на новите течения в самите тях!", коментира Стойчев. Той обясни, че в момента има една много силна млада лява вълна, но тя е запушена от БСП и няма накъде да избие. По същия начин всички нови проекти в дясно се запушват от „стари муцуни" или се оглавяват от хора като Цветан Цветанов.


Кой е по-силен, коронавируса или демокрацията?

    Харалан Александров заяви, че по всичко изглежда, че демокрацията взема връх, ако се приеме, че демокрацията представлява желанието на тълпата да се развлича, да ходи по дискотеки, да подскача, да прави абитуриентски балове, да „друса" чалга и да ходи по мачове. „Така да се каже политическото лидерство в класическа популистка демокрация, каквато е България, откликва на желанието на по-голямата група хора, които отказаха да се страхуват от вируса и решиха да се забавляват, понеже времето е хубаво!", категоричен бе той.

    „Г-н Стойчев, демокрацията по-силна ли е от коронавируса?", обърна се водещата и към Стойчо Стойчев. Той отговори: „Докато има хора, ще има и форми на демокрацията. Ако ние вярваме в демокрацията, като форма на управление, тя ще продължава да съществува. В момента, в който спрем да вярваме в нея, тогава и тя ще изчезне, като старите богове!".

    „Не ми перифразирайте, говорете в България конкретно!", настоя водещата. Стойчев отговори, че ако смятаме, че в България някога е имало демокрация в пълния смисъл на думата, значи такава ще продължава да има и занапред. Той добави: „Според мен има грешка в интерпретацията, ние грешно интерпретираме понятието демокрация!".

     „Отрязахте няколко политически глави, главите на няколко политически ръководители се търкулнаха току що!", отбеляза водещата. Харалан Александров продължи, че демокрацията и коронавируса са явления от различен порядък. Едното е биологично явление, откакто има хора, има и вируси. Демокрацията обаче е въпрос на избор, ние избираме дали да се държим демократично или не.


Президентът Радев.

    „Избрал ли е президентът Радев демокрацията като свое верую? Искам да се поясня, в коментара ми аз питам президента Радев дали, ако наистина има аргументи и факти срещу премиера Борисов, няма да намери смелост да му каже в очите, а не по села и паланки? Дали ще свика една голяма пресконференция, на която да обяви, с обръщение към народа например, всички факти и обстоятелства, които знае за Борисов и ГЕРБ, но не на последно място да каже по какви критерии - интелектуални, професионални, морални е назначил съветниците си?", попита своите гости водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че очевидно президентът Радев е в ескалиращ конфликт, който има медийни комуникационни измерения. Това не е добра новина за българското общество, тъй като се въвличат основните институционални играчи в борба, която може да е разрушителна. Той обясни, че с колегите му забелязват в последно време доста силно нарастване на негативните емоции от режима на омразата и желанието за реваншизъм и отмъщение. Тези нагласи, които се подхранват от компроматните атаки срещу правителството, от персонализирането на политическите обвинения, от директните обвинения в престъпления, които отдавна са напуснали категориите на разумната критика, в никакъв случай не допринасят за психичното здраве на хората и допринасят за политическия конфликт. „Ако това продължи е вероятно динамиката на политическите процеси оттук нататък и ние влизаме в изборна година, да бъде движена от примитивни, разрушителни емоции, а не от разумни съображения!", категоричен бе Александров.

   „Много умно и аналитично, но може ли малко по-конкретно. Какво бихте казали на президента Радев, ето, аз казах каквото имам да казвам?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че няма желание да казва нищо на президента и добави: „Нямам порив да му кажа нищо, но Вие изглежда искате да му кажете нещо!". Беновска отвърна: „Имам, но искам Вие да кажете, пишете ли си с него?". Александров отговори, че не си пише с никой от политиците.

   „Г-н Стойчев, какво мислите, трябва ли президентът да каже публично факти?", попита водещата Илиана Беновска. Стойчо Стойчев отговори, че президентът трябва сам да реши какво да прави, още повече, че той е автономен като институция. Той продължи, че също не би казал на Радев каквото и да било и добави: „Понеже той твърде много говори от името на демокрацията, аз само напомням, че и Ленин, и Сталин са говорили от името на демокрацията и в името на демокрацията. Много е тънка границата между това да претендираш, че укрепваш демократичната държава и демократичните институции и да ги използваш, за да градиш друг тип власт. Не е задължително да бъде авторитарна или тоталитарна, но друг тип власт, не задължително демократична. В този смисъл искам да кажа, че говоренето от името на демокрацията е тежка задача и често, да не кажа във всички случаи, когато се е пробвал някой политик да го прави, се е получавал недемократичен продукт!".


Премиерът Борисов и атаките срещу него.

    „Какво се случва с Борисов, вчера излезе нова порция записи, които отново го уличават, според онези, които ги публикуват, в постъпки, които може би тези, които ги публикуват, ги считат за недопустими?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че премиерът очевидно е под атака, а методът на атака е дълбоко непочтен. Той продължи: „Не знам в какво го уличават, но специално това, което чух в последните записи, които си направих труда да слушам, защото знаех, че ще ме попитате, е един уморен човек, наистина гласа му поразително прилича на този на премиера, предстои да се разбере дали е той, който претоварен с грижи и кахъри се опитва да управлява късно вечер по телефона, говорейки с други важни хора!".

   „Опитва се или може?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че ако се съди по резултатите, засега се справя доста прилично. Той продължи: „Не знам дали това е единственият метод. Със сигурност е част от методите на управление. Няма съмнение, че в силно персонализирана политическа култура, каквато е българската, и не само политическа, персоналните отношения, които премиерът и всички важни хора поддържат, тази особена мрежа, която не е докрай публична, но и никъде по света не е, ако трябва да сме честни, са важна част от поддържането на стабилността или на статуквото, зависи как изберете да го наречете. Големият въпрос е, ако всичко толкова много зависи от един човек в мрежата отношения, които той успява да балансира, да поддържа и да намества, какво се случва, ако той рязко се оттегли. Обикновено се случва срив. В този контекст истиската тревога извън конкретната динамика на обвиненията, контраобвиненията, компроматите и прочие, че за пореден път си дадох сметка колко фатално зависи от доброто психично състояние на премиера ситуацията в тази държава, което поставя в нова светлина атаките срещу него. Оказва се, че в такава степен има припокриване, срастване на идентичността на лидерството на Борисов с държавното управление, че неговото снемане от тази позиция, което очевидно е целта на кампанията срещу него, би довело до доста сериозни сътресения!".

   Стойчо Стойчев заяви: „Какво правим на ден две, като се случи нещо, което искаме, така би трябвало да разсъждава всеки, който мисли устойчиво във времето, а не иска просто да разруши нещо съществуващо, което не му харесва!". „Кой е този „той", „разрушителят"?", попита водещата Илиана Беновска. Стойчев отговори, че според него се организира общ фронт срещу Борисов, в този фронт могат да бъдат включени БСП, президентът Радев, цялата друга опозиция, която не е парламентарно представена. „Бизнесът къде е, обвиняемият бизнес?", попита водещата Илиана Беновска. Стойчев отговори: „Обвиняемите бизнесмени разбира се, които разполагат с финансов ресурс и се опитват да се представят като жертва на политическото управление, а не на българското правосъдие, разбира се имат интерес от всички тези неща. А дали участват пряко или не, това е друг въпрос, но те имат интерес това правителство да бъде представено като корумпирано и изнудващо хората. И тези записи или монтажи, на мен между другото все повече ми приличат на монтажи, тъй като имат винаги една съпътстваща циклична музика!". Водещата добави: „Като „подложка", чисто професионално го казвам, за да замаже връзките!". Стойчев се съгласи, че тази музика прилича на подложка, за да свърже всички парчета. Той продължи, че ако всичко е активно мероприятие, тогава трябва да преценим кой има капацитет да го направи, дали са хора от българските служби, или от чужди, защото сегашното правителство е потвърдило категорично тясната евроатлантическа ориентация на България в геостратегически план далеч напред във времето, така че в момента може и да сме обект на атака от чужди разузнавателни служби. „Въобще това е широка палитра от лица и субекти, които могат да имат интерес от дестабилизиране на българското правителство в този момент!", категоричен бе Стойчев.


Цветан Цветанов и бъдещия му политически проект.

    „Къде в тази мозайка е Цветан Цветанов, който обяви, че ще прави нов политически проект и изрази доста солени критики към Борисов и политиката на ГЕРБ? Къде е Цветанов?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че му е харесала метафората за „отечествения фронт". Той продължи „Представям си както едно време се нареждаха по булеварда лидерите на борбата, как ще се наредят президента, Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който там спечели изборите в БСП и си представям една голяма манифестация, в която всеки един от кандидат лидерите на бунта ще се опита да развее байрак!".

    „Да продължа Вашата метафора, може би Васил Божков, Цветан Василев и някои други „кукловоди" могат да бъдат носени, по-рано помните ли как се носеха на едни пръчки портрети?", продължи водещата. Александров отговори, че тази практика продължава и добави: „Както винаги проблема на „отечествения фронт" е, че сам по себе си не може да свали едно демократично и сравнително успешно управление! Може да го свали обаче, ако има армия окупатор, съветската армия и нейните щикове. За щастие не се очертава окупация на България, така че на „отечествения фронт" му предстоят трудни времена в това да се пребори и да намери своето лидерство. Цветанов влиза в много труден период, според мен, това е човек с организационни и политически качества, но в българската политическа традиция, когато вторият се отдели и се опита да направи политически проект, обикновено завършва неуспешно!".

   „Има ли Цветанов „американска окупаторска армия"?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че в исторически план ние сме били във война със САЩ, били сме бомбардирани от тях, но не сме били окупирани от американците, а от руснаците.

   Стойчо Стойчев заяви, че Цветанов няма политическо бъдеще извън политическото си минало. Той може да разчита само на някакви отцепления от ГЕРБ  и въобще неговата проекция в бъдещето ще бъде на човек, който руши структурите на ПП ГЕРБ без да съзидава нещо ново. „Което означава, не няма да има по-оптимистична прогноза за неговото бъдеще, освен тази на Първанов, Местан!", категоричен бе той.


Главният прокурор Иван Гешев.

   „Как се движи Иван Гешев в траекторията на отстояване хем на законността, хем на демокрацията, напомням, че днес Специализираният съд на първа инстанция оправда обвиняемите Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, но не на последно място да припомня, че ексглавния прокурор и председател на КПКОНПИ запорира доста от имуществото на тези лица?", попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че това е напълно в традицията на българското правораздаване - шумни дела и големи обвинения, които завършват с оправдателни присъди. В това отношение не можем да говорим за успех или провал. Истинската дилема пред главния прокурор е как, когато има копнеж по възмездие, успяваме да осигурим истинска справедливост. Гешев е отговорил, че си има правила и процедури, съдът решава, но разбира копнежа по възмездие, който е отвъд правосъдието.

  „Доцент Стойчев, мечтите са за това, за да се осъществяват, така ще перифразирам копнежа за  правосъдие на главния прокурор?", попита водещата Илиана Беновса. Стойчо Стойчев отговори: „В една държава като България е добре да се знае, че прокуратурата не е съвсем безпристрастна, напротив, тя е пристрастна и защитава интереса на обществото, на всички нас, и да се гарантира абсолютната безпристрастност на съда, който да отсъди в крайна сметка кой прав и кой крив. Смятам, че днешното съдебно решение показва една силна прокуратура, която действа в името на общото благо и един съд, който безпристрастно решава качествата на доказателствата за едната или другата страна. От това по-добро не би могло да има за България!". Харалан Александров заяви: „Правосъдието работи и слава Богу!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 28-ми юни 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?