Новини

Димитър Узунов: Допуснахме тежка грешка с избора на Лозан Панов, трябва да се промени Етичния кодекс


Димитър Узунов: Допуснахме тежка грешка с избора на Лозан Панов, трябва да се промени Етичния кодекс

24-05-2020 12:14


Димитър Узунов, експредставляващ ВСС, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заявиха позиции по следните теми:


Призивът на 11 членове на предишния състав на ВСС към Лозан Панов да си подаде оставката и мотивите за това решение.

    „И се усмихвам на госта, който следва да поканя, това е г-н Димитър Узунов, елате да се ръкуваме на тази мина! Минирана ли е съдебната система?", посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. „Нядявам се не!", отговори Димитър Узунов.

    „Тази седмица имаше много серизони събития, нечувано и невиждано - 11 души, които сте избирали председателя на ВКС, които сте гласували за него, се отрекохте от вашия избраник, защо?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Вече не е наш избраник! Търпението ни беше изчерпано с този прословут видеоклип, в който на практика се рекламираше използването на марихуана! Чрез този видеоклип се отправиха послания, които са несъвместими с правораздавателната дейност, със закона, който изрично забранява употребата на наркотици. Този клип се появи на бял свят благодарение на нехайството на председателя на ВКС Лозан Панов! Ако той си беше упражнявал правомощията, така както ВСС му ги е възложил, това нямаше да се случи! Той на практика позволи върху „храма на Темида" да бъде, извинявайте, изхрачено! Този символ беше поруган, това преля чашата и нашето търпение приключи!".

   „Питам този въпрос от 4 години, питах и Вашия приемник като представляващ ВСС г-н Магдалинчев, вие какво, като някои „невинни девици" с „широко затворени очи" 4 години наблюдавате? Този клип дано да е еманацията, но не знаем какво ни очаква, дали това не е „коронавирусът" на правосъдната система? Аз вече не знам как да диагностицирам, но вие вече 4 години търпите - политически речи в лоното на съдебната система, в „Тържествена зала" на Съдебната палата, своеволия по отношение на персонал, уволнения, назначения, продължавате да търпите? Защо не излязохте с позиция по делото „Полфрийман"?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че въпросът за делото „Полфрийман" трябва да бъде зададен на председателя на ВКС. „Ако мога да го намеря жив някъде!", отвърна водещата. Узунов продължи, че е задължение на Панов процесуалните срокове да бъдат спазвани. Той продължи, че и до днес няма отговор на искането на главния прокурор за възобновяване на делото, то е било насрочено за края на октомври, от което би следвало съставът на ВКС да се произнесе докъм края на ноември.

   „Нека да припомним какво беше възмутителното, защо главният прокурор поиска преразглеждането и ново насрочване?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че Иван Гешев смята, че законът е бил драстично нарушен. „Но какво се случи, пуснахме Полфрийман 6 години предсрочно!", припомни водещата. Узунов отговори, че всъщност присъдата на Полфрийман е била намалена драстично, което прави разликата. Той продължи, че доколкото му е известно Полфрийман е регистрил неправителствена организаци. „Зад гърба му стои здрав финансов гръб, отворил е офис на една от преките на „Витоша" и ще помага на гражданското общество в България да се развива. Ще защитава нечии интереси, разбрахме, че на нечии разноски и незнайно по чия покана отиде в Брюксел, там опита да се срещне с този, с онзи. За моя голяма изненада взе да говори с любов за българския народ, някой му даде акъл, посъветва го как да промени поведението си. То бе едно при излизането от затвора, спомняме си добре как хулеше репортери и псуваше. С това поведение тогава той показа, че липсва една от предпоставките за постановяването на този съдебен акт, с който присъдата му беше намалена!", категоричен бе Узунов.

   „Но все пак какви са законовите пътища това дело по искане на главния прокурор да бъде преразгледано?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че законовите пътища ще бъдат предопределени от решението на ВКС, което цялата българска общественост очаква. Той продължи: „Но аз питам председателя на ВКС, ако един съдия, който и да е той, извън Касационния съд, си позволи 5-6 месеца да не реши делото, което му е възложено да бъде решено, какво го очаква, г-н Панов? Защо спрямо едни мълчите, а спрямо други, като колегата Ушев, председател на Специализирания апелативен съд, не се посвенихме да му поискате образуване на дисциплинарно производство?".

   „Точно затова Ви питам - като „невинни девици" 4 години седите с „широко затворени очи"?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Няма друго какво да направим, г-жо Беновска", и колегите го знаят! Ние сме безсилни! Единственото, което можехме да направим, е този морален акт, да му кажем - „момче наше, ние те избрахме, мина всякакви граници, това повече не може да се търпи, подай си оставката!". Той няма да си подаде оставката, за него тази позиция е изключително важна, вместо да отговори на въпроси, които повдигаме, той казва, че ще пише отчет. Какво ще пише в този отчет, като не ходи на работа, аз не знам, но нека да видим!".

      „Добре, г-н Узунов, но като 18-та точка мисля гласувахте на заседание на ВСС вашето писмо да бъде разгледано, какъв резултат очаквате? Как се отнесоха сегашните представители на правораздаването във ВСС?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че точката е била внесена и включена в дневния ред и по същество разгледана. Той продължи: „Ние по същество не искахме нещо от сегашния състав на ВСС, ние просто ги помолихме да я включат и да прочетат нашия призив, като искахме това да се чуе от всички в съдебната система и конкретно от адресата на нашия призив, нашия избраник Лозан Панов. Само така щяхме да сме сигурни, че той е чул нашия призив за оставка!".

   „И? Той много работи е чул?", попита водещата. Димитър Узунов отговори: „Вижте, аз като гледам този видеоклип се сещам за чалга клуб „Мале, мале" в Софийски районен съд преди десетина години. Тогавашният председател си позволи неблагоразумието в една от стаите, да превърне един от кабинетите в стая за почивка, за пиене на кафе, за обмяна на идеи, на коментари и имаше неблагоразумието да позволи едни дамски гащи тип прашки да ги закачи от външната страна на коридора, по който минава гражданството. Беше го озаглавил чалга клуб „Мале мале". Това нещо беше оценено от ВСС като грубо нарушаване на етичния кодекс и този колега беше отстранен от изпълняване на възложените му функции. Искам да кажа, че за прашките може, етичният кодекс на ВСС важи, а за рекламирането на употребата на марихуана не може! Излиза и се оказа, че г-н Панов, нашият избраник, нашето момче е извън обхвата на етичния кодекс! Това между другото се вижда от всички колеги в съдебната система".

   „Ами няма ли най-накрая, питам за десети път, 4 години?", отново попита водещата Илина Беновска. Събеседникът й отговори, че явно за Лозан Панов поста председател на ВКС е много важен. „За него може да е важен, но за нас е важно ние да имаме уважение и вяра в правосъдието!", отбеляза водещата. Димитър Узунов отговори, че вече минава шестата година от мандата на Панов, а той не е решил нито един проблем на съдебната система. В момента върви дискусия по обединяване на съдилища, но той не е посетил нито един съд. „Извинете ме, но вие ми приличате на „поробен народ", поробени сте от Лозан Панов, той си „върти на пръста синджирчето" и вие само казвате - „мале, мале, нищо не можем да направим"! Само дето не сте сложили червени гащи!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й не се съгласи и обясни, че всеки негов колега изпитва неудобство от председателя на ВКС и просто са вдигнали ръце.

   „Вие казвате „вдигнали ръце", извинете, но аз ще Ви попитам дали не сте „свалили гащите"?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори: „Дотам още не сме стигнали! Нека да видим как ще изкара мандата, защото аз съм сигурен, че той оставка няма да си подаде. Той каза, че не го интересува кой какви чувства изпитва към него. Хубаво, но все пак ние го избрахме! Ние търсехме и смятахме, че сме намерили един млад, амбициозен, независим мъж, който да ръководи ВКС, лидер в съдебната система, а то какво се оказа? Още на втория месец вдигна стачка пред Съдебната палата! На шестата година допусна да имаме реклама на употреба на марихуана! До края на мандата не знам какво ще ни се случи, нека да видим!".

   „Както казва един мой приятел - вие доказвате, че мисленето не ви е най-силната черта, ако сте били толкова подлъгани, извинете ме за иронията!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че точно затова с колегите му си признават, че са допуснали тежка кадрова грешка. Беновска отвърна: „Само че ние не можем да Ви осъдим за това самопризнание!". Събеседникът й отвърна, че с колегите му не искат повече да бъдат съпричастни с действията на Панов. „Но Вие сте действащ съдия, г-н Узунов, и този е Ваш колега, съдия Панов!", заяви водещата. Узунов отговори: „Дотук!". „Но той не си подава оставката, Вие ли ще си подадете оставката?", попита водещата. Гостът й на свой ред попита: „Защо да си подам оставката, аз ли допуснах клипа?".


Отказът на Лозан Панов да отговори на Беновска дали е служил в армията.

    „Преди малко ме пратихте да питам Лозан Панов, аз сега ще си позволя да да Ви попитам - като го питам, а той не отговаря - какво правим? И преди да задам въпрос ще Ви питам - Вие ходил ли сте войник?", попита своя гост водещата Илиана Беновска. Узунов отговори, че е ходил в казармата. Водещата Беновска продължи: „Аз го попитах преди почти 4 години ходил ли е войник и къде? Попитах не само него, попитах премиера Борисов, попитах главния прокурор Цацаров, попитах президента Плевнелиев, попитах редица от видните мъже в България, попитах и всички предишни президенти и министър-председатели. Знаете ли, че те всички ми отговориха в рамките на 48 часа кой къде е ходил? Знаете ли, че чаках 3 месеца и 48 дни Лозан Панов да благоволи да ми отговори и той така и не ми отговори! Дали е ходил войник или не, това си е вероятно негова тайна. Въпросът е друг, че ако ти имаш някакви обстоятелства, които затаяваш в живота си, те вероятно са показателни за нещо. Никъде не видях в неговата биография да пише, че е ходил войник, нито пък, че е бил освободен от военна служба. Това не Ви ли говори, че не си правите добър кадрови преглед, да не отивам в анализа надолу?". Димитър Узунов отговори, че не се е досетил нито той, нито колегите му да попитат кандидатите дали са служили в армията. Той подкани водещата да попита Панов дали към момента на избора му за председател на Административен съд София град е имал необходиия 8 годишен юридически стаж. Водещата попита своя гост те не са ли проверили този факт. Той отговори, че Лозан Панов е бил избиран на тази длъжност от друг състав на ВСС. Узунов добави: „Но приспаднете годините, когато е работил като пазач в студентските си години. Доколкото си спомням самият той беше посочил, че като студент е работил като пазач. Но в това няма нищо срамно!". Водещата отвърна: „Не ме превръщайте сега в „куче-пазач", което да ви проверява грешките! Гледайте кого назначавате, а не после да ревете!". Гостът й още веднъж каза, че надеждата на неговите колеги е била, че са избрали най-добрия, достойния, подготвения и независимия кандидат за председател на ВКС. Водещата Илиана Беновска отвърна: „"Ох, надеждата ми беше, че ще ме харесат и ще се оженят за мен", говорите почти като стара мома! Такъв ли е ВСС - стара мома?". Димитър Узунов отговори: „Той ни наричаше „блато", макар че „блатото" го избра! И когато някой произлезе от „блатото", единица мярка за морал ли е? Сегашният състав ги нарича „циници".


Какво трябва да се промени, за да не се мултиплицира случая „Лозан Панов"?

   „Оплакахме се много, но в крайна сметка какъв е работещият извод, за да не се мултиплицират случаите „Лозан Панов"? Какво трябва да направите?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че няма никога гаранция за това, всеки в крайна сметка си преценява дали ще служи на закона или на други сили, стоящи зад него. Това се отнася за всички в съдебната система. „Но вие сте избрани да бъдете еманацията, контролния орган на правосъдието, а вкарвате хора, от които после ревете!", отбеляза водещата. Гостът й се съгласи и заяви, че ВСС трябва да бъде за пример, а не да допуска в Съдебната палата да се снимат клипове за употреба на наркотици. Водещата отговори, че самият клип е най-малкият проблем в случая. Узунов отвърна, че смята, че вероятно в основата на това стои пак някаква неправителствена организация, което означава, че случаят се нарежда. „И какво от това?", попита водещата. Гостът й отговори: „Срам, резил! Ето това се случва и не ни пука!". „На кого очаквате да му пука? Искате промяна в закона ли, какво искате работещо?", продължи водещата. Събеседникът й още веднъж припомни, че заради едни прашки председателят на Софийски районен съд е напуснал. Водещата призова в такъв случай да си променят етичния кодекс. „И какво да напишем - за обикновените магистрати важи, за определени магистрати не важи?", попита Узунов. „Ще напишете - няма да се произнасят политически речи в палатата, няма да се снимат голотии в палата!", обясни водещата. Димитър Узунов отговори, че това е ясно, но председателят на ВКС не го спазва. Той заяви: „Изрично в етичния кодекс пише - не се позволява коментирането в отрицателна посока от един съдия на друг съдия! Той преди седмица или две оплю сума ти колеги, коментирайки техните биографии в отрицателна посока!". „Ама вие му позволявате, съсловието му позволявате! Питам Ви, ще излезете ли вие, 11-те, с едно работещо предложение да се промени това и това?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че нямат такова намерение и прибави: „Смятаме, че нашият призив към него е достатъчен!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 24-ти май 2020 година.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?