Новини

Таня Христова: Намаляване на ДДС на заведенията не е най-важната мярка за сектора, но ако даде резултати, трябва да се продължи


Таня Христова: Намаляване на ДДС на заведенията не е най-важната мярка за сектора, но ако даде резултати, трябва да се продължи

17-05-2020 19:41


Таня Христова, кмет на Габрово, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Карнавала в Габрово

Илиана Беновска се свърза виртуално с Таня Христова и стана ясно, че тя е кмет на Габрово вече трети мандат. Водещата попита дали г-жа Христова е станала приемник на Томислав Дончев. Тя отговори, че реално е станала приемник на г-н Сираков, който е бил наследник на Томислав Дончев. Докато г-н Сираков е бил кмет, г-жа Христова е била началник кабинет в МС на Дончев.

Беновска каза, че вчера е имало карнавал в нестандартни обстоятелства и показа кадри на фигури на Дончев, Борисов и ген. Мутафчийски и попита дали това е добронамерена шега. Таня Христова обясни, че всяка година третата събота на месец май се провежда в Габрово най-пищният карнавал в България, който е съчетан с много политическа ирония и усмивка. В извънредната ситуация тази година са си създали кризисен карнавален щаб. Г-жа Христова изрази щастието, че са показали, че дори когато трябва да има физическа дистанция, може да се усмихнат, да общуват. Това са го показали чрез импровизирано студио, което в продължение на 2 часа карнавални забавления. То е било гледано от много точки на света.


Коронавирусът и Габрово

Беновска коментира, че предстои да се пренастроим на нова вълна и коронавирусът е пречистване, разум, пренареждане на ценностите, отказ от пороците, намиране на нови идеали и попита как това ще се случи особено след като се е разбрало сутринта, че в Габрово има ку-треска. Таня Христова припомни, че Габрово е бил един от първите градове, които са посрещнали коронавируса, заедно с Плевен. По думите й, към настоящия момент Габрово се справя много добре и това си личи по цифрите и поведението на хората. Таня Христова смята, че коронавирусът пренарежда ценностите и изважда напред най-важните - солидарност, съпричастност, отговорност и дисциплина. Беновска каза, че сме използвали тези понятия и преди коронавируса и това звучи познато. Говорило се е за мултикултурализъм, неолиберализъм, правата и свободите на различните. Водещата попита как ще се постигне тази фина настройка. Таня Христова каза, че на този ден Габрово чества 160 години от обявяването му като град и й се иска характерните качества за габровци от етапите на развитието им, да бъдат принцип, който ще продължи да се следва. Те са труд, любов и постоянство. Според нея не е трудно да бъдеш честен, но трябва да го носиш в себе си и да търсиш този стандарт в ежедневието си. Таня Христова заяви, че от тук нататък много повече ще прилагат технологиите, ще знаем повече за вирусите и бактериалните инфекции  и повече ще се пазим.

Беновска отбеляза, че Томислав Дончев е против промяната на ДДС заведенията и храните, които ще се консумират там, както и хотелиерските заведения и се противопоставя на Бойко Борисов и попита като кмет на туристически град какво мисли по въпроса. Таня Христова също смята, че тази мярка не е най-важната, която трябва да се предприеме, за да се подкрепи един от най-пострадалите сектори. Според нея след като този модел се приложи и ако даде добри резултати, да бъде продължен. Таня Христова вярва, че понякога етапите, през които трябва да се мине е не прилагане на мерки завинаги, а тестване и експериментиране, което в някои случаи може да бъде по-ефективно. Тя вижда, че туристическия сектор в Габрово през последните дни започва да се съживява. Според нея ще бъде хубаво да се прави реклама освен на морето и на местата, където има красива природа и чист въздух.

Беновска определи Габрово като града, който се е нуждаел от най-малко инвестиции, защото са си свършили работата преди последните избори и попита от какво има нужда Габрово след приключването на извънредното положение в сектор здравеопазване, сектор образование, сектор бизнес. Таня Христова отговори, че един град се нуждае от всички тези сектори и няма как да има силен бизнес, ако няма качествено образование и добро здравеопазване. Тя добави и сектор култура и туризъм и спорт. Таня Христова се надява да бъде полезна като кмет, за да може бизнесът да се стабилизира и да не изпадне в ситуация, която често присъства в различни предавания.Така завърши разговорът между Таня Христова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 17 май 2020 година.


Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?