Новини

Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ са разчитали на ДПС, когато става въпрос за национални приоритети и потвърждаване на евроатлантическите принципи


Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ са разчитали на ДПС, когато става въпрос за национални приоритети и потвърждаване на евроатлантическите принципи

17-05-2020 19:20


Д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:


Сътрудничество между ГЕРБ и ДПС

Илиана Беновска се свърза виртуално с Даниела Дариткова и попита дали както винаги е в родния си град и провежда консултации с деца като лекар.  Тя потвърди и допълни, че се старае, когато може да бъде при пациентите и в следващите два дни й предстои именно това. Водещата припомни, че в разговора й с Искрен Веселинов по повод изявлението на Йордан Цонев от ДПС, че идеологиите на ДПС и ГЕРБ са близки, той е заявил, че ВМРО не биха били в никакъв случай в коалиция с ДПС, ако това бъде предложено. Даниела Дариткова заяви, че в настоящото Народно събрание има определена коалиция, която е излъчила правителство, има коалиционно споразумение и до края на мандата не смята, че това ще бъде променено. Относно общите идеологии с ДПС, тя обясни, че това касае евроатлантическата ориентация. По думите й, макар и ДПС да се е обявила като опозиционна партия в този парламент, когато става въпрос за национални приоритети и потвърждаване на евроатлантическите принципи, ГЕРБ са разчитали на тяхната подкрепа.


Пренебрегва ли Конституцията извънредната епидемична обстановка

Беновска каза, че опонентите на ГЕРБ не само от опозицията, но и от юридическите среди, казват, че са отменили извънредното положение, прикривайки се с промени в конкретен закон, а пренебрегват конституцията. Даниела Дариткова обясни, че основната им цел с въвеждането на извънредното положение и удължаването на мерките чрез регламентирането на извънредна епидемична обстановка, е опазването на живота и здравето на българските граждани. Тя допълни, че като висша ценност в Конституцията се прокламира живота, затова според нея дискусията по отношение на отделните текстове, експертите и КС ще я направят. Даниела Дариткова подчерта, че своевременното въвеждане на извънредно положение, което е коренно различно от регламентираната в конституцията извънредна епидемична обстановка, както и мерките, въведени от парламента и спазвани от българите, са направили така, че в страната ни нещата да се развият по най-добрия сценарий. По отношение на процент на смъртност и заболеваемост ние сме сред отличниците на Европа, каза още тя.

Беновска припомни, че Закона за извънредното положение и промените в Закона за здравеопазването, са били камъни в градината на президента Радев, който е сезирал КС за този закон, макар и да го обнародва в Държавен вестник. Даниела Дариткова заяви, че президентът винаги е бил особено критичен към действията на правителството, но в случая е постъпил разумно. Ако беше наложил вето на закона и върнал за обсъждане, е щяло да има няколко дни разлика между това да има възможност да се спазват противоепидемичните мерки. След като се произнесе КС, г-жа Дариткова заяви, че ще го чуят и ако се налага ще коригират някои от текстовете. Тя отбеляза, че в новата история на България не помни нещо да е налагало въвеждането на извънредно положение и нещо да е налагало такава промяна в законодателството, за да може да се противодейства на нещо, което е поставило през изпитание целия свят.

Водещата се обърна към г-жа Дариткова не само като политик, но и като претърпяла и възстановила се от коронавирус и припомни, че в началото на епидемията Беновска е задала въпрос на председателя на НОЩ проф. Мутафчийски дали има ваксина, профилактика и лекарство. Сега добави към този въпрос и дали изобщо има такава болест. Даниела Дариткова потвърди, че има коронавирус с наименование Covid-19, както и над 4,5 милиона заразени в света и 300 хил. починали. Според нея това оборва твърденията, че това е манипулация. Беновска припомни, че се е говорило, че ще се зарази половината от 7 милиардното население, ще измрат милиони, а слава богу това не се е случило. „Утаи се едно впечатление, че това е една световна манипулация за пренареждане на не само икономиката, не само на геополитиките, но и на центровете на влияние и командването на здравето. Говори се, че се прави някаква ваксина, която всъщност ще доведе до безплодие. Как ще се развенчае това, ако не е вярно?", попита водещата. Даниела Дариткова призова отговорен журналист като Беновска да не повтарят подобни теории, защото това дава почва за разпространението на невярна информация. Беновска призова тя като сериозен политик и лекар и ръководител на сериозна парламентарна група, да й отговори. Д-р Дариткова не коментира такава теория, която не лежи на научни факти, но каза, че светът няма да бъде същият след коронавируса. Но тя каза, че е доказано, че коронавирусът е произлязъл от животните и заразата се е прехвърлила към хората. Даниела Дариткова заяви, че такива вируси са предизвикали преди години и друг вид заболяване, което е било ограничено много бързо. Това, което трябва да правят всички страни, когато няма ваксина и те го правят по един или друг начин, избран от техните политици, е да се използват единствените възможни мерки за предпазване от заразяване - социална дистанция, лична хигиена и дезинфекция, когато няма профилактика. Тези и всички мерки, които са въведени, не трябва да се пренебрегват, защото коронавирусът не е изчезнал, макар и да сме се справили сравнително успешно и се смята, че пикът на епидемията в България е приключил. Даниела Дариткова каза, че има повече неизвестни, отколкото известни по отношение на този вирус и затова всички трябва да продължат да бъдат отговорни и да пазят себе си и околните.


Нейният опит с коронавируса

Беновска попита д-р Дариткова какво е изпитвала, когато е била болна от коронавирус. Тя сподели, че когато пробата й е била положителна, е имала притеснението, че нещо може да се случи допълнително, защото клиничната картина на коронавируса не е достатъчно добре изучена. Даниела Дариткова каза, че е установила, че е имала неразположение няколко дни преди да разбере, че пробата й е положителна. То е било свързано с обща отпадналост, главоболие и други леки симптоми, които често се срещат при всяко вирусно заболяване. Д-р Дариткова каза, че специфичната клинична картина я е видяла при нейни пациенти, обсъдила я е с колеги, които лекуват вируса и знае, че времето, което сме спечелили благодарение на добрите мерки, предприети от държавата по съвет на НОЩ, са дали възможност на медицинските специалисти да се подготвят да могат да разпознават заболяването, да ограничат разпространението му и да бъдат полезни на хората, за да не се стига до там да се решава кой да бъде обдишван и кой не, кой да бъде спасяван и кой не. Даниела Дариткова каза, че дори да има втора вълна на инфекцията през есента, сме много по-подготвени и информирани, отколкото в началото. Така завърши разговорът между Даниела Дариткова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2 на 17 май 2020 година.


Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?