Новини

Димитър Узунов: За Радев може ли да е съден, проф. Борис Велчев не е обявил КС спира ли производството


Димитър Узунов: За Радев може ли да е съден, проф. Борис Велчев не е обявил КС спира ли производството

22-03-2020 22:45


Димитър Узунов, експредседтел на ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:


Има ли коронавирус в правосъдието?

Илиана Беновска се свърза с Димитър Узунов по видео разговор и го попита с метафора „Има ли коронавирус в правосъдието?". Тя припомни, че по решение на съдийската колегия към ВСС съдилищата са прекъснали своята действена работа и попита какво се случва, ако имаш дело. „До 13 април 2020 г. няма да се образуват дела, няма да се връчват съдебни книжа и призовки, няма да се гледат дела, като достъпът до всички съдилища е почти ограничен.",  заяви Димитър Узунов. Водещата поясни, че вероятно до тогава няма и да текат сроковете, в които има право да се възразява, да се изказват становища и да се внасят документи по дела, които са в ход, съответно се очаква всички процесуални срокове да бъдат спрени със закона, върху част от който президентът наложи вето.  Гостът допълни, че интересите на страните в делата ще бъдат съхранени. Стана ясно, че и в самите процесуални закони има изричен текст, които позволява съдът да възстанови срок при форсмажорни обстоятелства, в каквито се намираме.


Питане на Гешев към КС може ли да се образува производство срещу президента

Беновска припомни, че президентът върна в парламента Закона за извънредната ситуация на 3 основания - свободата на словото, надценките на стоките и евентуалната военна готовност на българската армия. Също така тя допълни, че Конституционният съд е взел решение непосредствено преди избухването на епидемията в България да насрочи дело по чл.13, което главният прокурор е поискал от КС дали могат да бъдат образувани производства срещу действащ президент. Водещата попита какво ще се случи с развоя на тези заседания. Димитър Узунов потвърди, че КС е дал ход на питането на главния прокурор и то ще бъде разгледано по съответната процедура, очаква се произнасяне на КС. Той призова политическите партии, които са спекулирали и са внесли сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор за извършено престъпление от него, да „млъкнат окончателно". Беновска предположи, че това ще стане едва когато епидемията отшуми и бъдат махнати ограниченията за ефективно действие на съдопроизводство и събеседникът й потвърди, че КС ще се съобрази с извънредното положение. Тя каза, че Конституционният съд не е оповестил дали прекратява своята дейност. Димитър Узунов потвърди, но подчерта, че КС не е част от съдебната система и предположи, че председателят на КС ще вземе необходимите мерки и ще се съобрази с мерките на правителството. Беновска обобщи, че трябва да чакаме съобщение от проф. Борис Велчев, председател на КС, дали КС ще преустанови или продължи своята работа. Димитър Узунов знае, че в момента са в процес на изискване на становища от немалко на брой субекти.


Прекратяване на производства по знакови дела

Беновска припомни, че Софийския градски съд и Специализирания съд са съобщили, че прекратяват производствата  по знакови дела, повдигнати по инициатива на КП КОМПИ, прокуратурата, отнасящи се до олигарси, част от които са в ареста. Димитър Узунов повтори, че въз основа на решение на Съдийската колегия към ВСС всички дела, които са насрочени в периода на извънредното положение до 13 април 2020 г., няма да се разглеждат и ще бъдат пренасрочени до началото на съдебната ваканция и до началото на отпуските, ако има такива, тези дела ще бъдат разгледани. Водещата каза, че на юридически език бъдеще е несигурно събитие, а гостът й заяви, че такова време е дошло, което не е за подценяване и общественото здраве е на първо място, защото това е заплаха и за националната ни сигурност.

Беновска попита какво ще стане с екстрадицията на Васил Божков от Обединените Арабски Емирства, която зависи и от правните основания в нашите искания. Димитър Узунов отговори, че топката вече е в полето на чужда правна система и се чака. Той допълни, че от Министерството на правосъдието всички книжа са изпратени и „чакаме да видим как действат правните системи в азиатската част". Той даде пример, че съвсем близка и съседна до нас правна система вече 6 години бездейства по отношение на един обвиняем. Беновска поясни, че говори за Сърбия, Цветан Василев, КТБ, а събеседникът й допълни, че искането за екстрадиране на Цветан Василев е в задънена улица. Водещата каза, че е имало леко раздвижване и произнасяне на сръбския върховен съд, но сякаш това е потънало в коронавируса и затварянето на границите. „Преди да се вглеждаме в съседните правни системи, нека да си погледнем и нашата. И случаят Пол Фрийман потъна някъде по етажите на ВКС", каза Димитър Узунов и припомни, че през септември месец главният прокурор поиска възобновяване на производството по делото за намаляване на присъдата на Пол Фрийман, който е убил български студен и е освободен предсрочно. Г-н Узунов поясни, че би трябвало ВКС в едномесечен срок да се произнесе, но вече 6-ти месец няма решение и излиза, че процесуалните срокове важат само за районните съдии, а не за тези от Върховния съд. Беновска попита дали иска да каже, че на фона на коронавируса това ще продължи още, докато и вирусът продължава. Димитър Узунов смята, че и те ще се съобразят с решението на Съдийската колегия и едва ли по време на извънредното положение ще бъде разпореден съдебен акт. „Това се вижда от всички работещи в съдебната система. Недопустимо е ВКС в лицето на един състав да не се произнася в продължение на повече от 6 месеца. Само можем да си представим, ако един съдия от районен съд си позволи в продължение на 6 месеца да не си напише делото, какво ще се случи с него.", допълни той. Беновска го обори и не се съгласи, че това може да е позволимо и за районен съд, но се съгласи, че за ВКС е най-недопустимо.

Тя помоли да обсъдят прослойката в съдебната ни система, която лека полека започваме да отричаме, която е била представител на мултикултурализма, неолиберализма. Димитър Узунов заяви, че сме доживели времето, когато френски правозащитници са ни казали това, което ние сме знаели от няколко години. Той обясни, че водещата има предвид изследване на НПО във Франция, която в продължение на 10 години е анализирала и е стигнала до изводи във връзка с назначаването на съдиите в Европейския съд по правата на човека и резултатите от тяхното правораздаване. Има изготвен доклад от 25 страници, в който името на България е споменато 30 пъти благодарение на дейността на 2ма наши представители - Здравка Калайджиева, съдия в този съд през 2014 година и Йонко Грозев, който по много съмнителен начин заема назначението на нейно място. Димитър Узунов припомни, че мандатът на съдия в Европейския съд по правата на човека е 9 години. За него е много изненадващо, че нашата представителка Здравка Калайджиева през 2014 година предсрочно прекратява мандата си и на нейно място, по времето на министър Христо Бойкикиев или Христо Иванов, както се е наричал когато е бил министър, Йонко Грозев, тогавашен специалист по съдебни реформи заема нейното място. Беновска попита как става тази приемственост и защо се отказва Здравка Калайджиева от своя мандат в името на Йонко Грозев. Димитър Узунов отговори, че този въпрос трябва да бъде зададен към реформатора Бойкикиев, който най-добре знае, а иначе се бори срещу задкулисието в съдебната и извънсъдебната система, но съмнението в неговата задкулисна дейност е изплувало наяве. Г-н Узунов призова той да обясни по какъв начин е включил в конкурсната комисия по избора на Йонко Грозев представители на Български хелзински комитет, който е учреден съвместно с Йонко Грозев и Красимир Кънев, който в момента го ръководи. Двамата учредяват тази неправителствена организация и работят съвместно от 1993 до 2013 година. В конкурсната комисия е включен Красимир Кънев и Димитър Узунов призова Христо Бойкикиев да отговори поради какви мотиви това е така. Димитър Узунов обясни, че в доклада в неправителствената организация във Франция е посочено, че Българския хелзински комитет е финансиран пряко от Фондация „Отворено общество" на Сорос през 2016 година с 460 хиляди долара. Така завърши разговорът между Димитър Узунов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2 на 22 март 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?