Новини

Димитър Манолов: Пред ЕК ще протестираме КНСБ и Подкрепа срещу Зелената сделка


Димитър Манолов: Пред ЕК ще протестираме КНСБ и Подкрепа срещу Зелената сделка

23-02-2020 22:10


Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Синдикатите между управляващите и тези, които искат да са на власт; Зелената сделка и протестът през март 

"С бодра крачка се отправям към президента на КТ Подкрепа Димитър Манолов с надеждата да ми помогнете в анализа, защото синдикалните въпроси не са откъснати. Вие се печете между няколко огъня - от една страна управляващи, политици, от друга страна - работодатели, от трета страна ние-работещите, които трябва да защитавате" започна разговорът Беновска. "Много по-сложно е и неизгодно за нас, защото ние сме им криви на всички. От една страна са тези, които сега са началници, които са на власт и които знаейки, че ние сме единствената организирана сила, която може да им се изпречи на пътя, нямат причина да ни харесват. От друга страна са тези, които искат да станат началници и бидейки импотентни се дразнят от това, че ние не скачаме, бидейки организирана сила, да ги сложим на власт" коментира Манолов, а водещата го попита кои искат да бъдат началници. Президентът на КТ Подкрепа обясни, че говори по принцип и подчерта, че "или ще са едните, или ще са другите". "Голямата тема по-миналата седмица беше онова, което Вие заявихте с Вашия колега Пламен Димитров, че Зелената сделка не е добре дошла и не е в полза на България. Трябва да има съвет и ако няма ефективни работещи национални решения Вие ще излезете на протест през март" отбеляза Беновска. Манолов подчерта, че ще излязат на протест. "Нали министър-председателят възложи, ето, Томислав Дончев каза преди Вас в началото на предаването, че зеленият съвет предстои да се сформира, обсъжда се и аз си позволих даже да го попитам кои ще бъдат вътре в него. Оказа се, че ще има и човек на президентството. Защо ще излизате Вие?" попита Беновска. Президентът на КТ Подкрепа подчерта, че колкото повече гледни точки има, толкова по-добре, защото това е изключително важен за държавата въпрос и ще излязат на протест, защото по темата има много неясноти в това число и от Брюксел. "Аз настоявам и към момента не съм чул съпротива към това протестът да започне от сградата на Европейската комисия и да мине покрай нея. Дотолкова доколкото изначалният ни проблем идва оттам. Нека кажем, че така както към момента стоят нещата ние или ще трябва да внасяме ток, или ще трябва да го произвеждаме по някакъв друг начин тук у нас" каза още Манолов.  

България в ЕС, АЕЦ Козлодуй и затварянето на четирите реактора; Главният прокурор Гешев по казуса с АЕЦ Козлодуй; Ферхойген; Декарбонизация в България 

 

 

"Вие Булекзит ли ще искате?" попита Беновска. Президентът на КТ Подкрепа определи това като крайност и обясни, че искат повече яснота. "Както ме цитира министър-председателят на тържеството на КНСБ, началото на всяко нещо, което се нарича сделка, не е добре. Това е нещо, което аз казах преди около месец, той е внимавал. Тогава, когато има нещо такова с неясни параметри, то няма как да не напряга хората, за които се отнася и тогава, когато тези неща се говорят на едро, защото към момента тази приказка е на едро - няма как стигайки на дребно да не започнем да се притесняваме, защото нека кажем още нещо на нашите зрители и слушатели - в България работят 8 % от миньорите на Европа, а ние по нищо в Европейския съюз не сме 8 %. България и Полша са уникални държави в рамките на ЕС. Нека припомним, че когато трябваше да влезем в ЕС, ние затворихме 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и се наложи производството на базова електроенергия да се случва в Марица-Изток, вместо тя да е само компенсиращо" каза президентът на КТ Подкрепа.  

Беновска подчерта, че е станало много модерно да се ревизира приватизацията и попита дали главният прокурор няма да се самосезира от тези думи и да се провери защо България е затворила 4 блока на АЕЦ Козлодуй. "Дали нямаше облагодетелствали се от това?" попита Беновска. "Най-вероятно имаше и ако му се занимава да отиде да го види. Защо пък не, защо да не хвърли едно око. Може пък разказът, който слушаме да е неверен, да е станало нещо друго" каза Манолов. Той обясни, че човекът, който тогава е отговарял за нас Хер Ферхойген "се биеше в гърдите, че той е затворил Козлодуй, така че нищо чудно да е вярно, но това, че той е затворил Козлодуй не означава, че някой не се е облагодетелствал и този някой може да е извън България, а ако е от българска страна - също е интересен въпрос. Ние с Вас може да имаме всякакви предположения по темата" каза още президентът на КТ Подкрепа. "Благодаря Ви за подкрепата. Ще помолим главния прокурор Иван Гешев да се самосезира за това и да провери кой и защо затвори четирите блока на АЕЦ Козлодуй" подчерта Беновска. Манолов коментира, че затварянето на АЕЦ Козлодуй е променило цялостната картина в енергетиката и сега когато сме абсолютно сигурни, че тези въглищни централи някой ден трябва да ги затворим, дори да оставим Зелената сделка - някой ден ще свърши кюмюрът и този ден не е толкова далеч. "Вие знаете, че до 30-та година трябва да намалим емисиите, до 50-та да ги декарбонизираме" каза Беновска. Президентът на КТ Подкрепа отбеляза, че се поставят цели за декарбонизация - "спрямо 90-та година България е шампион и не само България, а повечето страни от централна и източна Европа, които затвориха купчина свои предприятия. България е постигнала към момента над 40 % декарбонизация сравнено с 90-та година, сравнено с 80-та година са 60 %".  

Протестът и исканията на България; Националните празници да не се използват като "изтривалка"; Радев към Борисов - заплахи за служебно правителство 

"Колко време ще изчакате още, за да излезете с този протест, който ще тръгне от Европейската комисия?" попита Беновска. "Оттук нататък предстои Европейската комисия да изработи своя бъдещ план по отношение на енергетиката и ние искаме с този протест да начертаем българските червени линии, които не бива да се пресичат - да имаме ток и да можем да си го плащаме, и да си го произвеждаме ние" каза президентът на КТ Подкрепа. "Кога планирате този протест?" попита Беновска, а Манолов отговори, че ще бъде през март месец и подчерта, че национални празници като 3-ти март не бива да бъдат използвани като "изтривалка". "Коментирайте случилото се на 19-ти февруари" призова водещата. "Това, което стана на 19-ти февруари беше супер грозно. Какво им пречеше всички заедно да тръгнат оттук или оттам - разделиха се, едните тръгнаха от Света София... какво правят, какво си делят не може да разбера. На 19-ти февруари Левски ли си делят?! Нелепо е!" подчерта Манолов. "А, очаквате ли сега 3-ти март да бъде по същия начин употребен?" попита Беновска. "На 3-ти март за други неща се закачат - освободил ли ни е някой, не ни ли е освободил... и тая идиотия тече. Това е истински абсурд - дали Украйна ни е освободила, или Русия. Това са глупости" коментира президентът на КТ Подкрепа.  

"Как ще приключи тази задявка на президента с министър-председателя и заплахата, че ако не внимава може да има служебно правителство?" попита водещата. "Тогава когато седяхме един до друг по стечение на обстоятелствата на празника на КНСБ, когато буквално пред нас си стиснаха ръцете, аз не вярвах на очите си и си мислех сега какво става тук, дали тази дивотия не е прекратена. Оказа се, че не е прекратена. Не знам какво има предвид да го плаши със служебно правителство. Очевиден е намекът, че някакво служебно правителство ще изкара наяве някакви неща, които са нередни и по отношение на предишното имаше такива очаквания. Нали тогава пак така се говореше, че правителството на Герджиков ще извади някакви страшни работи" коментира Манолов. "Уговаряме се да се видим преди да обявите протеста и когато се сформира зеленият съвет" заключи Беновска. 

Така завърши разговорът между Димитър Манолов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 23-ти февруари 2020 година.  

 

 

Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми: 

 

 

Синдикатите между управляващите и тези, които искат да са на власт; Зелената сделка и протестът през март 

"С бодра крачка се отправям към президента на КТ Подкрепа Димитър Манолов с надеждата да ми помогнете в анализа, защото синдикалните въпроси не са откъснати. Вие се печете между няколко огъня - от една страна управляващи, политици, от друга страна - работодатели, от трета страна ние-работещите, които трябва да защитавате" започна разговорът Беновска. "Много по-сложно е и неизгодно за нас, защото ние сме им криви на всички. От една страна са тези, които сега са началници, които са на власт и които знаейки, че ние сме единствената организирана сила, която може да им се изпречи на пътя, нямат причина да ни харесват. От друга страна са тези, които искат да станат началници и бидейки импотентни се дразнят от това, че ние не скачаме, бидейки организирана сила, да ги сложим на власт" коментира Манолов, а водещата го попита кои искат да бъдат началници. Президентът на КТ Подкрепа обясни, че говори по принцип и подчерта, че "или ще са едните, или ще са другите". "Голямата тема по-миналата седмица беше онова, което Вие заявихте с Вашия колега Пламен Димитров, че Зелената сделка не е добре дошла и не е в полза на България. Трябва да има съвет и ако няма ефективни работещи национални решения Вие ще излезете на протест през март" отбеляза Беновска. Манолов подчерта, че ще излязат на протест. "Нали министър-председателят възложи, ето, Томислав Дончев каза преди Вас в началото на предаването, че зеленият съвет предстои да се сформира, обсъжда се и аз си позволих даже да го попитам кои ще бъдат вътре в него. Оказа се, че ще има и човек на президентството. Защо ще излизате Вие?" попита Беновска. Президентът на КТ Подкрепа подчерта, че колкото повече гледни точки има, толкова по-добре, защото това е изключително важен за държавата въпрос и ще излязат на протест, защото по темата има много неясноти в това число и от Брюксел. "Аз настоявам и към момента не съм чул съпротива към това протестът да започне от сградата на Европейската комисия и да мине покрай нея. Дотолкова доколкото изначалният ни проблем идва оттам. Нека кажем, че така както към момента стоят нещата ние или ще трябва да внасяме ток, или ще трябва да го произвеждаме по някакъв друг начин тук у нас" каза още Манолов.  

България в ЕС, АЕЦ Козлодуй и затварянето на четирите реактора; Главният прокурор Гешев по казуса с АЕЦ Козлодуй; Ферхойген; Декарбонизация в България 

 

 

"Вие Булекзит ли ще искате?" попита Беновска. Президентът на КТ Подкрепа определи това като крайност и обясни, че искат повече яснота. "Както ме цитира министър-председателят на тържеството на КНСБ, началото на всяко нещо, което се нарича сделка, не е добре. Това е нещо, което аз казах преди около месец, той е внимавал. Тогава, когато има нещо такова с неясни параметри, то няма как да не напряга хората, за които се отнася и тогава, когато тези неща се говорят на едро, защото към момента тази приказка е на едро - няма как стигайки на дребно да не започнем да се притесняваме, защото нека кажем още нещо на нашите зрители и слушатели - в България работят 8 % от миньорите на Европа, а ние по нищо в Европейския съюз не сме 8 %. България и Полша са уникални държави в рамките на ЕС. Нека припомним, че когато трябваше да влезем в ЕС, ние затворихме 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и се наложи производството на базова електроенергия да се случва в Марица-Изток, вместо тя да е само компенсиращо" каза президентът на КТ Подкрепа.  

Беновска подчерта, че е станало много модерно да се ревизира приватизацията и попита дали главният прокурор няма да се самосезира от тези думи и да се провери защо България е затворила 4 блока на АЕЦ Козлодуй. "Дали нямаше облагодетелствали се от това?" попита Беновска. "Най-вероятно имаше и ако му се занимава да отиде да го види. Защо пък не, защо да не хвърли едно око. Може пък разказът, който слушаме да е неверен, да е станало нещо друго" каза Манолов. Той обясни, че човекът, който тогава е отговарял за нас Хер Ферхойген "се биеше в гърдите, че той е затворил Козлодуй, така че нищо чудно да е вярно, но това, че той е затворил Козлодуй не означава, че някой не се е облагодетелствал и този някой може да е извън България, а ако е от българска страна - също е интересен въпрос. Ние с Вас може да имаме всякакви предположения по темата" каза още президентът на КТ Подкрепа. "Благодаря Ви за подкрепата. Ще помолим главния прокурор Иван Гешев да се самосезира за това и да провери кой и защо затвори четирите блока на АЕЦ Козлодуй" подчерта Беновска. Манолов коментира, че затварянето на АЕЦ Козлодуй е променило цялостната картина в енергетиката и сега когато сме абсолютно сигурни, че тези въглищни централи някой ден трябва да ги затворим, дори да оставим Зелената сделка - някой ден ще свърши кюмюрът и този ден не е толкова далеч. "Вие знаете, че до 30-та година трябва да намалим емисиите, до 50-та да ги декарбонизираме" каза Беновска. Президентът на КТ Подкрепа отбеляза, че се поставят цели за декарбонизация - "спрямо 90-та година България е шампион и не само България, а повечето страни от централна и източна Европа, които затвориха купчина свои предприятия. България е постигнала към момента над 40 % декарбонизация сравнено с 90-та година, сравнено с 80-та година са 60 %".  

Протестът и исканията на България; Националните празници да не се използват като "изтривалка"; Радев към Борисов - заплахи за служебно правителство 

"Колко време ще изчакате още, за да излезете с този протест, който ще тръгне от Европейската комисия?" попита Беновска. "Оттук нататък предстои Европейската комисия да изработи своя бъдещ план по отношение на енергетиката и ние искаме с този протест да начертаем българските червени линии, които не бива да се пресичат - да имаме ток и да можем да си го плащаме, и да си го произвеждаме ние" каза президентът на КТ Подкрепа. "Кога планирате този протест?" попита Беновска, а Манолов отговори, че ще бъде през март месец и подчерта, че национални празници като 3-ти март не бива да бъдат използвани като "изтривалка". "Коментирайте случилото се на 19-ти февруари" призова водещата. "Това, което стана на 19-ти февруари беше супер грозно. Какво им пречеше всички заедно да тръгнат оттук или оттам - разделиха се, едните тръгнаха от Света София... какво правят, какво си делят не може да разбера. На 19-ти февруари Левски ли си делят?! Нелепо е!" подчерта Манолов. "А, очаквате ли сега 3-ти март да бъде по същия начин употребен?" попита Беновска. "На 3-ти март за други неща се закачат - освободил ли ни е някой, не ни ли е освободил... и тая идиотия тече. Това е истински абсурд - дали Украйна ни е освободила, или Русия. Това са глупости" коментира президентът на КТ Подкрепа.  

"Как ще приключи тази задявка на президента с министър-председателя и заплахата, че ако не внимава може да има служебно правителство?" попита водещата. "Тогава когато седяхме един до друг по стечение на обстоятелствата на празника на КНСБ, когато буквално пред нас си стиснаха ръцете, аз не вярвах на очите си и си мислех сега какво става тук, дали тази дивотия не е прекратена. Оказа се, че не е прекратена. Не знам какво има предвид да го плаши със служебно правителство. Очевиден е намекът, че някакво служебно правителство ще изкара наяве някакви неща, които са нередни и по отношение на предишното имаше такива очаквания. Нали тогава пак така се говореше, че правителството на Герджиков ще извади някакви страшни работи" коментира Манолов. "Уговаряме се да се видим преди да обявите протеста и когато се сформира зеленият съвет" заключи Беновска. 

 

Така завърши разговорът между Димитър Манолов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 23-ти февруари 2020 година. 

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?