Новини

Рамадан Аталай: „АЕЦ Белене“ не трябва да се строи


Рамадан Аталай: „АЕЦ Белене“ не трябва да се строи

09-02-2020 16:46


Рамадан Аталай, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Политиката и енергетиката - фактори на националната ни сигурност?

Илиана Беновска покани в студиото Рамадан Аталай и отбеляза, че политиката и енергетиката са фактори на националната сигурност и започна от енергетиката. Стана ясно, че работодателите са излезли с 2 позиции - миналата седмица против държавното финансиране на „Марица Изток 2" чрез увеличаване на нейния капитал, а тази седмица председателят на КРИБ Кирил Домусчиев с пореден протест срещу цената на тока в България. Той е направил сравнение, че в Германия той струва 1 евро, а в България 68 евро, което зависи от Борсата, както и такса към обществото. Г-н Аталай се съгласи, че енергетиката е национална сигурност, а на коментар на водещата, че бизнесът непрекъснато задава тези въпроси за сектора, а не получава отговори. Рамадан Аталай отрече, че не получават отговори, защото според него те участват във взимането на решения. Беновска се поправи, че тока в Германия е 1 евро, а в България 63 евро, по думите на Кирил Домусчиев, а таксата задължение към обществото е 10 евро.

Според госта бизнеса са против решението, прието от парламента миналата седмица. Той припомни позицията на ДПС, изразена от трибуната. Те са на мнение, че „ТЕЦ Марица Изток 2" е в тежко финансово състояние и въглищните ТЕЦ-ове в този район са тежест на цялостната ни енергетика, имайки предвид американските централи и техните дотации, които се дават от държавата.  Според г-н Аталай проблемът тук е, че това решение е подкрепено с ясната цел, ако не бъде подкрепено това правителство, да бъдат защитени тези 400 млн., които са преведени за ТЕЦ 2 за емисии, включително и заемите на ТЕЦ-а, които са в рамките на 1 млрд. и 200 млн., а ние сами ще закрием ТЕЦ 2, което се изисква от ЕС чрез зеления пакт. Рамадан Аталай се учуди от казаното на вицепремиера Красимир Каракачанов, че ЕС ни налага зеления пакт. Беновска каза, че повечето българи мислят така, а събеседникът й се съгласи, но добави, че това е трябвало да бъде помислено през 2007 година, когато сме влизали в ЕС. Г-н Аталай заяви, че от тогава ние не се явяваме като сила, която да бъде движеща в определени сектори, а като такава, която мисли как и по какъв начин да се противопостави на ЕС да не се случи това, което решават ЕК и Европейският съвет.


Европейския зелен пакт

Беновска попита госта си какво му е становището за Европейския зелен пакт, а той отправи послание към всички, които работят в рудниците - „Всяка политическа формация, извън Движението за права и свободи в петък бяха двулични и ви излъгаха. Те много ясно и точно знаят, че ако това правителство не предприеме определени действия, 2025 година ТЕЦ-овете ни ще бъдат закрити. Ако успеят да предприемат определени постъпки, 2030 година те ще бъдат закрити." Рамадан Аталай изрази уважението си към миньорите и каза, че ДПС не е политическа сила като синдикатите. Стана ясно, че той е работил като миньор в продължение на 7 години и 2 месеца, започвайки от помощник-багерист и изкачвайки се в йерархията. Гостът заяви, че ръководството на мината „Марица Изток 2", начело с Андонов са специалисти, които разбират от работата си. ДПС са на мнение, че Зеленият пакт е сигурен и е приет от ЕК и не е необходимо за тях да се защитава въглеродната икономика, декарбонизацията. Рамадан Аталай каза, че Зеленият пакт е приел план за инвестиции - 1 трилион евро, от които в един план-механизъм за справедлив преход има 150 млрд. евро. Там на първо място са поставени миньорите, хората, регионите, които трябва да бъдат преквалифицирани и да им се отворят нови работни места, инвестиции и технологии в ТЕЦ-овете. Той поясни, че за да вземем тези 150 млрд. не е необходимо да кажем, като г-н Каракачанов, че Европа ни налага Зеления пакет, а трябва да се направят няколко поправки в плана за развитие на климата и енергетика - да се махне АЕЦ Белене от този план, да се мине към нови технологии, парогазови централи, както и да се мине на новите ВЕЦ-ове „Никопол" в Търново и „Калараш" в Силистра. След като тези ВЕЦ-ове се построят с европейски средства, от ЕК ще ни отделят най-голямо внимание и най-много средства за зелена енергия.


Предстояща смяна на ръководството на ДПС

Беновска каза, че зелената енергетика е и един от приоритетите в програмата на ДПС за следващата година. На тях им предстоят и избори на ръководство и председател, които ще бъдат на 26 април, когато не е рождения ден на Ахмед Доган, който е на 29 март. Рамадан Аталай заяви, че и избора на председателя на ДПС минава през Зеления пакет. Водещата каза, че той в момента прави агитация за Зеления пакет, а събеседникът й отрече и каза, че прави агитация за енергетиката на България. Според него това е последния момент, в който трябва най-после да застанем преди всички други държави и както Полша, тези, които се занимават с въглища, да направим регионалните и териториалните си планове и да ги представим пред ЕС и да получаваме от този 1 трилион евро, плюс частно финансиране и средствата от инвестиции от ЕС.

Беновска го прекъсна и го попита дали ще се кандидатира за председател на ДПС, а той отговори: „Така като ме гледате, имам ли желание да застана начело, като имате предвид, че 23-24 години съм в политиката и винаги съм в златната среда? Не съм човек, който е с амбиции да бъда на първа линия, но никога не бих изостанал на опашката." Г-н Аталай допълни, че според него ДПС, занимавайки се с енергетика, в периода, в който той е бил част от партията, са взимали най-правилната позиция за държавата.


Правилна ли е позицията на България към САЩ

„Най-правилната ли позиция взима България по отношение на това, че САЩ със своята голяма активност напоследък ни оповестиха името на един корумпиран съдия - Андон Миталов?", попита водещата. За Рамадан Аталай този сегмент от политиката не е неговото амплоа, но от политическа гледна точка, според него партньорите имат право да си казват в очите кой какво мисли и какво прави, а нашите управляващи трябва веднага а вземат съответните мерки по какъв начин да отговорят - вярно ли е това, или не. В противен случай, остава съмнението за намеса във вътрешните работи в една определена държава. Той очаква да проследи по какъв начин ще се движат от тук нататък нещата. „Имате ли застрашени ваши членове, ръководители?", попита Беновска, а Рамадан Аталай веднага отрече. „Политическата формация на Движението за права и свободи не се занимава с корупционни схеми и действия, защото, когато бяхме на власт, ние бяхме демонизирани, че ние правим определени корупционни схеми. Дойдоха другите на власт и в момента не знам как ще излязат от схемите си.", каза още той.


Снемане на доверието на президента към правителството

Беновска попита събеседника си за оценката му на изявлението на президента Радев, което е прозвучало като папска реч от балкона. За Рамадан Аталай това е непремерена реч, не на място и не по време. Той смята, че когато президента каже нещо, би трябвало да има и следващи стъпки, ако е казал „А", би трябвало да стигне и то „Я". „Ние оценихме цялостната ситуация като създаване на криза в криза", каза г-н Аталай, затова и от ДПС смятат, че правителството не може да се оправя с кризите си, но и президента не изкарва държавата от криза. Водещата попита събеседника си дали смята, че президента говори общо неща, които вече е говорил и без да споменава имена. Рамадан Аталай се въздържа да даде оценка на президента, но каза, че единственото ново в последната му реч е, че си оттегля доверието от правителството, а това, което е казвал от първия ден на мандата си, постоянно го казва и сега. „Това оттегляне на доверие от правителството според мен не е в правомощията му.", заяви госта и допълни, че Радев може би се е подвел от предишния президент Плевнелиев, който е преувеличил, когато е казал, че оттегля доверието си от правителството на Орешарски и заради това изказването на Радев не е било на време. Беновска смята, че този паралел с оттеглянето на доверието към правителството на Орешарски е добър, но правителството на Орешарски е свалено след оттегляне на доверието на ДПС. Тя попита дали ДПС си оттеглят доверието от правителството на Борисов, защото народните представители взимат и дават доверието на едно правителство. Г-н Аталай отбеляза, че от началото на това правителство, ДПС са казвали своите критики, в кои сектори допускат грешки. Те винаги са били на мнение, че президентската институция трябва да знае мястото си, правителството би трябвало да не се влияе от изказването нито на Плевнелиев, нито на Радев. Рамадан Аталай заяви, че всички кризи, които се случват, има определени неща, за които правителството предварително не е взело мерки и попита дали потушаваме съответната криза, защото според него не само Нено Димов е виновен за случващото се във водния сектор.

„Продължавате ли ДПС да поддържате позицията, че не му е времето нито за предсрочни избори, нито пък има кой да заеме мястото на Борисов и ГЕРБ?", попита Беновска, а според събеседника й тази теза е започнала да се преекспонира, защото винаги ще се намери кой да заеме мястото след отиване на избори. Водещата попита дали ДПС ще сложат ли министър-председател и дали са готови. Рамадан Аталай отговори, че няма защо ДПС да не дойде на власт, защото когато са управлявали, ръстът на икономиката е стигал до 8%. Беновска отбеляза, че не става въпрос за смесено правителство между БСП и ДПС, а ДПС да са водачи. Г-н Аталай заяви, че ако обществото прецени, че ДПС може самостоятелно да управлява и имат 125 народни представители, биха управлявали държавата. Той смята, че това все някога би трябвало да стане, но не може да даде прогноза дали би станало в скоро време. Според него това, което се случва в момента е, че са скъсани всякакви връзки в управлението в хоризонтал и вертикал и затова нямаме управление, а единици експерти в определени сектори, но те не могат да се справят с цялостната ситуация. „А дали има алтернатива е момента, сме казали. Ако в момента ще си отидат тези, за да дойдат други като тях да седнат, не съм убеден", заяви Рамадан Аталай. Водещата попита кои са главните заподозрени и предположи, че са Корнелия Нинова и БСП. Събеседникът й смята, че обществото ще реши и отбеляза, че в момента г-н Марешки най-много напира да влезе във властта. За финал Рамадан Аталай каза: „Бъдете убедени, че енергетиката е в състояние, където сега решенията, които ще вземем, след 10-12 години ще се окаже дали сме били прави, или не - водата, паро-газовите централи, безядрена енергетика, нови технологии във въглищата и защита на миньорите чрез преквалификация.", а Беновска се надява да намерят общ език и с правителството по темата. Така завърши разговорът между Рамадан Аталай и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 9 февруари 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?