Новини

Красимир Каракачанов: По разследване на “Балкантел” е записан президентът Румен Радев за доставки на ВВС


Красимир Каракачанов: По разследване на “Балкантел” е записан президентът Румен Радев за доставки на ВВС

09-02-2020 21:44


Красимир Каракачанов, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3 и "Радио К2", заяви позиции по следните теми: 


Военните обучения;  

Беновска покани в студиото вицепремиера по сигурността и министъра на отбраната Красимир Каракачанов с въпроса "Сигурността на България и главнокомандващият - Румен Радев, добавям и САЩ и ще разберем защо?  

Предстои поредното обучение, което вероятно ще предизвика отново редица въпроси към Вас - кой ще учи тук, защо ще се учи, кой го е пуснал".  

"По принцип кой го пуска - има закон в Република България. Миналата година само бяха 30 обучения. Някои са НАТО-вски, други са двустранни. В тези учения участват не само страни държави-членки на НАТО и на ЕС, участват и страни извън ЕС. Миналата година на стрелбите в Шабла участваха и представителите на сръбските въоръжени сили. Предишните години са участвали на Грузия, на Украйна" коментира министърът на отбраната. Беновска прочете, че предстои военнослужещите на сухопътните войски да участват в съвместно българо-американска подготовка на полигон в Ново село. Каракачанов обясни, че това е съвместното съоръжение, което България ползва заедно със САЩ, на което се провеждат предимно учения на сухопътни войски, на специалните сили, на военна полиция. Министърът заяви, че няма нищо, което да събужда подозрения и е нормално армията да тренира и да се обучава в това число и с представители на американската армия. "Разбирам логиката на Вашия въпрос. Помните пред приблизително 2 години имаше едно учение в Румъния и просто през България преминаваше техника на нашите съюзници. Това предизвика какви ли не слухове, че едва ли не се придвижват към черноморските пристанища, оттам нашествие към Крим. Много вероятно е и тази година при това учение някой да се опитва да създава паника в населението. Аз мисля, че хората не са толкова глупави" каза Каракачанов. Водещата обясни, че поради тази причина е включила и САЩ. Министърът на отбраната каза, че САЩ са съюзници на България и те също участват в съвместни обучения в страната и никой не се готви за война, а армията се подготвя така, както го прави всяка една година.  


СРС-тата, Радев и Стойков; "Балкантел"; Корупцията, престъпността и Макрон 

"По горещата тема от деня - главният прокурор днес даде пространно интервю по БНР и засегна темата със СРС-тата, така наречени разговорно, с аудио записите между ген. Стойков и президента Радев като каза, че на 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът Радев говори с лицето Цанко Стойков и това е всъщност един разговор, който е записан, искам да го цитирам точно по проверка на фирма, която се е занимавала с доставки. "Най-вероятно точно така се е случило. ДАНС проверяват нещо и на тези СРС-та се записва и този разговор, който после става публично известен. Това, което днес е казал главният прокурор вероятно е точно така, защото това се случва покрай един интерес, който се проявява, се получават и други неща, които в последствие стават публично достояние" коментира министърът на отбраната. "Вие призовахте да няма война между президентската институция и управляващите, но все пак виси във въздуха като пушка на театралната сцена, която все пак трябва да гръмне" припомни Беновска. Каракачанов отговори, че е в последното действие. "Проверката, която Иван Гешев поиска, тълкуванието от конституционния съд, за това дали чл.103 от Конституцията дава възможност за провеждане на определени производства срещу президента" коментира Беновска. Министърът на отбраната каза, че съдът ще каже дали може, или не, но доколкото той е запознат с Конституцията - срещу президента може да се водят разследвания в две посоки и да се иска неговото отстраняване - държавна измяна и нарушение на Конституцията. "Какво ще тълкува конституционният съд - не знам. Там се предполага, че са най-маститите български юристи" заяви Каракачанов. 

"Намерих конкретния цитат от главния прокурор Гешев - "има разследване на специализираната прокуратура, което е с предмет и обем различни от представеното в медиите. Тоест, в медиите се говореше, че Радев и Стойков разговарят за съпругата на Радев, но това е част от онова, защото се касае за една фирма, която е контрагент на министерството на отбраната, казва Гешев, и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщението, ще се сетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС-та извън наказателното производство не по искане на прокурор, изготвили са ВДС", цитира Беновска. "Коя е фирмата?", попита водещата. Каракачанов заяви, че всички се досещат коя е - "Балкантел", в която е имало претърсвания през лятото. "Това е фирма, която в периода 2006-2008, а може и да не бъркам, последно 2013 година, има сключвани договори за доставка на определено оборудване и резервни части за летищата на военновъздушните сили. Най-вероятно ДАНС са проверявали нещо по тази тема. Тя е частна фирма, някакъв бизнесмен седи зад нея". Беновска попита министъра на отбраната за името на собственика. Каракачанов каза, че не е сигурен, но мисли, че е Турчев. "Кой е подписвал от страна на ВВС?" попита водещата. Министърът на отбраната обясни, че договорите в министерството се правят по следният начин - въоръжените сили правят заявка за необходими части и оборудване, оттука нататък се провежда конкурс по закона за обществените поръчки, ВВС участва в комисията. "Какъв е бил ген. Радев тогава?" попита Беновска. Каракачанов смята, че може би е бил заместник-началник на ВВС. "Опитвам се да разбера цели ли в момента главният прокурор Гешев да ни направи съобщение, че всъщност чрез тази проверка има някакви съмнения за ген. Радев като заместник или като главнокомандващ ВВС?" попита Беновска. Министърът на отбраната не смята, че това е целта на главния прокурор, а на въпроса как са получени тези записи между президента и генерала командир на ВВС, той обяснява, че не е повод да бъде подслушват единият или другият, а СРС-тата са записали този разговор по времето на проверка от ДАНС. "Проверка на специализирана прокуратура, която е била в компетентността на специализираната прокуратура" съобщи Беновска. "Повече не знам" каза Каракачанов и обясни, че съдът и прокуратурата не са подчинени на изпълнителната власт или на министърът на вътрешните работи, на отбраната и други.  

"Ген. Стойков - Вие казахте, че нямате забележки към него" каза Беновска. Министърът на отбраната обясни, че няма забележки като командващ ВВС - "това беше човекът, който заедно със своя щаб под ВВС, проведоха тежките преговори и конкурса, на който беше решено да бъдат закупени F-16". Беновска попита министъра дали Стойков е гравитирал около Грипен-ите. Каракачанов заяви, че е публична тайна, че дори не е протеже на президента. "Всъщност той беше военно аташе в САЩ, когато тогавашният командващ ВВС напусна армията, стана президент и той се върна по средата на мандата си, за да поеме поста командващ ВВС. По времето на друго правителство не служебното, по времето на друг началник на отбраната, сегашният  председател на комисията по отбрана - Ген. Попов, който също напусна поста си след избора на сегашния президент" коментира Каракачанов. "Когато Радев стана главнокомандващ, ген. Попов напусна поста си на началник на генералния щаб" припомни Беновска.  


Активността на САЩ към България; Херо Мустафа 

"Понеже няколко пъти споменаваме щатите не може да не се изкуша да Ви попитам не ескалира ли твърде много дейно присъствието на щатите след визитата на премиера Борисов при президента Тръмп и след стъпването в мандат на новия посланик Херо Мустафа и част от нейния екип от съветници и новата правна съветничка?" попита Беновска. Министърът на отбраната обясни, че част от екипа ѝ е бил част от екипа на предишния посланик и не познава правната съветничка, защото комуникира предимно с хора, които са аташета по отбраната и се занимават с тази тема и договора за F-16. "Според мен това са опити за създаване пак на излишни заговори, съмнения. Определено посланик Мустафа е много активна и като обществено присъствие, и като срещи с най-различни представители на обществото" каза Каракачанов. Беновска съобщи, че посланичката е започнала да учи български народни хора, освен че учи български и се справя добре. "Какво значи ескалираха отношенията - напротив - те не ескалират, а се развиват малко по-бурно, защото в края на краищата и САЩ оценяват ролята на България в региона на Западните Балкани. Ролята на България като един фактор, който налага политика за ред и сигурност, а от друга страна знаете, че още преди нашето европредседателство, сегашното правителство, което тогава беше в началото си, декларира намеренията си за приобщаване на държавите от Западните Балкани към НАТО, към ЕС, което е една разумна политика. Явно това отговаря на вижданията на политиците във Вашингтон и може би това ги прави малко по-активни в отношенията с нас, но аз не виждам нищо нехарактерно в това. Въпросът е защо други наши партньори и съюзници, членове на ЕС, големи водещи държави не са толкова активни. Защо ни налагат пакта "Мобилност", с който ощетяват българските фирми, защо сега ни налагат пакта за зелената енергия, който също ще ощети голяма част от българските миньори и производители?" коментира Каракачанов.  

"Нека да спомена в този смисъл един нюанс, който миналата седмица остана незабелязан, че президентът Макрон направи заявление, че трябва малко по-прецизно да се приеме от страните, новите членки на ЕС, защото навремето България и Румъния не са били подготвени и не са били решили въпросите с корупцията и престъпността. Как приемате това?" попита Беновска. Министърът на отбраната обясни, че го приема като поредния опит България да бъде третирана като държава от втора категория. "Аз не съм дипломат, не съм деликатен колкото нашия премиер и ще бъда директен - не може един държавен глава на държава, с която ние сме равноправни в ЕС - Франция нищо, че е по-голяма по население и по територия, няма повече права в ЕС и ние това нещо трябва да го спазваме в нашето поведение. Не може Франция да ни налага пакта "Мобилност", който на практика беше насочен към това да се усвои част от бизнеса на източноевропейски държави - транспортния бизнес. Това честно ли, колегиално ли е, справедливо ли е, равноправно ли е? Не може един държавен глава да излиза и да казва, че ... помните изказването му за украинските и българските банди... извинявайте! Ако аз кажа нещо подобно или ако Борисов каже нещо подобно, ще му скочат всички да се извинява. Аз не чух извинение от френския президент!" подчерта Каракачанов. 

"Ще поискате ли от правителството да има малко по-твърда позиция по тези въпроси?" попита Беновска. "И един президент чийто един предшественик беше съден, пък друг го обвиняваха, че взел пари от Кадафи... някак си, нека не говорим, че корупцията е само в Румъния и България!" подчерта Каракачанов, който визира президента Саркози. "В държавите от източна Европа има корупция. Корупцията не е патент на източноевропейските държави. Корупция има навсякъде и този менторски тон да се прехвърля всичко негативно върху източноевропейските държави на мен като български патриот не ми харесва" заяви министърът на отбраната.

 

Андон Миталов 

"С едно изречение - съдията от специализирания съд Андон Миталов - той беше обвинен в щатите в корупция" зададе темата Беновска. Каракачанов обясни, че всеки може да бъде обвинение, но този човек не го познава и няма как да коментира нещо, което е излязло от друга институция. "Проверявам Ви дали сте еднакво чувствителен към упреците от щатите и упреците от Европа" каза водещата. "Да, защото когато имаше идеята да се подпише едно споразумение, според което български граждани, срещу които започва разследване в САЩ, трябва да бъдат екстрадирани, аз също казах, че не съм съгласен. Българските граждани трябва да са под защитата на българския закон, да отговарят пред българския закон и не може чужда държава да ги екстрадира за дребни неща, когато поиска. Еднакъв трябва да е аршинът" заяви Каракачанов. 

 

Циганизацията 

 

 

Относно развоя на въпроса за циганизацията Каракачанов обясни, че е внесъл стратегията преди евроизбори и е крайно време да се разгледа, защото темата е важна. "Аз настоявам да влезе още на следващото заседание, защото то е готово и имаше дори обществено обсъждане" каза Каракачанов. 

 

 


Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3 и "Радио К2" на 9-ти февруари 2020 година. 

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?