Новини

Михайлова - заместник-министър на образованието, Георгиев – АКАБ и Панчев -  СБА не се разбраха обучени или не ще шофираме


Михайлова - заместник-министър на образованието, Георгиев – АКАБ и Панчев - СБА не се разбраха обучени или не ще шофираме

12-01-2020 09:41


Таня Михайлова - заместник-министър на образованието, Красимир Георгиев - АКАБ (Асоциация за квалификация на автомобилистите в България) и  Емил Панчев -  СБА (Съюз на българските автомобилисти), в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Предстоящият на 14-ти януари протест, организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти - СБА с искане да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката за увеличение на часовете по кормуване от 31 на 42.

    „Коя е наредбата, която предизвика, г-н Панчев, желанието ви за протест във вторник?", попита водещата Илиана Беновска. Емил Панчев обясни, че протестират не само СБА, но и две други браншови организации. Има събрана подписка, подкрепена от 980 души, внесени са писма в Министерски съвет, в Министерство на образованието и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Водещата помоли Панчев да каже кои други браншови организации ще протестират. Той обясни, че едната от тях е Националният авто-инструкторски съюз на Стефан Малковски. На въпроса на водещата колко души представляват тези организации Емил Панчев отговори, че не може да каже точно, защото не ги представлява. Тук Красимир Георгиев репликира, че от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България не се е подписал нито един инструктор и му е чудно откъде идват тези близо 1000 подписа. Според него те трябва да се проверят. Емил Панчев отвърна, че подписите са напълно коректни, с ЕГН-та.

  „Извинявам се, но понеже се получава една каскада от протестиращи, министър-председателят онзи ден се срещна с превозвачите, автобусни и на камиони, както и такситата, сега да не би и вас да очаквате да приеме, за да се укроти този протест?", попита водещата Илиана Беновска. Емил Панчев отговори, че не очаква такава среща и протестът изобщо не е политически. Той продължи, че има точно определени искания, които са внесени в МОН, те са свързани най-вече с увеличение на часовете. Има проблем с нежеланието на администрацията да вкара нови методи. „Според нас например това, което се прави с новата заповед на министъра, по никакъв начин не решава проблемите в автомобилизма, дори напротив. Освен това колегите направо ни заляха със сигнали за така наречените корупционни схеми, защото в България, когато тръгне нещо да се прави, веднага някой измисля нещо как да изкара пари от него!", обясни той.


Позицията „за" увеличение на часовете по кормуване, защитавана от Красимир Георгиев.

    „Добре, сега искам да дам думата на Красимир Георгиев, който представлява  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, преди Вие, г-жо заместник-министър Михайлова да вземете думата, за да обобщите, Вие, доколкото разбрах, сте имали работна група, в която е имало спорове „за" и „против". В крайна сметка МОН издава тази атакуема във вторник от СБА и други две организации наредба. Давайте г-н Георгиев!", обърна се водещата към Красимир Георгиев. Той обясни, че в работната група увеличението на часовете се е приело вследствие на гласуване. В това гласуване мнозинството, сред които и КАТ, са потвърдили, че часовете трябва да бъдат увеличени. „В тези искания, които са внесени, позволете ми, аз от 1982 г. съм инструктор, не мога да намеря никаква логика освен една - да работим както сме работили досега, да се увеличава броя на убитите всяка година, както се увеличава за изминалата, да няма никакъв контрол и да продължаваме да живуркаме между другото. Но това няма да намали броя на убитите! Аз само от вкъщи дотук видях поне 4 нарушения, които бяха допуснати чисто от незнание. След това искам да кажа, че инструкторите нямат никакви отношения с държавните органи, те имат отношения само с техните работодатели, а това са учебните центрове, а учебните центрове могат да имат някакви отношения с държавните институции. Ние тук говорим за автоинструктори, автоинтсрукторите не извършват обучение, обучението се извършва от учебния център. Аз имам такъв въпрос към тези протестиращи - през декември на бул. „Сливница" срещу блок 104 млад водач самокатастрофира и убива возещия се до него приятел. През декември 2019 г. на бул . „България" млад водач уби момиче до него. В края на ноември в района на Свищов с книжка от 5 дена първо излизане извън града и самокатастрофира фатално. В началото на зимата на 2019 г. убитото момиче на „Маказа" при първото излизане извън града при 20 дена откакто си е взело книжката!", обясни Красимир Георгиев.

   „Аз ще Ви кажа и една катастрофа на нова година на бул . „България" - 18 и 19 годишни трима водачи, едната излиза от място, другият я помита, третият се блъска в него!", припомни водещата Илиана Беновска. Красимир Георгиев отговори, че на фона на всичко това протестиращите твърдят, че не само, че не трябва да се увеличават часовете, но дори трябва да се намалят.


Позицията на МОН.

    „Намерих съобщението Ви, г-н Панчев, слушайте внимателно кои са автоинструкторите, така е озаглавено, излизат на официален протест срещу промените в шофьорските курсове. На протеста, организиран от Националния автоинструкторски съюз и Българския автоинструкторски съюз и СБА на когото г-н Панчев е председател. Само той е упоменат в това прессъобщение, затова Ви поканих, говоря за легитимността. Но нека да каже и г-жа Михайлова, защо издадохте тази заповед за увеличаване на часовете?", попита водещата Илиана Беновска. Таня Михайлова отговори, че заповедта е на министъра на образованието и науката съобразно правомощията, които са му делегирани от Закона за движение по пътищата, защото там много ясно е записано, че учебната документация темите и броят на часовете се утвърждават от МОН. Водещата Илиана Беновска уточни, че заповедта на министъра на образованието е от 15 ноември 2019 г. и гласи, че часовете по кормуване се увеличават от 31 на 42. Заместник-министърът поясни, че това са часовете по практическо обучение, а часовете по теория са 26, общо часовете са 68. „Но аз бих подвела разговора в една друга посока, дали броят на часовете е определящ, а какво се случва и какво стои зад тези часове, как се взимат тези часове, как са обучават курсистите, как се провежда изпита, какво се случва с тези млади хора, които взимат книжката и имат самочувствието, че могат да бъдат вече самостоятелни шофьори?", попита Таня Михайлова.

   „Ще отстъпите ли пред протеста?", попита водещата Илиана Беновска заместник-министъра на образованието и науката. Тук се намеси Красимир Георгиев и отговори, че ако отстъпят, тогава ще има протест на автошколите, който ще е сериозен. Спас Панчев също се включи и каза, че на последната среща при министъра на образованието и науката е станало ясно, че само 2 от 10 участници са за увеличение на часовете.

   „Мога ли и аз нещо да кажа, като човек, който е изминал милиони километри по целия свят - човек необучен, който не може да пише и да чете, може ли да напише книга? Ако ме разбирате за абстрактното сравнение? Човек, който не е учен да шофира, можем ли да го пуснем на пътя? Финални думи, ще отстъпите ли във вторник, ще отмените ли тази наредба?", попита водещата Илиана Беновска. Таня Михайлова отговори, че заповедта е факт и е много ценно, че в нея са фиксирани групите умения. На този етап няма основания за отмяна на заповедта. Красимир Георгиев още веднъж подчерта, че ако МОН се огъне пред протеста, тогава те ще протестират и призова: „Аз държа съответните институции да проверят кои са протестиращите и ако са изрядни, тогава окей!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 12-ти януари 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?