Новини

Кремен Георгиев: ТЕЦ Сливен гори RDF, както Виена, Копенхаген и Швеция


Кремен Георгиев: ТЕЦ Сливен гори RDF, както Виена, Копенхаген и Швеция

12-01-2020 23:27


Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Как да се топлим законно и без вредни емисии?; RDF - ползи и вреди

Беновска покани Кремен Георгиев в студиото с молбата да обясни на зрителите и слушателите каква е разликата между това, което се говори от политици и експерти, че се внася и гори боклук и това, което е регламентирано от закона и се прави не само в страната, но и по цял свят. „Разликата е огромна. Разговорно наистина се нарича боклук, но на практика това е гориво, което е модифицирано и се извлича от боклука, но това не означава, че то е боклук. След определена обработка и сепариране от битовия боклук могат да се извлекат много полезни неща - материал за рециклиране и т.нар. RDF - модифицирано гориво" обясни Георгиев. Беновска попита госта си как се внася RDF, защото напоследък се говори, че италианската мафия използва България, за да внася боклук за изгаряне, а внасянето на RDF има тежък разрешителен режим. Председателят на АТД обясни, че се внася след разрешение и става въпрос за RDF, а не за боклук. Беновска обясни, че има европейски правила и норми, които страната ни стриктно спазва при внасянето на тази продукция, която е предназначена за горене в ТЕЦ-овете.

„Колко ТЕЦ-а в България имат право да горят подобен продукт RDF?" попита Беновска. Георгиев отговори, че ТЕЦ-ът в Сливен със сигурност може и други в момента са в процес на разрешаване, но не знае колко от тях ще получат, защото трябва да бъдат изпълнени много условия. „Виена се отоплява, горейки RDF, Швеция е най-големият вносител на отпадъци" прочете Беновска. Георгиев допълни, че и Дания, Копенхаген използва това гориво и много други. „300 инсталации в Европа работят с RDF и голяма част от тях са в градовете и до градовете. При положение, че са изпълнени всички изисквания за изгаряне на този вид гориво, няма абсолютно никакъв проблем за природната среда, даже напротив - има доста повече ползи, отколкото вреди" коментира Георгиев.

Беновска помоли да бъде пуснато видео, което показва бял пушек, който излиза от ТЕЦ Сливен - единствената в България с разрешение за горене на RDF. Кремен Георгиев обясни, че заснетото е опакованият RDF в бали - извлечените от боклука горими съставки и инсталацията за изгаряне. Председателят на АТД обясни, че белият дим е съвсем нормален и подобен дим се отделя и при изгаряне на въглища след пречистващите инсталации. Кремен Георгиев отбеляза, че всички въглищни ТЕЦ-ове имат сероочистващи инсталации, което е задължително от повече от 10 години. „Въглищата са доста по-мръсно гориво от RDF предвид това, което остава след горенето като отпадък. Тези съоръжения, които очистват димните газове след изгаряне на въглища абсолютно успешно, могат да изчистват газовете оставащи след изгаряне на RDF" коментира Георгиев.


Зелената сделка и въглищните централи в България

„Европейската комисия одобри т.нар. зелена сделка, която да превърне Европа в климатично неутрален континент. Как се вписваме ние в този зелен пакет? Това означава ли, че трябва да затворим въглищните си централи в едно обозримо бъдеще, още повече знаете, че преди две години България беше класифицирана като най-големия производител на вредни емисии от ТЕЦ-овете, които горят въглища и това вероятно ще създаде възможност Европа да поиска ускорено затваряне на Вашите ТЕЦ-ове с въглища?" попита Беновска. Георгиев отговори, че е възможно, но силно се надява да не се случи, защото енергията, която се произвежда от въглища в страната ни, е съизмерима с тази, която произвежда АЕЦ. „Представете си, ако трябва без заместващи мощности, да затворим тези ТЕЦ-ове - на практика ще настъпи енергийна криза. Не е достатъчно добра идея всички въглищни ТЕЦ-ове в България да бъдат заменени с една мощност" коментира още председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества. „Трябва ли да бъдат затваряни ТЕЦ-овете на въглища, преди да бъде изградена АЕЦ „Белене"?" попита Беновска. Кремен Георгиев отговори, че според него ТЕЦ-овете на въглища никога не трябва да бъдат затваряни, защото вече е извършено достатъчно за изчистване на газовете след изгарянето на въглища и след допълнителни модернизации тези ТЕЦ-ове трябва да продължат да работят.


Животът на ТЕЦ-овете и елиминиране на вредните емисии; ТЕЦ Перник и Стомана Перник

„Нека да Ви представя пред нашите зрители и слушатели, че Вие сте председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България и сте бивш директор на различни големи топлофикации, включително и на ТЕЦ „София". Имате 25-годишен опит в енергетиката. Един технологичен въпрос, но и малко политичен - как на практика могат да се удължат животите на ТЕЦ-овете технически и как ние можем да убедим Европа, че ефективно можем да го направим така, че да намалим производството на вредни емисии?" попита Беновска. председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества отговори, че животът на ТЕЦ-овете не приключва, тъй като в целия си производствен цикъл те биват ремонтирани, реновирани и модернизирани. Кремен Георгиев обясни, че ако науката и модернизациите продължат да се внедряват в ТЕЦ-овете, техният живот ще бъде много дълъг. „Важно е да отбележим, че ТЕЦ-овете винаги се превръщат в жертвен агнец, когато се говори за мръсния въздух, а другите замърсители някак си се подминават.

„Сега се сещам, може да не ми е съвсем изчерпателна информацията, но понеже кметът на Перник беше тук за случая от края на лятото, началото на есента, когато ТЕЦ Перник беше обявен за най-големия замърсител на Перник, а после се оказа, че Стомана Перник е този замърсител" подчерта Беновска. Кремен Георгиев припомни, че е бил директор на Топлофикация Перник и след като е възникнал този казус на него и на всички запознати с това им е било ясно, че „заекът не е в тази торба", защото в ТЕЦ „Перник" има една от най-модерните сероочистващи инсталации, електрофилтрите, които улавят фините прахови частици също са реновирани и единственият комин, който пуши има система за непрекъснати измервания, който РИОСВ може да проследи и провери във всеки един момент, както и за времето назад. „По-миналата година в същия този тест беше проведен експеримент под ръководството на РИОСВ Перник, където заедно с въглищата беше изгарян и RDF в определен период от време със съответните допълнителни измервания, които се правеха в Перник, които показаха, че няма промяна във фона на емисиите в града, независимо от това, че беше подменена част от горивото под строгия поглед на РИОСВ" коментира Георгиев.


RDF, въглища или газ?; Електрическата енергия

Беновска попита председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества за неговата позиция като експерт по въпроса -„оказа се, че историческата памет на специалистите геолози и други, свързани с този тип дейности, е намаляла и не се съхранява и се наложи министър Караниколов да направи един щаб от Минно-геоложкия институт, искайки съдействието на ректора Любен Тотев. Вашата препоръка на експерт - как ще сравните икономиката на отопление - RDF, въглища, газ?" попита Беновска. „Така както ги подредихте Вие е по посока повишаване на цената - най-скъпото е газа, най-евтиното е RDF и истината е, че в ТЕЦ-овете при сегашната ситуация без изграждането на чисто нови съоръжения не може да се замени цялото количество въглища, тъй като проектното гориво на котлите е въглища, около 10-15 % може да се замени с друго, например RDF, който ще намери вредните емисии и депонирания отпадък след изгаряне на въглища. С чисто нови съоръжения може да се гори само RDF" коментира Георгиев. Относно опасните вещества той обясни, че има един прост начин да бъдат елиминирани - RDF трябва да се изгаря при определена температура - над 850 градуса, а минималната температура в котлите е 950 градуса и физически този котел не може да работи при по-ниска температура и това елиминира опасността от изгарянето на RDF.

„Колко от електрическата енергия, сега през зимния период, се произвежда от ТЕЦ-ове?" попита водещата. Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества отговори, че приблизително половината. „Тъй като само ТЕЦ-Сливен има права да гори RDF, каква е неговата квота от тази половина?" попита Беновска. Кремен Георгиев обясни, че е минимална - около 1%. Беновска обясни, че 0,5 % от ползвателите на ел-енергия от ТЕЦ-овете, всъщност плащат по-малко и по-малко са замърсяванията.


Протестите на „зелените"; Инсталация за енергия от RDF в София; Увеличаване употребата на RDF - кой дава разрешения?

„Защо „зелените" непрекъснато протестират? Ние винаги подозираме зелените в корист и тя понякога се доказва доста категорично, нека да заповядат, ако искат да ме оборят" попита Беновска. Георгиев каза, че няма отговор на този въпрос, но според него, ако „зелените" наистина са такива, трябва да търсят решение какво да се прави с отпадъка, който се генерира от човешката дейност. „Имали човешка дейност, има отпадък. Това, което се прави в момента - сепариране, рециклиране и оползотворяване на голяма част от този боклук, е едно от решенията, което към момента е възможно и се прави. Иначе, трябва да заринем цялата планета с боклук" коментира Георгиев.

„Европейската комисия отпусна 94 милиона евро в подкрепа на строеж за инсталация за енергия от RDF и то в София. Значи ли, че някои еко-организации, които обикалят постоянно, както казах някои медии и казват колко лошо нещо е RDF, всъщност ни подвеждат?" попита Беновска. Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества сподели, че според него това правят. Беновска го попита защо в такъв случай не обясняват, че това е заблуждаваща информация. Кремен Георгиев отговори, че в момента се опитва да направи точно това. „Ние сме енергетици и гледаме да си вършим работата по-добре, отколкото да оборваме различни тези" подчерта председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

„Вас някой търси ли Ви, например, от Министерството на екологията, от Министерството на енергетиката като консултант за това по-смело да се увеличи, при изискванията, разбира се, които са налице и са изпълнени, употребата на RDF в ТЕЦ-овете? Кои ги разрешава тези работи? В какъв състав са тези комисии?" попита Беновска. Георгиев отговори, че разрешенията са от Министерството на околната среда и водите, но не му е известно кой точно ги дава. Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества отговори, че лично него не го търсят.


Подаръците в предаването

„Вие сте за първи път гост. Каква съвместна инициатива предлагате да направим заедно с „Канал 3" и „Радио К2"?" попита Беновска. Кремен Георгиев отговори, че все още работят по въпроса и искат по-голям ефект да се постигне. Беновска предложи Асоциацията на топлофикационните дружества, заедно с „Беновска пита", „Канал 3" и „Радио К2" да работят за изясняване на ползите и вредите от употребата на RDF. Георгиев прие предложението за просветителска кампания по този въпрос. Водещата подари клубната тениска на предаването, както българската червена ябълка. Кремен Георгиев подари на предаването „Нищо друго освен истината" на Анна Политковская. Беновска подари книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган на своя гост.

 

Така приключи разговорът между Кремен Георгиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 12-ти януари 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?