Новини

Мустафа Карадайъ: ДПС призовава и ГЕРБ да защитим демокрацията, а ако Борисов не дойде при президента - ще се произнесем


Мустафа Карадайъ: ДПС призовава и ГЕРБ да защитим демокрацията, а ако Борисов не дойде при президента - ще се произнесем

03-11-2019 11:36


Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отговаря на въпроси на Илиана Беновска след приключването на изборния ден на втория тур на местните избори от 3 ноември 2019 г.

 

 

 

Илиана Беновска: Вие казвате, г-н Карадайъ, че има много нарушения, принуда, и в сферата на обикновените хора, и в бизнес средите. Веднага идва резонният въпрос - сигнализирали ли сте съответните институции и ако не сте - ще го направите ли? Вторият ми въпрос - по-големи ли надежди имахте за спечелване на кметски места и общински съветници от това, което постигнахте? Третият ми въпрос е най-важният - казахте, че сте довели демокрацията, вие ДПС, в България, аз ще надградя - вие създадохте една нова нация, обединихте двата етноса - българския и турския. Как ще довършите започнатото, ако наистина вие желаете да има демокрация и мир в тази държава. Нека да не се ограничаваме само в общи приказки, искам конкретика, моля!


Мустафа Карадайъ: Много въпроси, първо за многото нарушения, в повечето случаи сме сезирали, за конкретиката сигурно ще направим и други изявления, защото са много нарушенията.


Илиана Беновска: Ще ни запознаете ли с отчет?


Мустафа Карадайъ: Конкретните нарушения, които току що казах, че има регистрирани кандидати, които не отговарят на законовите изисквания, самите кандидати. Извън законовите изисквания пък има регистрирани кандидати и някои от членовете на комисиите, някои комисии, основно визирам управляващите, имаха поведението, че са над закона, над държавата.


Илиана Беновска: Регистрирани кандидати на ГЕРБ?


Мустафа Карадайъ: Казах, ние проведохме над 200 срещи ...


Илина Беновска: Момент, ще ни дадете ли отчет кого сте сезирали?


Мустафа Карадайъ: Трябва да съберем информацията, в момента искате за 265 общини, за 1968 кметства, за 5122 съветници конкретна информация, нали не очаквате, иначе трябва до утре сутринта да го правим.


Илиана Беновска: Не очаквам днес, но ще дадете?


Мустафа Карадайъ: Ние при всички случаи с една основна част от нарушенията ще продължим да се занимаваме и след изборите, защото ние докарахме демокрацията, имаме това самочувствие, ние имаме мисията да сме защитници на демокрацията в нашата страна! Дали сме очаквали по-големи изборни резултати, честно да Ви призная решението на Централния съвет на ДПС е изпълнено. За съжаление тук трябва да призная, че освен, че сме спечелили много повече в сравнение с предишни избори, имаме и неизпълнени задачи, които според нас би трябвало да сме ги изпълнили.


Илиана Беновска: Какво?


Мустафа Карадайъ: Давам Ви конкретни примери, загубихме община Сунгурларе, където кметът беше от ДПС. Хитрино, Никола Козлево и Дулово не успяхме да си ги върнем. Имаме още несвършена работа, това е съдържанието на Вашия въпрос. За демокрацията - да, отговорих. Ние от ДПС имаме за мисия да сме защитници на демокрацията, на целостта на страната, на мира, на сигурността и стабилността в нашата родина. И затова нашият призив тази вечер е не само към ДПС, а и към всички свободни и активни граждани в страната!


Илиана Беновска: Призовавате срещу ГЕРБ ли само ми отговорете? Уточнете, това е важно, призовавате срещу ГЕРБ ли? Питам как ще надградите?


Мустафа Карадайъ: Да защитим демокрацията, включително и ГЕРБ ги призоваваме да защитим демокрацията в нашата страна. Демокрацията днес е в риск при такъв модел и начин на провеждане на избори!


Илиана Беновска: Нали те са я нарушавали?


Мустафа Карадайъ: Именно!


Илиана Беновска: И?


Мустафа Карадайъ: Диалоговата форма предлагам след пресконференцията да продължим.


Илиана Беновска: Защото не знаете отговора ли? Борисов каза, че няма да участва на срещата с президента, това недемократично ли е?


Мустафа Карадайъ: Диалогът ще го продължим.

 

Илиана Беновска: Не, кажете, това е важно и за колегите, това недемократичен акт ли е от негова страна?


Мустафа Карадайъ: Благодаря Ви, диалогът ще го продължим!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?