Notice: Undefined index: TIMESTAMP in /var/www/class/class.Products.php on line 733
Калоян Паргов: Нинова носи отговорност за предизборния щаб, независимо дали го ръководи или не

Новини

Калоян Паргов: Нинова носи отговорност за предизборния щаб, независимо дали го ръководи или не


Калоян Паргов: Нинова носи отговорност за предизборния щаб, независимо дали го ръководи или не

11-07-2019 22:12


Интервю на Илиана Беновска с председателя на ГС на БСП-София от 11 юли 2019 г.


Илиана Беновска: Г-н Паргов, скарахте се много остро с кмета Фандъкова сутринта в началото на заседанието на СОС по отношение заплатите и условията на труд на транспортните работници. Защо Вие го направихте, след като те подписаха споразумение с профсъюзите?


Калоян Паргов: Много просто, ако Ви върна няколко месеца в тази сага, знаете протеста, справедливите искания на работещите в транспорта и не само на шофьорите, но и на всички заети, предвид искането им за увеличение на заплатите с оглед по-голяма атрактивност на техния труд, защото над 250-300 места има недостиг на шофьори в градския транспорт, тъй като не издържат на тези условия, както и подобряване на материално-битовите условия, и разбира се и намаляване на извънредните часове съгласно Кодекса на труда и колективния трудов договор, който те са подписали. Тогава и омбудсманът на държавата се включи в тяхна защита, както и други институции и беше постигнато споразумение с което правим първа стъпка с увеличение тогава от 10%, което те не приеха, но под условие, ако сега през юни при актуализация на бюджета разгледаме възможност за повторно увеличение, те тогава по това условие отстъпиха и се прибраха на работните си места. Затова активно съдействахме ние от групата на БСП в комисията и аз като заместник-председател, за да можем да успокоим напрежението без да искаме да създаваме неудобство на софиянци, каквото се получи с неизпълнението на техните служебни ангажименти, тоест за малко щеше да блокират транспорта. Днес това, което ни предлагат на СОС е да затворим темата с това споразумение между транспортните дружества и двата синдиката с което се поема средносрочен ангажимент всяка година да се актуализира с 10% заплатите.


Илиана Беновска: Вие не го гласувахте днес, въздържахте се всъщност.


Калоян Паргов: Ние се въздържахме, не сме против увеличението на заплатите, напротив, за сме в момента да разгледаме това, което им обещахме през зимата на служителите в градския транспорт, защото с това споразумение г-жа Фандъкова си измива ръцете като Пилат Понтийски и им казва - ама няма, тоест утре, догодина, тогава ще видим. Но догодина не е ясно дали г-жа Фандъкова ще бъде отново кмет, нито каква ще бъде конфигурацията и мнозинството в общинския съвет. Това е причината поради която ние се въздържахме, защото настояваме сега да бъде разгледана подобна възможност така, както им обещахме на хората.


Илиана Беновска: Но кметът на София Фандъкова и председателят на СОС Елен Герджиков ви обвиниха, че си правите предизборна кампания!


Калоян Паргов: По-скоро този днешен акт със синдикатите, което не им прави чест, но няма да ги коментирам тях, е опит да си затворят една язва в общината, която ще бъде и сигурно тема на предизборната кампания, която не само ние, но и самите работници сигурно ще повдигнат. Категорично заявявам, че ние нямаме намерение нито да подклаждаме бунтове, нито да изваждане хората на улицата, защото това не е наша работа. Но те имат право да защитават справедливите си искания, включително и с протестни действия, това е тяхно право и тяхно решение. А наше задължение е да търсим начин да отговорим адекватно на техните искания и да си спазим обещанията, които им дадохме в работните комисии, които обсъждаха този въпрос през зимата.


Илиана Беновска: Така е, но можете ли да дадете дума, че вие няма да инициирате по време на предизборната кампания стачки на транспортните работници от общината?


Калоян Паргов: И преди, и сега не сме инициирали и няма да инициираме и не е и наша работа да подклаждаме подобни стачни действия. Но виждаме, че хората все повече се самоорганизират и отстояват правата си, чакайки една или друга институция от която зависи да откликне на техните искания. Защото нашата роля като опозиция и това го заявих много ясно, за да го разбере и залата, и г-жа Фандъкова, е да накараме управляващите да материализират надеждите, заради които са избрани в рамките на този очевидно вече изтичащ мандат. Но очевидно, че това не може да се случи, следователно няма как остро да не протестираме и да търсим начин да накараме управляващите и г-жа Фандъкова да изпълни този ангажимент, който може да стане единствено ако заместник-кмета г-н Барбалов внесе актуализация на бюджета, която се прави на всеки 3 месеца, сега няма, и потърсим възможност в парите, които не са разходвани, да ги насочим към такъв разход за заплати.


Илиана Беновска: Добре, но каква е логиката представителите на ГЕРБ в общината в предизборна обстановка да предизвикват бунтове, напускания и т.н.?


Калоян Паргов: Ами очевидно, че това е поредната недомислица на ПП ГЕРБ. Не знам каква е стратегията им, дали да спечелят или да загубят триумфално тези избори, но това си е техен проблем. Нашата роля като опозиция е да отстояваме правата на трудещите се, затова сме и социалистическа партия и това е част от нашата програма. Няма как да не отговорим на исканията за по-добро заплащане на заетите в градския транспорт. И ако Ви върна повече от 80-90-100 години назад, подобна ситуация е имало в София със стачките в градския транспорт и поведението на лявата партия в лицето на тогавашната социалдемократческа партия на Благоев, които са отстоявали подобни искания и са заставали зад тях.


Илиана Беновска: Скритият ми въпрос беше, защото не е тайна, че много от общинските съветници от управляващото мнозинство имат свои интереси, кой тук според Вас „командва парада", ако мога да се изразя, така че политиката на ГЕРБ в СОС да е меко казано самоубийствена?


Калоян Паргов: Ако навеждате на мисълта, че г-жа Фандъкова не си е на мястото и не може да овладее процесите ...


Илиана Беновска: Не съм казала такова нещо!


Калоян Паргов: Което й е вменено като задължение като избран кмет на София, то това не е добре нито за общината, нито за софиянци, които очакват срещу данъците и таксите, които плащаме, да получим адекватно обслужване и адекватни решения, които улесняват и повишават качеството на живот, а не обратното.


Илиана Беновска: Коя ще бъде най-силната ви карта, най-силният ви аргумент в предизборната кампания - че Фандъкова не си е на мястото или че някой друг командва парада и кой е той?


Калоян Паргов: Основният показател за работата в Столична община е качеството на живот, средата, в която живеем. Това най-просто могат да го кажат столичани. Ние чуваме в последните години техния глас на не един или два протеста срещу определени безобразия, недомислици или проблеми, които общината се явява мащеха, а не майка, която да се грижи за тяхното решаване. Това е най-силният аргумент, който самите столичани ще дадат със своята оценка за управлението досега. Това ще бъде оценка и за всички в управляващото мнозинство, които са крепили подобен род политики, подобен род безобразия, без значение дали заедно или поотделно.


Илиана Беновска: Къде е ролята на Бойко Борисов? Той е и бивш кмет, а знаете, че в момента ГЕРБ се „преражда" сякаш под негово ръководство и настъпва търсенето със създаване на етична комисия на нова нравственост в ГЕРБ?


Калоян Паргов: В началото на годината, когато ми зададохте въпрос всички журналисти на традиционната ни среща каква ще е 2019 г., тогава ви казах, че 2019 е година на ново начало, година на промяна. И тогава съвсем колегиално се обърнах и към колегите си от ГЕРБ да им кажа, че всички имаме право да стъпим отвъд промяната и да осъзнаем какво трябва да променим и в нас самите, и в поведението си, и в политиките си. Очевидно, че 6 месеца по-късно, въпреки пировата победа на европейските избори, която беше картон за всички политически партии заради ниската избирателна активност, лидерът на ГЕРБ е осмислил тези думи. Дали ги е чул или самият той е стигнал до тях няма никакво значение, но процесите са динамични, заобикалящата ни среда се променя не само в национален, в регионален и общоевропейски план, виждате какво се случва на общоевропейско равнище със старта и на новия мандат на ЕП, и на ЕК. Така че колкото по-скоро осъзнаем, че идват промени и колкото по-бързо се адаптираме и разберем тези промени, толкова по-добре ще бъде за всички ни. Казвам го съвсем не политически, а философски.


Илиана Беновска: Не мога да отмина и желанието ми да Ви накарам да направите анализ и какво се променя в БСП. Ролята на Корнелия Нинова продължава да е властническа и всички аргументи за ревизия на нейни решения или политики не намират мнозинство на НС и реализация?


Калоян Паргов: В момента след резултата на европейските избори, които за съжаление не успяхме да спечелим, въпреки увеличеният брой гласове спрямо други подобни избори, вътрешнопартийната ситуация в която изпаднахме или в която самата Нинова вкара партията и извади самата с оттеглянето на оставката си, прямяната на субсидията от 11 на 1 лев за глас създаде една нова обстановка, доста неприятна, която ще наложи тежки решения. Но истинското лидерство се доказва в тежки ситуации, а не в спокойни води. Предстои един труден момент за партията, който се надявам, че ще може да преодолее и ще излезе по-силна.


Илиана Беновска: В смисъл предстои във връзка с местните избори ли?


Калоян Паргов: И във връзка с преструктурирането към 1 лев субсидия, трябва да се актуализираме и като бюджет, и като начин на работа, което е свързано с тежки решения, включително със съдбите на немалко хора. И второто разбира се е подготовката за местните избори, което върви паралелно с тези тежки решения, така че със сигурност ще има доста тежък процес на преструктуриране.


Илиана Беновска: Как ще коментирате новия състав на ИБ? По лично предложение на Корнелия Нинова, на което тя разбира се има право по устав и не на последно, а на първо място новия председател на предизборния щаб Кирил Добрев?


Калоян Паргов: Ще започна отзад напред, в миналото много често не самият председател, а вторият човек, силният човек, заместник-председателят по организационните и кадровите въпроси е поемал ръководството на предизборния щаб. В това качество сме виждали не един и двама другари. Такива позиции са заемали и Румен Петков, и Ивелин Николов в определен момент, така че това не е необичайна практика. А второто което е, дали предизборният щаб ще се води от председателя или от друг човек, това е въпрос не преценка и на решение, като по-важен е крайният резултат. Нито един председател не може да се скрие от отговорност, без значение дали той пряко ръководи или не ръководи един или друг щаб.


Илиана Беновска: Тоест „рубиконът" на Корнелия Нинова ще бъдат местните избори?


Калоян Паргов: Казвам го, защото не трябва да се възприема като някакъв трик или скриване, защото това е общовалидно правило. ИБ не е ново, увеличи се съставът му, като аргументите за това бяха предстоящите местни избори и включването на повече хора. Включването на 4 нови представители на Софийската организация мога да го приема като добра оценка за работата на Софийската градска организация на БСП, която председателката прави с това предложение.


Илиана Беновска: Не е ли това малко коварен капан към Вас, защото, аз ще си позволя да кажа, че мисля, че БСП все още не е узряла да спечели изборите в София и после Вие можете да излезете виновния и „жертвеното агънце"?


Калоян Паргов: В моментна не мисля в подобни краски и в подобни тонове. По-скоро мисля как Градската организация да завърши подготвителния процес, това е последната фаза на номинациите и да влезе в битката за София. Това е единственото, което ме интересува, защото ако тръгнем да си правим вътрешни тънки сметки кой ще отнесе отговорността, кого ще прецакаме, практиката показва, че цялата БСП после се сгромолясва без значение кой е на първо или второ място.


Илиана Беновска: Тоест, ако мога за финал да се изразя, вие влизате с „бяла риза", знаете символа на бялата риза, и сте устремен към максимален резултат за София?


Калоян Паргов: Абсолютно и има доста предпоставки, които подсказват, че можем да го направим, имаме шансове. Резултатът от европейските избори е обещаващ, но не решаващ и трябва дълбоко да се замислим, анализирайки отделните малки резултати по квартали и да си дадем сметка къде са ни слабите места, а те не са малко, казвам го съвсем откровено, тоест предстои много работа.


Илиана Беновска: Благодаря Ви за това интервю, успех Ви желая!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?