Notice: Undefined index: TIMESTAMP in /var/www/class/class.Products.php on line 733
Евгени Янев: ВиК секторът беше изоставен дълго време и сега трябват спешни мерки

Новини

Евгени Янев: ВиК секторът беше изоставен дълго време и сега трябват спешни мерки


Евгени Янев: ВиК секторът беше изоставен дълго време и сега трябват спешни мерки

11-07-2019 21:57


Интервю на „Радио К2" със заместник-председателя на НБС „Водоснабдител" Евгени Янев по време на традиционния журналистически семинар на КНСБ в с. Белчин Баня от 11-ти юли 2019 г.


„Радио К2": Г-н Янев, липсата на достойно заплащане във водния сектор отразява ли се на квалифицираните кадри, които избират да се занимават с това и тяхната мотивация?


Евгени Янев: Отразява се негативно на всички кадри, не само на квалифицираните, но особено на тях. Както беше споменато в редица ВиК дружества липсва или има само един ВиК инженер, което е една илюстрация на този процес. Освен това привличането на кадри, задържането на кадри, особено квалифицирани, става затруднено, да не кажа невъзможно. Имаше работодатели, които чакаха да намерят подходящ човек, например енергетик, с месеци. Никой не се явява, основно заради ниското заплащане. Това от друга страна демотивира и млади хора да записват специалности, свързани с ВиК. Например преди 2-3 години имаше нулева година за ВиК инженери. Малкото хора, които завършват, не отиват да работят във ВиК сектора, а отиват в други сектори, като строителство, там, където се плаща повече. Когато един млад човек знае, че няма да получи достойна работна заплата, а нашият сектор за съжаление е така, цифрите го показват, тенденцията не е към приближаване на средните нива, а към отдалечаване от тях, естествено, че той ще избере друго, там, където може да получава по-добри пари.


„Радио К2": Проблемът със заплащането е категоричен, но може ли по друг начин да се мотивират кадрите, например добра ли е средата на работа, която се предлага в този сектор, има ли проблеми там?


Евгени Янев: Недофинансирането на сектора се отразява на всички аспекти, включително и на възможностите за обучение, квалификация, кариерно развитие. Не всичко е само заплата, един млад човек търси освен това, което ще взима накрая на месеца, търси и каква е перспективата. Естествено, че се отразява негативно. Разбира се условията на труд, независимо, че се закупуват нови машини, дейността е рискова. Има и строителни дейности. За съжаление се случват и трудови злополуки, включително и смъртни такива, не са много, но риск има. Липсата на пари се отразява негативно на всичко.


„Радио К2": Стана ясно, че предлагате да има закон за ВиК, той намира ли одобрение сред бранша, от какво се състои той и има ли диалог с правителството по темата?


Евгени Янев: Това не е нещо, което искаме само ние, но ние сме длъжни да го повтаряме и да настояваме да стане час по-скоро. Необходимо е да има такъв закон, тъй като сегашната нормативна уредба не предпоставя условия за решаване на проблеми, които са същностни за устойчивото развитие на сектора. Срещаме разбиране за необходимостта от такъв закон и от работодателите, и от представителите на държавата. Но конкретните стъпки липсват. Беше декларирано на 3-ти юни от страна на МРРБ за сформиране на работна група по законопроекта с идеята през октомври да влезе в Народното събрание. Представител на Народното събрание каза, че ще съдейства за бързото му приемане, но конкретна работа и работна група към момента няма повече от месец след националната дискусия. Този закон трябва да реши много неща, включително и въпроси, свързани с финансирането на сектора. Ние очакваме в него това, което декларират и в момента представителите на държавата, а именно запазване на публичния характер. Но ние не искаме просто публичен характер по отношение на активите, ние искаме и по отношение управлението и експлоатацията. Защото не пречи да са държавни и общински инфраструктурата и съответно тя да е дадена на концесия например, ние не го искаме това.


„Радио К2": Решаването на проблема със заплащането обаче няма ли да се отрази в повишаване на цените на ВиК услугите и няма ли да породи недоволство сред другите български граждани?


Евгени Янев: Аз споделих в началото на моето изказване преди пресконференцията на КНСБ, че по отношение плащането на сметките за вода всеки български гражданин трябва да се замисли. Ние искаме качествена вода, съвсем естествено е да искаме това нещо и в същото време, когато става дума за плащането и цената на тази вода, тя е поставена след всички други разходи. Значи ние първо си плащаме тока, телефона, телевизията, интернета, някои хора за съжаление цигарите и пиенето и след това се сещаме и то не винаги. И пак казвам, това не касае само хора, които са бедни или от определени малцинства. Касае всякакви слоеве на населението - не плащат! Защото знае, че рискът да му бъде спряна водата е минимален. Знаете, че тя е основно човешко право. В същото време обаче не означава, че тя е безплатна. За да стигне до нас като потребители във вида, в който трябва да бъде и да отговаря на съвременните санитарни изисквания, има много труд. И нещо друго, не можем да очакваме с ниска цена на водата качествена услуга. И не може ниската цена и въобще реформите и промените да се случват на гърба на работещите. Защото в момента това се получава, работниците, тези 17 000 души, те са и потребители. Но те са и заети в системата, от тях се очаква и се изисква много, но не може да стане това с минималната работна заплата или близка до нея.


„Радио К2": В заключение синдикатите в каква посока продължават да работят по темата, какво следва оттук нататък, какви конкретни действия?


Евгени Янев: Освен приоритета по работата по закона и настояването постоянно през МРРБ за час по-скоро стартиране на конкретна работа по изработване на съответните текстове, които да влязат през есента в Народното събрание за разглеждане по комисии и гласуване, говорим и за включването в следващия бюджет, тоест трябва сега да се договорят параметрите за въвеждането на така наречените водни помощи. Това е ресурс, който може да се случи, който ще осигури глътка въздух за ВиК операторите съответно и за заплатите на работещите във ВиК дружествата. Същото е и за такса водовземане, парите, които сега се плащат поне половината трябва да се връщат във ВиК дружествата за поддръжка на системата. Необходими са и повече пари от бюджета за МРРБ, насочени към ВиК. Не подценявам другите сектори, важни са и пътища, и всичко друго, но при водата има да се наваксва. ВиК секторът беше изоставен дълго време и сега трябва да са спешни мерките!


„Радио К2": Много Ви благодаря за този разговор.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?