Notice: Undefined index: TIMESTAMP in /var/www/class/class.Products.php on line 733
Десислава Танева: Къщите за гости проверявам като министър, а не като политическо лице

Новини

Десислава Танева: Къщите за гости проверявам като министър, а не като политическо лице


Десислава Танева: Къщите за гости проверявам като министър, а не като политическо лице

11-07-2019 21:48


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция за представянето на резултати от проверките на 288 къщи за гости от 11 юли 2019 г.Илиана Беновска: Моля да отговорите и като политическо лице, Вие сте председател на Контролната комисия на ГЕРБ!


Десислава Танева: Не, не съм!


Илиана Беновска: Но бяхте председател на КК. ГЕРБ в момента е в процес на прочистване, ако мога така да се изразя, може ли да разширите отговора и да кажете за колко от тези къщи има косвени данни за връзки с политически лица или с хора, които са били във властта, не само от ГЕРБ, но и от други политически партии и какво става с къщата на Манолев например?


Десислава Танева: Аз съм тук в качеството си на министър и както виждате проверките бяха извършени на всички, които са в мониторинг и на тези, за които беше поискано от представители на медии. Всичко, което бе поискано от нас, бе направено, без значение кой е бенефициентът. Проектите, които цитирах, и за кмет на Долна Баня, и за кмет на община Луковит са кметове, избрани от ГЕРБ. Тук съм в качеството си на министър и не искам да политизирам отговорите, така както не политизирах и проверките. Те бяха обективни за всички и без значение за политическата сила, даже в момента както отговарям, утре може да има претенции спрямо мен, затова говоря конкретно с факти, което ние и в правото си можем да установим и сме установили. Всичко останало, както за Велинград, казвам какво е по медийни публикации и какво е установено, кой е собственик, кой е бенефициент и че там данните са за нефункциониране като къща за гости.


Илиана Беновска: Тоест казвате, че ще се въздържите да дадете сигнал на етичната комисия на ГЕРБ?


Десислава Танева: Това е вътрешнополитически въпрос, аз като министър ще отговоря за всички проверки. Твърдя и затова държах да поканя всички медии, че те бяха извършени абсолютно безпристрастно, бяха излъчвани във фейсбук на живо. Това се случва за първи път изобщо. И всеки, който е искал, е могъл да следи тези проверки. Искам да Ви кажа, че за част от хората това беше и притеснително. Аз казвам така, всеки, който е кандидатствал, той е имал някакъв бизнес план, проект, той е искал да направи инвестиция, да осигури доход за себе си, за хората, които е наел. Той трябва да може да се защити пред обществото, че е постигнал тези цели. Аз не съм имала притеснения то медии за това, затова ще говоря единствено и само по задълженията си като министър. По отношение на всички други публикации, това се сещам в момента за тези, имаше за Александър Манолев въпрос, тя не функционира като къща за гости, това бе установено и с нея се занимава прокуратурата. Това беше още от предната проверка установено, там работи прокуратурата, естествено, че субсидията ще бъде изискана на 100%.


Илиана Беновска: Прощавайте, уточнете, ще дадете ли на ГЕРБ, на етичната комисия материал?


Десислава Танева: Няма да говоря по политически въпроси. Ще дам доклада на всеки, кой го изиска разбира се, както съм го правила и към всички медии, които са ми изисквали отговори по въпроси.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска към Манолова и Фандъкова: Кой ще спечели “Златната ябълка” на София

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова: Кой и на какво основание иска , но и може ли да управлява София?