Новини

Калоян Паргов: Шахматната партия в БСП ще е дълга, дано на 16-ти юни не сме в ситуация цугцванг


Калоян Паргов: Шахматната партия в БСП ще е дълга, дано на 16-ти юни не сме в ситуация цугцванг

10-06-2019 21:26


Анатолий Карпов: България е най-бързото и разумно решение за транзит на газ към Западна Европа


 

 

 

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов и председателят на ГС на БСП София Калоян Паргов отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 9 юни 2019 г.

 

 

Илиана Беновска: Анатолий Евгениевич, как да тълкуваме визитата Ви на Балканите - като специален пратеник на президента Путин, от чиято партия сте депутат в Думата? И шеговито „шахматно" да попитам - дали не трасирате „Турски поток" към Сърбия, защото не е тайна, че Сърбия е много по-проруски настроена? И по този начин носите ли послание от президента Путин, както подчерта и г-н Паргов, че могат да се изгладят нашите газови противоречия? И да използвам случая да попитам и г-н Паргов - в момента се играе пак една много тежка „шахматна" среща между вашия лидер Корнелия Нинова и вътрешната опозиция в БСП, посъветвахте ли се с Анатолий Евгениевич за печелившия ход - пешката ще стане ли царица, или ще има шах с топ?


Анатолий Карпов: По въпроса за моята роля - нямам никакви поръчения и моето пътуване не е с официален характер, макар че всяка среща на световния шампион с любителите на шаха има официален характер. Що се отнася до моите отношения с балканските страни, за първи път станах световен шампион през 1972 г. в Скопие, а първият шахматен турнир с титлата световен шампион проведох в Любляна и станах победител в този турнир. Бях основател на големите шахматни турнири в Босна и Херцеговина. През 1988 г. станах световен шампион в Гърция в град Солун. В България не съм ставал световен шампион, но станах европейски през 1983 г. в Пловдив. Затова на Балканите ме познават във всяка държава, при това ме познават много добре. Аз много добре познавам Балканите, защото през първото ми пътуване в Скопие през 1972 г. аз посетих стотици градове във всички балкански страни.

   Що се касае до икономическите отношения, в момента в който политическите отношения престанат да бъдат спирачка, то те ще вземат своето. Що се отнася до селското стопанство, което преди 30 години беше много по-развито и с много по-голямо значение, отколкото сега, то перспективи за реализацията на българската селскостопанска продукция в страните от Западна Европа няма. И единственият път за развитие е увеличаване на вътрешното потребление и износът на изток.


Илиана Беновска: Може ли нещо по-категорично за „Турски поток", оставете го селското стопанство?


Анатолий Карпов: Докато България маневрираше и спеше, то Турция пое инициативата.


Илиана Беновска: А сега какво ще стане?


Анатолий Карпов: Сега зависи от България. Ако България не иска да получава печалба от транзита на газ към Западна Европа, значи ще бъде намерено друго решение, въпреки че България е най-бързото и разумно решение.


Калоян Паргов: Не смятам да се задълбочавам във вътрешнопартийни въпроси, но тъй като сме на шахматна вълна мога да кажа, че в сегашната партия шах, дали ще има шах с топа или шах с пешка, то тя ще продължи за по-дълъг период, отколкото някой може да си представи, като един своеобразен вътрешнопартиен турнир. Единственото, което се надявам, е на 16-ти юни да не сме в ситуация цугцванг.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование