Новини

Атанас Бобоков: Бобокови нямаме „червено куфарче“, „Монбат“ купихме погрешно, „Приста ойл“ финансирахме сами


Атанас Бобоков: Бобокови нямаме „червено куфарче“, „Монбат“ купихме погрешно, „Приста ойл“ финансирахме сами

09-06-2019 08:54


Атанас Бобоков, „Приста ойл" и „Монбат", в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Как се става богат и как започва бизнесът на братя Бобокови?; Има ли „червени куфарчета"?

Беновска посрещна Атанас Бобоков в студиото за пръв път. Бобоков подари на предаването книгата „Параграф 22" с пожеланието „Без параграф 22 в българската политика и икономика". Беновска от своя страна подари на госта си книгата с интервюто ѝ на Ахмед Доган от 1992 година, преиздадена през 2016 година.
Преминавайки към съществения разговор Беновска попита Бобоков как се става богат - момчето от русенското село Пиргово и неговия брат. „Да имаш брат е наистина предимство в бизнеса и ако двамата се разбирате и допълвате - това е едното от условията да успееш в бизнеса. Това с ябълката няма да го повтаряме - как Рокфелер си е лъскал ябълката" коментира Бобоков. Беновска веднага по този повод му подари здрава, червена, българска ябълка, а Бобоков каза, че вместо за 30 стотинки, я продава за 50, както казвал Рокфелер. Водещата припомни, че България е била наречена нация от гнили ябълки в политиката, съдебната система и бизнеса и затова сега подарява ябълки на важните личности в държавата, за да се следи дали наистина гният в ръцете им.
Връщайки се към темата за забогатяването Беновска обърка името на брата на Бобоков и обеща да му купи риза, но всъщност реши да му подари тениската на предаването „Беновска пита" в въпроса „Защо успяхте да натрупате състояние и да развиете такъв голям бизнес?". „Освен с много труд, трябва да им и печеливш проект. Да се хванеш с нещо и да се надяваш да станеш богат - не се получава и донякъде има и късмет". Беновска сподели, че работи по кампания за дуалното и професионалното образование и попита госта си как да се даде надежда на младите хора, че могат да бъдат изучени, богати и щастливи. „Ние започнахме с една дребна търговия с горива, с нафта" започна Бобоков. Беновска го попита дали това не е по времето на контрабандните горива от Сърбия, бивша Югославия. Бобоков обясни, че там си е имало хора за тая цел, а те са купували горива от вносители и после самите те са станали такива, но след това бизнесът е станал опасен и са решили да станат производители. „94-та година не беше популярно и се смяташе, че да произвеждаш е губене на време. Тогава търговията правеше далеч повече пари. Ние решихме, че трябва да бъдем в индустрията и започнахме с производства на масла" обясни Бобоков.

Беновска попита как им е дошла тази идея, при положение, че е той е завършил Международни икономически отношения, а брат му Право. Бобоков отговори, че в Русе е имало предприятие за масла, наели са техни инженери и за започнали да ги произвеждат те. Той обясни, че предприятието е било за масова приватизация и е било закрито, а той и брат му са създали „Приста ойл" в края на 1993 година. „За 26 години Вие направихте шеметен рейтинг в Европа и в съседните нам държави" коментира Беновска. Бобоков обясни, че донякъде е било случайност и късмет, защото когато са започнали да произвеждат масла и са набирали скорост в бранша - „Плама" е фалирала. „Кой Ви финансира?" попита водещата. „Реинвестирахме печалбата и малки кредити имахме" отговори Бобоков. Беновска го попита каква е била първоначалната инвестиция в „Приста ойл". Бобоков съобщи, че инвестицията е била сегашни 100 000 лева и няма нищо сложно, но трябва да има инженери, химици и най-вече идея какво се прави и къде ще се продава. „"Плама" фалира в момента, в който ние вече можехме много и в един момент целият български пазар при вносни мита от 20 % - тоест ти просто нямаш конкуренция и това помогна на фирмата наистина да стане голяма и да гледа вече на външни пазари" обясни Бобоков. Беновска го попита дали е получавал „червено куфарче". Собственикът на „Приста ойл" отговори, че не е имало куфарчета и тези с куфарчета не са успели да стигнат до голям бизнес. Беновска каза, че реално факти няма, но могат да се анализират някои събития и да се стигне косвено до изводите. Бобоков сподели, че са от неголям род Бобокови, в който има един член на ЦК на БКП, но не е пряк роднина. Той допълни, че неговите родители са безпартийни, баба му и дядо му и целият му клон. Беновска коментира, че в такъв случай е странно как се завършват Международни отношения, защото едно време е била изисквана препоръка от партийния секретар. Бобоков обясни, че е завършил Английската гимназия в Русе с 5,93 и е кандидатствал с 4 изпита. Беновска подчерта, че именно за допускане до изпити се е искало препоръка. Бобоков разказа, че само той и още един от неговия випуск са кандидатствали и не е имало голям наплив за Международни икономически отношения от техния град.


Колко са заводите на „Приста ойл" и как е закупен „Монбат"?; Персонал - набиране и обучение

„Колко завода на „Приста ойл" имате?" попита Беновска. Бобоков отговори, че имат 2 в Узбекистан, 2 в България и 4 фирми в чужбина, които са търговски. „Купувате, приватизирате, с какви средства завода за акумулатори и батерии в Монтана?" попита водещата. Бизнесменът обясни, че е закупен с кредит и е една от малкото приватизации, които са били на търг, но е нямало участници, защото заводът е бил гробница, но пък с висока оценка. „Какъв експертен анализ Ви накара да участвате в този търг?" попита Беновска. Бобоков определи това участие и покупка като грешка, защото са смятали, че каналите за реализация на двата бизнеса са допълващи се, но всъщност са с абсолютно различен живот, обслужване и производствени процедури. „Веднага решихме да оправим грешката като в много бързи темпове направихме рециклиращ завод за акумулатори - той беше първият в България. Дотогава те се изнасяха в Гърция". Относно персонала Бобоков сподели, че е било трудно, защото работниците тепърва са се обучавали и сега за 1 месец произвеждат 2 пъти повече отколкото за цялата 1998 година и то само с 3 пъти повече хора, но това се учи в ход. Беновска каза, че по повод кампанията за дуалното и професионалното образование трябва да се отиде в завода, за да се види как в ход теорията се превръща в практика. Бобоков сподели, че трудно се намират специалисти и хората, които наемат са с общи професии и ги обучават, но за съжаление няма такива ученици в района на Монтана, Добрич и Италия, където са заводите, а в Италия това няма как да стане, защото там си работят местни хора. „Трябват ни специалисти роботизация, автоматизация, металургия... то ги няма" каза Бобоков, но Беновска подчерта, че такива работници се създават и чрез инвестиция в тях се подпомагат и младите хора, а и е много важно освен за пазара, но и за страната ни, защото той като бизнесмен е длъжен от корпоративна и социална гледна точка да инвестира. „Имаме 900 човека персонал в България в „Приста" и в „Монбат", така че не е да нямаме социална функция" коментира Бобоков. Беновска подчерта, че очакванията са към богатият и изученият - да подаде ръка. Бизнесменът сподели, че не смята, че младите хора имат интерес към индустриалните предприятия, а предпочитат сферата на компютрите. Беновска го попита в такъв случай дали след няколко години няма да затворят предприятията. Бобоков каза, че няма да затварят и ако трябва ще си внесат работници от чужбина.

„Вие сте член на КРИБ и знаете философията на „КРИБ" - не трябва да се внасят работници" подчерта Беновска. Бобоков се съгласи, но изтъкна като довод това, че безработицата е България е малка и няма хора за наемане, особено в Северозападна България, която е обезлюдена. „Има игра на думи и политиците използват добре думите, за да покажат видите ли бизнесът не правел нищо за професионална насоченост, за специализираните училища. Да, ще правим, но къде? Ние в Монтана нямаме. Монтана е 25 хиляди човека" заяви Бобоков. Беновска отбеляза, че има друга теза, която ще му развие по този въпрос.


Партийните субсидии и приятелите в политиката; „Безплатните продукти" и ДДС

„Партийните субсидии - по предложение на Бойко Борисов - ще се намалят на 1 левче, ако това мине" започна темата Беновска. Бобоков изрази приветствията си към това предложение, защото е научил, че „за да останеш богат не трябва да влизаш в политиката". „Вас Ви споменават около ВМРО - двамата братя Бобокови" вметна Беновска. Бобоков каза, че има приятели навсякъде и не може да каже, че се е „оженил" за някого, но сподели, че и в БСП има кадърни хора, както и във всички други партии. „Ще Ви станат много приятелите. Като няма партийни субсидии - изведнъж ще Ви се увеличат приятелите" подчерта водещата. Бизнесменът се засмя и каза, че това е логично, а относно субсидиите се разбра, че е пропуснал референдума на Слави Трифонов и Беновска обобщи, че явно няма да си го „купува".

„Нека чуем какво каза министър-председателят на последния годишен бал на „КРИБ", на който Вие получихте награда за качество" помоли Беновска.

Бойко Борисов: „Действително съм много впечатлен и от обиколките по заводите мога да кажа, че вече България пак се завърна така, както е била преди 44-та година като една индустриална държава. Още от времето на Добри Желязков-Фабрикаджията, първите текстилни фабрики, сега вече виждате, където минете - завод до завод. И всичко произвежда, голяма част заминава за износ и това държи БВП висок. Така че, когато фактите говорят, да ги оставим да си го изговарят колегите, защото за комунистите няма по-добро от чуждите пари и за съжаление ние останахме единствените, които продължаваме да се съпротивляваме срещу думата „безплатно". Виждате в политиката популизмът стигна дотам, че всеки се надпреварва. Дори и една либерална дясна партия като ДПС да говори за безплатни неща непрекъснато. Хасан Адемов??. Безплатни неща няма в живота. Безплатното за едни означава по-високи данъци за тези, които работят. Безплатни лекарства, безплатни храни, без ДДС при 10 % данък. Къде ще Ви излезе сметката накрая. Ще трябва да вдигаме данъците, но инвестициите, стабилността и това, за което говорите и посочват всички кредитни агенции е защото ние държим тези прогнозируеми данъци и ще ги държим докрая. Какво значи безплатно? Няма безплатно. Дани де Вито казваше - „най-обичам чуждите пари". Комунистите най-обичат чуждите пари, колега Адемов."

Беновска отбеляза, че изказването е било доста по-дълго, но ключовото е, че няма нищо безплатно и че министър-председателят не е склонен да намалява ДДС на различни видове продукти, свързани с образованието - книги, учебници, свързани със здравето и детските храни или да приеме предложението на Делян Пеевски за детски градини без такси, или това на БСП отпреди време - да се намалят данъците върху местните млечни продукти. „Как гледа бизнесът на тази работа?" попита водещата. Бобоков отговори, че има два подхода и в ЕС има държави, в които няколко стоки, неясно как избрани, са с намален ДДС, а други твърдо имат само една ставка. „Според мен правилно сме избрали да имаме една ставка и да нямаме изключения" заяви бизнесменът. За плоския данък казваш нещо, но прекъсва записът - „Още повече, че Борисов изтъква, че при ниския данък - плоският данък, който е 10 % - по тоя начин практически .... Бобоков се съгласи и допълни, че има облекчения за населението, които не се коментират като например електрозахранването. „България е една от малкото държави в ЕС, даже и сигурно единствената, където токът за индустрията е по-скъп отколкото за населението. В този смисъл фирмите кредитират тока на населението" коментира бизнесменът. Беновска отбеляза, че обикновените хора искат богатите да плащат и се оплакват, когато на тях им се вдигат цените. Бобоков подчерта, че цените не се увеличават само за масовото население, но всичко зависи от социалната политика и когато има семейства под прага на бедността - те ще получават помощи, за да могат да си плащат тока, ще им се дават въглища или дърва и за децата ще получават допълнително, за да се компенсира един ДДС.


Награда за растеж

„Получихте от министър-председателя награда за растеж на „Приста ойл" припомни Беновска. Бобоков обясни, че е за „Приста ойл" и „Монбат" като група и той като по-старши в съдружието я е взел, но каза, че брат му отделя повече време на „Приста ойл". Беновска сподели, че е прочела, че гостът ѝ отделя повече време на хубавите жени, но Бобоков съобщи, че има една жена и понеже много я обича не иска тя да слуша такива неща по телевизията. Беновска подчерта, че е било важно това да прозвучи в ефир, защото жените са солидарни. Бобоков каза същото и за мъжете, а Беновска шеговито допълни, че мъжете са много солидарни, когато прикриват нещо.

„Благодаря Ви за този разговор и се надявам да произтекат ползи именно за младите хора - Вие ще наберете персонал, а те ще намерят поприще" обобщи Беновска.


Така завърши разговорът на Атанас Бобоков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 9-ти юни 2019 година.

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование