Новини

Архимандрит Пахомий: И църквата, и народът ни имат нужда от образовано-духовни хора


Архимандрит Пахомий: И църквата, и народът ни имат нужда от образовано-духовни хора

14-04-2019 14:24


Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски" в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Софийската духовна семинария

Беновска посрещна НВП Архимандрит Пахомий и му целуна ръка. Тя каза, че няма да му подхвърля ябълка, а ще му я подаде и допълни: „Духовността вече в България е в пълен дефицит." Водещата му подаде и клубната тениска на предаването „Беновска пита" и каза: „Видях, че в Семинарията имате много хубави условия за спорт и че момчетата спортуват с удоволствие." Събеседникът й се съгласи с това и допълни, че имат добри условия и за образование. Той каза: „Софийската духовна семинария е с изключителни традиции. Ние се радваме, че успяхте да гостувате при нас и да видите едно училище, което е с много големи традиции и най-важно е желанието на българския народ да построи това училище." Беновска отбеляза, че плазмата в студиото се показват хубави кадри на ремонтираните сгради на гимназията, а НВП Архимандрит Пахомий допълни, че това е тазгодишното ремонтирано сдание, ремонтирано с помощта на правителството, което е пансион за живеене на децата. Отпусната сума за това от Борисов е 2,3 милиона лева. Беновска припомни за предишното окаяно състояние на пансиона и го сравни със сегашния му нов вид. Гостът каза: „Това е сграда, в която и ние сме живели преди доста време и се радваме, че успяхме, защото това е сграда, която е и паметник на културата."


Гражданското име на Архимандрит Пахомий

Водещата го попита за неговото гражданско име, но НВП Архимандрит Пахомий отговори, че няма смисъл да коментира това. Той не го крие, но предпочита духовното си име. Беновска каза: „Е, какво? Някак си човек се лишава от миналото си ли като стане духовно лице?" Гостът обясни, че при приемането на т.нар. „черно духовенство", които са монашествуващите, те умират за света и се раждат отново за Христос. НВП Архимандрит Пахомий допълни, че се среща с близките си, но животът му е съвсем различен - отдаден на Бога, със стремеж предишните неща да бъдат забравени, за да се започне ново начало. Водещата попита дали на него му липсват първите 14 години и кога са го ръкоположили. Събеседникът отговори, че е бил на 23 години. От този факт Беновска заключи, че той е много млад в момента и се поинтересува на колко години е.  Стана ясно, че гостът е на 40. Водещата в шеговит тон пресметна възрастта на госта си - 17 години.


Как и защо човек се посвещава на религията

„Интересно е да се разкаже на младите хора как и защо човек се посвещава на религията. Говорихме за образование, ще се видим на една кръгла маса за ползата от образованието и  Вие също ще кажете колко е важно духовното образование. Но как решихте да се посветихте на религията?" попита Беновска. НВП Архимандрит Пахомий обясни, че като всеки млад човек се е запитал за смисъла на живота, какво да прави с живота си и за какво се живее. Водещата го прекъсна и отбеляза, че го пита съвсем по човешки да разкаже, за да може да го разберат децата и техните родители. Гостът отбеляза, че темата му е много приятна, защото за него „монашеството е най-великото нещо". Беновска попита дали е карал колело в детските си години и дали това му липсва сега. НВП Архимандрит Пахомий сподели, че не му липсват тези неща, защото „монахът трябва да приема ангелски образ и да помага на човешкия род да се възвисява и да се развива към спасението и справянето с всички изкушения и изпитания на човешкия живот". Той цитира Св. Йоан Предтеча, който казва, че за миряните пример трябва да бъдат монасите, а за монасите пример трябва да бъдат ангелите. „Това не звучи ли много задължаващо? Аз направо се уплаших.", учуди се Беновска и допълни, че не е сигурна, че би издържала, ако избере да бъде ангел. НВП Архимандрит Пахомий отговори, че именно затова тук е Бог, който чрез своя благодат подкрепя човека да може да се справи.


Условия за прием в Семинарията и защо учениците проявяват интерес да учат там

Беновска разказа, че в Семинарията се е срещнала с млади хубави и интелигентни хора, които е попитала защо са там, а те са отговорили, че проявяват интерес към религията, но все още не са решили дали ще й посветят целия си живот. Те също смятат, че образованието в Софийската духовна семинария ще им бъде от полза. Водещата попита колко завършват годишно, а събеседникът й отговори, че това са около 20 момчета. На въпрос на Беновска колко реално се посвещават на религията, НВП Архимандрит Пахомий каза, че при завършване те са на 18-19 години и не са ориентирани. Щом се сблъскат с действителността в живота, голяма част от тях стават духовници. Водещата се поинтересува дали те имат нещо като гратисен период, например между 18 и 23 години. Гостът отговори, че това е така, защото решението трябва да се вземе разумно и път назад няма. В Семинарията се кандидатства след 7ми клас и има изпитване на музикалния слух, а също и изпит по християнската вяра, който е кратко преразказване на Светото писание.  Беновска се поинтересува какви други оценки се гледат при кандидатстване и стана ясно, че това са оценките по български език и история. „С какъв успех се влиза в Семинарията?", попита водещата. НВП Архимандрит Пахомий обясни, че това е различно всяка година и зависи от кандидатите. Най-ниският успех е между 4-4,50, но има и деца с отлични оценки. Той отбеляза, че това е и хубаво, и трудно, защото семинариите в България са само две - в София и Пловдив и в тях пристигат деца от цяла България. Беновска попита какъв е социалният произход на тези деца. Стана ясно, че е различен и след намесата на водещата „за отваряне на ножицата", Архимандрит Пахомий даде пример, че имат дете българче, родено в Канада и дете от село Катуница.  „А социалния статус, всъщност исках да попитам , финансовия, интелектуалния?", поясни водещата. Ректорът отговори: „В Семинарията не се чувства това нещо, защото децата са на пълна издръжка на църквата" и даде пример с постния режим в момента, че хранят децата 5 пъти дневно - закуска, обяд, вечеря и 2 хранения преди и след обяд. Извън постите храненията са 4 пъти дневно. Той допълни, че децата за напълно задоволени и нямат нужда от допълнителни лични средства за това. Децата имат определени дни и часове, в които могат да излизат и да се разхождат из града. Беновска се поинтересува какво учат, а гостът отговори, че учат общообразователни предмети както всички, които са задължителни от МОН, както и богословските предмети, които са допълнителни. За всеки един клас има различни богословски предмети.

Водещата припомни темата за дуалното и професионалното образование и за докосването на един ученик в средното образование до практическата реализация на това, което той учи. „Как Вие интегрирате тези момчета в практическия смисъл на дейността в църквите - богослуженията и проповядване на религията?", попита Беновска. Гостът отговори, че при тях децата имат много практически занимания - участват в богослужението, като всеки клас има своите послушания в църквата. Архимандрит Пахомий каза: „Ние даваме наистина едни доста завършени специализирани кадри, които знаят какво да правят, когато излязат. Разбира се, това е въпрос на желание на всяко едно дете." Беновска попита дали има планов прием и колко ученици трябва да бъдат приети годишно, а гостът й обясни, че няма такъв прием, а набират кандидатите чрез обяви по църквите, но не и по училищата. Той каза, че това не е достатъчно, защото Семинарията има капацитет да поеме още ученици и даде пример в това, че когато той е самият е бил ученик децата са били около 300, а сега са около 100. „И църквата, и народът ни имат нужда от образовано-духовни хора.", заяви НВП Архимандрит Пахомий. „А бди ли Бог над България?", попита Беновска. Събеседникът отговори: „Със сигурност. Бог бди над целия свят, така че бди и над България." и допълни, че все повече нашите дела са далече от Бог и от лицето на Бог и се отстраняваме чрез греховността си, но Божията благодат и Божията милост са непрекъснато с нас. Според него е благодат, че сме живи и здрави. Това показва, че Божията милост е всекидневна. Архимандрит Пахомий мисли, че българският народ се отдалечава от духовното и от духовния начин на живот, от смисъла на човешкия живот въобще. Беновска предложи да продължат този разговор през другия месец и да поразсъждават като бди Бог над България как да се справим с престъпността, с външното влияние, с пороците, които взимат повече връх, отколкото идеалите, как могат да бъдат привличани младите хора в лоното на църквата. Събеседникът също разпознава тези неща като важни и ще се надява отново да бъде гост в предаването.

„Каква съвместна инициатива можем да осъществим?", попита Беновска. НВП Архимандрит Пахомий каза, че една от най-големите болки за Българската православна църква в въвеждането на вероучението в училищата. Двамата си размениха книгите, които бяха избрали един за друг - Беновска му подари книгата си с Ахмед Доган, а гостът й подари „Закон Божий", книга, по която са учили в училищата нашите баби и дядовци. Беновска шеговито каза, че преди е подарявала Конституцията на политиците, а сега може би трябва да започне да подарява „Закон Божий". Така завърши разговорът между Архимандрит Пахомий и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 14 април 2019 година.

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?