Новини

Спас Гърневски: За една година КПКОНПИ се наложи като сериозна и работеща институция


Спас Гърневски: За една година КПКОНПИ се наложи като сериозна и работеща институция

14-03-2019 20:46


Спас Гърневски, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Докладът за дейността на КПКОНПИ за 2018 г.

    Спас Гърневски припомни, че при приемането на закона е имало доста сериозни обвинения от страна на опозицията, че ще се използва като „бухалка" за разчистване на политически сметки. Една година по-късно обаче се оказва, че законът е изключително сериозен и работещ. Той е разшили обхвата от хората в централната и местните власти, които попадат под неговите санкции. Народният представител подчерта, че разполагаме с една много добре избрана, подготвена и мотивирана комисия. За по-малко от година е създадена цялата организация за дейност на комисията. „Трябва да припомня, че тези, които бяха против този закон, са тези, които отсъстват тези дни в залата. Помните, че президентът беше наложил вето. Един съд се опита да спре възможността за гражданска конфискация. Какво значи това - ако някой съд оправдае някой за сделка, която се разглежда, но в същото време този човек не може да докаже произхода на средствата, с които е придобил огромно количество извън доказаните му доходи, да няма право да се извършва гражданска конфискация. Светкавичната реакция на нашата комисия и поправките в парламента отмени това тълкувателно решение на Върховния съд и по този начин стана възможно вече действително да няма чадър над никой и всеки, които не може да докаже произход на дадено имущество, то да бъде конфискувано в полза на държавата!", обясни народният представител. Той добави, че според него законът трябва да увеличи фокуса си към местната власт. „Както е стигнал до министри, депутати и всички, така законът трябва да стигне и до общинските съветници, за да сме сигурни, че ще затворим и крановете, и чешмите, и фонтанчетата отгоре до долу!", категоричен бе Гърневски.

    „А защо общинските съветници са изключени от проверките на тази комисия?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в средата на мандата е имало опасност много от общинските съвети да се разделят с част от състава си, а няма как да се правят нови избори за общински съветници. Той обаче изрази личното си мнение, че и тази група трябва да бъде включена в обхвата на закона след местните избори.


Кога ще бъде представена евролистата на ГЕРБ?

    „Все повече се налага името на Мария Габриел като водач на вашата евролиста, кога ще знаем и официално това?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че кандидатите, които се коментират и издигат по места, общо взето са познатите личности на ГЕРБ в ЕП. Той изрази мнението, че листата на ГЕРБ ще бъде много силна с много ярко национално представителство, което да може да работи и да постига неща за България в ЕП. Народният представител призова всички партии да издигнат такива кандидати, че в крайна сметка да няма вътрешнопартийни боричкания, когато в Брюксел трябва да се защитават интересите на България. „Отговорността на евродепутатите е да защитават България, а не определени партийни интереси. В този смисъл се радвам, че поне в ПП ГЕРБ я няма тази драма, която виждам в БСП. Надявам се БСП да проявят национално чувство, да послушат волята на хората си и да пратят там хора, които ще се борят за България!", призова Гърневски.


Изместването на фокуса от европейските към националните проблеми по време на кампанията.

    „Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешно-политически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институцииЗащо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да налагат национална гледна точка в предизборната кампания за евровота?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че през годините, откакто сме членове на ЕС, ЕП и европейската тема малко са били подценявани. Вече обаче на всички е ясно, че решенията на ЕП имат пряко влияние върху живота в отделните страни членки. Според народният представител сегашните евроизбори фокусират много по-сериозен интерес сред българските граждани от тези преди 10 години.


Критиките към кмета на Пловдив Иван Тотев.

    „Защо толкова критично избирателите в Пловдив се отнасят към своя сегашен кмет, медийните публикации са пълни с критика към сегашния кмет?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори: „Добре е да има критика, добре е да няма уют и спокойствие у всеки управник. Който е влязъл в гората няма да се плаши от мечките! За хубавото ще те хвалят, за това, което хората не приемат, ще те критикуват и това значи, че там има силно развито гражданско общество!". народният представител все пак подчерта, че в последните 8 години Пловдив се е развил изключително много, в индустриалната зона на града работят над 200 модерни предприятия, безработица няма.


Обвиненията към ГЕРБ, че управляват в тайна коалиция с ДПС.

    Спас Гърневски заяви категорично, че коалиция между ГЕРБ и БСП или ДПС е напълно невъзможна. „Но самият Цветан Цветанов потвърди и при Изборния кодекс, и при Закона за вероизповеданията са водени разговори и е направен компромис заради политическото спокойствие!", подчерта водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че политиката е изкуство на компромиса. Той обясни, че когато нямаш мнозинство няма как да не водиш разговори по определени въпроси. „Не може през 5 месеца да правим избори, защото някой ги е загубил и казва - ние не сме доволни и искаме избори! В демокрацията който спечели избори управлява със своята програма, избори има през 4 години!", категоричен бе Гърневски.

   „Все повече започвате да зависите от ДПС, днес и „Воля" напуснаха парламента. Вие с „Патриотите" имате доста крехко мнозинство, очевидно все повече се повишава цената на ДПС. Какво ще правите в тази ситуация?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори: „Нека да се съмне! Дори „Воля" не изрази никаква причина за напускането си. Нека да се съмне да видим какво ще кажат хората!", с което завърши своето участие в ефира на „Радио К2" на 14-ти март 2019 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование