Новини

Пламен Нунев: България се справя с опазването на границите си и това се оценява от европейските институции


Пламен Нунев: България се справя с опазването на границите си и това се оценява от европейските институции

13-03-2019 20:39


Пламен Нунев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Заплахата от нова мигрантска криза.

   „Какво можем да очакваме и какво ни заплашва от южната граница, Цветан Цветанов е споменал 50 000 от Сирия?", попита водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че темата за миграцията изисква изключителна отговорност и мислене в перспектива. Той подчерта, че всичко, което прави България, се вижда и оценява и неслучайно в свое интервю Манфред Вебер е заявил, че Италия трябва да се учи от България как се пазят граници. През последните 2 години има нулев натиск по границата ни с Турция. Народният представител обясни, че в момента в югоизточната ни съседка има около 200 000 афганистанци, които искат да влязат на територията на ЕС и това прави ангажиментите на Турция и Европа още по-големи. В този смисъл е много важно, че споразумението между ЕС и Турция за бежанците се изпълнява. ЕК има предложение бюджетът за миграционната политика да се увеличи тройна до 34 милиарда евро. За да се усети положителен ефект обаче е необходимо те да бъдат оползотворени по най-добрия начин, като се координира работата между отделните страни членки. „Така че темата за миграцията е много сериозна и аз споделям мнението на много европейски политици, които казват, че свободата и демокрацията в Европа не са били така застрашени от Втората световна война. Държавите в Източна Европа положихме огромни усилия да хармонизираме нашите политики и законодателството си в много области, особено в сферата на правосъдието и вътрешните работи, основна част от която да е миграционната политика!", категоричен беше народният представител. Той добави, че компетентният подход изисква съобразяване с икономическите и географски особености на отделните държави, както и суверенното им право на преценка и произнасяне на техните граждани. От другата страна обаче самоизолацията, която предлагат някои антисистемни партии, няма да доведе до нищо добро.

    „Наясно ли сме обаче, че огромната част от успеха на южната ни граница се дължи на политиката на Република Турция, защото ако решат да пуснат мигрантите, не съм убедена, че нашата политика, нашата телена ограда може да ги спре? Значи политиката в контекста на отношенията с Турция е най-важната, нали така?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й се съгласи и обясни, че при участията си в заседанията на Европейския съвет премиерът Борисов акцентира върху ангажиментите на ЕС към Турция и важността на тяхното спазване.


Киберсигурността.

   Пламен Нунев заяви, че основните изводи от провелата се преди няколко дни в София кръгла маса по темата за киберсигурността е, че страната ни не е подготвена за хибридните атаки, които са част от действията на някои страни извън ЕС. България все още не е изготвила програма за противодействие на фалшивите новини и информационното облъчване. Той поясни, че под фалшиви новини се разбира умишленото разпространение на неверни слухове и твърдения с цел подвеждане на определен вид аудитория. Целта е увеличение на посещаемостта в определени сайтове и гледаемостта или слушаемостта. Народният представител подчерта, че на предстоящите евроизбори трябва да бъде защитен вотът на всички граждани на ЕС.

    Пламен Нунев заяви, че председателят на фондация „Ханс Зайдел" е обяснил, че най-големите заплахи за киберсигурността идват от Русия и е необходим по-силен отговор на западното общество срещу киберпрестъпленията. Българският еврокомисар в своето експозе по време на кръглата маса е заявила, че 61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки по време на предстоящите евроизбори и повече от 30 държави са източници на такива атаки. Тя е акцентирала върху факта, че до края на месеца ще бъде изградена система за ранно предупреждение. Всяка страна ще има точка за контакт. Целта на системата ще бъде обмяна на информация в реално време. България наскоро е приела закон, който урежда дейностите по противодействието на киберпрестъпността и институциите, които са ангажирани в тази посока. Министърът на вътрешните работи провежда държавната политика по противодействие на киберпрестъпността. „Към ГДБОП се изгражда център по киберпрестъпност, който осъществява дейности по разкриването, разследването и документирането на компютърни престъпления на национално ниво. Комуникация ще има и с тази европейска система за ранно предупреждение. Материята е сложна, а самият закон като цяло го подготвят експерти в тази сфера и въпросът е той да започне да действа при такива ситуации, защото това е голям бич за обществото!", завърши Пламен Нунев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13-ти март 2019 година.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

Беновска: Г-жо Фандъкова, г-жо Манолова, коя ще извоюва „ Златната ябълката“ на победата в София?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование