Новини

Александър Ненков: Законът за вероизповеданията не е сделка, а жест на държавата към всички религиозни общности


Александър Ненков: Законът за вероизповеданията не е сделка, а жест на държавата към всички религиозни общности

13-03-2019 21:47


Александър Ненков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приетите промени в Закона за устройство на територията.

   Александър Ненков обясни, че са въведени малко по-строги изисквания към преместваемите обекти от гледна точка на сигурността. През следващата една година всеки собственик на такъв преместваем обект трябва да направи конструктивно обследване. Вече ДНСК ще контролира всички преместваеми обекти, що се касае до курорти от национално значение. „Ще се изчистят ли нашите курорти от незаконно вдигани преместваеми обекти и от обекти, които се водят преместваеми, а всъщност са си солидни сгради?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина основната трудност е била да се дефинира какво точно представлява преместваемият обект. Направен е опит тази дефиниция да стане максимално ясна. Освен това е възприето в националните обекти ДНСК да бъде контролната институция, която ще може да премахва тези обекти.


Кога ще бъде представена евролистата на ГЕРБ?

    Александър Ненков заяви, че засега най-много номинации сред структурите на ГЕРБ е получила Мария Габриел. Що се отнася до това кога ще бъде обявена листата на ГЕРБ, народният представител заяви, че най-вероятно това ще стане месец преди самите избори, когато се открива и кампанията. „Има ли някакви изненади, атрактивни предложения?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че едва ли може да се говори за атрактивни предложения, по-скоро впечатлението му е, че избирателите възприемат хората, които и досега са представлявали България в ЕП и това е съвсем разбираемо, защото те са сериозни и разпознаваеми фигури, натрупали авторитет. „Вас номинираха ли Ви?", попита водещата. Народният представител отговори, че е имало негови номинации, но той си е дал отвод. Ненков обясни, че има достатъчно сериозни ангажименти в Народното събрание и не смята, че е удачно в средата на мандата да сменя своето поприще.


Законът за вероизповеданията и твърденията за сделка между ГЕРБ и ДПС.

    "ГЕРБ управлява, а ДПС консумира властта!" Този кратък коментар образно отразява много анализи за отношенията между двете партии. Поводът - няколко общи акции, в които те се подкрепят очевидно, дори с общи гласувания. Чашата преля, когато властта опрости дългове на мюфтийството в България при приемането на закона за вероизповеданията. Защо? Защо се налага тази междупартийна общност, която вече е очевидна, пък вие и я отричате?", попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че трябва да се има предвид факта, че ГЕРБ не разполага с пълно мнозинство в парламента и затова не е в състояние да прокарва напълно всички свои идеи. Той продължи, че ГЕРБ са диалогични и търсят компромиси с всички политически сили, в това число и с опозиционните, и пример за това е било приемането на промените в Изборния кодекс. Тогава е имало няколко важни предложения на БСП и те са били подкрепени.

   Що се отнася до казуса с опростените задължения на вероизповеданията, народният представител заяви, че не може да разбере защо ДПС и мюфтийството се поставят под общ знаменател. Според него сумата от 8 милиона не е чак толкова значителна на фона на милиардите, които преразпределя държавата и е несериозно заради този случай да се лансират твърдения, че едва ли не ГЕРБ и ДПС управляват заедно. Александър Ненков обясни, че е бил поет много сериозен ангажимент със закон да се спре финансирането на вероизповеданията от чужбина. „Но тук става дума за заплащането на свещениците, а аз Ви питам за това безумие да се опрощават дългове! Ами дайте всички да се наредим на една редичка да ни опрощавате дълговете!", отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че вероятно би било малко пресилено да се твърди, че националната ни сигурност зависи от тези 8 милиона, но все пак това е един жест. Той продължи, че държавата е определила субсидия за вероизповеданията и ако задълженията на мюфтийството не бяха опростени, тогава тази субсидия щеше да отива в НАП и по този начин това вероизповедание щеше да остане без финансиране и няма да се постигне този ефект за ограничаване на външното влияние.

   „Много е напрежението в обществото и вие го забелязвате, нарекоха този жест, който направихте, „такса спокойствие и кворум в Народното събрание". На мен много лошо впечатление ми направи един от видните представители на ислямската религия в България, той буквално заплаши държавата, казвайки, че ако не им се опростят дълговете, те ще се радикализират. Не е този начинът, по който трябва да се оперира с националната сигурност и с данъчни закони!", коментира водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че жест е направен не само към мюсюлманското вероизповедание, а и към всички останали, защото са били приети предложения и на останалите големи религиозни общности. „Аз пак казвам, не трябва заради тези 8 милиона да се дава повод да се говори, че държавата се грижи само за една общност. Не мисля, че това може да наруши приходите на държавата, а този жест може да се възприеме позитивно за това, че България успява да балансира между различните етноси и да не допуска да се дават поводи за каквито и да било конфликти и интерпретации!", категоричен бе той.


Изборният кодекс.

    Народният представител обясни, че предстои избиране на нов състав на ЦИК, както и разглеждане на предложението на ГЕРБ на връщане на стария вариант на преференциите. „Всъщност ГЕРБ беше партията, която въведе този минимален праг за преференциите, откъдето се получаваха и такива размествания в листите. Просто ще върнем този праг както си беше, за да не се създава впечатлението, че някой иска нещо да си допринесе в предстоящите избори, да търси възможност тази преференция да изчезне или да няма смисъл от нея!", завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13-ти март 2019 година.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?