Новини

Николай Цонков: Парламентът е с преброени дни


Николай Цонков: Парламентът е с преброени дни

19-02-2019 21:13


Николай Цонков, народен представител от ПГ на „БСП за България", в интервю за „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Решението на ГЕРБ да върнат преференцията и да се пристъпи към избор на нов състав на ЦИК.

    „От ГЕРБ обявиха, че ще внесат промени за възстановяване на преференцията, БСП доволни ли сте от това?", попита водещата. Николай Цонков отговори, че не са доволни и потвърждава решението да не влизат в пленарна зала, защото са изпълнени само част от исканията на левицата. „Разбира се това е една победа не само за БСП, а и за всички български граждани и за законността в страната, защото ние апелираме и бихме искали да се проведат честни избори, което може да се получи само при едно условие - да има върховенство на закона!", категоричен бе той. Народният представител обясни, че от БСП искат връщане на преференцията, избор на нов състав на ЦИК, въвеждане на машинно гласуване, решението в комисиите да се взима с квалифицирано мнозинство от 2/3, а не с обикновено мнозинство и да не се ограничават възможностите на българските граждани да търсят своите права в съда. Тези условия са важни, за да се проведат честни избори и всички граждани да са сигурни, че вотът им е отразен.

    „Вчера на пресконференция министър-председателят каза, че БСП се възползват от неговото отсъствие, имайки предвид промените в Изборния кодекс, как Вие ще го опровергаете?", попита водещата. Събеседникът й отговори, че в действията на Борисов няма нищо изненадващо. Според него се е разиграл поредният театър, а в действията на Борисов личи страх от гражданската енергия, не само по повод Изборния кодекс, а изобщо на условията за живот в България. „Изборният кодекс беше черешката на тортата и капката, която преля търпението на българските граждани!", категоричен бе народният представител. Той добави, че страх има сред управляващите и от решението на БСП за напускане на парламента, защото оттук нататък той вече няма да бъде легитимен, тъй като единствената опозиция, която казва истината, напуска. Освен това социалистите са разкрили явното вече съглашателство и общо управление между ГЕРБ и ДПС. А ролята на ОП е на статисти и фигуранти.


Ще има ли трудности ГЕРБ с осигуряването на кворум?

   Николай Цонков беше категоричен, че ГЕРБ много трудно ще успяват да събират кворум, защото сме свидетели на разпад в коалицията ОП. Няма как скандалите в малката коалиция да не се отразят, въпреки че „Патриотите" заявяват обратното. Според народния представител трябва да имаме едно наум и по отношение поведението на ДПС и докога ще им бъде изгодно да управляват заедно с ГЕРБ. „Така че аз очаквам да бъде много сложна обстановката оттук-нататък, много динамична и за съжалени, по-скоро за щастие парламентът е с преброени дни! Крайно време е да се разпусне парламента и да има предсрочни избори!", категоричен бе Цонков.

     „Как БСП ще участва в решенията на парламента, след като няма да се регистрира в пленарна зала?", попита водещата. Николай Цонков отговори, че за 2 години БСП са внесли 50 законопроекта, но нито един от тях не е бил приет. Социалистите са доказали, че са конструктивни и дават предложения. От ГЕРБ обаче няма протегната ръка и желание за дискусия и компромиси в името на България.


Исканата от БСП среща с европейските посланици.

    „Стана ясно, че предстои среща на БСП с европейските посланици във връзка със законодателната власт в България, какво ще представите на тях и какъв отговор очаквате?", попита водещата. Николай Цонков отговори, че вече има изпратен сигнал до Венецианската комисия по повод Изборния кодекс, сезирани са и всички европейски посланици. Потвърдени са и срещи с тях, за да им бъде изяснено точно къде са проблемите. „Оттук нататък ние организираме един широк фронт с всички граждански движения, всички партии извън парламента, които са за провеждане на честни избори! Между другото от Венецианската комисия са отговорили утвърдително на нашия сигнал за измененията в Изборния кодекс, че не са правилни, така че ние защитаваме правото на всеки един български гражданин!", подчерта народният представител.


Докога БСП няма да влиза в пленарна зала?

    „Можете ли да кажете конкретно със срокове докога БСП няма да се регистрира в пленарна зала и това ще се отрази ли на вашите избиратели?", попита водещата. Събеседникът й отговори, че социалистите няма да влизат в зала докато не бъдат отменени промените в Изборния кодекс. „Смятаме да отстояваме не само виждането, което имаме за изборния закон, но и правата на всички български граждани. Най-важното за нас е да имаме гарантирано избирателно право и честни избори!", завърши Николай Цонков участието си в ефира на „Радио К2" на 19-ти февруари 2019 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Делон: „Никой не може да оспорва кариерата ми”, как ще отговорите?

Беновска: Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Делон: „Никой не може да оспорва кариерата ми”, как ще отговорите?

Беновска пита в неделя, 19 май 2019 г., в 17 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?