Новини

Екатерина Захариева: Работим за посещение на премиера Медведев през март


Екатерина Захариева: Работим за посещение на премиера Медведев през март

10-02-2019 21:28


Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3" коментира актуалните политически теми:


Как работи с президента Румен Радев?

    „Горещи теми във Вашия ресор, не само тази седмица. Да започнем по реда, преди малко коментирах поведението на президента Радев, Вие бяхте и в екипа на предишния президент Плевнелиев. Не искам да правим паралел между двамата и не искам да обсъждаме дейността на Плавнелиев като президент, но само ще Ви попитам, Вие, като вицепремиер и министър на външните работи как работите с този човек, от който се очакваше да бъде обединител на нацията и да работи в интерес на България?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че според нея е задължително министърът на външните работи и министърът на отбраната да се виждат с президента веднъж на няколко месеца, ако не и всеки месец. „За съжаление не ми се отдава, но повярвайте, желанието за координация, което има правителството, ще продължи! Разбира се, за да има диалог, трябва и двете страни да желаят това, независимо дали президентът Радев има желание за това, ние трябва да продължим да правим опити, добре е за България, имаме общи отговорности!", категорична бе тя.

  „Нека се опитаме да говорим за президента не политически, фигурата на президента не е решаващата и определящата външната политика на България, но той се опитва да го прави, например случая с Венецуела!", продължи водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че по Конституция МС осъществява вътрешната и външната политика на България, президентът представлява държавата пред международните организации, подписва международни договори, когато му е възложено със закон и трябва да бъде обединител на нацията. Той има думата и по отношение назначаването на посланиците. Това не са малко правомощия и уважавайки институциите МС се опитва да координира позициите. Когато обаче позициите са различни и не може да се стигне до обща позиция, както например по отношение на Венецуела, тогава правителството е в правото си да вземе различно решение.


Излъчването на посланици.

    „Казахте, че президентът има думата по отношение на посланиците, каква е неговата роля при определянето им например?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева обясни, че е поела ангажимент към президента да съгласуват с него предложенията за посланици преди да започне официалната писмена процедура.  „Вярно ли е, че има сделка за един посланик, няма да спомена името му и държавата, който скоро отиде в една от най-големите, най-великите държави?", попита водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че ако става дума за посланика ни в Москва може да каже, че е имало предложение на българското правителство, с което президентът не се е съгласил. Той е предложил посланика ни в Москва в момента и правителството веднага се е съгласило. „Колко още посланици, щом сте толкова открита, предложи президентът Радев в своя двугодишен престой в президентството?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът отговори, че е имало и други предложения. Тя обясни, че преди европредседателството на много посланици са им били удължени мандатите, така че настоящата година предстои сериозна ротация в българската дипломатическа служба. „За мен, като български външен министър, е много важно тя да работи спокойно и професионално и никак не ми се иска да става заложник на някакво противопоставяне между президент и правителство! Правя всичко възможно това да не е така, повярвайте ми!", категорична бе тя.  

   „В този ред на мисли, докога ще бавим откриването на посолство в Саудитска Арабия?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че няма забавяне, наети са вече два имота, посланикът ни заминава съвсем скоро, това е Димитър Абаджиев. Просто има процедури, които трябва да се спазят. „Аз дочух, че това ще се случи на 22 март, за първа пролет, така ли е?", попита водещата. Екатерина Захариева отговори, че посланикът ще замине по-рано, а тогава ще бъде официалната церемония по откриването на посолството. Тя обясни, че не е толкова честа практика откриването на посолства, през миналата година сме открили такова в Абу Даби, тази година в Рияд. Опитваме се да увеличаваме дипломатическата служба и търсим места там, където България има интерес.

  „Къде още бихте искала в мандата Ви, дай Боже да е пълен, да разкрием посолства, където нямаме?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че много й се иска още тази година да открием генерални консулства в Барселона и Единбург. Хубаво би било да открием посолство и в Чили, както и търговски представителства в някои държави в Африка.

   „Главното е, че с тези посолства в арабския свят ние връзваме икономиката с политиката!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът се съгласи и отбеляза, че една от основните задачи на външната политика е да подпомага българския бизнес, да работи за популяризиране на културата, на туризма. „И аз се радвам, че имаме добра координация с колегите в другите министерства, и в икономическото, и в туризма да обединим усилията и да се фокусираме там, където политическите контакти могат да се осъществяват през икономиката и търговията да разкрием по-скоро търговски представителства!", категорична бе тя.


Ситуацията във Венецуела и българската позиция.

    „Но все пак, кой е президент на Венецуела, Мадуро или Гуайдо?", попита водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че единствено венецуелският народ може да каже кой е президент на страната и никой друг няма правото да го прави. Това е и позицията на България. „Защо тогава се наложи провъзгласилият се за президент Гуайдо да бъде признат?", продължи водещата. Екатерина Захариева обясни, че президентските избори в страната не са били признати от международната общност, както и от голяма част от венецуелския народ. Проучване на една от най-престижните социологически агенции в латиноамериканската държава показва, че 82% от венецуелците искат провеждането на нови президентски избори. Такава е позицията и на ЕС и България, че президентските избори са били нелегитимни, трябва да се проведат нови избори в съответствие с демократичните стандарти. Според венецуелската конституция, когато няма легитимно избран президент, тази длъжност се заема от председателя на парламента.


Изтеклата информация, че Николас Мадуро изнася капитали през българска брокерска компания.

   „Искам друго да уточните, вярно ли е това, което изтече по „Ройтерс" снощи, че президентът Мадуро се е опитва да изнесе големи суми пари чрез българска финансова фирма?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори: „Има неща, които не мога да спомена в ефир, но извършваме проучване за това в момента!". „Това не бива ли да е работа не само на нашето правителство, а да бъде работа и на други разузнавания?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че всичко, което е необходимо, се прави от българското правителство. Очаква в близките няколко дни да има резултат.

   „Харесвам Вашия отговор, той е дипломатичен, но веднага поражда размисли, че ако това е така, че ако се опитват да се вкарат венецуелски пари в България, значи „оградата" ни, не тази телената ограда, която ни предпазва от бежанци, а сигурността ни сякаш не е на най-висока степен?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че този въпрос няма нищо общо с националната сигурност.


Имало ли е политически натиск при решението да купим F16?

    „Предстои Ви другата седмица във Варшава да се видите на форум, мисля, че за втори или трети път, поправете ме, с държавния секретар на САЩ Помпео!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че доста пъти се е виждала с държавния секретар на САЩ и са разговаряли неофициално в кулоарите на различни форуми. „Добре, но президентът Радев прокрадва и даже го каза ясно, че покупката на F16 става след силна интервенция от страна на САЩ, на Помпео и даже на посланика в България. Особено се набляга на тази среща, която се състоя по време на сесията на ООН между Борисов и Помпео. Върви даже нещо като виц, че Борисов влязъл на срещата и казал, като излязъл оттам, че „самолет носи 3 милиарда"!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Захариева отговори, че е била на въпросната среща и категорично може да каже, че няма такова нещо. Тя продължи, че става дума за прозрачна, дълга и тежка процедура. Тук става дума за стратегически избор, който армията ни чака от дълго време. За Захариева, като външен министър, най-важното е закупената техника да бъде съвместима със съюзниците ни от НАТО и най-вече с нашите съседи.

   „Веднага да Ви прекъсна, новосъздалият се политически консорциум, ако мога така да се изразя, между Германия и Франция съобщи вчера, че започват да разработват нов самолет, тоест няма да вземат американски или руски!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че външните министри работят много активно по европейската политика за отбрана. Тя продължи, че Германия и Франция имат доста американски самолети, а най-важният въпрос е какво е най-добро за България. „Това сме го чували от министъра на отбрана и други политици, аз искам да Ви попитам имало ли е американска интервенция?", попита водещата Илиана Беновска. Външният министър категорично заяви, че политически натиск няма. Изборът си е изцяло наш и трябва да изберем най-доброто за България. Тя продължи, че в момента започват преговорите за цената и конкретните условия.


Ще мине ли „Турски поток" през България?

   „Като говорим за най-доброто за държавата и като споменахме прези малко, че политиката и икономиката вървят ръка за ръка, връщам Ви пак към този политически консорциум Германия-Франция, друг проблем, който може би ще се създаде на България или по-скоро няма да се реши, това е „Турски поток". Ние много се надяваме, след като се отказахме заради Трети енергиен пакет да строим „Южен поток", но се надявахме да има поне един байпас към нас от „Турски поток"!", постави водещата Илиана Беновска въпроса за „Турски поток". Екатерина Захариева отговори, че правителството работи за това, Министерството на икономиката е изключително фокусирано върху този проект. Тя подчерта, че е много важно всички проекти да се случват по европейските правила.

   „Договорила ли се е Меркел да получава директно газ от Русия през най-близкото море?", попита водещата. Гостът й отговори, че проектът „Северен поток 2" е към края на строителството си, а по този въпрос има доста търкания в ЕС. Тя продължи, че за България е много важно да не бъде заобиколена от „Турски поток". До момента всичко, което се случва по въпроса за втората тръба, съответства на европейското законодателство. „Но Меркел иска „Северен поток" да ни заобиколи от север!", отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че този въпрос засяга германската икономика, а притеснението по-скоро е, че този газопровод ще заобиколи Украйна, а не нас. „Добре, но как ще преодолеем опасността „Турски поток" да ни заобиколи от юг?", попита водещата. Вицепремиерът отговори, че правителството работи изключително целенасочено по газовия хъб „Балкан", приключили са пазарните тестове. Правителството прави всичко възможно това да се случи.


Отношенията ни с Македония.

    „Като говорихме преди малко за президента умишлено не споменах една тема, но сега я въвеждам, това е геостратегията на Борисов за Балканите. Борисов обича да споменава и сигурно с основание, че това е най-успешното нещо, което се е случило по време на европредседателството. Нека се спрем на Македония. Как ще преодолеем, дори и от вашите коалиционни партньори ОП възраженията, че Македония трябва да даде ясна декларация, че няма да преиначава историята на България?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че точно това е било съществото на договора, подписан през 2017 г. Тя подчерта, че преди няколко дни, когато външният министър на Македония е подписвал протокола за присъединяване към НАТО, специално е благодарил на Борисов, защото с подписването на този договор е станало възможно това да се случи. Външният министър заяви, че МС единодушно е взел решение да подкрепи протокола за присъединяване на Македония към НАТО и се надява и парламентът да го ратифицира.

   Що се отнася до историята ни, тези въпроси ще се уредят с договора за добросъседство и приятелство. При преговорите за присъединяване към ЕС има глава, наречена „Права на човека", където се засягат и въпросите за добросъседството. Именно на това ще настоява България. Външният министър изрази надеждата процесите по интеграция на Македония в ЕС и НАТО да се случат колкото се може по-бързо. „Македония трябва да докаже, че може да живее в мир и добросъседство със съседите си, ако иска да бъде част от това семейство, това е посланието ми! За да градим истинско, дългосрочно приятелство, което е целта на двете правителства, ние трябва да стъпим на здрави основи, а здравите основи са истината за миналото ни!", категорична бе тя.


Ще посетят ли Путин и Медведев България?

    „И ако продължим с този рафиниран тон да обсъждаме външната политика на България, да Ви попитам за нещо, което изтече малко неофициално, вярно ли е, че предстои, мисля че на 4-ти март, да имаме посещение на министър-председателя на Русия Медведев в България?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори: „Работим за това, МС ще обяви това тогава, когато има какво да обяви!". „Този отговор е доста уклончив, посланикът Макаров обяви също толкова уклончиво, че Путин имал покана от президента и премиера и щял да дойде тогава, когато му дойде времето!", продължи водещата. Външният министър отговори: „Да кажем, че сте близко до информацията, но нека когато има какво да обявим, но нека да стане по реда, така се прави във външната политика!".

   „Неслучайно Ви питам, защото ако това се окаже вярно, ние ще докажем, че външната политика на България не е едностранчива и не е васална!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че нашата външна политика в никакъв случай не е васална или едностранчива. Тя подчерта, че когато си част от демократичното семейство не можеш да мишкуваш и да се криеш. „Искате ли да ми кажете, че трябва да искаме разрешение от ЕС Путин или Медведев да дойдат?", попита водещата. Гостът й отговори, че изобщо не е имала предвид това, става въпрос за позициите на страната ни и обвиненията, че преписваме.

  „Хипотетичната дата е 4-ти март, Вие не я потвърдихте, но не я и отрекохте, може ли още малко тогава, ще успеем ли наистина, предишната тема, за която говорихме, за газовите доставки и „Турски поток", да постигнем някакъв резултат, който да бъде в интерес на България и не под диктата на Европа, така както Меркел постигна своето разрешение за „Северен поток"?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че точно това правим в момента, газов хъб „Балкан" е приоритетен проект и е получил финансиране. Тя подчерта, че когато България трябва да изрази различна позиция по някоя директива, тя го прави. Но не вижда и смисъл в това да сме контра на всичко, защото според нея имаме само ползи от членството в ЕС. „Понякога сме на различно мнение, случва се, но защото интересът на България го изисква, а не защото по-скоро някой друг ти е продиктувал в случая да си на различна от европейската позиция!", категорична бе Захариева.


Решението на Радев да отнеме акредитацията на Беновска за президентството.

   „И за финал, понеже в началото споменах, че сте била в екипа на предишния президент Плевнелиев, президентът Радев пък се провъзгласи за защитник на свободата на словото. Вие мислите ли, че той е такъв и ще добавя само едно обстоятелство без да го превръщам в лична драма, въпросът е принципен и да Ви попитам, аз съм с отнета акредитация от първия ден, в който този президент е в сградата на „Дондуков" 2 заради, цитирам имейла, който получих, „несъобразяване с журналистическата етика", каквото и да значи това? Като бяхте в президентството Вие издавахте ли акредитация на журналистите за съобразяване с журналистическата етика и отнемахте ли ги за несъобразяване?", попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори „Вие ще кажете, аз не помня да сме Ви отнемали акредитацията, въпреки че Вие не бяхте почитател на предишния президент!". Тя беше категорична, че всеки журналист трябва да може свободно да изразява мнението си. „Какъв акт е това да издадеш или отнемеш акредитация?", попита водещата. Външният министър отговори, че не е запозната с писмото на сегашния президент. Тя добави, че уважава президентската институция и прави всичко възможно да запази това уважение. „Тоест президентът Радев има право да издава и да отнема акредитации, това ли е Вашето уважение?", продължи водещата. Вицепремиерът отговори, че като част от президентската администрация дори не са се замисляли дали може да отнемат правото на някой журналист да влиза в президентството. Затова и не може да отговори в момента.

   „Говоря принципно, защото ако министър-председателят Борисов отнеме акредитацията на някого за МС или Вие отнемете на някого за външно, какво ще стане?", попита водещата. Екатерина Захариева отговори, че наистина не може да си го представи.


Амбицията на президента Радев да се изявява като самостоятелен политик.

   „Как си обяснявате това, че президентът продължава да развива самочувствие на самостоятелен политик, той няма политически мисии?", попита водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че който каквото да каже от президентската администрация, все едно го казва президентът. Решенията се вземат от едно място, от президента. „В случая къде е мястото, БСП или Решетников?", попита водещата. Вицепремиерът отговори, че не може да каже, но отговорност за тези неща носи президентът. „Той е изразител и той носи отговорност за тези становища. От тази гледна точка имаме опити за партии на предишни президенти, видяхме какво се случи. Президентът докато е президент няма право да прави това и не е редно толкова ясно да го показва!", категорична бе Екатерина Захариева!". „Ще завърша само с едно изречение - ние си го избрахме!", заяви водещата, с което приключи своя разговор с външния министър Екатерина Захариева в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 10-ти февруари 2019 г.

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“