Новини

Харалан Александров: Бойко Борисов се справя по-добре като държавник от Румен Радев и го доказа в България, на Балканите, в Европа и в света


Харалан Александров: Бойко Борисов се справя по-добре като държавник от Румен Радев и го доказа в България, на Балканите, в Европа и в света

10-02-2019 18:43


Харалан Александров, социален антрополог, в разговор за „акулите и рибките в политиката" с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3".

 

Политиката и политиците

Илиана Беновска посрещна своя гост по традиция със здрава, българска ябълка и му подари книгата „Беновска пита Ахмед Доган". Харалан Александров се извини, че е забравил книгата „Пътят към несвободата" на Тимъти Снайдър, която е искал да й подари. Книгата е свързана с изучаването на различни философски школи за управлението на Путин.

„По пътя на несвободата ли сме? Аз пак подчертавам съм с отнета акредитация за президенството. Това не е лична драма за мен, а въпросът е принципен", попита Беновска.

Харалан Александров отговори, че вървим по пътя на свободата и развитието, макар и трудно, спъвайки се и падайки понякога. Българските политици изглеждат твърде заето с това да оцеляват и все по-рано гледат стратегически напред. Общността е донякъде изоставена от своите политици. Хората живеят с тревогата на времето, което е сложно и трудно.

 

Циганските гета и претъпността

„Ако въведа една тема, по която сте академично специализиран, ще перифразирам смело вицепремиера Красимир Каракачанов „ние българите в обятията на циганите ли сме вече", попита Беновска.

Харалан Александров отговори, че никога не сме били в обятията на циганите, а в обятията на собствените си страхове и тревоги, че България загива, че настава демографски апокалипсис.

„Това е факт, аз имам много деца, в годината, която се роди последното, беше най-ниска раждаемостта, около 60 000. Преди 10.11.1989 година раждаемостта беше 180 000. От тези 60 000, които се родиха в годината на моето дете, официално циганският етнос беше почти на половината", попита Беновска.

Харалан Александров каза, че не е виждал тази статистика и не може да се съгласи с нея. Беновска обеща да му я изпрати. Циганин не е етническа, а социална категория. Когато кажеш циганин, разбираш провален човек без перспектива. Българите не са расистки настроени. Ние имаме проблем с бедни,  необразовани хора, които живеят в гета. Феномените на гетото се мултиплицират в отношенията. Просещите циганки с деца, които са често явление, предизвикват расистки настроения, които могат да се реализират в политическа програма.

„Ние ли сме виновни за това, че циганите ни превземат", попита Беновска.

Когато има провал между две общности, винаги и двете страни имат вина за това. Нещо във връзката между българската и ромската общност се проваля. Тъй като институциите нямаха опит да работят в демократична и либерална среда, възпроизводоха командни модели и не се справят добре, посочи Харалан Александров.

„Имате ли представа колко по различни програми и средства са стигнали до циганите за сградата на ромското включване", попита Беновска.

Харалан Александров отговори, че никога не е участвал в този проект. Има склонност да се преувеличава количеството средства, които са похарчени. В доклад на Алексей Пампоров има точна сметка, но не са милиарди, а десетки или стотици милиони.

„Какъв е размерът на социалните помощи, които са давани от началото на прехода или последните 10 години", попита Беновска.

Харалан Александров отговори, че социалните помощи се дават въз основа на социален статус, а не на етнос. Той не разполага с такива данни. Харалан Александров подкрепя тезата на Красимир Каракачанов , че трябва да се премахнат гетата, но мерките, които се предлагат са трогателно безпомощни.

„Каракачанов предлага бившето главно управление на Строителни войски, което има сграден фонд, но е разграбено откъм техника, ген. Пешлеевски подкрепя неговото желание и ще се включи да се съберат хора от ромски произход и да се учат на занаят и строителство", попита Беновска.

Харалан Александров подкрепя идеята, но каза, че голяма част от ромите преминават през курсове на обучение,  но после не си намират работа, за това по-важно е да им намерят работа в строителството. Фантазия е, че могат да бъдат възстановени Строителни войски.

А какво ще кажете за предложението му да се постигне контролирана раждаемост, ако някоя жена е оставила повече от две свои деца в дом", попита Беновска.

Според Харалан Александров, това предложение на Каракачанов ще му спечели сериозна обществена подкрепа. Тоягата, която размаха Каракачанов, ще послужи за пръчка, с която да си прибере електората в кошарата. Това ще направи услуга на ДПС, като наплаши техния електорат и ще ги мобилизира. Това е политическа стратегия за укрепване на позициите. Либералните политики се провалиха.

„Как ще обясните на внуците на самотни възрастни жени, които са били изнасилени, ограбени или убити, че либерализмът се е провалил", попита Беновска.

Харалан Александров отговори, че хората, които са жертва или имат подобен проблем, няма как да са толерантни. Ако бъдеш поставен да живееш в условия на гето, рано или късно озверяеаш. Беновска и Харалан Александров се уговориха да продължат темата с вицепремиер Красимир Каракачанов след няколко седмици.


Отношения между президент и министър-председател

„Как оценявате съжителството във властта между президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов", попита Беновска.

„Като съперничество. Иначе е доста напрегнато, забавно и вълнуващо за страничния наблюдател, но не е полезно за България. Забавно е да гледаш как се състезават двама мъже с лидерски качества. Напрегнато е, защото не знаеш всеки какъв ход ще предприеме, особено от страна на президента, който е по-последователен в конфронтацията засега. Създава разнобой и в посланията, които използваме към света", отговори Харалан Александров.

„А къде е държавничеството в случая", попита Беновска.

„Идеята за държавничество е да подчиниш политическия си дневен ред на дневния ред на държавата. В момента Борисов се справя много по-добре с тази задача от Радев. Това е така, защото разполага с реални инструменти да управлява. Той разгръща своята държавническа потенция и капацитет на държавник не само в България, а и на Балканите, Европа и света. Президентът има невероятна възможност по конституция да критикува и посочва дефекти, провали и несполуки на управлението. Радев се справя с това, харесва му и рейтингът му го показва", отговори Харалан Александров.

„В политиката трябва да влизат образовани хора. Росен Плевнелие и Румен Радев, не удовлетворят очакванията да са подготвени за политици", попита Беновска.

 

За да си добър политик образованието не е определящо, други качества са необходими. Политиците трябва да се съдят не по подготовката, а по резултатите, обобщи Харалан Александров пред Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3" на 10 февруари 2019 година.

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“