Новини

Стефан Бурджев: Нинова има право да говори за ревизия на прехода, Радев трябва да бъде по-оптимистичен


Стефан Бурджев: Нинова има право да говори за ревизия на прехода, Радев трябва да бъде по-оптимистичен

10-02-2019 17:41


Стефан Бурджев, БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3" коментира актуалните политически теми:


Какви са рисковете в политиката и от кого се учи?

    „Какви са рисковете на политика?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори: „Трябва да е много внимателен, особено млад политик като мен трябва доста умерено и повече да се учи и да слуша!". „От кого се учите Вие, от Корнелия Нинова ли?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че се учи включително и от Нинова, както и от по-опитните народни представители, като уточни, че почти всички са по-опитни от него, защото той е първи мандат. „Кой още Ви служи за пример в БСП?", попита водещата. Народният представител отговори, че не иска да изброява, за да не обиди някого, но може да спомене например Дора Янкова, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев.


Колко евродепутати ще има БСП и може ли да се върне във властта?

    „"Ще изгрее ли БСП в небето на властта?", това е темата на нашия разговор, знаете, че предстоят европейски избори и избори за местна власт в края на годината?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори, че целта на БСП винаги е била да се бори за властта, чрез което да изведе на преден план своите политики. „Но конкретно - ще изгрее ли БСП и кои ще бъдат слънцата на евроизборите?", попита водещата. Събеседникът й отговори, че това ще го определят структурите, защото в момента тече процес на номинации, а решението ще вземе НС. „А ще успеете ли да постигнете мечтаното число 4 или 5 евродепутати?", попита водещата. Народният представител отговори, че според него БСП ще има 6 представители в ЕП. „На основание на какво смятате така?", продължи водещата. Стефан Бурджев отговори, че това ще се случи на основание електоралния потенциал, който има БСП. Според него има много хора, които ще накажат действията и бездействията на управляващите.


Оценката му за президента Румен Радев.

    „Чудесно е, че имате такава вяра, тогава да Ви попитам този електорат, който избра президента Радев, издигнат от инициативен комитет на БСП, е направил добър избор за България? Каква е Вашата оценка за президента през неговите две години?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори, че на балотажа е имало двама кандидати - Радев и Цачева, а кандидатурата на Румен Радев категорично е била по-добрата. Той подчерта също така, че не са се реализирали прогнозите на социолозите за категорична победа на кандидата на ГЕРБ. „Президентът Радев стои много авторитетно, но слушайки предните гости имам свое виждане, че аз не винаги намирам логиката в неговите действия, ако трябва да бъда честен!", заяви той. „За какво например, позицията за Венецуела?", попита водещата. Събеседникът й отговори, че неговата позиция не съвпада напълно с тази на правителството и на БСП. Според него трябва да бъдем по-балансирани.

   „Понеже загатнахте, че сте критичен към президента, какво още не възприемате, да не кажа не одобрявате?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори, че му се ще президентът да бъде по-оптимистичен. Той подчерта, че част от критиките на държавния глава имат основание, но му се струва, че хората в България имат нужда от повече оптимизъм и вяра. „Утре, като се появите в стаята на БСП, сигурно ще Ви дялкат за тези думи! Защото той критикува ГЕРБ и Борисов, както БСП и Корнелия Нинова правите това!", отбеляза водещата. Народният представител припомни, че в едно изказване президентът е критикувал Борисов, но също е казал, че БСП не е алтернатива, което едва ли може да се приеме като хвалебствие към левицата. „Е, това е „процесуална палячовщина" го нарича Лоурънс Питър, ако сте го чели този анализатор, това е „пясък в стомаха на кокошките", за да не го обвинят, че е про-БСП той леко критикува и БСП!", отвърна водещата. Гостът й отговори, че не му се ще да влиза в такива тълкувания, но смята, че президентът стои стойностно и с големия брой вета дава повод и за обществени дискусии.


Оценката му за лидера на БСП Корнелия Нинова.

    „Нека да Ви попитам дали ще бъдете така обективно критичен към лидерката на БСП. Силно впечатление ми направи, че тя предлага да бъде ревизиран прехода, Вие даже не знаете за какво става дума, защото сте бил на 3 години, когато е започнал този преход, който Корнелия Нинова иска да ревизира. В предишното предаване гост ми беше Росен Карадимов, говорихме по този въпрос и аз го попитах има ли право Корнелия Нинова, която не е изяснила своята роля на приватизаторка през 90-те години, да си присвоява правото да ревизира прехода?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори, че председателят на БСП има пълното право да говори за ревизия на прехода, защото е имало проверки и институциите са се произнесли, че няма никакви проблеми около участието й в приватизацията. Той продължи, че преди две години Нинова е отворила темата за паралелната държава и преди дни на конгреса на КТ „Подкрепа" премиерът Борисов е потвърдил нейната теза. Думите на премиера са били  „след като намалим сивия дял при контрабандата на горивата на 5%, както е при цигарите, догодина ще увеличим доходите с 10%". Народният представител попита защо е трябвало да се чакат три кабинета на Борисов, за да се случи това. Факт е, според него, че има паралелна държава, в която изтичат милиарди.


Законът за горивата.

   „Харесва ми, че следите активно и министър-председателя Борисов, чудя се доколко бяхте ангажирани в Закона за горивата, Вие сте член на комисията с дългото име, която се занимава с него под ръководството на Емил Димитров-Ревизоро. Доколко тази паралелна държава се командва от бизнес-лобита?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори: „Сигурно има намеса, щом като вече 2 години го бутаме с успехи и с неуспехи. Като цяло има общ консенсус и всичкият товар върху този секторен проблем дойде в парламента. За щастие това е един от редките случаи, когато имаме огромно единодействие с някои изключения. Но ние над година и половина се занимаваме десетки часове работа в комисия!".

   „Вече са Ви обучили да отговаряте витиевато. Питам Ви съвсем конкретно - има ли лобизъм от страна на големите или някой друг в този Закон за горивата, чието изпълнение се отложи до влизане в сила на наредбата по него с 6 месеца?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е твърде дълбоко в нещата, но има усещането, че има бизнес и отчасти политически интереси в управляващата коалиция, които нямат интерес да влезе час по-скоро в сила този закон. „Нали сте социална партия, съгласни ли сте малките в бранша да бъдат „изядени" от големите?", попита водещата. Гостът й отговори, че по предложение на народния представител от ДПС Адлен Шевкед е отпаднало изискването за 20 000 лева за малките, но впоследствие те са изразили недоволство от други неща, без да могат точно да ги артикулират.

    „Попитах в миналото предаване Емил Димитров-Ревизоро дали той някога е имал стартъп - начеваща фирма, а Вие имал ли сте?", попита водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори, че е имал различни опити. „И като сте малък колко сте обезправен?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че наистина има различни трудности пред малките фирми в бизнеса. Той обаче подчерта, че всички искания, които са били поставени на масата от собствениците на малки бензиностанции, са били отчетени и решени. „И пак с половин уста се говори за се отлага, защо да се отлага не е ясно! Така ще се размие във времето. Политическите партии сме единни, че трябва да има секторен закон!", категоричен бе той.

   „Пак Ви питам, вие като социална партия, не измествайте разговора на политическа плоскост дали политическите партии имат интерес от това, а защитете наистина малките!", призова водещата Илиана Беновска. Стефан Бурджев отговори категорично, че малките в този бизнес са защитени. „Гледах наскоро едно Ваше предаване и ми стана много смешно и тъжно, че един човек твърдеше, че са обучавани и подкрепяни как да протестират от един вицепремиер от правителството!", заяви той. „Ами да си отговаря за твърденията!", отвърна водещата. Народният представител продължи, че има доста твърдения, които не кореспондират с истината.


Подаръците.

   „Искам да ви благодаря за храбростта, че се решихте да дойдете тук! Не знам какъв ще бъде отзвукът в БСП!", заяви водещата и подари на своя гост книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г., както и клубната тениска на предаването. Той на свой ред й подари книгата на Хенри Кисинджър „За Китай". „Наскоро прочетох една хубава мисъл във фейсбук - 19 век беше векът на Европа, 20 век на САЩ, а 21 век се очертава да е векът на китайската доминация, така че може би е актуална!", завърши Стефан Бурджев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 10-ти февруари 2019 г.

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“

Беновска: Г-жо Нинова, след призива Ви: „Народе, изправи се! И ГЕРБ ще падне!“ съм като заразена от „свинска чума“, а дома ми - пробит от „диви прасета“