Новини

Беновска пита Ананиев: Колко по 60 души ще починат, докато правите 60 наредби?


Беновска пита Ананиев: Колко по 60 души ще починат, докато правите 60 наредби?

08-02-2019 19:58


Здравният министър Кирил Ананиев отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в Министерски съвет от 8-ми февруари 2019 г.Илиана Беновска: Знаете, че предстоят евро и местни избори и си давате сметка, разширявам темата извън общинските болници, че катастрофичното състояние, в което се намира здравеопазването и условията, при които упражняват професията си лекарите и помощния персонал са меко казано чудовищни. Как ще поемете отговорност за това, да няма безредици, бунтове, напускания и то манипулирани и използвани с политически цели от опозицията, но по реални причини преди и по време на изборите? И вторият ми въпрос е, обещахте с встъпването в мандат да има нова концепция за реформа в здравеопазването, бави се, какви са причините?


Кирил Ананиев: Не бих искал да обвързваме днешното решение на премиера и на кабинета за увеличаване на разходите за общинските болници с евроизборите и с местните избори. Още от самото начало, откакто станах министър, аз идентифицирах два основни проблема, които трябва да намерят решение, най-вече чрез новия здравноосигурителен модел. Това е огромният брой на болниците и неефективното разходване на средствата и на второ място, което даже за мен е на първо място, това е човешкият ресурс, който знаете, че става все по-критичен, като проблем за българското здравеопазване. Това е една първа крачка към решаването на проблема, свързан с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве.


Илиана Беновска: Кога, кога ще се случи това, срокове?


Кирил Ананиев: След като днес премиерът, финансовият министър, вицепремиерът в мое присъствие, в присъствие на сдружението на общините стигнахме до това съгласие, аз в ускорен порядък ще подготвя съответното постановление и ще го внеса в МС. Това е възможно да бъде още следващата сряда. По отношение на кадрите, освен финансовото осигуряване, тоест възможността да се увеличат заплатите на хората, които работят в системата и които заслужават по-високи заплати, МЗ разработи  промяна на Наредба №1, тя е за специализациите, с които се дава възможност на държавата да провежда политика по отношение на завършващите висше медицинско образование и придобиването на специалност по тези специалности, които са приоритетни и по които имаме дефицит на кадри и съответно в регионите, където нямаме достатъчно лекари. Така че при всички случаи ние използваме и финансовия, и методическия инструмент за решаване на кадровия проблем в системата. Разбира се това не може да стане само с този акт и с това изменение на Наредба №1. Водим непрекъснато разговори с МОН с оглед на това ежегодно да увеличаваме броя на приема както за лекари, така и за медицински сестри. Това се вижда още в тазгодишния прием, който беше одобрен от правителството. По отношение на новия модел работните групи приключиха своята работа и материалите вече са на моето бюро. Лошото е, че няма единно становище за един точно определен модел, тоест дискусията трябва да продължи още малко време.


Илиана Беновска: Колко?


Кирил Ананиев: Надявам се още няколко месеца сигурно ще трябва да бъде и ще Ви кажа защо. Защото съгласно преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за тази година, Вие знаете, че МЗ има задължението да разработи 60 наредби до 30-ти март. Това е причината да кажа 2 или 3 месеца, защото първо трябва да се одобрят тези 60 наредби, с които се поставя базата за работа на новия модел. След като бъдат одобрени тези 60 наредби незабавно ще представим през обществото и съответно пред МС и парламента варианта, с които ние считаме, че най-добре, като здравноосигурителен модел ще обслужва българското население.


Илиана Беновска: Прощавайте, последен въпрос, нека да не е провокация, колко по 60 души ще починат дотогава, или ще бъдат инвалидизирани, или няма да получат качествена помощ, имате ли прогностика?


Кирил Ананиев: Вижте, здравноосигурителният модел не води до увеличаване или намаляване на хората, които ще починат ...


Илиана Беновска: Води до качествено обслужване!


Кирил Ананиев: По-скоро тези наредби, които трябва да станат готови до 31-ви март създават организационните, финансовите, методическите условия, които ще подобрят качеството и ефективността на лечението на българските граждани. Моделът е финансов модел, организационен модел, той не води до създаване на условия за увеличаване или намаляване на хората, които ще починат.


Илиана Беновска: Успех Ви желая, благодаря!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование