Новини

Александър Сиди: Твърденията на БСП за предсрочен вот са предизборни хватки, но не за държавата, а за техния конгрес


Александър Сиди: Твърденията на БСП за предсрочен вот са предизборни хватки, но не за държавата, а за техния конгрес

19-12-2018 09:13


Александър Сиди, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Какво откроява от отминаващата 2018 г.?

   „Три ключови понятия битуват в политическото пространство  през 2018-та. "Стабилност" - в твърденията на управляващите. "Предсрочни избори" - от посланията на опозицията. „Протести и недоволство" - в житейските измерения на българските граждани и в изстраданите сълзи от майките на деца с увреждания. Трите състояния битуват отделно, без пресечни точки и създават огромно противопоставяне в държавата и обществото. Вие какво откроявате за 2018-та?" попита водещата Клара Маринова. Александър Сиди отговори: „Лъжа и лицемерие - това са според мен двете думи, които определят политическия живот на 2018 г!". Народният представител обясни, че за стабилност е малко силно да се говори, тъй като „Патриотите" са били двигател на скандали в малката и голямата коалиция. От друга страна непрекъснатото говорене на БСП, че едва ли не утре ще има предсрочни избори, са лъжа. „Лицемерие е да твърдим, че има стабилност, очевидно имаше проблеми, на някои от тях не успяхме да намерим решение, на други се надявам, че сме успели. Лицемерие е от страна на опозицията да повдига теми, които никога не са били нейни или поне не са ги поправили тогава, когато са управлявали, само и само с идеята да продължават да развалят стабилността, ако има такава в държавата, защото едни предсрочни избори какво точно биха решили? Дайте алтернатива, покажете какви са реалните проблеми и кажете как ще ги решите!", заяви народният представител. Що се отнася до протестите на майките на деца с увреждания, Александър Сиди заяви, че решаването на проблемите е започнало, но това едва ли ще стане толкова бързо. Важно е обаче да се каже, че този проблем стои повече от 20 години, през това време са управлявали най-различни партии, но са си затваряли очите. Той подчерта също така, че не разбира и претенциите на омбудсмана Мая Манолова, че това е нейна победа.

   „Във Вашата лична класация какво излиза на преден план за 2018 г?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че на преден план може да изведе именно протестите на майките на деца с увреждания, които са ги научили, че не трябва да говорят помежду си през медиите, а да се съберат в една стая. Научили са се също така, че трябва много да се внимава какво се казва, защото всяка дума бива тълкувана по даден начин и може да бъде разбрана не точно в смисъла, който е вложен. Александър Сиди добави, че би откроил и повишаването на доходите през следващата година, макар и това да не се случва с темповете, с които му се иска. Той добави, че намира позицията на работодателите против повишаването на минималната работна заплата за лицемерна, тъй като те непрекъснато се оплакват, че липсва работна ръка.


Оценката му за дейността на 44-то Народно събрание.

    „Вие, народните представители, носите голямата отговорност за законодателната дейност - подготовката, приемането на законите и тяхното прилагане. Какво постигнахте като законотворци? Успешно ли е 44-то Народно събрание?", попита водещата Клара Маринова. Александър Сиди отговори, че сегашното Народно събрание не е нито повече, нито по-малко успешно от което и да е друго. „Понякога изглежда, дори ще цитирам думите на опозицията, че „Народното събрание е гумен печат на властта", което не е нелогично при положение, че това мнозинство е избрало това правителство и то изпълнява програмата, на която Народното събрание изпълнява законодателната част. Така че дали сме по-успешни от другите? По-скоро не, със сигурност напрежение, което е имало пред всяко едно Народно събрание, има и пред 44-то! По-скоро това, което отличава Народното събрание от всички други, е острият креслив политически тон без ясни политически идеи, а грешки са правени и от двете страни безспорно!!", обясни народният представител.


Протестите и чувството за неудовлетвореност сред българите. 

    „3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата. Такива са данните на повечето социологически агенции. Според тях близо 80% са на мнение, че има основание за протести и ги подкрепят, защото са неудовлетворени от жизнения си стандарт. А според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване. В същото време министър-председателят казва, че държавата никога не е била в такава кондиция. За две държави ли става дума, за една, в която не можем да разберем кой е правият - Борисов или ¾? Какъв е Вашият коментар?", попита водещата Клара Маринова. Алекснадър Сиди отговори, че според него и двете страни са прави. От една страна жизненият стандарт на хората наистина не е висок, а от друга страна държавата наистина е в цветущо състояние по отношение на финанси и финансова стабилност. Бюджетът е с по-добра приходна част в сравнение с тези от последните години, което означава, че икономиката на държавата върви напред. Народният представител изрази мнение, че общата икономическа рамка в Европа насажда напрежение у хората. Съществува общо усещане за лошо качество на живот. „И ежедневното бълване от медиите само на негативни новини допълнително допринася за общото състояние, в което ти си неудовлетворен, независимо какво работиш винаги искаш нещо повече и това е нормален човешки стремеж, но никога не се чувстваш щастлив и доволен на мястото, където си! Така че не говорим за две Българии, говорим за манталитет на българина, който е свикнал повече да се оплаква и повече да използва недобри думи за своите политици, независимо от кой спектър. Всички други са му виновни, той обикновено не е виновен за нищо и това всъщност води до някаква неудовлетвореност от живота на гражданите! И от друга страна със сигурност икономиката, както твърди Борисов, е в много добро състояние и това е вярно!", заяви Александър Сиди.

   „Как икономиката е в добро състояние, като ние сме на последно място по стандарт на живот, на първо място по смъртност и т.н.?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тръгваме от много ниска база, а през последните 30 години не са били правени сериозни реформи.


Ветото на президента върху промените в НК.

    Александър Сиди заяви, че въпросът още не е обсъден от парламентарната група и затова ще изрази лично мнение. Според него малко прекаляваме с полицейщината в държавата и може би трябва леко да смекчим нещата. Народният представител обясни, че донякъде разбира и аргументите на вносителите, защото понякога е по-добре да не се знае, че човекът е арестуван, за да може да се реализира цялата група, когато става въпрос за организирана престъпна група. Трябва обаче да се дадат твърди гаранции, че това няма да се случва и спрямо други български граждани, защото всеки би могъл да бъде арестуван по този член и параграф, което не е правилно.


Необходими ли са предсрочни избори?

    Александър Сиди беше категоричен, че мандатът на сегашното правителство свършва през 2021 г. и дотогава не вижда нещо, което може да го свали. То има стабилно парламентарно мнозинство и работи по-програмата, по която са се разбрали ГЕРБ и ОП. „Всякакви други желания на БСП са предизборни хватки, но не предизборни за избори в държавата, а за избори на техния конгрес за председател!", категоричен беше народният представител.


Евроизборите.

   Народният представител заяви, че подготовката за евроизборите е започнала при всички партии, което е нормално, все пак те са само след няколко месеца. Що се отнася до ОП, още не е ясно каква ще е коалиционната формула. „Със сигурност кандидатът на ВМРО ще се казва Ангел Джамбазки, този, за който ние ще работим, а оттам нататък каква ще бъде коалиционна формула е въпрос на разговори, които вероятно ще се случат в първите седмици на януари!", завърши Александър Сиди разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 19 декември 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?