Новини

Даниела Савеклиева: Решаването на въпроса за втория лифт на Банско ще отпуши зимния туризъм и в останалите ни курорти


Даниела Савеклиева: Решаването на въпроса за втория лифт на Банско ще отпуши зимния туризъм и в останалите ни курорти

19-12-2018 09:09


Даниела Савеклиева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Очакванията за предстоящия зимен туристически сезон.

    Даниела Савеклиева обясни, че според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-октомври възлизат на 3,4 милиарда евро. Ръстът спрямо същия период на миналата година е 7%. За първите 10 месеца на годината над 8,4 милиона души са посетили нашата страна, ръстът е с 5% спрямо миналата година. Що се отнася до предстоящия зимен сезон, очакванията са той да бъде успешен, а ръстът да е 5%. Гостите от Великобритания изявяват подчертани интерес, интерес има и от близките балкански страни, както и от Израел. Според данни от летище „София" планираните полети за зимния сезон са 8120. „Това ясно показва, че България е атрактивна туристическа зимна дестинация. Самите зимни курорти - и „Пампорово", и „Боровец", и „Банско" отбелязват ръст на туристите, което означава, че туристическият продукт, който предлага България, е наистина качествен и в същото време е конкурентен на останалите курорти в Европа и в света!", категорична бе Даниела Савеклиева.


Собствеността на „Юлен" и споровете около втория кабинков лифт на Банско.

    Даниела Савеклиева заяви, че многократно е коментирана темата за необходимостта от втори лифт и в този смисъл при откриването на настоящия зимен сезон кметът на Банско е казал, че не им трябват повече туристи, просто защото курортът не може да ги поеме с наличната инфраструктура и да ги извози до пистите. Според народния представител това е проблем от доста дълго време и трябва да се намери най-доброто решение. Тя обясни, че в Алпите има голям брой лифтове, въпреки че и там голяма част от териториите са защитени. Това обаче е постигнато с дългосрочна визия къде ще бъдат разположени спортните съоръжения и след това е определяна територията, която ще бъде защитена. У нас сме тръгнали по обратния път - първо сме определили една огромна защитена територия, в което няма нищо лошо, защото природата трябва да се пази. Има обаче неразбиране на факта, че втората кабинка ще отнеме малка част от сега разрешената територия на концесията. Това поражда сегашните спорове.

   „Намесва се едно световно име в ски спорта, какво точно ще излезе едва ли някой знае в момента, не знам дали и самият Жирардели знае на какво е собственик. Защо у нас с най-печелившите ни сектори се получават някакви обструкции, усложнения, какво се случва, та все сме потърпевши?", попита водещата Клара Маринова. Даниела Савеклиева отговори, че едва ли Марк Жирардели не знае на какво е собственик. Той от години присъства в Банско, има и писта, наречена на негово име. Тя продължи, че е била проведена и среща и в момента се водят разговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия на „Юлен". Трябва обаче да се изчака решението на съда. В същото време се подготвят и санкции в договора при евентуално нарушение на екологичното законодателство. Най-важното от срещата обаче е фактът, че всички участници са заявили категорично, че има бъдеще за зимния туризъм в България, защото решаването на въпроса за втората линия на Банско ще отпуши зимния туризъм и на Витоша и на другите зимни курорти. Това е национален въпрос и той трябва да намери своето решение. „Трябва да се търси решение, което да важи за всички зимни курорти и да имаме ясна визия искаме ли да развиваме зимния туризъм в България въобще! Защото курортите, които в момента имаме, те почти запълват капацитета си! Трябва да решим каква ще бъде нашата визия, да създадем подходящите нормативни уредби както и промените в съществуващите закони и в същото време да запазим природата си!", категорична бе Даниела Савеклиева.


Предложените промени в концесионирането на морските плажове.

   Даниела Савеклиева обясни, че по новия ред, който влиза в сила от 1-ви януари за възлагане на концесии за управление на морските плажове, е необходимо прилагането на наредба за осъществяване на мониторинг, управление и контрол на концесиите. Тази наредба в момента обаче е със спряно действие и се обжалва. Това води до недовършена подзаконова правна рамка и невъзможност да се прилагат правилата на Закона за концесиите. По този повод е имало предложение срокът да се удължи, тъй като липсата на законен механизъм, по който да се извършва мониторинг и контрол е сериозна и обективна невъзможност да се прилагат изискванията на закона. Тези предложения за удължаване на срока са били отхвърлени. Това предизвиква правен вакум и министерството трябва да търси правни мерки, за да може да осъществява този контрол и мониторинг. На въпроса какво ще се предприеме в тази ситуация, народният представител отговори, че това, което прави ПГ на ГЕРБ, е да води по-широк диалог и да търси подкрепа от другите парламентарни групи, за да се намери този правен механизъм, който да бъде подкрепен в зала.


Личната й равносметка за 2018 г.

    „Във Ваш личен план как ще запомните 2018, в какво успяхте и в какво не?", попита водещата Клара Маринова. Даниела Савеклиева отговори, че за нея изминаващата година е била доста интензивна. Тя подчерта, че никога не е губила връзките си с избирателния си район, като прекарва в него времето от петък до вторник. Обикаля възможно най-много населени места, запознава се с проблемите на всяко населено място и се опитва да помага.


Откриването на поредната отсечка от АМ „Струма".

    Народният представител обясни, че е била изключително удовлетворена от откриването на последната отсечка от АМ „Струма" само преди дни. Тя е с дължина 24 километра, по нея има 3 пътни възела, 25 големи съоръжения, както и 4 площадки за отдих. По този начин движението към границата с Гърция се изнася извън 3 населени места, което ще облекчи трафика и ще подобри сигурността на пътуващите. „Имаме уверението на МРРБ, че последният участък, който е в Кресненското дефиле и за него беше избран вариантът трасето да бъде на две части, ще бъде изпълнено в срок. Последното, което е от Симитли до Крупник в момента интензивно се работи по него и в най-скоро време то също ще бъде открито!", завърши Даниела Савеклиева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 19 декември 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?