Новини

Спас Гърневски: Обвиненията на президента към правителството са неоснователни и целят дестабилизация на властта


Спас Гърневски: Обвиненията на президента към правителството са неоснователни и целят дестабилизация на властта

19-12-2018 19:29


Спас Гърневски, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Президентското вето върху измененията и допълненията в НК. Противопоставянето между президента и изпълнителната власт.

   „Как ще процедирате, ще приемете ли ветото или ще прегласувате приетия от вас закон?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че очаква текстовете да бъдат гласувани отново. Той изрази мнение, че напоследък президентът е започнал доста често да използва тактиката да налага вето на различни закони, като част от цялостната му дейност по дестабилизация на управлението. Народният представител припомни последното телевизионно интервю на държавния глава, в което той е отправил доста критики към управляващите, голяма част от тях напълно неоснователни. Спас Гърневски посочи, че президентът дори е припомнил аферата „Костинброд", но по този начин си е вкарал автогол, защото тя е била насочена именно към това да лиши ГЕРБ от мнозинство. Всичко това пришива Румен Радев към опозицията, с която се опитват евентуално да предизвикат предсрочни избори. „Аз не мога да проумея как безотговорно в това интервю президентът каза - „Мен не ме интересува програмата на управляващите"! Ами тази програма на управляващите е участвала на избори, те са участвали с програма пред избирателите, спечелили са избори, управляват и най-нормалното е, две години ще станат след няколко месеца от началото на управлението, да се срещнеш с управляващите и да видиш те изпълняват ли обществения договор, каквато всъщност се явява тази програма, която е спечелила избори! В същото време казваш - мен ме интересува визията на онези, които са загубили изборите!", категоричен бе народният представител.

   Спас Гърневски беше категоричен, че в управленската програма има заложени ангажименти, които се изпълняват. Той обясни, че е било предвидено в края на 4 годишния мандат на сегашното управление БВП да бъде 120 милиарда лева, а това ще случва още на третата година. Така че тези числа дори могат да бъдат задминати. Увеличава се непрекъснато и минималната работна заплата, която в края на управленския мандат ще бъде 600 лева. Отпускат се допълнително средства и за различни социални плащания, например за следващата година са предвидени 150 милиона повече за хората с увреждания. Според народния представител президентът не може с лека ръка да подминава тези резултати, а е възможно да ги осъзнава, но просто да не му изнася да ги споменава. Освен това президентът непрекъснато е говорил за корупция, но не е споменал името на нито един олигарх и изобщо никакви конкретни факти. А истината е, че в момента в страната действа антикорупционно законодателство и се извършват редица арести на бизнесмени, извършвали злоупотреби за милиарди левове. Народният представител добави, че по-голямата част от тези олигарси са свързани с бившата комунистическа партия и с ДС.


Оценката му за изминаващата 2018 г.

     „Три ключови понятия битуват в политическото пространство  през 2018-та. "Стабилност" - в твърденията на управляващите. "Предсрочни избори" - от посланията на опозицията. „Протести и недоволство" - в житейските измерения на българските граждани и в изстраданите сълзи от майките на деца с увреждания. Трите състояния битуват отделно, без пресечни точки и създават огромно противопоставяне в държавата и обществото. Вие какво откроявате за 2018-та?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че може да свърже отминаващата година с протеста на майките на деца с увреждания. Според него този протест е бил справедлив и в крайна сметка справедливите им искания са били удовлетворени. Той припомни Конвенцията на ООН за хората с увреждания от 2012 г, която е изисквала да се приеме балансиран закон. Тази година Народното събрание е приело пакет от 3 закона, насочени към хората с увреждания, той е трябвало да бъде балансиран и обезпечен със средства. Народният представител изрази личната си удовлетвореност, че това се е случило.

   Спас Гърневски продължи, че ако трябва да коментира изминаващата година във външнополитически план не може да пропусне факта, че европредседателството е вдигнало доста авторитета на България. Неслучайно страната ни вече се води неформален лидер на страните от Западните Балкани. Според народния представител във вътрешнополитически план също сме на прав път, икономическите резултати го показват. Той подчерта, че точно по тази причина едни предсрочни избори в момента биха били крайно неподходящи и само биха дестабилизирали страната. Още повече, че има опасност на власт да дойде левицата, чиито управления винаги са били неуспешни, а в момента предлага една визия, която съдържа идеи за силна държавна намеса в управлението на предприятията, което ни връща назад в миналото. Според народния представител държавата трябва да има регулаторни органи, с които да контролира процеса, останалото го върши индустрията и бизнесът. „И ето, че този процес от 9 години със създаване на условия, с магистрали, едно време казваха „ние асфалт не ядем", така бяха подучвани хората, а сега Северна и Северозападна България протестира и иска асфалт, защото знае, че ако няма асфалт, метафорично казано, няма как да дойде и хлябът. Когато има инфраструктура ще има и инвестиции, младите хора ще остават там, ще има работа, икономиката ще расте, заплатите ще растат, държавата ще расте като мощ и тогава ще има за още по-сериозна социална политика, ако затворим кръга със социалната тема!", завърши Спас Гърневски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 19 декември 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?