Новини

Калин Поповски: През следващата година предстоят европейски и местни избори и популистките тенденции сред опозицията се засилват


Калин Поповски: През следващата година предстоят европейски и местни избори и популистките тенденции сред опозицията се засилват

05-12-2018 11:16


Калин Поповски, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приетите текстове в Закона за хората с увреждания.

  Калин Поповски обясни, че днес е бил приет на второ четене „големия" Закон за хората с увреждания. В него се урежда въпроса за интеграционните добавки, за изчисляване след ТЕЛК-овете на индивидуалните потребности на хората с увреждания. Предстои да се гледа на второ четене и Закона за личната помощ. Към деловодството на Народното събрание вече пътува и Закона за социалните услуги, който ще бъде приет в най-скоро време. Народният представител припомни, че в бюджета за следващата година са предвидени допълнителни 150 милиона лева, за да се финансират тези нови дейности.

   „Ще бъдат ли решени наистина главните проблеми на хората с увреждания?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че повечето от проблемите, които ги засягат, ще бъдат решени в зависимост от възможностите на държавата в момента. Той добави, че преди два месеца е бил приет и Закон за социалните предприятия, който също засяга хората с увреждания. Вносител по линия на Министерски съвет е бил заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Почерпен е опитът на развити западноевропейски държави, където е развита мрежата от социални предприятия, за да могат тези хора да бъдат интегрирани.

   „Направи ми впечатление по време на протестите на майките, които твърдяха, че проблемът не е само в парите, а в общото уреждане на проблема!", отбеляза водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че това е така и наистина има доста какво да се направи по линия на държавата и общините. Например проблем е достъпната среда. В много от градовете институциите се намират в доста стари сгради, които не са били предвидени за платформи за хора с инвалидни колички. Трябва обаче да се заимстват добрите практики и тези проблеми да бъдат решени, обществото е длъжно да го направи.


Мръсният въздух.

   Калин Поповски заяви, че проблемите са комплексни и са от доста време, не можем да видим само един министър или една партия. Той обясни, че повечето показатели са в нормата, с изключение на един - твърдите прахови частици. Причините са основно две - старите дизелови автомобили и горенето на нерегламентирани материали. При ниско атмосферно налягане, липса на вятър и наличие на мъгла тези твърди прахови частици се натрупват. Мерките трябва да бъдат в няколко посоки. По време на техническите прегледи на автомобилите трябва да се следи дали имат катализатори. Общините трябва да засилят контрола, за да не се допуска изгаряне на автомобилни гуми, стари дрехи и други отпадъци. Важна мярка е финансирането на печки за отопление с пелети, което е най-безвредното от всички твърди горива. Разширяването на мрежата на топлофикациите също ще допринесе за повишаване качеството на въздуха.


Необходими ли са предсрочни избори?

    „3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента според проучване на „Маркет Линкс". Такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите при правителството на Орешарски. Прогнозите са, че българските граждани очакват предсрочни избори, защото недоволството от развитието на държавата вече е много високо". Близо 80% са на мнение, че има основание за протести и ги подкрепят, защото са неудовлетворени от жизнения си стандарт. А според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване. Какъв е Вашият коментар?", попита водещата Клара Маринова. Калин Поповски отговори: „Ако сега с лека ръка правителството подаде оставка, бих запитал БСП и ДПС, ако те управляват в момента, какво биха направили в различните секторни политики различно от нас? Бих казал, че някакви чудеса с този модел на бюджет са невъзможни. Те биха обяснили чисто популистки, че ако бяха на наше място в управлението биха направили някакви чудеса в секторните политики, но аз отговорно Ви казвам, че това е невъзможно! Нищо изведнъж не може да стане с лека ръка и с един замах". Той припомни, че БСП и ДПС в съвсем близкото минало вече са управлявали заедно и резултатите въобще не са били добри. „Идва една интересна година, 2019 с евровот и местен вот, засилват се малко и популистките тенденции на опозицията да ни критикуват за нещо, за които чисто професионално те знаят, че не могат да бъдат оправени бързо! Да не кажа, че те не биха направили нищо различно, ако те бяха на власт днес, казвам го съвсем отговорно!", завърши Калин Поповски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 5 декември 2018 година.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование