Новини

Ивелина Василева: За справяне с мръсния въздух са необходими комплексни мерки на всички нива


Ивелина Василева: За справяне с мръсния въздух са необходими комплексни мерки на всички нива

05-12-2018 10:38


Ивелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Поледиците и проблемът с почистването от сняг и лед на пространствата пред жилищните сгради.

    Ивелина Василева заяви, че поледиците наистина са доста неприятни и могат да предизвикат и сериозни наранявания, а що се отнася до почистването на пространствата пред търговските обекти и жилищните сгради, всички граждани трябва да подхождат отговорно. Проблем създават и висулките и там също е необходимо собствениците на жилищните сгради да се погрижат за отстраняването им. Контролните органи трябва да са мобилизирани и да следят това да се изпълнява.

   „Аз съм съгласна, че гражданите трябва да участват, но например в кооперацията, където живея, няма млади хора и нали се сещате, че хора на по 70-80 години едва ли могат да излязат да почистят тротоара. Тези дни разговарях с някои мои съседи и се опитах да ги убедя, че трябва и сами да си почистваме и те ми казаха - а защо плащаме данъци на общината? През лятото не се почиства, през зимата е хлъзгаво, защо ги даваме тези данъци? Какво да им отговоря?", попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че хората безспорно имат своите изисквания към общината и те са напълно справедливи. В този смисъл и гражданският контрол е изключително важен, за да сме сигурни, че всички дейности, които трябва да бъдат извършени от общинските власти, се вършат навреме и качествено. Гражданите обаче също имат своите отговорности и всеки един от нас в рамките на възможностите си трябва да положи усилия. „Вие споменахте за възрастните хора, да, това наистина не може да бъде изискване към тях, защото те просто нямат физически сили да се справят с това. Тук е необходимо и по-тясно взаимодействие с органите на местната власт за осигуряване на необходимото съдействие и взаимодействието между хората. Наистина е важно да полагаме грижите, когато можем и да помагаме на възрастните хора. Но както казах, обществото ни има напълно легитимните искания към общинските власти да се предприемат всички мерки и действия, така че да се поддържа добре общинската инфраструктура. Това включва миенето на улиците през лятото, включва и почистването от снега и обледяванията!", категорична бе Ивелина Василева.


Мръсният въздух.

    Ивелина Василева заяви, че това наистина е голям проблем, защото замърсяването на въздуха има пряка връзка със здравето на хората. Тя изрази мнение, че гражданите са в пълното си право да следят показателите и да изразяват гнева си, когато има проблем и очакват от институциите по-решителни действия. Страната ни има и наказателна процедура от гледна точка на несъответствия с изискванията на европейското право, има и произнасяне на Европейския съд за това, че не се постигат заложените в законодателството норми.

   Ивелина Василева подчерта, че мерките трябва да бъдат комплексни и на всички нива. В общинските програми за подобряване качеството на атмосферния въздух подробно са разписани всички мерки. Законодателният орган предстои да приеме промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се въвежда стандарт за твърдите горива за битово отопление. Мерките са насочени в посока на това в търговската мрежа да се продават въглища и брикети с по-ниско съдържание на сяра и пепел. От ГЕРБ са внесли и допълнителни предложения, които ясно разписват отговорностите на кметовете и местните власти. Предлага се също при налагане на глоби на промишлени предприятия за неспазване на комплексното разрешително, глобите да отиват в бюджета на общината, за да може да реализира действия и мерки за подобряване чистота на въздуха. Местните власти имат ангажимент да следят да не се изгарят нерегламентирани материали и отпадъци. Много е направено до момента за подобряване на транспортните системи в градовете. Инвестира се и в програмите за енергийна ефективност, което също допринася за борбата със замърсяването. В най-скоро време предстои да бъде отворена и ОПОС, по която ще бъдат финансирани мерки в градовете, където има най-съществено замърсяване. С тези мерки ще могат да се подменят устройствата, с които се отопляват домакинствата. Столична община вече има одобрен проект.

   „Това е добре, но е в бъдеще време, а в близките дни пак ще има мъгли, какво да правим в тези дни?", попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че наистина са необходими решителни мерки, зеленият билет в София например е добър пример. Народният представител обаче отново подчерта, че една отделна мярка не може да реши проблемите, както не може да ги реши и една отделна институция. „Мерките трябва да се прилагат комплексно, в някои случаи са и непопулярни! Всеки един от нас също трябва да направи необходимото да се намалят замърсяванията, знаейки, че това ще доведе до по-здравословна среда за нас, за децата ни и за родителите ни!", категорична бе Ивелина Василева.

   Народният представител подчерта и важността на мерките за недопускане на някои негативни практики, като например това от строителните обекти да излизат тежкотоварни машини, които да разнасят кал и прах. Тук е необходимо обединяването на всички усилия, включително и на гражданите, които да сигнализират, ако забележат такива неща. Трябва да продължи и работата за подобряването на мрежите на обществения транспорт в градовете. Затова има и европейски програми, и общините заделят средства от бюджетите си. „Разбира се общините имат и тези права да определят така наречените зони с ниски емисии в градовете, тоест общинските съвети могат да вземат решения в определени зони, където има замърсяване да се ограничава движението на превозни средства или да се налагат ограничения за ползването на определени горива за отопление. Това са правомощия на общините и те съответно имат право да ги упражнят, така че да гарантираме на гражданите една по-здравословна среда!", завърши Ивелина Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 5 декември 2018 година.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование