Новини

Станислав Иванов: Икономиката се развива положително и не виждам основания за предсрочни избори


Станислав Иванов: Икономиката се развива положително и не виждам основания за предсрочни избори

05-12-2018 19:52


Станислав Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приетите текстове от Закона за хората с увреждания.

    Станислав Иванов обясни, че текстовете от законопроекта се приемат единодушно, което е много положително и показва съгласието на народните представители да работят за решаване на проблемите на хората с увреждания. Водещата припомни тезата на протестиращите майки, че проблемът не е само в отпускането на повече средства, а в грижата на държавата за хората, които имат нужда от подкрепа. Народният представител заяви, че това е точно така, затова не само се отпускат 150 милиона лева повече в бюджета за следващата година, но са записани и редица други мерки.


Проблемът със замърсяването на въздуха.

   Станислав Иванов заяви, че проблемът с мръсния въздух може да се реши с редица мерки, които ще бъдат предприети. Сред тях са забрана за горене на нерегламентирани материали, като текстил, автомобилни гуми и т.н., както и ефективен контрол това да не се случва. Предвижда се също така въвеждането на печки на пелети, поставянето на филтри на комините и т.н. „Софийският кмет Йорданка Фандъкона изрично подчерта, че по  ОПОС ЕК е одобрила план за подмяна на отоплението на 5 000 семейства, предстои на още 15 000, какво означава това, те досега на какво гориво са били?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че досега тези хора са се отоплявали на дърва и въглища, а целта е колкото се може повече хора да преминат на пелети и газ.


Промените в пакет „Мобилност 1", които засягат бълграските международни превозвачи.

    „Страните от ЕС постигнаха компромис за реформата в международните пътни превози. Текстът обаче, който предвижда седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина, засяга пряко българските шофьори. Превозвачите също ще трябва да правят 5 дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна, за да се избегне тази практика в чужбина да стане почти постоянна. Ние се обявихме против споразумението, кажете още подробности и какво правим оттук нататък?", попита водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че това все още не са окончателните текстове. Той заяви, че засега като наш успех може да се приеме постановлението камионите да не се връщат в държавата, от която е фирмата. Народният представител изрази надеждата си преди финалното гласуване да отпаднат още текстове, които не ни удовлетворяват.

   Станислав Иванов обясни, че се е объркала цялостната концепция на предложенията. Те всъщност са били направени, за да се ликвидират така наречените „пощенски кутии". Към мерките за премахване на тези кухи фирми постепенно са се наслагвали още и още желания на други държави и така цялостната концепция се е изкривила. „Ние как ще се противопоставим оттук нататък, какви акции ще предприемем?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че продължават разговорите на ниво ЕП. Той беше категоричен, че не бива да се смазва конкурентоспособността с такива дискриминационни мерки


Ще доведат ли протестите до предсрочни избори?

    „3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента според проучване на „Маркет Линкс". Такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите при правителството на Орешарски. Прогнозите са, че българските граждани очакват предсрочни избори, защото недоволството от развитието на държавата вече е много високо". Близо 80% са на мнение, че има основание за протести и ги подкрепят, защото са неудовлетворени от жизнения си стандарт. А според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване. Какъв е Вашият коментар?", попита водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че не би могъл да приеме тези изводи. Той изброи своите аргументи - предстоящото увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, увеличението на заплати на учителите и полицаите, увеличението на пенсиите. Към всичко това трябва да се прибави и нарастването на БВП, а се оказва, че растат и чуждестранните инвестиции, за разлика от обвиненията на БСП, които са твърдели обратното. Безработицата е под 5%. Всички тези данни показват, че ситуацията в страната няма нищо общо с тази от 2013 г.

   „Ниската безработица до голяма степен се дължи на факта, че много българи заминаха за чужбина. Освен това в Европа формулата на данъчното облагане е друга. Защо вие сте се запънали с тази формула, която навремето БСП въведе с плоския данък?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че плоският данък е добър за страната ни. Той обясни, че ние сме развиваща се икономика и тепърва започваме да бележим ръст по отношение на БВП, доходи и инвестиции. Ако премахнем плоския данък нещата ще тръгнат в обратна посока.

   „Защо тогава сега протестират хората?", попита водещата. Народният представител отговори, че това е демократично право на всеки български гражданин. Той подчерта, че има и партийно оцветени организатори, но това си е демократично право и не може да бъде оспорвано. „Както и вие организирахте протести. Самият Бойко Борисов в една много ядовита реплика към РБ им каза - ако не беше ГЕРБ, щяхме да видим колко хора ще изкарате на протеста. Няма нищо лошо в това, вие сте в опозиция, организирате протести!", отбеляза водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че наистина членове на ГЕРБ са участвали в протеста през 2013 г., но партийните функционери не са ги насъсквали, докато в момента протестиращи се извозват организирано.

   „Смятате ли, че ще се стигне до предсрочни избори, след като 80% от хората ги подкрепят?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че при едни предсрочни избори конфигурацията в парламента ще се запази и затова не вижда никакъв смисъл да се правят. „Аз не виждам смисъл да се правят предсрочни избори, след като конфигурацията ще се запази, партиите ще бъдат същите. Трябва да се гледа напред, трябва да се продължи този темп на развитие, трябва да се продължи увеличението на пенсиите, трябва да се увеличат преките инвестиции, за да продължи държавата да върви напред!", завърши Станислав Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 5 декември 2018 година.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование