Новини

Димитър Главчев: Трябва да се решат „фалшивите новини“, ВМРО -идеята за закон е добра


Димитър Главчев: Трябва да се решат „фалшивите новини“, ВМРО -идеята за закон е добра

04-11-2018 14:18


Димитър Главчев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Състоянието на ГЕРБ

Илиана Беновска покани госта си Димитър Главчев в студиото и го попита „Какво контролирате Вие?" във връзка с това, че е председател на Контролната комисия на ГЕРБ. Стана ясно, че той се занимава с дейността на Изпълнителната комисия и с постъпили писма на възражения към Контролната комисия. "Понеже много ви искат оставките, какво е състоянието вътре в ГЕРБ?" попита Беновска. Г-н Главчев го определи като „боево" състояние и каза, че няма разлика в него и това си личи по резултатите, които постига България. „Каквото и да говорим, на опозицията това й е работата - да иска оставки, а на управлението - да показва как трябва да се управлява", допълни той.


Трябва ли Симеонов да направи личен избор и да подаде оставка?

„И Цветанов каза, че няма, и Борисов каза, че няма основание за предсрочни избори, но лично на Вас не Ви ли е мъчно, че ГЕРБ много лесно се отказа от Вас като председател на Народеното събрание, а не ще да се откаже от Валери Симеонов?" попита Илиана Беновска. Димитър Главчев каза, че не приема, че партията се е отказала лесно от него, защото оставката е личен акт, дори и да има политически обсъждания за нея. Беновска си призна, че с въпроса си е искала да го провокира, сравнявайки го със Симеонов и попита: „Трябва ли Валери Симеонов да си подаде оставката в личен план, или по-скоро в името на коалицията е добре да не я разклаща и да не си я подава, независимо от Вашето съгласие, или не с неговото поведение?", а г-н Главчев отговори за механизма на подаване на оставка на председател на НС, който е съвсем различен, защото от него не следва дебат и гласуване. Тъй като не отговори пряко на въпроса, Беновска го зададе отново: Трябва ли Валери Симеонов да направи личен избор и да подаде оставка, или е по-добре в името на коалицията да не я подава? Народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев отговори по следния начин: „Личният елемент в случая, след като е имало коалиционен съвет с друго решение, доста отива на заден план." Беновска допълни, че Симеонов няма как да си подаде оставката, защото коалиционният съвет не е решил това, а Главчев потвърди. На въпрос дали Валери Симеонов клати коалицията, Димитър Главчев отрече това да е така. Беновска попита „Защо премълчаваме, че на коалиционния съвет неговият доскорошен партньор Волен Сидеров му иска оставката и даже е кандидат да стане той вицепремиер?" Гостът отрече да е чувал такива неща, че г-н Сидеров е кандидат за вицепремиер, дори адресира изявленията от деня, че той е партньор в управлението, но не участва в него. „Все пак колкото и неправилно да цитираме Волен Сидеров, напрежение между него и Валери Симеонов има.", заяви категорично Беновска, а Главчев не го оспори и каза: „Надявам се това напрежение да не се пренесе в управленското мнозинство".


Работата на Народното събрание

Илиана Беновска припомни за пленарното заседание в петък, което не се състоя поради липса на кворум и отбеляза липсата на Волен Сидеров в Народното събрание. За сметка на това, тя каза, че са присъствали знакови фигури от Атака като Явор Нотев , проф. Станилов и Десислав Чуколов, което й дава основание да мисли, че Сидеров не е дошъл по свой маниер, както и преди се е случвало. „Имате ли подозрение, че Атака ви подляха водичка?" попита Беновска. Димитър Главчев отрече да има такова подозрение и оправда случилото се с ангажираността на народните представители, поради което не е имало достатъчно депутати в пленарната зала. „Ще допуснете ли това отново да се случи?" продължи темата Илиана Беновска. В отговор г-н Главчев каза, че се надява за извънредното заседание в Народното събрание във вторник, което е свързано с държавния бюджет, всички да постъпят отговорно и да се регистрират, защото в противен случай обратното би означавало да оставят държавата без бюджет. Той допълни, че тези, които не се регистрират във вторник, спират да влезе в действия бюджет, който предизвиква обществено одобрение. „Тези, които не се регистрираха в петък, ще получат удръжка от дневното си възнаграждение в размер на две трети. Въпреки това, ще получат една трета, независимо, че са провалили заседанието." каза г-н Главчев, а реакцията, която предизвика от Илиана Беновска бе: „Голяма работа. Ухапала ги бълха." Гостът обърна внимание на тенденцията много народни представители от БСП да идват в началото на заседанието да се регистрират, след което си тръгват, но въпреки това, получават пълно възнаграждение. Беновска припомни, че и ГЕРБ е правил така, когато е бил в опозиция, но г-н Главчев възрази и обясни, че когато те са правили това, е било различно, защото е имало широко обществено недоволство и депутатите освен, че не са се регистрирали, не са участвали в комисии, не са ползвали служебните си автомобили и не са ходили в командировки. „Най-основното, което трябва да се каже сега е, че няма обществени нагласи за нови предсрочни избори." заяви категорично Димитър Главчев.


Санкции на депутати, които не се регистрират в НС

Илиана Беновска попита госта си какви мерки предлага да се вземат за народните представители, които не се регистрират и предложи да се промени правилника, в който са упоменати глобите. Отговорът от страна на г-н Главчев беше „Ние ако го променим, нали трябва да има кой да гласува тази промяна?", а Беновска припомни, че ГЕРБ имат мнозинство с ОП. Той попита дали по този начин трябва да репресират депутатите от двете парламентарни групи и допълни, че не е коректно, защото спрямо народните представители действа Правилник за организацията и дейността на Народното събрание и само когато не са уредени случаите, тогава се прилага Кодекса на труда. Илиана Беновска попита в такъв случай ако една учителка не се яви на редовни занятия, какво ще се случи - ще бъде уволнена, а народните представители с какво са повече от нея? Димитър Главчев си призна, че този въпрос го е затруднил, защото те не са повече от учителката. Беновска перифразира въпроса си и пита „БСП с какво са повече от учителката на моето дете, която няма да се яви на работа?"  Депутатът от ГЕРБ каза, че няма значение за коя парламентарна група се отнася, защото по Конституция народните представители представляват всички избиратели, а не само тези, които са гласували за него. „Затова Ви питам какво ще направите ефективно?" продължи разговора Илиана Беновска. За Димитър Главчев решението е в организирането на всички народни представители от управляващото мнозинство и спиране на всякакви отсъствия и командировки. Дори той би поставил въпрос към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева дали да не се спрат всички командировки на депутатите, след като няма мнозинство за провеждане на пленарно заседание. За него не е логично народните представители да не се регистрират в НС, но да пътуват в чужбина на командировки. „Ако колегите от БСП представят своята „Визия за България" пред избирателите, най-логично е да използват партийната си субсидия за тази цел, а не от бюджета на Парламента.", допълни той.


Медиите и фалшивите новини

Беновска попита „До колко медиите нагнетяват положението, че трябва да се подадат оставки от коалицията, че трябва да има предсрочни избори? Въпросът с медиите сякаш става много нажежаем." и каза, че като че ли всяка медия по линията на свободата на словото прави своя медийна политика, която невинаги е с истински новини. За Димитър Главчев проблемът е с фалшивите новини, но в никакъв случай не трябва да се засяга свободата на словото. Той допълни, че е добра идеята на Красимир Каракачанов и ВМРО да се направи закон срещу фалшивите новини, но в никакъв случай срещу свободата на словото. И Димитър Главчев, и Илиана Беновска смятат, че фалшивите новини не влизат в свободата на словото, а я изкривяват и накърняват личностни права.

„Как ще я карате така до следващите избори?" попита Беновска. „Не очаквайте от мен да говоря срещу медиите и свободата на словото, но категорично очаквам да се реши нещо по повод фалшивите новини, защото един път като се засегне една личност от фалшива новина, тя няма как дори да я опровергае." отговори г-н Главчев, но водещата припомни за наказателните закони, с които може да се търси отговорност. Беновска отново пита дали ГЕРБ ще предприеме инициатива срещу фалшивите новини и дори предлага да направят статистика за фалшивите новини, които системно се разпространяват от определени медии. Димитър Главчев каза, че ще изчака колегите от ОП какъв закон ще предложат, който ще се подложи на обществено гласуване, за да няма съмнение, че се прави опит за ограничаване на свободата на словото.


Промените в Кодекса за застраховане

Илиана Беновска цитира новина от последните няколко часа „Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховане" и каза, че това не е фалшива новина, а прессъобщение от ГЕРБ. Димитър Главчев каза, че това е много правилно, само думата „разпореди" е неправилно използвана, но Беновска заяви, че това не е случайно според нея и няма нищо лошо в тази дума, защото Борисов е визиран като председател на партията , а не като министър-председател. Беновска подчерта ,че от пресслужбата на ГЕРБ перфектно са написали съобщението , защото известна мисъл гласи: „Успехът е общ, провалът е личен". Т.е.,когато ГЕРБ успее, ще кажат: ГЕРБ успя! Когато ГЕРБ се провали, ще кажат Борисов се провали." и гостът категорично се съгласи. Двамата се съгласиха още, че Борисов като партиен лидер е в правото си да разпореди. В прессъобщението от централата на ГЕРБ е написано не „министър-председателят разпореди", а „председателят на ГЕРБ разпореди" и като такъв Борисов може да взима такива решения. Беновска цитира Менда Стоянова, която е казала, че такова обсъждане за промените в Кодекса за застраховане е предвидено и попита кое от двете е вярно. Главчев поясни, че е предвидено обсъждане в комисията, но предполага, че Бойко Борисов се опасява, че общественото обсъждане, което ще се проведе в рамките на тази комисия, няма да е достатъчно широко. Той каза, че най-вероятно председателят на ГЕРБ се опасява от избързване заради последствията, които биха следвали от това решение. Беновска поясни, че става въпрос за това, че Върховният касационен съд дава възможност с тълкувателно решение на определени адвокати да заведат искове срещу българските застрахователни компании за обезщетяване в много по-широк мащаб от досегашния. От тук Димитър Главчев каза, че следва въпросът колко струва човешкият живот и дали застрахователите ще могат да понесат обемите на обезщетение, които ще нараснат до милиарди. Илиана Беновска каза, че от тук възникват най-малко два въпроса -  Защо не предложат да се обсъди правото да се промени законът правото на ВКС да създава тълкувателни решения, които да са надзаконови. Г-н Главчев каза, че тя дава идеи на юристите в Парламента и тема за размисъл в рамките на широкото обществено обсъждане. Беновска продължи „ВКС си присвоява правото да пише закони, без да е народен избраник и да облагодетелства определени кръгове със своите решения."  Гостът отново повтори, че това трябва да бъде поставено на обществено обсъждане и то не може да стане само в рамките на комисията. Илиана Беновска каза, че ще се постарае да дойде и да постави този въпрос на комисията.

„Какво предстои до Нова година, освен бюджетът?" попита водещата, а Димитър Главчев каза, че това е най-важният закон за всяка година и е основното, което предстои до края на тази. „Сигурен съм, че ние от управляващото мнозинство ще сме в зала и ще го приемем.", заяви той, за да има по-добър бюджет през 2019 година. Така завърши разговорът между Димитър Главчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 4 ноември 2018 година.

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?