Новини

Румен Гечев: Борисов е „Щирлиц” в услуга на БСП, нямам му телефона и не му пиша


Румен Гечев: Борисов е „Щирлиц” в услуга на БСП, нямам му телефона и не му пиша

08-10-2018 14:23


Румен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3", коментира актуалните политически теми:


Има ли забрана за представители на БСП да гостуват в предаването „Беновска пита"?

    Водещата Илиана Беновска посрещна своя гост с думите: „Благодаря, че дойдохте, имахте смелостта, въпреки забрана, доколкото разбрах, която е обсъждана на семинара в село Баня?". Румен Гечев отговори, че самият факт, че гостува в предаването й показва, че няма никаква забрана. „Или поне не за Вас?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че не е чувал за такива забрани и гостува в предаването „Беновска пита" с удоволствие.


Отива ли си ГЕРБ от властта и колко ще бъде икономическият растеж, ако БСП дойде на власт?

    „Близка ли е властта до вас, усещате ли вече миризмата й като полъх на парфюм?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че в БСП не гледат на властта като „полъх на парфюм", според него властта е голямо предизвикателство, защото е много по-трудно да се изпълняват управленски програми, отколкото да се вземе властта. Той продължи, че самият факт, че ГЕРБ не могат да изпълнят програмата си, ги изправя пред огромни предизвикателства и очевидно те няма да успеят да довършат мандата си.

   „Вие как разбрахте, че ГЕРБ не могат да си изпълнят програмата?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че числата и фактите го показват. Водещата отбеляза, че икономическият растеж в момента е 3,7%. Народният представител отвърна, че това е два пъти по-малко от растежа по време на тройната коалиция. Освен това е по-нисък и от заложения в програмата на ГЕРБ, където пише, че растежът от миналата и по-миналата година трябва да надхвърли 4%.

   „Значи виждате, че ГЕРБ си отива, така ли?", продължи водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че това е факт, има противоречия между коалиционните партньори, има противоречия вътре в ГЕРБ, скандалите са ежедневие. Като цяло ГЕРБ се самосвалят от властта. Водещата отбеляза, че БСП няма как да не познава противоречията между коалиционни партньори, защото самата тя винаги участва в широки коалиции с присъдружни партии и противоречията са често явление. Народният представител отговори, че това е така, но БСП има и добри спомени от коалиционни партньори и още веднъж припомни, че по време на управлението на тройната коалиция икономическият растеж е бил 6,5% и фискален резерв в размер на 8,5 милиарда, както и 60% увеличение на пенсиите в периода 2004 - 2008 г. В момента, според народния представител, икономическият растеж е нисък и ние се влачим на последно място в ЕС.

   „Ако БСП дойде на власт колко ще бъде икономическият растеж във втората година, както е сега втората година от мандата на ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че икономическият ръст задължително трябва да бъде над 4%. Той продължи, че смисълът на това една коалиция или партия да дойде на власт е, ако може да осигури по-висока динамика на икономическо развитие. Защото само по-високият икономически растеж, в съчетание с подобряване на неговото качество, може да осигури покачване на жизнения стандарт на хората, а именно това е, което те искат.


Позицията на БСП против сделката на Георги Гергов с община Варна за имот в центъра на града.

    „Като говорим за икономика се сещам за един партийно-икономически въпрос, който не мога да се сдържа да не Ви попитам. Видяхте ли в петък ИБ на БСП взе решение, че не одобрява доскоро един от първите хора в БСП, който няма да си спестя да повторя, направи Корнелия Нинова звезда в политиката и ще се върна назад, бих казала, че я направи и звезда в бизнеса, тя си знае откъде и защо, че той трябвало да иска едва ли не разрешение от БСП, за да развива стопанска дейност? И вие, БСП, се произнасяте, че не бива да се извършват сделки с него от един голям български град?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че не би искал да се намесва в частни сделки, но вероятно оценката на БСП е предизвикана от това, че става дума за сделка, която засяга и общинска собственост. Народният представител обясни, че става дума за покупка на имот, той се купува от община Варна, но общината е гласувала правителството на ГЕРБ да отпусне 43 милиона лева на общината. Гечев подчерта, че не иска да коментира цената, защото не познава сделката, но прибави, че тук има и политически нюанс, защото без подкрепата на правителството на ГЕРБ тази сделка няма как да стане.

   „Но БСП анализирала ли е дали е изгодна икономически тази сделка да закупиш територия в центъра на Варна, която в момента стои запустяла и съответно да я отработиш, за да изкарва пари?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че НС на БСП не обсъжда такива сделки, но още веднъж подчерта, че няма никакво съмнение, че тази сделка е станала със съгласието на правителството. „Но редно ли е все пак ИБ да се произнася?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че ИБ има право да прави такива политически оценки поради това, че сделката е особена и става със съгласието на правителството на ГЕРБ.

    „А ИБ замества ли често НС, на който Вие сте член, във вземането на важни решения, в обсъждането на проблеми, които не стигат до НС, защото той се събира по-рядко?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че това е нормално, защото ИБ е оперативен орган, а НС се събира по устав най-малко веднъж на 2 месеца. ИБ се събира всяка седмица и изпълнява оперативни задачи. Стратегическите задачи се решават от конгреса.


Препратените от Борисов към Корнелия Нинова есемеси към него от депутати от БСП с различни молби.

    „Къде Ви е телефона, я го извадете, за да видим дали си пишете с Борисов!", обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. Румен Гечев отговори: „Това е един чудесен въпрос и интересна тема, въпреки че българите се интересуват от други проблеми, но ще Ви кажа. Първо, лично мен той не ме касае, тъй като никога не съм изпращал и не съм получавал есемеси от г-н Борисов!". Водещата помоли госта си да включи телефона си, за да проверят дали това е така. Той отговори, че в момента е с нов телефон, сменил си го е следобед, защото старият е отказал да работи. Той все пак зареди телефона си и показа, че няма телефона на Бойко Борисов и никога не му се е обаждал.

    „Ние съжаляваме, че г-н Борисов се е разконспирирал, защото от есемесите излиза, че къртицата на БСП в ГЕРБ е самият Бойко Борисов, тъй като той информира БСП кой ходи при него и какво прави! Г-н Борисов е „Щирлиц" в услуга на БСП! Г-н Борисов информира БСП по повод какво става по повод на БСП!", заяви Румен Гечев. „А Нинова „Мюлер" ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Нинова не е „Мюлер", но Борисов е „Щирлиц" със сигурност! Но съжалявам, че се е разконспирирал, тъй като ще трябва да търсим други канали на информация!".

   „Но все пак вие не сте чули Борисов, а чувате само Нинова, тя показа ли ви някакви есемеси?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че тя не е длъжна да го прави, а и самият той не проявява интерес към тези есемеси, защото не го засягат, а и не смята, че в момента българското общество се интересува от това. „А и между другото какво лошо има в това Кирчо Добрев да иска да стане шеф на КРС или Деница Златева както писаха искала да стане посланик някъде?", продължи с въпросите си водещата. Гостът й отговори, че не се интересува от това какви са мечтите на един или друг, това, което го интересува, е да се реализира програмата на БСП.


Заставането на Илияна Йотова и Бойко Борисов един до друг в Болград и призива на президента Румен Радев за единение.

    „А каква е Илияна Йотова, Рамадан Аталай намекна, че бившият високопоставен функционер на БСП, който в момента е вицепрезидент, Илияна Йотова, неслучайно се е оказала до Борисов в Болград на честването на 160 години на българската гимназия „Георги Раковски"? Аз бях там, попитах я - ще застанете ли до Борисов и тя каза - да!", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че много се е учудил от анализите, направени по време на разговора с предишния събеседник Рамадан Аталай. Той обясни, че вицепрезидентът Йотова е била командирована от президента Радев, по същия начин, както вицепремиер или министър, за да отиде някъде, се командирова от премиера. Такава е конституцията.

   „Но може ли да Ви изясня технологично. Г-жа Йотова обикаля 3 дни украински села. Може би не е записано в командировката, че Йотова ще се окаже точно в деня и часа, когато Борисов е там в Болград?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че има управленски опит и може да каже, че когато премиерът или президентът командирова, в заповедта пише точно вицепрезидентът или министърът кога и какво ще посетят. Според него няма нищо по-нормално от това, че вицепрезидентът и министър-председателят се намират по едно и също време в Болград в едно българско училище. „Българският министър-председател и вицепрезидентът се намират сред българското малцинство, подкрепят едно българско училище, а ние тук в България се опитваме да градим някакви интриги!", категоричен бе Гечев.

   „Не, аз попитах г-жа Йотова - ще застанете ли редом до премиера Борисов в знак на единение, както поиска президентът Радев? Г-жа Йотова отговори, буквално Ви цитирам - „Да, ще застана до Борисов в знак на единение! Това е нормалното поведение на българските държавници!"!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Да, и какво има да коментираме? Българският премиер и вицепрезидентът са в едно училище в Украйна, чудесно! Няма никакви проблеми с този факт!".

   „А ще се единят ли Радев и Борисов? Радев призова към единение!", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че президентът Радев е критикувал Борисов за това, че България е на първо място в ЕС по корупция и това е така не според Радев или Борисов, а според ЕК. „И как ще се единим ние с управляващата партия, която е номер едно в Европа по корупция? Така както аз не бих приел поканата на съсед да пием по една ракия за мача, ако той е осъден, бих се въздържал! Иначе поддържам отлични отношения със съседите си, но ако те са осъдени, вече трябва да имам едно наум!", категоричен бе той. „Малко отивате вповечко!", отговори водещата Илиана Беновска. Гостът й отвърна, че единението трябва да бъде на някаква основа, на някакви приоритети, които са общонационални. Такава цел може да бъде решаването на определени икономически проблеми и би било чудесно институциите да работят заедно по такива въпроси.

   „Доколкото разбирам, проф. Гечев, Вие казвате, че президентът Радев не се е обърнал към Борисов с призив за единение, да или не? Казахте, че когато сме първи по-корупция не може да има единение!", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не иска да влиза в ролята на коментатор на президента или правителството. Но може да каже, че случаят в Украйна е чудесен - премиер и вицепрезидент са отишли при българите. Това заслужава адмирации.

  „Аз щях да Ви попитам с кого ще се единява президента, ако не иска да се едини с корумпираното правителство на ГЕРБ, цитирам Вас?", продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че го разбира като призив за единение към българите, защото леви, десни или аполитични, хората у нас са преди всичко българи. А българите искат едни и същи неща - да им се повишава жизнения стандарт, да водят децата си в сигурни училища, да имат национална сигурност.

   „А вие БСП на каква база и ще се опитате ли да едините българските граждани?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че БСП ще се опита, а единението минава през избори. На изборите една партия вижда каква част от гражданите имат доверие в нейната програма и изпълнителите.


Бъдещите коалиционни партньори на БСП.

    Румен Гечев заяви, че един от основните принципи на политическия маркетинг е да не се коментират потенциални съюзници преди изборите, защото няма как да гадаем кой какъв процент ще получи след изборите. „Недейте така, малко звучи като - аз ще изляза на борсата за булки, пък ще си харесам една от трите, които са там, без да слушам нито сърцето си, нито ума си!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че коалициите се формират на базата на програми. Програмите се слагат на масата е се вижда с кои потенциални партньори могат да се реализират основните цели на програмата.

   Водещата отбеляза, че досега винаги БСП са били в коалиция с ДСП. Събеседникът й не се съгласи и изтъкна, че коалиционен партньор на БСП са били и земеделци, и зелени. ДПС са били коалиционни партньори веднъж по време на тройната коалиция и веднъж при правителството на Пламен Орешарски. „Вчера обаче ДПС направиха заявка, че влизат във властта с програма за ускорено развитие на база ценности!", продължи водещата. Гостът й отговори, че във властта се влиза или чрез предсрочни избори, където тези ценности трябва да бъдат припознати от избирателите, или ако бъдат поканени във властта, а в момента единствената партия, която може да покани ДПС, е ГЕРБ. Ако ГЕРБ и ДПС намерят общ език имат пълното право да формират правителство.


Вотът на недоверие по тема здравеопазване.

    „Пак няма да свалите правителството с този вот на недоверие за здравето!", обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. Той отговори, че политическата практика не само в България показва, че в скоро време никой не е успявал да свали правителство с вот на недоверие. Вотът на недоверие обаче е важен инструмент при демокрацията. БСП ще извади всички „кирливи ризи", защото българското здравеопазване е в колапс.


Чувства ли се достатъчно ценен и уважаван в БСП?

    „Във възход ли е БСП под водачеството на Корнелия Нинова?", попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че според уважавани социолози партията има по-добри резултати. В същото време обаче няма да прояви самодоволство и ще каже, че не всички работят достатъчно добре, за да бъде този резултат по-изразителен. „А на Вас лично, проф. Гечев, дава ли Ви се достатъчно територия и възможност да реализирате своя и научен, и политически потенциал в името на успеха на БСП?", продължи водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че никой не му пречи в научния потенциал, тъй като е издал монографии и в САЩ, и в Русия, преподава по целия свят. Затова и обича своята професия - защото тя е най-свободната. „Говоря да приложите в политиката своите качества, дава ли Ви се територия?", уточни водещата. Народният представител отговори, че има такава възможност, като член на НС участва в обсъждания, участва и в парламента. „Ще се опитам да задам въпроса си по-разговорно - цени ли Ви БСП и Корнелия Нинова като личност и като политик?", попита водещата Илиана Беновска. „Как да не ме цени БСП, след като аз съм член на Националния съвет, избран девети или десети от списък със 180 души!", отговори Румен Гечев с което завърши участието си в предаването "Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3" на 7 октомври 2018 година.

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска пита в неделя, 21 април 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?