Новини

Тома Биков: Министрите Нанков, Радев и Московски нямат персонална вина, но оставките им вдигат политическия стандарт в България


Тома Биков: Министрите Нанков, Радев и Московски нямат персонална вина, но оставките им вдигат политическия стандарт в България

12-09-2018 22:19


Тома Биков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Намерението на правителството да повиши заплатите на работещите в бюджетната сфера с 10%.

    „Какви ще бъдат основните насоки в работата на ПГ на ГЕРБ през тази сесия, каква законодателна дейност ще имате и каква е философията на бъдещата ви законодателна инициатива?", попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че безспорно най-важен през тази сесия е Законът за бюджета. Той изрази мнение, че още отсега виждаме позитивни заявки по отношение на политиката по доходите, включително и анонс за увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор, като тази мярка вероятно ще повлече след себе си и заплатите в частния бизнес. Според народния представител има основания за такава политика, защото вече няколко поредни години България има сравнително висок икономически растеж и добра събираемост. Затова времето за такъв тип политика е дошло. „Аз съм доволен, че чухме от правителството, че това увеличение с 10% няма да бъде на калпак, а ще бъде добре преценено, може на места да бъде по-голямо, на други места да бъде по-малко. Просто там, където има нужда, хората да бъдат стимулирани, а там, където няма чак такава голяма нужда, да не бъдат толкова много и в такъв мащкаб!", заяви още народният представител.

   „Има ли готовност в българската икономика за едни такива решителни действия? И да не пропусна - голямата армия от пенсионери - как ще се процедира спрямо техните доходи?", попита водещата Клара Маринова. Тома Биков обясни, че средствата за пенсии у нас идват от осигуровките на работещите. Ако те плащат по-високи осигуровки, а те са процент от заплатите, това ще даде възможност и за увеличение на пенсиите. Народният представител изрази мнение, че за съжаление базата на пенсиите у нас е доста ниска и дори да се увеличат с 30% това едва ли би задоволило по-голямата част от пенсионерите.

    Тома Биков обясни, че за повишаването на доходите роля играе и ниската безработица, която стимулира работодателите да предлагат по-високи заплати, за да намерят кадри. Тук държавата може само да създава добри условия, но не и да увеличи директно заплатите на работещите в частния сектор. Приоритет на правителството безспорно е образованието и там заплатите през следващата година ще бъдат увеличени с 20%, което е стимул и за икономиката, защото тези хора ще харчат парите си в България.

    „Подготвя се почвата за увеличаване на цените в България по ред обективни причини, в това число увеличаването на цените на енергоносителите на световните пазари. Ще може ли това увеличение на доходите да покрие увеличението на цените и инфлацията?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й обясни, че в сегашните си размери инфлацията е дори позитивен факт. Що се отнася до цените на енергоносителите, на световния пазар цената на природния газ се повишава и тя няма как да бъде държана у нас изкуствено ниска.


Оставките на тримата министри. Ще има ли още промени в изпълнителната власт?

    „Отмина летният сезон, но той не беше усетен като сезон на почивките, защото преобладаваха скандалите и неразбориите, а не позитивните новини. Защо така се случва, че толкова много скандали в летния сезон се произведоха, с което се намали рейтинга на цялата политическа система и на политиците в България?", попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че част от случаите са неприятни, но те не зависят от политическата класа, като например ареста на Митьо Очите и скандала около Бенчо Бенчев. Случили са се и пътно-транспортни произшествия, които няма как да бъдат предвидени. „Факт е, че август беше много напрегнат, което означава, че тази сесия също няма да бъде лишена от напрежение, но аз се надявам да вдигнем дебата на малко по-високо ниво. Така или иначе политическият дебат е част от демокрацията, това е нещо легитимно. Скандалът обаче не е най-положителното нещо в една демократична система. Надявам се поне да не бъдат провокирани изкуствени скандали и самоцелно, за да има някакво напрежение, да изпадаме в подобни ситуации. Иначе там, където има проблеми, виждате, че ние сме готови да отчетем и нашите грешки, включително и хора от нашата политическа сила да поемат своята политическа отговорност, както се случи с министрите, които, държа да подчертая, нямат персонална вина за това, което се случи с автобуса!", заяви Тома Биков.

   „Споменахте оставките на министрите, започнаха ли големите промени в изпълнителната власт, защото до голяма степен тя зависи от вашата партия и от вашето мнозинство? Ще има ли още промени и в каква насока се търсят промени на политиката?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че правителството се намира на нов етап от своето функциониране след края на европредседателството. Тези оставки обаче не са свързани с нова политическа линия, те по-скоро са плод на конкретните събития, които са се случили. Сега отговорност на коалиционния съвет е да очертае линията на поведение на правителството оттук нататък. Има вече сигнали за подобно мислене, в това число и вдигането на доходите. Народният представител изрази мнение, че подадените от тримата министри оставки вдигат политическия стандарт в България.

   „Направи впечатление, че при предишни подадени оставки при намеса на структури на партията оставките не бяха приети. Този път партията пак се намеси, опита се да защити своите министри, но ПГ и премиерът не се вслушаха в гласа на партията. Защо се случва така, че сякаш с двоен аршин се мерят хората?", попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че според него оставките на Бисер Петков и Теменужка Петкова не са били оттеглени вследствие на намеса на партията. При Теменужка Петкова е станало ясно, че няма никакво отношение към продажбата на ЧЕЗ и се е преценило, че като добър министър тя трябва да запази поста си, а не да бъде жертвана за нищо. При Бисер Петков самите майки на деца с увреждания са обявили, че водят добър диалог с него и премиерът се е вслушал по-скоро в техния глас. Що се отнася до оставките на министрите Радев, Нанков и Московски народният представител заяви, че те се приемат трудно от парламентарната група, защото с тях са работили много добре. „Но всички осъзнаваме, че поемането на политическа отговорност от страна на конкретните министри прави така, че партията остава свободна от това да носи тази отговорност. Защото това са двата модела - или цялата партия поема солидарно отговорността, или всеки си носи персонално своята отговорност. Пак повтарям, ние не смятаме, че тримата министри имат конкретна вина в тази ситуация и както казва г-жа Корнелия Нинова - не сме убили ние тези хора! Но когато се случи такъв проблем, както и в бизнеса, мениджърът носи отговорност, независимо от това кой работи и нещо е сбъркал!", завърши Тома Биков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 септември 2018 година.   

 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование