Новини

Галя Василева-Желязкова: БСП трябва да разберат, че симпатии не се печелят с фалшиви новини и очерняне на опонентите, а с добри политически идеи


Галя Василева-Желязкова: БСП трябва да разберат, че симпатии не се печелят с фалшиви новини и очерняне на опонентите, а с добри политически идеи

13-09-2018 20:58

Галя Василева-Желязкова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Новата парламентарна сесия.

    „Започва поредната сесия на 44-то Народно събрание. Какво да очакваме от нея? Повечето български граждани дават много ниска оценка за работата на народните представители. Одобрението на парламента е нищожно, а неодобрението - голямо. Защо? Какво пречи да работите успешно и в съответствие с очакванията на българските избиратели?", попита водещата Клара Маринова. Галя Василева-Желязкова се съгласи, че неодобрението към Народното събрание е високо, но според нея няма как да не бъде така при условие, че колегите й от БСП постоянно търсят скандалите, чрез които да опорочат действията на мнозинството и на правителството. Народният представител категорично заяви, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини и злепоставяне на противника. Печеленето на симпатии може да стане само чрез реални действия и добри политически идеи. Езикът на омразата и противопоставянето, налаган от БСП, не води до нищо положително. Галя Василева-Желязкова коментира и решението на левицата да остави само 20 народни представители в пленарна зала с думите: „Днес след почивката техните депутати ги нямаше в пленарна зала, но със сигурност не са и при гражданите, защото са в кулоарите на парламента! Не знам дали им е повлиял спа-уикендът, който си прекараха през последната седмица, но наистина с такова поведение конструктивен диалог много трудно може да се постигне!".

  Що се отнася до приоритетите на ГЕРБ, през новия политически сезон те отново ще бъдат свързани със запазване на стабилността, сигурността и възходящото развитие на България. Най-важният закон е този за бюджета. Ще бъдат направени важни промени и в НК, както и в Закона за борбата с домашното насилие. Продължава работата за намаляване на административната тежест. Работи се и по проект на закон за хората с увреждания, за да се направи реформата от която тези хора наистина имат нужда.


Противоречията в коалицията и оставките на тримата министри.

     „А скандалите при вас как ще преодолеете, като се започне от коалиционните ви партньори и се стигне до факта, че за пръв път бяха заявени така ясно различни позиции от председателя на ГЕРБ, председателя на ПГ и председателя на Народното събрание по повод оставките на министрите?", попита водещата Клара Маринова. Галя Василева-Желязкова отговори, че отношенията в голямата коалиция всъщност са като отношенията в едно семейство. Няма как винаги всички да мислят еднакво. Участниците в коалицията обаче осъзнават отговорността, която носят и  въпреки различните мнения остават заедно и се борят за изпълнението на програмата. Що се отнася до оставките на тримата министри, народният представител заяви, че това е тяхно лично решение и въпреки че нямат персонална вина, те поемат политическата отговорност, което е достойна постъпка и им прави чест.

    „Опозицията казва, че се сменят личности, но не се сменя политиката. Ще има ли промяна в политиката след избора на новите министри?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че политиката, която ГЕРБ иска да води, е заложена още по време на предизборната кампания. Това е политика на целия кабинет и новите министри ще спазват политиката на правителството и управленската програма.


Има ли вероятност за предсрочни парламентарни избори?

   Галя Василева-Желязкова заяви, че коалицията и управлението са стабилни и няма да има предсрочни избори. Що се отнася до общия спад на доверието към политиците, което отбелязват социолозите, то е общо за цялата политическа система и се дължи на действията на отделни народни представители, които уронват престижа както на институцията Народно събрание, така и на всеки народен представител, който се опитва да си върши работата. Освен това когато тръгнат да се правят реформи, обикновено те не биват възприемани лесно от хората.


Политиките на правителството за увеличение на доходите.

    Галя Василева-Желязкова заяви, че управляващите няма как да повлияят на увеличението на цените на енергоносителите в световен мащаб, което води и до увеличаването на цените. Правителството обаче противодейства с различни стъпки, като увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 10%, значителното увеличение на заплатите на учителите, увеличението на минималната работна заплата. Всичко това ще доведе неминуемо и до увеличение на заплатите в частния сектор. „Естествено когато започнат да се плащат по-високи осигуровки ще влизат и повече пари, които можем да отделим и за увеличение на пенсиите. Това реално са стъпките, които едно правителство може да направи за увеличение на доходите на хората!", завърши Галя Василева-Желязкова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13 септември 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование