Новини

Ирена Анастасова: БСП има воля за промяна и ресурс да я осъществи


Ирена Анастасова: БСП има воля за промяна и ресурс да я осъществи

13-09-2018 20:55

Ирена Анастасова, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Новата парламентарна сесия и ниското доверие в законодателния орган.

    „Започва поредната сесия на 44-то Народно събрание. Какво да очакваме от нея? Повечето български граждани дават много ниска оценка за работата на народните представители. Одобрението на парламента е нищожно, а неодобрението - голямо. Защо? Какво пречи да работите успешно и в съответствие с очакванията на българските избиратели? Според Вас, доколко парламентарните групи, които подкрепят управлението съдействат за формирането на ползотворна законотворческа атмосфера и приемането на добри и адекватни закони?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Анастасова заяви, че мнението на гражданите е показателно и те имат своите основания. Тя продължи, че организацията на работа на парламента в значителна степен е отговорност на управляващите. Народният представител припомни, че сегашният парламент е стартирал с едно безвремие от около два месеца, когато не е имало подготвени законопроекти, а в същия този период готовите законопроекти на ПГ на „БСП за България" не са се разглеждали нито на заседанията на комисиите, нито в зала. „Тоест готовността за управление на управляващите беше под санитарния минимум! А оттук насетне отговорността за общия дух в парламента отново в значителна степен е на мнозинството! Ролята на опозицията е да показва кривиците на управлението и мисля, че достатъчно добре го правим!", категорична бе Ирена Анастасова.


Скандалите през август.

    Ирена Анастасова заяви, че скандалите от летния сезон са показателни са състоянието на обществото. „Това, което се случи през август, е върхът на айсберга, защото виждате, че в обществото има голямо напрежение и е необходим много малък повод, за да избухне това напрежение сред определени групи хора! Институциите не работят и държавата буксува!", категорична бе тя.


Законодателните инициативи на „БСП за България" през новата парламентарна сесия.

   Ирена Анастасова заяви категорично, че всички законодателни инициативи на „БСП за България" са насочени към проблемите на хората, на отделния човек. Те са съобразени със социалната проблематика. Подкрепата за ветото на президента върху промените в АПК също са доказателство за това, защото тези промени удрят обикновения човек.


Заявката на БСП за смяна на системата.

    „Смятате ли, че „Визия за България" е сериозната алтернатива, върху която можете да стъпите, за да бъдете управляващи с наистина променена програма?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Анастасова отговори, че това ще го кажат българските граждани. Затова се води дебат във всички градове. Затова и „Визия за България" все още не може да се определи като управленска програма, а по-скоро е заявка на БСП. „След като чуем хората и преформатираме някои неща по техен съвет, тогава вече ще направим нашата платформа, нашата управленска програма, която ще бъде приета на конгрес! Аз мисля, че в БСП има воля за промяна, има идеи каква да е тази промяна! Тези идеи ние ще съгласуваме с българите, имаме и ресурс да осъществим тази промяна! А дали българите ще ни позволят да го направим - това зависи от тях!", категорична бе Ирена Анастасова.

   „Вие искате промяна на системата, но БСП е част от българската система до този момент, къде виждате голямата промяна към която се стремите и защо е нужна смяна на системата?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Анастасова отговори, че сегашната система е причината за състоянието, в което се намираме в момента. Тя обясни, че е обиколила цялата страна и вижда, че институциите са смачкани, хората са смачкани и всеки може да прави с тях каквото реши. „БСП не се отрича от вината си за тези години на преход, включително и тази парламентарна група, но ние считаме, че вече трябва да сложим край на това! Както съм казвала и преди - аз съм народен представител тук и сега в този парламент и аз нося отговорност за действията ни тук и сега! Сегашната БСП трябва да положи максимални усилия да промени тази система и този модел, защото тя може би сега е стигнала до извода, че това трябва да се промени!", категорична бе Ирена Анастасова.


Заявката на правителството за увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10%.

    Ирена Анастасова заяви, че не е нужно да си специалист, за да установиш, че това увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10% не може да компенсира увеличението на цените, което ще повлече след себе си увеличението на цените на енергоносителите. Това действие на ГЕРБ изглежда като замазване на очите и подготовка за предсрочни избори. „Колкото и да се разду администрацията в последните години от управлението на ГЕРБ, колкото и хора да са обхванати в бюджетните администрации, това увеличение няма да реши техния проблем, защото ние знаем, че те са с много ниски доходи в момента!", завърши Ирена Анастасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13 септември 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование