Новини

Георги Михайлов: След края на европредседателството правителството трябва бързо да се върне към вътрешните проблеми, защото те са сериозни


Георги Михайлов: След края на европредседателството правителството трябва бързо да се върне към вътрешните проблеми, защото те са сериозни

10-07-2018 16:07


Георги Михайлов,  народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Оценката му за европредседателството.

     Георги Михайлов заяви, че според него тази тема се преекспонира, тъй като това е задължение, което всяка страна получава на ротационен принцип и трябва да изпълни определени организационни задачи. Едва ли е имало председателство, което да е оценено като неуспешно. БСП дори са поздравили администрацията, която се е занимавала с организационните дейности, защото се е справила добре, въпреки скандалите в началото, свързани с ремонта на НДК. „В този смисъл не виждам някакъв особен патос, независимо дали позитивен или негативен, който трябва да се прояви по отношение на европредседателството, още повече, че има един фрагмент, който е постоянен в действията на ЕК и на ЕС и който върви с председателството на отделните държави, че държавата, която е европредседател, не може да поставя свои лични проблеми!", заяви народният представител.

   Народният представител фокусира вниманието на слушателите и върху трудностите, които ЕС преживява в момента, свързани с оставките в британското правителство, противоречията между Ангел Меркел и коалиционните й партньори, твърдата позиция на Италия по отношение на справянето с миграцията. Той продължи, че темата за присъединяването на Западните Балкани стои много неясно и няма никакви гаранции, че този процес скоро ще се случи. „Тоест когато правим оценка на едно събитие, което е рутинно за ЕС, не бива да влизаме нито в екзалтации, нито в остро негативизиране! Такава е и оценката на БСП и аз не мога да добавя нещо повече!", обобщи Георги Михайлов. Той добави, че не бива и по този въпрос да се разделя нацията.


Вотовете на недоверие по време на европредседателството.

     „Европредседателството започна и завърши с вот на недоверие, но това не успя да разклати стабилността на правителството и да доведе до предсрочни избори. Оттук нататък какъв е полезният ход на БСП да предизвика предсрочни избори и да заяви ясна алтернатива?", попита водещата Деница Гацинска. Георги Михайлов отговори, че прекалено се спекулира с темата за вотовете на недоверие в 44-то Народно събрание. Той заяви, че вотовете на недоверие са основна задача на опозицията, това е поставяне на сериозен разговор по определена тема в парламента, който дава възможност за кристализиране на сериозни оценки. „Не може европредседателството да се използва като мантия, зад която да се скрият проблемите на България, които са много сериозни и даже много колеги социолози, политици посъветваха управлението на България след приключването на председателството много спешно да се върне към вътрешните проблеми на България!", категоричен бе народният представител. Той добави, че ако трябва да бъдем откровени, няма как България да бъде такъв балкански и европейски лидер, какъвто се заявяваме в момента.

   Що се отнася конкретно до последния вот на недоверие, Георги Михайлов заяви, че е силно негативно впечатлен от тактиката, която са предприели ГЕРБ. Той обясни, че политическите сили разполагат с определен брой минути. Тактиката на управляващите е да оставят опозицията да изговори своите минути без да има почти никакви коментари. След това някой от управляващите става и с няколко бомбастични фрази се опитва да затвори темата, като знае, че няма как да му се отговори технологично. Това е една изключително некоректна конструкция на дебат. Народният представител беше категоричен, че управляващите от ГЕРБ не са успели да защитят действията на правителството по отношение на сигурността и изброи всичките скандални случаи от последните месеци, свързани с убийства, бягства от затвора и т.н. „Самият факт, че управляващите изскочиха в коридора веднага след приключването на дебатите и 40 минути говориха пред журналистите, говори, че те просто изпаднаха в задпределно задържане, тъй като не можаха тяхната стратегия, ние наблюдаваме тази стратегия вече от 10 месеца, но този път тя не сработи!", завърши Георги Михайлов разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2 на 10 юли 2018 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на Вси светии, колко са национално светите ценности в политиката за Вас?

Беновска пита в неделя, 23 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?